Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

IP-luokitus kansikuva.png

 

IP-luokitus mainitaan usein monien eri älylaitteiden tuotekuvauksen yhteydessä. Kyseinen merkintä löytyy monista urheilu- ja älykelloista, puhelimista, kuulokkeista sekä kaiuttimista. Lyhenne IP viittaa sanoihin Ingress Protection ja International Protection. IP-luokitus kuvaa sitä, kuinka hyvin erilaiset sähkölaitteet ovat suojattu kiinteiltä esineiltä, vedeltä sekä pölyltä. Laitteissa, kuten urheilukelloissa pöly- sekä kosteudensuoja ovat hyviä ja merkittäviä ominaisuuksia, sillä niitä käytetään paljon ulkoaktiviteeteissa ja uintiharjoituksissa.

 

 

IP-luokitusjärjestelmästä

 

IP-luokitus on International Electrotechnical Commissionin (IEC) perustama Euroopassa käytössä oleva kansainvälinen sähkölaitteiden kotelointiluokitusjärjestelmä, joka perustuu IEC 60529 -standardiin. Standardi määrittelee myös testit, jotka on suoritettava sen varmistamiseksi, että laite täyttää sille asetetut vaatimukset. IP-luokitusjärjestelmä on yksinkertaistanut elektroniikkalaitteiden tuotekuvausta myös markkinoinnin näkökulmasta, sillä aikaisemmin sellaisten termien kuten ”vedenpitävä” tai ”vesitiivis” arvioinnin oltiin huomattu olevan haastavaa.

 

IP-luokitus vaihtelee laitteen käyttöpaikasta ja -tarkoituksesta riippuen. Koodi muodostuu kiinteän IP-kirjainmerkinnän lisäksi kahdesta numerosta sekä mahdollisista lisäkirjaimista. Luokituksen ensimmäinen numero kertoo sen, miten hyvin laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä. Koodin toinen numero puolestaan kuvastaa sitä, miten laite on suojattu vedeltä ja kosteudelta. IP-luokituksessa saattaa olla korvattuna jompikumpi numeroista X-kirjaimella, mikäli tietoa laitteen suojaustasosta pölyn- tai vedenkestävyyden osalta ei ole saatavilla.

 

IP-luokitus kuva.png

 

 

IP-suojaustason kuvaus

 

Laitteen pölynkestävyyttä ja suojausta vierailta esineiltä mitataan asteikolla 0-6 ja laitteen veden- sekä kosteudenkestävyyttä mitataan asteikolla 0-8. Asteikkoa voidaan tulkita niin, että mitä korkeampi luku on, sitä paremmin laite on suojattu. Nolla-merkintä kuvastaa sitä, että laitteesta ei löydy laisinkaan kyseistä suojausta. Taulukkoa tulkiten voidaan päätellä, että paras IP-luokitus on IP68. Se tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja kestää vettä.

 

 

Suojaustaso 1. kuvaus                                          Suojaustaso 2. kuvaus

 

0 Ei suojausta 0 Ei suojausta
1

Suojaus suuria kappaleita vastaan

(halkaisija 50 mm tai suurempi)

1 Suojaus pystysuoraan tippuvalta vedeltä
2 Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan (halkaisija 12,5 mm tai suurempi) 2 Suojaus pystysuoraan tai korkeintaan 15 asteen kulmasta tippuvalta vedeltä
3

Suojaus pieniä kappaleita vastaan

(halkaisija 2,5 mm tai suurempi)

3 Suojaus korkeintaan 60 asteen tulokulmasta satavalta vedeltä
4 Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan (halkaisija 1,0 mm tai suurempi) 4 Suojaus roiskuvalta vedeltä
5 Pölysuojattu, mutta ei täydellisesti 5 Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
6 Täydellinen suojaus pölyltä. 6 Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
    7 Kestää hetkellisen (max 30 min) upotuksen veteen
    8 Kestää jatkuvan upotuksen veteen (yli 1 metrin syvyydessä, yli 30 min). Huom! Laitevalmistaja määrittelee tarkemmat käyttöolosuhteet jokaiselle laitteelle.

 

 

Muista vielä nämä asiat

 

IP-luokituksessa laitteen vedenkestävyys koskee vain puhdasta, makeaa vettä. Luokitus ei siis kerro sitä, miten laite reagoi altistuessaan kuumalle vedelle tai merivedelle.

 

Jotkut laitteet ovat vesi- ja pölytiiviitä vasta silloin, kun niiden mahdolliset liitännät – esimerkiksi USB-portti, ovat suljettu.

 

IP-luokituksen lisäksi laitteen vesitiiviydestä kertoo ATM-vedenpitävyysluokitus (Water Resistant Mark). Tämä luokitus mainitaan useissa urheilukelloissa.

 

Joillain laitteilla saattaa olla myös maininta IP69K-luokituksesta. Tässä koodissa numero yhdeksän tarkoittaa suojausta lähietäisyydeltä tullutta vesisuihkua vastaan. Kirjain K taas viittaa veden korkeaan lämpötilaan. Jos laitteesta löytyy tämä luokitus, se on pölytiivis ja kestää suurella paineella läheltä tulevaa kuumaa vettä sekä höyryä.

 

Tutustu huolella laitteen käyttöohjeisiin sekä takuutietoihin. Joitain tuotteita voidaan markkinoida veden- ja pölynkestävinä ilman, että niille olisi saatavilla luokitusta. Tällöin on hyvä ottaa selvää, mitä laite tosiasiassa kestää.

 

On myös hyvä pitää mielessä, että vaikka laitteesta löytyisikin IP-luokitus, voi sen veden- ja pölynkestävyys heiketä ajan kuluessa.

 

 

IP-luokitus.png

 

Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman puhelimia, joista löytyy niin IP68- kuin IP67-luokitus. 

 

 

Lue lisää:

HannaSu
Telialainen
Telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Mita-IP-luokitus-kertoo/ba-p/221237
Linkki kopioitu
8 kommenttia 👇