Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Tabletilla hoidat niin työ- kuin vapaa-ajankin asioita.Tabletilla hoidat niin työ- kuin vapaa-ajankin asioita.

 

 

Tabletit ovat tulleet tärkeäksi osaksi meidän jokaisen arkea. Ne ovat näppäriä laitteita niin työ- kuin vapaa-ajallekin. Tabletit kulkevat helposti mukana, ovat miellyttäviä käyttää ja soveltuvat joskus jopa tietokoneen korvaajaksi. Tämä osto-opas auttaa sinua oikeanlaisen tabletin hankinnassa ja kertoo mitä kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä.

 

Lapsen käyttöön, matkoille vai kodin viihdelaitteeksi

 

Oletko hankkimassa laitetta itselle, koko perheen viihdelaitteeksi vai kenties lapsen käyttöön? Onko sillä tarkoitus tehdä töitä, katsoa kotona elokuvia vai viihdyttää takapenkkiläisiä automatkoilla?

 

Lasten käyttöön tulevaa tablettia hankkiessa on hyvä muistaa että yhteyden tulee toimia myös automatkoilla. Silloin on järkevintä että tabletista löytyy niin 4G-  kuin WiFi -yhteyskin. Kun langatonta nettiä ei ole saatavilla, voi pelejä pelailla myös mobiilinetin turvin. Myös akun kapasiteettiin kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä kestävämpi akku, sitä harvemmin sitä tarvitsee reissussa latailla.

 

Leffojen katseluun ja suoratoistopalveluiden käyttöön kannattaa valita suorituskykyinen laite. Suorituskykyisellä tabletilla voit katsoa teräväpiirtovideoita ja parhaimpia laitteita voi verrata jopa laadukkaaseen kannettavaan tietokoneeseen. Tehokkaassa tabletissa sivut latautuvat nopeammin ja vieritys on sulavaa. Myös näytön resoluutioon on hyvä kiinnittää huomiota. Mitä korkeampi resoluutio, sitä tarkempi ja selkeämpi kuva on. Suuri virkistystaajuus puolestaan tekee pelaamisesta sujuvempaa näytön regoidessa nopeasti. Miellyttävintä leffojen katselu on isolta näytöltä, joten näytön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Isoimmat tabletit ovat kooltaan n. 10”-13” ja tuon kokoista ruutua on kiva katsoa pidempäänkin.

 

Jos olet hankkimassa tablettia työkäyttöön, tarvitset todennäköisesti myös näppäimistön. Markkinoilta löytyy malleja, jossa näppäimistö yhdistetään bluetoothilla tablettiin ja näin kirjoittaminen on huomattavasti sujuvampaa. Myös tabletit joissa on integroitu Stylus-kynä soveltuvat hyvin työkäyttöön. Mukana kulkeva kynä helpottaa muistiinpanojen tekemistä, piirtämistä sekä materiaalien muokkausta. Työkäyttöön tulevassa tabletissa on syytä kiinnittää huomiota akun tehoon, jos laitetta ei ole aina mahdollista ladata. Akun kestoon vaikuttaa myös suoritin, tehokas laite vaatii myös paljon energiaa.

 

Jos tabletilla on tarkoitus lueskella ainoastaan sähköposteja, käyttää nettipankkia ja selailla iltapäivälehtiä, ei laitteen tehokkuudella ole niin suurta merkitystä. Silloin riittää että laite tuntuu mukavalta ja sopivalta käteen ja että näyttö on itselle sopivan kokoinen, jotta sitä on miellyttävä katsoa.

 

Android vai Applen iOS

 

Kun käyttötarkoitus on selvä, on vuorossa käyttöjärjestelmän valintaa. Android on maailman suosituin käyttöjärjestelmä ja valtaosa tableteista on Android-pohjaisia. Applen tuotteille on oma käyttäjäkuntansa ja ne jotka ovat mieltyneet Appleen, valitsevat todennäköisimmin tabletiksi iPadin. Ne ovat myös aavistuksen hintavampia ja samaa mallia on saatavilla useammalla muistikoolla. Applen oma ekosysteemi kattaa kaikki laitteet. Jos sinulla on Applen laitteita ennestään, saat sovellukset, kuvat ja videot automaattisesti myös muihin laitteisiin.

 

Pääsääntöisesti Android eroaa iOS:sta siten että Androidissa voit muokata käyttöliittymää ja lisätä useita eri käyttäjäprofiileita samaan laitteeseen. Näin eri käyttäjät voivat käyttää samaa laitetta omalla käyttäjäprofiilillaan. Erot käyttöjärjestelmien välillä ovat lähinnä visuaalisia ja molemmille käyttöjärjestelmille on saatavissa suunnilleen samat sovellukset.

 

Applen iOS -käyttöjärjestelmää pidetään selkeänä ja näytöllä olevia kuvakkeita voit siirtää, poistaa ja järjestää eri kansioihin ja/tai eri näytöille tarpeen mukaan. Android-pohjaiset laitteet ovat myös muokattavissa ja asiaan perehtyneet voivatkin muokata laitetta enemmän oman näköisekseen. Myös näyttöjen tekniikoissa on eroja. Android käyttää tableteissaan pääsääntöisesti Amoled-tekniikkaa, joka tunnetaan syvästä mustasta sävystään, laadukkaasta kontrastista ja kirkkaista väreistä. Apple puolestaan käyttää Retina-näyttöjä, joissa pikselitiheys on niin suuri ettei silmä kykene erottamaan yksittäisiä pikseleitä. Kuva on siis näissä laitteissa todella terävä. Onkin lähinnä makuasia kumman käyttöjärjestelmän laitteet miellyttävät.

 

Huomioi myös nämä

 

• Onko sinulla tarvetta liittää laitteeseen ulkoisia lisälaitteita tai tarvitsetko ylimääräistä tallennustilaa. Kannattaa huomioida että kaikista malleista ei löydy usb-porttia tai muistikorttipaikkaa.


• Harva ostaa tablettia kuvaamista varten mutta mieti onko kameran ominaisuuksilla sinulle merkitystä. Jos haluat laadukkaita kuvia, valitse tabletti jonka kamera on yli 8Mpix. Keskitason laitteissa kamera on yleensä 5-8 Mpix ja edullisemmissa laitteissa sitäkin pienempi.


• Akun tulee vastata käyttötarpeitasi. Mieti onko akun kesto esim. tärkeämpää sinulle kuin laitteen suorituskyky. Näytön koko ja suoritin vaikuttavat akun kestoon.


• Tallennatko isoja tiedostoja, videoita, kuvia tai lataatko paljon sovelluksia. Silloin kannattaa valita tabletti jossa on tallennustilaa vähintään 32Gb tai 64Gb. Koska tabletin käyttöjärjestelmä vie osan muistista, ei omille tiedostoille ja kuville jää paljon tilaa jos laitteen muistimäärä on pieni.

 

Verkkokauppamme valikoimasta löydät eri käyttötarkoitukseen sopivia tabletteja. Tällä hetkellä myynnissä olevat merkit ovat LenovoHuawei, Samsung sekä Apple. Myös lisävarusteita, kuten suojakuoria ja muita tablettitarvikkeita on tarjolla erilaisiin käyttötarpeisiin. 

 

Lue myös nämä:

 

 

 

 

Merja_J
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Osto-opas-tabletin-valintaan/ba-p/182919
Linkki kopioitu
3 kommenttia 👇