Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Kansikuva iPad.jpg

 

Applen iPad on maailman suosituin tabletti eli taulutietokone. Maineikkaista iPadeista on tullut vuosien saatossa useita sukupolvia ja eri versioita, mutta mitä eroja niissä oikeasti on? Tässä tekstissä esittelen nykyisen tarjoaman iPadien välisiä eroja, jotta löydät sopivan laitteen just sulle.

 

Uutuuspadit kompaktia laitetta arvostavalle

 

Mini ja Air.png

Uutuuspadien joukkoon kuuluvat iPad Air sekä iPad mini (2019), joita kumpaistakin saa kahdessa eri muistikoossa – 64 GB tai 256 GB. Ulkoasultaan tabletit ovat lähellä toisiaan, ja molemmissa on kiinnitetty huomiota tabletin kokoon. Molemmat mallit ovat kevyitä ja 6,1 mm ohuita. Laitteet ovat saatavilla kolmessa eri värissä: harmaa, hopea ja kulta. Suurin ero ulkoasussa on tietysti näytön koossa: ministä on pyritty tekemään mahdollisimman kompakti, mukana kannettava laite 7,9 tuuman näytöllä, kun airissa on tavallista suurempi 10,5 tuuman näyttö.

 

Molemmissa malleissa on uusi iOS12-käyttöjärjestelmä sekä A12 Bionic -siru ja Neutral Engine, jotka mahdollistavat laitteisiin uuden tehon ja älykkyyden reaaliaikaisella koneoppimisella. Laitteissa on jopa 10 tunnin akunkesto sekä Applen tuttu Lightning-liitin. Molemmissa on sormenjälkitunnistin, jonka kautta pääsee näppärästi selailemaan sovelluksia. Laitteissa on lisäksi eSIM-tuki: digitaalinen sisäänrakennettu sim, jolla pääset mobiiliverkkoon ilman kiinteä sim-korttia. Padit tukevat myös 1. sukupolven Apple Penciliä.  Air-mallista himpun verran monipuolisemman tekee Smart Keyboard -näppäimistötuki, jota minissä ei ole.

 

Laitteet ovat siis hyvin pitkälti samanlaisia. Uudet tabletit sopivat niille, jotka haluavat kevyen laitteen mukaan kannettavaksi, josta löytyy kuitenkin tehoja ja vaivattomasti toimivia ominaisuuksia. Huomattavin ero malleissa on näytön koossa: mini sopii astetta kompaktimpaa, mutta puhelinta isompaa laitetta kaipaavalle - ja air sellaiselle, joka haluaa isomman näytön kevyellä tuntumalla. 

 

Perusmalli peruskäyttäjälle

 

Ipad perusmalli.jpg

Apple iPad (2018) on vanhemman mallin padi, vaikkakaan ei vanha, jossa käytössä on edellinen iOS11-käyttöjärjestelmä. Myös siruun on tullut päivitystä 2018 vuoden perusmallin jälkeen. Siinä siruna toimii nopea A10 Fusion. Sen näytön koko sijoittuu airin ja minin välille 9,7 tuumaan. Laitteessa on muiden uudempien mallien lailla sormenjälkitunnistin, mutta eSIM-tuki puuttuu. Toki laitteeseen saa perinteisen sim-kortin laitettua.

 

Tabletissa on huokeampi hinta, mutta pitkälti samat ominaisuudet kuin uudemmissa - väreistä ja lightning-liittimestä lähtien. Toki uudemmat mallit ovat suorituskyvyltään jonkin verran tehokkaampia, mutta 2018 vuoden malli on ehdottoman hyvä peruskäyttäjälle. SIllä pyörii pelit ja sarjat aivan mallikkaasti. Tabletin kokoluokat ovat uusista malleista puolikkaita: joko 32 GB tai 128 GB. Nykyiset pilvipalvelut mahdollistavat kuitenkin sen, että laitteiden kanssa pärjää pienemmälläkin muistilla.

 

Pron lyömätön suorituskyky myös ammattilaiskäyttöön

 

Ipad Pro kuva.jpg

Tähtiharmaan väristä iPad Prota saa kahdessa eri näyttökoossa ja kahdessa muistikoossa. Voit valita näyttökoon 11" tai 12,9" tuuman väliltä - muistia on tarjolla 11 tuumaiseen 64 tai 256 GB, isompaan näyttöön 64 GB. Pro eroaa muista lajityyppinsä edustajista selkeimmin, koska se on suunniteltu myös ammattilaiskäyttöön. Laitteessa on muista poikkeava smoothiakin smoothimpi Liquid Retina -näyttö, joka ulottuu laitteen reunasta reunaan, ja ProMotion-teknologialla kaikki näyttää upealta ja laite reagoi herkästi kosketukseen.

 

Tabletin liitin on muista iPadeista poikkeava USB-C-liitin, ja se on ainoa neljästä, joka tukee uutta toisen sukupolven Apple Penciliä. Se tukee myös uutta Smart Keyboard Foliota, joka on magneetilla laitteeseen kiinnittyvä kestävä ja kevyt näppäimistö. Tablettia voi siis käyttää helposti läppärin korvikkeena.

 

Laitteessa on myös Neural Engine sekä Applen tehokkain ja älykkäin siru koskaan: A12X. Siru tunnistaa kaavoja, ennakoi ja oppii kokemuksesta. Laite on nopeampi kuin useimmat PC-kannettavat ja siinä on edellistä sukupolvea kaksi kertaa nopeammat grafiikat. Muista iPadeista poiketen laitteessa on sormenjälkitunnistimen lisäksi muun muassa iPhone X:stä tuttu Face ID, jolla voi avata tabletin, kirjautua appeihin ja maksaa ostoksia. Padissa on muiden uutuusmallien mukaisesti eSIM-valmius.

 

 

 

Mitä eroa eri iPad-malleilla olikaan?

 

Kaikki mallit.jpg

Visuaalisesti eri mallit erottuvat näytön koon puolesta. Nimensä veroisesti air-malli on höyhenen kevyt ja ohut: se painaa alle puoli kiloa ja on paksuudeltaan 6,1 mm. Air-malli tuli ensin Applen läppäreihin, josta se siirtyi myös tablettimarkkinoille. Prossa on isoin näyttö jopa 12,9 tuumallaan, joka levittyy reunasta reunaan.

 

Tableteissa on kuuluisan tarkka Retina-näyttö, mutta ainoastaan iPad Prossa on askeleen upeampi Liquid Retina - jota Apple on tituulerannut maailman parhaaksi LCD-näytöksi. Pro-malli tukee myös uutta 2. sukupolven Apple Penciliä, kun muut tukevat pelkästään ensimmäisen sukupolven kynää. Apple Pencil yhdistetään tablettiin langattomasti, ja sen avulla voit esimerkiksi piirtää tai tehdä muistiinpanoja. Uuden sukupolven kynä yhdistyy Bluetoothin lisäksi magneettisesti isäntälaitteeseen, ja sitä voi ladata Pro-mallia vasten. Siinä on myös entistä lyhyempi viive ja huippuluokan tarkkuus.

 

Kaikissa Telialla myytävissä iPadeissa on Cellular-ominaisuus, jolla saat nanokokoisen sim-kortin ja mobiiliverkon kytkettyä suoraan tablettiin. Näistä poiketen iPad Prossa on lisäksi eSIM-valmius, jolla saat digitaalisen simin ja mobiiliverkon laitteeseesi.

 

Kaikissa vertailluissa iPadeissa on etu- ja takakamerat, joissa ei kuitenkaan suuria eroja ole. Tavallisessa iPadissa, airissa ja minissä on 7 megapikselin etukamerat ja 8 megapikselin takakamerat. Näistä poiketen iPad Prossa on laadukkaampi 12 megapikselin kamera. Kaikissa malleissa on 1080p-videokuvaus. 

 
Yhteistä kaikille padeille on jopa 10 tunnin akunkesto. Ei muuta kun padi päälle ja päiväksi surffailemaan!

 

Alla vielä iPadien olennaisia speksejä taulukoituna:

 

                                 iPad Air           iPad Mini               iPad (2018)       iPad Pro

Näytön koko

10.5”

7,9”

9,7”

11” / 12,9”

Näyttö

Retina

Retina

Retina

Liquid Retina

Siru

A12 Bionic

A12 Bionic

A10 Fusion

A12X Bionic

Akku

30,2 wattituntia 

19,1 wattituntia

32,4 wattituntia

29,37 / 36,71 wattituntia 

Käyttöjärjestelmä

iOS 12

iOS 12

iOS 11

iOS 12

SIM

Nano ja eSIM

Nano ja eSIM

Nano

Nano ja eSIM

Värit

Harmaa, kulta, hopea

Harmaa, kulta, hopea

Harmaa, kulta, hopea

Tähtiharmaa

 

Omenanmuotoista kesää! 

 

Lue lisää: 

LauraWn
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Air-mini-vai-pro-Vertailussa-iPadit/ba-p/188325
Linkki kopioitu
3 kommenttia 👇