Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Hae mukaan VoLTE ja VoWiFi -pilottiin.jpg

 

 

Mikä on Telia 4G-puhe

 

Palvelu, jonka takaa löytyy termi VoLTE eli Voice over LTE. VoLTE on matkapuhelinverkon sekä matkapuhelimien ominaisuus, jolla puhelut soitetaan 4G-verkon kautta. Tähän asti puhelut ovat kulkeneet kulkevat verkossamme vain 2G- tai 3G-verkon kautta, jatkossa siis myös 4G-verkkoa käyttäen.

 

VoLTE:n hyödyt pähkinänkuoressa:

 • Puhelut yhdistyvät nopeammin
 • Voit käyttää nettiä samaan aikaan kun puhut puhelua. Voit esim. tarkistaa netistä yritysten yhteystiedot tai aukioloajat samalla, kun puhut puhelua. Tai, jos puhelimesi on hotspottina vaikka tabletille, nettiselailu ei katkea puhelun ajaksi tablet-laitteessa
 • Se mahdollistaa myös Telia Wifi-puheluiden soittamisen

 

Mikä on Telia Wifi-puhelu

 

Tämän palvelun taustalla on termi VoWiFi joka tarkoittaa sitä, että puhelu kulkee perinteisen matkapuhelinverkon sijasta wifi-verkossa. VoWiFi tuo helpotusta erityisesti tilanteisiin, joissa puhelimen sisäkuuluvuus on huono. Jos kotonasi tai toimistollasi on huono kuuluvuus mutta sieltä kuitenkin löytyy wifi-verkko niin voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sen kautta. VoWiFi:n avulla voit soittaa puheluita wifi-verkon kautta, kotimaan hinnalla myös ulkomailla ollessasi.

 

Jotta voit soittaa Telia Wifi-puheluita sinulla tulee olla myös Telia 4G-puhe käytössäsi.

 

Telia 4G-puhe ja Telia Wifi-puhelut mahdollistavat siis sen, että voit soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä 4G- että wifi-verkoissa. Ja sen ansiosta voit soittaa puheluita paikoissa, joissa se ei kenties aikaisemmin onnistunut.

 

Telia 4G -puhe sekä Wifi-puhelut tukevat vanhemmat laitteet löydät Asiakastuen sivuilta. Lähes kaikki uudet puhelimet (6/2020 jälkeen julkaistut) tukevat 4G-puhetta ja WiFi-puheluita.

 

Lue myös nämä:

 

Edit 25.9.2020: Lähes kaikki uudet puhelimet tukevat VoLTEa ja VoWiFiä. Poistettu samalla listaus tukevista puhelimista ja liitetty tilalle Asiakastuen sivu, jossa vanhemmista puhelimista listaus.

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/4G-puhe-seka-wifi-puhelut-ovat-nyt-taalla/ba-p/168205
Linkki kopioitu
292 kommenttia 👇
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@kurkitopi Koet siis noin koska meillä ei ole (vielä ainakaan) VoLTE-tukea Nokia 8:lle? Asiakkaita vartenhan tätä hommaa tehdään, siitä ei ole kyse. On hyvä muistaa, että käynnistimme VoLTE:n rakentamisen eri aikaan kuin muut operaattorit Suomessa. Pilottimmekin päättyi vasta hiljan. Tuki laajenee koko ajan ja kuten todettua niin yhteensopivuus testataan ja rakennetaan puhelin kerrallaan.

 

En usko, että tämä helpotti tuskaasi yhtään mutta halusin kuitenkin avata taustoja mitä tähän liittyy 🙂

kustaa1967
Konkari

Toivomuksena olisi , että listalle saataisiin myös Nokia 5 (tällä hetkellä Oreo käyttiksenä)

olkitu
Kunniajäsen

VoLTE ei ole pelkästään operaattorista riippuvainen ja näin käy usein että vanhemmat puhelinmallit kuten OnePlus 3T jää ilman VoLTE-tukea. Syynä tähän että se on jo yli 2v vanha puhelinmalli ja valmistaja ei tue sitä enään uusilla käyttöjärjestelmäpäivityksillä vaan pelkillä tietoturvapäivityksillä viimeisen vuoden kunnes ei saa päivityksiä ja valmistaja päättää tuen kokonaan.

 

Nokia 5 voisi saada kunhan muut Nokian Qualcomm-pohjaiset saavat. Vasta Nokian Mediatek-suorittimella olevat ovat saaneet VoLTE-tuen joten uskoisin että pian tulisi muillekin tarjolle.

kurkitopi
Kommentaattori

@olkituKai olet tietoinen, että Oneplus tekee vielä yhden ison käyttöjärjestelmäpäivityksen 3 ja 3T malleille? Eli tässä suhteessa tukee eli tuo sen Android 9 eli Pien.

jluuri
Vakiokalustoa

Moro,

Eli nyt kun nuo palvelut ovat normaalissa käytössä niin toimiiko kun mulla on mm multisim?

kiisseli67
Kunniajäsen

@jluuri ei toimi vielä multisimin kanssa. Mulla on multisim katkolla kun osallistuin volte pilottiin, piti valita jokotai 😉

jluuri
Vakiokalustoa

@kiisseli67

Juu pilotissa ei ainakaan toiminut mutta ajattelin että jos nyt toimisi mutta jos ei niin en voi sitä käyttää kun toi multisim on kätevä

kiisseli67
Kunniajäsen

@jluuri Tässä kopio Tero Revonmäen lähettämästä viestistä :

 1. Pilotin aikana mm. Multi-SIM-palvelu ei ollut yhteensopiva Telia 4G- ja wifi-puheluiden kanssa. Tämä rajoitus on olemassa nyt myös kun palvelut ovat tuotannossa, siihen asti kunnes yhteensopivuus palveluiden kesken on rakennettu. En pysty vahvistamaan aikataulua milloin Multi-SIM ja 4G- ja wifi-puhelut toimivat yhtä aikaa.
jluuri
Vakiokalustoa

@kiisseli67

Kiitos tuo selventää asiaa. Toivottavasti tulisi nopeasti niin saisi sen käyttöön

kiisseli67
Kunniajäsen

Samaa toivon itsekin @jluuri 😎👌

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

@jluuri ja @kiisseli67 sekä muut, tilanne on edelleen sama: Aikataulu on avoinna ja mitä koitin tulkita rivien välistä niin voi mennä pitkänkin aikaa. Pahoittelut tästä 🙂

TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Siivosin blogia, poistin sieltä kesän ja syksyn aikana käydyn pilotin tiedot.

Timppuli
Kommentaattori

@TeroRe  Pixel puhelimet ei taida ikinä saada tukea VoLTE:lle? Tai siis onhan niissä tuki sille mut teidän puolelta ei taida tulla?

Sekunti
Kunniajäsen

@Timppuli, valitettavasti hyvin todennäköisesti VoLTE-tukea Google Pixel -puhelimelle ei tule jolla on hyvin pienet markkinat Suomessa kuten esimerkiksi muillakin harvinaisilla puhelinvalmistajilla mm. Jolla, Ulefone ja Xioami. VoLTE-tukea ei ole saatavilla muillakaan teleoperaattoreilla. Hyvin vahvalla sijoituksella ovat kuitenkin seuraavanlaiset kansainväliset puhelinvalmistajat:

 • Apple
 • Huawei
 • Sony
 • Nokia
 • OnePlus

google_project_ara.gif

 

Yli 2 vuotta vanhat iOS- ja Android-puhelinmallit esim. Oneplus 3T ja Sony Xperia Z5 jäävät ilman VoLTE-tukea. Kannattaa vilkaista tämän blogin kommentteja, joissa näitä on hyvin perusteltu juurta jaksain Hymiö Onnellinen

 

Timppuli
Kommentaattori

@Sekunti Siksihän se oliski huippu veto Telialta että tulis tuki kun muilla ei sitä ole! 😉

Onhan Pixeleitä nyt ainakin tilattu enemmän Suomeen mitä aiemmin! Ei toki voi verrata näihin "johtotähtiin" mut koko ajan enemmän Pixel käyttäjiä tulee.

Harmillista kun ei viittis huonompaan luuriin vaihtaa että sais VoLTE:n.

olkitu
Kunniajäsen

@Timppuli Muistathan että Telia ei pelkästään vaikuta VoLTE-tukeen vaan tähän tarvitaan puhelimen valmistaja eli Google. Tietysti aluksi pyritään saamaan varmasti suurimman osalla ihmisillä olevien puhelinten tuet mukaan - vielä puuttuu iPhone joka on Suomessa myydympi kuin Googlen Pixel.

 

Edit ReOlivia: Korjattu tägitys

kurkitopi
Kommentaattori

@SekuntiNo Jollaa en lähtisi "laskemaan" valmistajaksi, kun ne kehittää nykyään pelkästään käyttöjärjestelmää puhelimeen ja muut saa valmistaa laitteita.

ToOlKa
Telialainen
Telialainen

 Jees, tätä onki odotettu! 🙂 

Kitsun8
Tutustumassa

Moi, mistä suustä OnePlus 5 ja 5T eivät ole tuettujen laitteiden listalla? Siirsin juuri liittymän elisalta jossa ominaisuus oli käytössä?

 

Tärkeämpi kysymys, milloin tuki näille tulee?

olkitu
Kunniajäsen
Sanon suoraan että @Kitsun8 OnePlus 5 ja 5T en usko että tulee saamaan VoLTE-tukea Telialla. Vaikka se olisi Elisalla toiminnassa niin se ei tarkoita että toisella operaattorilla olisi käytettävissä samalla puhelinmallilla. Paljon vanhemmat puhelinmallit tulevat jäämään ilman tukea sillä se olisi suuri työ valmistajalta että operaattorilla lähteä testaamaan palvelua jokaisella mallilla ja varmistamaan toimivuus. Valmistajia ei tämä luonnollisesti kiinnosta vanhemmilla puhelinmalleilla sillä tietysti haluavat myydä uudemman puhelinmallin asiakkaille. Kuten aikaisemmissa kommenteissa on selitetty asiaa niin tuki riippuu valmistajasta että operaattorista.
Tonzah90
Uusi keskustelija

Miten tuo 4G puheen aktivointi yritysliittymiin tapahtuu?  Toisessa liittymässä on päällä pilotin jäljiltä, mutta toiseen en saa kytkettyä päälle kun ei löydy valintaa mistään.

EliasT
Rekisteröitynyt
Miltä tilanne näyttää Nokian kannalta? Ainakaan tällä hetkellä ei näytä suosittuja malleja (Nokia 6, 6.1, 7 Plus, 8 jne.) olevan tuettujen laitteiden listalla.
TuizeKoo
Moderaattori
Moderaattori

Moikka @Tonzah90, tsekkasithan, että puhelimesi tukee ko palvelua ja siinä on uusin päivitys voimassa? Jos laitteen puolesta kaikki on kunnossa, olisiko sun mahdollista olla yritysasiakaspalveluun yhteydessä Yritysportaalin Chatin kautta, niin kurkataan tilannetta tarkemmin? Liittymällä saattaa olla palvelu, joka on ristiriidassa 4G-puheen kanssa. Vielä toistaiseksi esimerkiksi jokin vaihdepalveluratkaisuista tai Multi-SIM estää palvelun kytkeytymisen. Tässä vielä yritysasiakaspalvelun yhteystiedot

Matiasliimatain
Uusi keskustelija

Tuleeko missä vaiheessa oneplus 5 puhelimelle volte vai onko tullut jo?

olkitu
Kunniajäsen
@Matiasliimatain Suoraan sanottuna en usko että tulee että ihan hirveä odotusta ei kannata tehdä kun seuraa pettymys. Tätä blogia seuraamalla tiedät kuitenkin millä laitteilla jo tuki on.
TeroRe
Yhteisömanageri
Yhteisömanageri

Yhteensopivien mallien listalle tuli tänään iso tukku lisää Samsungin puhelimia. Lista tällä hetkellä kokonaisuudessaan on seuraava:

 

 • Huawei Nova 3
 • Huawei Mate 20 Pro
 • Huawei P20
 • Huawei P20 Pro
 • Nokia 1
 • Nokia 3.1
 • Oneplus 6
 • Oneplus 6T
 • Samsung Galaxy A5 (2017)
 • Samsung Galaxy A6 / A6+
 • Samsung Galaxy A7
 • Samsung Galaxy A8 (2018)
 • Samsung Galaxy A9
 • Samsung Galaxy J3 (2017)
 • Samsung Galaxy J4+
 • Samsung Galaxy J5 (2017)
 • Samsung Galaxy J6+
 • Samsung Galaxy J7 (2017)
 • Samsung Galaxy Note 9
 • Samsung Galaxy S7 / S7 Edge
 • Samsung Galaxy S8 / S8+
 • Samsung Galaxy S9 / S9+
 • Samsung Galaxy Xcover 4
 • Sony Xperia XZ2 / XZ2 Compact
 • Sony Xperia XZ3
Joxxoj
Rekisteröitynyt ☆

Koitin tänään kytkeä Voltea ja vowifiä päälle askiaspalvelun chatin kautta. En löytänyt telia.fi sivuilta paikkaa mistä kytketään kys.ominaisuus päälle? Mutta mutta asiakas palvelija kertoi, että kytkentä maksaa 3,5e tms ja kuukausi maksu 0,95e lisäksi puheluissa normi roaming ja puhelumaksut.. Eli Telia kerää ulkomailla nyt tuplana roaming maksut, puheluista ensin datassa ja sitten puheluissa. Kyseinen hinnasto tullut voimaan 1.1.2019 ja koskee siis kuluttaja asiakkaita. Aika vähäksi hyödyt käy kuluihin nähden, jos ei satu asumaan huonossa kentässä jossa wifi toimii.

kiisseli67
Kunniajäsen

Hei @Joxxoj!

 

Täältä löytyy tietoa VoLTE ja wifi-puheluiden kytkemisestä ja hinnoittelusta kuluttajaliittymiin : 

https://www.telia.fi/asiakastuki/liittymat/puhelimen-kaytto/4G-puhe-ja-Wifi-puhelut

PeteLi
Telialainen
Telialainen

Hei @Joxxoj!

 

Nyt on tullut hitusen väärinkäsitystä tuosta meidän 4G Puheesta ja wifi puheluista.

 

Jos käytössäsi on puhelin, joka on 4G puheen tuotettujen laitteiden listalla, kytketään 4G puhe jonkin ajan päästä automaattisesti käyttöön liittymällesi, mikäli liittymällä ei ole sellaisia palveluita, jotka kytkennän estäisi.

 

Kun palvelu on kytkeytynyt, laitteeseen ilmestyy usein "volte" kuvake. Tämän jälkeen on mahdollista kytkeä myös wifi-puhelut päälle. Kytkennän voi tehdä maksutta kirjautumalla telia.fi tai Minun Telia-sovelluksella.

 

Jos käytät wifi puheluita ulkomailla, veloitetaan puhelut kuin olisit kotimaassa. Ohessa muutamia hintaesimerkkejä:

 

Olet Espanjassa ja soitat suomalaiseen numeroon --> hinta kuten kotimaassa. Paketista tai käytön mukaan.

Olet Espanjassa ja soitat espanjalaiseen numeroon --> hinta kuten kotimaassa. Matkapuhelinmaksu + ulkomaanpuhelumaksu oletuksena 990-hinnaston mukaisesti. 

 

Megado
Tutustumassa

Hmm, näyttää siis siltä, että HMD tuo vaan 4G puhelut Telialle Mediatekin piireillä toimiviin puhelimiin (Nokia 1, ja 3.1)

Purnipsi
Kunniajäsen

Tuo on outo juttu, että vasta Mediatekin piireillä varustetut ovat tuettujen listalla. En kuitenkaan usko, että Qualcommin piireillä olevat jätettäisiin ilman tukea. Kysymys on vain se, että mistä alkaen tukea rupeaa olemaan. Nokia 8, Sirocco ja muut aiemmat ovat ihan luotettavia Qualcommin laitteita, joten en usko, että on monimutkikasta saada tukea niille. Enemmän ihmettelen, että Mediatekin piireille on tuki tuotu, kun ne monesti ovat kilpakumppaneita melkein kaikessa jäljessä tai ominaisuudet on toteutettu jotenkin heikommin.

Megado
Tutustumassa

Nuo ovat olleet Listalla vissiin nyt sen 3kk ainakin.

v_seppo
Rekisteröitynyt ☆
Purnipsi
Kunniajäsen

Qualcommilla on ollut VoLTE ties miten pitkään... Ei ole siitä kiinni, miten tuki menee vain jostain aivan muusta.

woopir
Tutustumassa ☆

Telialla oli nokialaisten osalta erinomainen tilaisuus viime syksynä, mutta valitsivat ignoroinnin. 

Samapa tuo. Ei tarvitse enää jatkossa tarjota.

GunnarG
Uusi jäsen

Kuika kauan kestää kun VoLTE aktivoi uudelle puhelimelle? Ostin OnePlus 6T kaksi viikoa sitten mut en ole vielä VoLTE merkki nähnyt...

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@GunnarG: Aika nopeasti sen pitäisi olla käytössä. Tarvittaessa asiakaspalvelumme voi tsekata, että palvelu on kytketty liittymälle. Joissain tapauksissa VoLTE-puhelut tulee myös sallia erikseen laitteen asetuksista.

kustaa1967
Konkari

Saisiko tuettujen puhelimien listalle myös Nokia 5:n? Päivitin hiljattain käyttiksen Android 9.0:ksi (Pie) , joten ymmärtääkseni tuki VoLTE:lle pitäisi onnistua ainakin softan osalta. Vai estääkö rauta??

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@kustaa1967: Nokia 5 ei valitettavasti ole vielä tuettujen laitteiden listalla, enkä myöskään uskalla luvata mitään sen suhteen. Välitin toiveen kuitenkin eteenpäin, joten toivotaan parasta.

tarkane
Rekisteröitynyt ☆

Hi,

 

I'm a Telia customer and use a Sony Xperia XZ Premium with latest updates. AFAIS from the list that my phone is not supported even though 3 years older Samsgun Galaxy S7 / S7 Edge are supported! Can you please support Sony Xperia XZ Premium as well? 

IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@tarkane: Xperia XZ Premium is not yet supported and I can't promise that it will be, but we'll see what we can do about it 🙂 Thanks for the request!

Jauteeh
Tutustumassa
Huawein vanhempiin puhelimiin tulossa tukea, esim. Mate 10 Pro? Elisalla löytyy...
IlariJR
Ex-telialainen
Ex-telialainen

@Jauteeh: En uskalla tätä luvata, mutta välitän toiveen eteenpäin. Päivitämme listaa sitä mukaa kun uusia laitteita lisätään, joten kannattaa ottaa tämä blogi seurantaan 🙂

Redneck
Uusi jäsen

Milloinkas tämä tulee käyttöön Huawei P10 mallille? Toiminut kilpailijalla jo kauan.. 

ReOlivia
Moderaattori
Moderaattori

@Redneck Siihenkään en uskalla luvata tarkkaa päivää mutta lista päivittyy uutuuksien mukaan 🙂

shaapanen
Seuraamassa menoa

Kuvittelenko, vai onko ääniviive pitempi kun käyttää wifiä, verrattuna VolTEen ilman wifiä? Puheet menevät jatkuvasti päällekkäin puhekumppanin kanssa.

 

olkitu
Kunniajäsen
@shaapanen Minkälainen yhteys sinulla on käytössä WIFI:llä? Voi olla kovaa viivettä jos internet-yhteyden viivekin on korkea mutta silloin yleensä poikkeustilanne verkossa melkeinpä. Testaatko viivettä mitä on internettiin normaalisti?
shaapanen
Seuraamassa menoa

Nettiyhteytenä on DNA:n 200 megan taloyhtiölaajakaista, reitittimestä wifi jota käyttää useampi laite, Samsung S8:ni käyttää 5mhz-yhteyttä. Läppärin (myös 5mhz) yhteydessä on kyllä ajoittain hitautta. Pari vuotta sitten talossa vaihdettiin ikkunat ja mobiiliyhteydet lähes katosivat. Wifi/VoLTE puhelimessa auttoi selvästi, mutta tosiaan tuo ääniviive tuntuu vähän hankalalta. 

 

olkitu
Kunniajäsen
Vaikuttaisi että sinulla olisi nyt tuossa WLANissa jotakin ongelmaa joka aiheuttaa tuon ääniviiveen. Kokeilisitko käynnistää modeemin uusiksi niin toimisiko sitten paremmin? Testaa speedtest.netillä nopeutta ja viivettä - mitäs tuloksia se antaisi?
shaapanen
Seuraamassa menoa

Otin modeemista piuhatkin hetkeksi irti ja käynnistin uudelleen. Speedtest näyttäisi lukemia 60/18 mbps, ping 20, jitter 2. Ei paljon heitä eri testikerroilla. Yhteys tulee tv-kaapelin kautta eli siinä on myös tv mukana, ei tosin päällä testauksen aikana. Wlan tuntuu kyllä nyt pirteämmältä. Testailen wifi-puheluja päiväsaikaan kavereiden kanssa ja kerron sitten, oliko vaikutusta. Kiitos avusta.

Tietoa kirjoittajasta
Nimeni on Tero Revonmäki ja Yhteisömanagerina vastaan siitä, että Yhteisö on hyvä paikka etsiä ja löytää apua sekä jutella yhdessä muiden asiakkaiden ja ajoittain myös työntekijöidemme kanssa.