Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Artikkelisarja on tehty kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.

 

Samsung julkaisi tammikuussa uudet S21-sarjalaiset huippupuhelimet. Laitteita on kolme erilaista: S21 5G, S21+ 5G ja S21 Ultra 5G. Telia tarjosi minulle S21 Ultra 5G:n testiin. Puhelin saapui minulle pari päivää sitten, joten otan nyt ensituntumat laitteeseen.

S21 Ultra 5G löytyy myynnistä Telian verkkokaupasta. 

 

Samsung on siirtynyt myyntipakkauksissaan kohti ohuempaa muotoilua. Pakkaus on tyylikkään musta ja turhaa tilaa ei sen sisällä liialti ole. Heti kannen alta paljastuu itse puhelin, jossa oli aluksi suojamuovit lasipintojen päällä. Laitteen alla on pieni musta pahvirasia, josta löytyy SIM-korttipaikan avain, pika-aloitus/takuuopas ja USB-C-kaapeli. Laturia, kuulokkeita tai suojakoteloa mukana ei tule. Samsung on ottanut laturittomuudessa mallia Applelta, sillä myöskään uusien iPhonien mukana laturia ei tule. Monelta varmasti löytyy soveltuva virtalähde, sillä puhelin tukee USB-PD -standardin latausta 25W asti. Tarvikkeena voi ostaa Samsungin omaa 25W pikalaturia. Jostain syystä Samsung on kytkenyt oletuksena pikalatauksen pois päältä ja ihmettelin, miksi USB-PD 18W laturini eivät puhelinta kunnolla ladanneet. Syynä oli latausasetuksissa oleva kytkin. Tulee vain väkisin mieleen, että haluaako Samsung ajaa kuluttajan ostamaan tarvikelaturin kytkemällä asetuksen oletuksena pois? Superpikalataus (25W) näet päällä on.

 

Myyntipakkauksesta paljastuu heti ensimmäisenä puhelin. Tietysti virta oli pois päältä aivan ensiavauksella.Myyntipakkauksesta paljastuu heti ensimmäisenä puhelin. Tietysti virta oli pois päältä aivan ensiavauksella.

 

Pakkauksen muu sisältö. Laturia ei ole toimituksessa mukana.Pakkauksen muu sisältö. Laturia ei ole toimituksessa mukana.

 

Pikalatauksen kytkin oli oletuksena pois päältä.Pikalatauksen kytkin oli oletuksena pois päältä.

 

Minulle testiin saapuneen laitteen väri on Phantom Black. Laitteen etuosaa hallitsee miellyttävä 6,8" QHD+ resoluution AMOLED-näyttö, joka tukee jopa 120 Hz virkistystaajuutta. Etukamera on aivan näytön keskellä ylhäällä. Samsung on esiasentanut näyttöön muovisen näytönsuojakalvon, joka on miellyttävä lisäsuoja hiusnaarmuja vastaan. Kalvo on selvästi Samsungin suunnittelema, koska se on erittäin lasimaisen tuntuinen, eikä tahmea. Joidenkin Xiaomin puhelimien mukana esiasetetut kalvot ovat olleet kovin tahmeita. Toki laitteen pitäisi olla kestävä, sillä lasipinnat - niin etu kuin takapuolella - ovat uutta Gorilla Glass Victusta. Sen luvataan olevan entistäkin kestävempää. Rohkeimmat voivat katsoa tästä YouTube-videosta, miten laite kestää pudotuksia betonilattiaan, sillä itse en nyt ajatellut kestävyyttä ainakaan tarkoituksella kokeilla. EverythingApplePron käsittelyssä laite kesti yllättävän hyvin.

 

Kestävyyttä laitteelta todellakin toivoo, sillä takakannen mattakäsitelty lasipinta on keväisillä keleillä kovin liukkaan tuntuinen. Itse saatan hankkia jonkin suojakotelon puhelimen kaveriksi. Tarjolla on koteloa S-Penillä ja ilman, sillä laite tukee Samsungin S-Peniä. Nopealla kokeilulla Galaxy Tab S4:n mukana toimitettu kynä tunnistuu ja toimii ongelmitta.

 

Laitteen takakansi on käsitelty mattamustaksi. Pienetkin pölypartikkelit erottuvat herkästi mustaa vasten.Laitteen takakansi on käsitelty mattamustaksi. Pienetkin pölypartikkelit erottuvat herkästi mustaa vasten.

 

Mattamustaa takakantta hallitsevat laitteen kamerat. Ultra-mallin muista S21 sarjalaisista erottaa kameratoteutus. Ultrassa on 10x zoomiin kykenevä periskooppikamera. Vastaavanlaisia toteutuksia on nähty joissain Huawein puhelimissa sekä Xiaomi Mi 11 Ultrassa. Xiaomin laitetta ei ilmeisesti ole kovinkaan nopeasti tulossa Suomeen, joten Samsungin toteutusta voidaan pitää erittäin mielenkiintoisena valtavirrasta poikkeavana. Kameroista saa kyllä maksaa, mutta jos haluaa viimeisintä rautaa ja ominaisuuksia, laite niitä kyllä tarjoaa. Nopealla testailulla keväisenä, pilvisenä aamuna (joka järkkärillekin on haastava olosuhde) laitteen 10x zoom-kamera ainakin minun mielestä räjäyttää pankin. Jotain vuosia sitten parilla valmistajilla oli digipokkareita, joihin oli asennettu puhelinohjelmisto, mutta nyt käsittelyssä oleva uutukainen Samsung on jotain aivan muuta kuin R&D-pajalla kokeilunhalusta kyhätty härveli. Tarvittaessa 10x kameralla voidaan zoomata digitaalisesti jopa 100 kertaisesti. Videokuvauksenkin osalta laitteessa on erityinen pro-tila ja tuki 8k 24fps videoille.

 

Kamerat lähikuvassa.Kamerat lähikuvassa.

Takakannen kamerakyhmystä löytyvät ylävasemmalta alaspäin

  • ultralaajakuva
  • laaja/normaali 108Mpix
  • 10 x periskooppitelekamera.

Sekä ylävasemmalta

  • lasertarkennuksen sensori
  • LED-salamavalo
  • 3x optiikalla varustettu telekamera.

Paneudun kameroiden toimintaan tarkemmin myöhemmissä katsauksissa laitteeseen, mutta laitetaan tähän pari 10x kameralla napsaistua kuvaa, mistäs muusta kuin 5G-tukiasemasta! Kuvat ovat suoraan kamerasta käsittelemättöminä. Sää oli pilvinen, joten ei kannata aivan lopullista arviota kamerasta vielä antaa. Lisäksi kuvat on tilansäästön takia pakattuja.

 

5G masto 3x kameralla.5G masto 3x kameralla.5G masto 10x kameralla.5G masto 10x kameralla.

 

Lisäksi näkymä keväiseen metsään. Normaalikameran kuvassa aktivoitui HDR-tila.

 

NormaalikameraNormaalikamera3x kamera.3x kamera.

 

10x kamera.10x kamera.

 

Kas tälläinen alkutunnelmakatsaus tällä kertaa. Jatkossa, kun kokemuksia karttuu, syvennyn varmasti 5G:n toimintaan ja siihen, mitä mahdollisuuksia 5G tuo mukanaan. Lisäksi videokuvaustoiminnot ja yleinen suorituskyky saavat varmasti oman esittelynsä. Katson myös eSIM käyttöönottoa Telia DOT-liittymän kanssa.

 

Kommentoi ja kysy reippaasti, jos jotain tiettyä laitteeseen tai muuhun liittyen tulee mieleen! Torsti kiittää ja kuittaa. 

 

Edit 7.4. : Korjattu kirjoitusvirheitä ja sanamuotoja.

 

 

Purnipsi
Kunniajäsen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Samsung-Galaxy-S21-Ultra-5G-huippupuhelin-huippukameroilla/ba-p/221323
Linkki kopioitu
12 kommenttia 👇