Laitevinkit

Seniori-info: Peruspuhelin vai älylaite?

  • 16 November 2021
  • 15 kommenttia
  • 363 katselukertaa
Seniori-info: Peruspuhelin vai älylaite?
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Erilaisten teknisten laitteiden kirjo on kasvanut huimasti viime vuosina. Samassa linjassa kulkee myös niiden monipuolistuminen ja laitteita on saatavilla hyvin laajassa hintahaarukassa. Varsinkin matkapuhelinten kehityksen matkassa on haasteellista pysyä mukana. Tietoteknisillä laitteilla kuten muillakin kodinkoneilla on rajallinen käyttöikä. Jos vanhalla laitteella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden hankkimista. Tutussa ja turvallisessa merkissä on vähemmän uusia opeteltavia asioita, mutta toisaalta uuden laitteen käytön opettelu voi olla virkistävää. Tässä artikkelissa kerron muutamia vinkkejä ja neuvoja mitä kannattaa uuden laitteen hankkimisessa ottaa huomioon.

 

Valitse laite käyttötarpeen mukaan

 

Aivan ensiksi on hyvä miettiä millaiseen käyttöön puhelinta tarvitset; minkä vuoksi sitä ollaan hankkimassa ja mitä sillä aiot tehdä. Halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan puhelimet ovat näppäinpuhelimia, eli peruspuhelimia. Tällainen on oikea valinta silloin, jos sinulle riittää toiminnoiksi esimerkiksi:

  • Puhelut
  • Tekstiviestit
  • Kalenteri
  • Radion kuuntelu

Hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet. Nämä antavat aivan uudenlaisen käyttökokemuksen ja niitä pidetään yleensä helppokäyttöisinä. Älypuhelimissa on yleensä kosketusnäyttö ilman näppäimistöä. Tällaisella laitteella voit peruspuhelimen toiminteiden lisäksi muun muassa:

  • selata internetiä
  • käyttää sähköisiä asiointipalveluja, esim. verkkopankkia
  • hyödyntää karttoja ja navigaattoria
  • käyttää sosiaalisen median kanavia
  • lähettää ja vastaanottaa sähköpostia
  • ottaa ja jakaa valokuvia
  • soittaa videopuheluita (esim. Skype tai Facetime)
  • katsella tv-ohjelmia sekä videoita
  • pelata nettipelejä

Osassa puhelimista löytyy turvapainike, jota painamalla puhelin lähettää viestin jopa viidelle läheiselle, jos tarvitset apua. Matkapuhelimen mallista riippuen viestin mukana lähetetään myös sijaintisi GPS:n avulla. Puhelin soittaa viestin lähettämisen jälkeen ensimmäiselle yhteyshenkilölle. Jos hän ei vastaa, puhelin soittaaa uuden puhelun järjestyksessä seuraavalle, kunnes joku vastaa puheluun. Puhelu yhdistetään automaattisesti kaiuttimeen, jotta voit helposti puhua läheisesi kanssa.
 

Kiinnitä huomiota myös puhelimen näytön sekä näppäimistön kokoon

 

Suuresta näytöstä on helpompi lukea tekstiä sekä omiin sormiin sopivan kokoiset näppäimet helpottavat numeroiden näppäilyä sekä tekstiviestin kirjoittamista. Itselle sopiva koko onkin usein paras selvittää ihan näppituntumalla, eli esim. Telia Kaupassa voit käydä puhelimia etukäteen testailemassa miten mikäkin malli omaan käteen parhaiten sopii. Jos haluat soittaa videopuheluita, varmista että puhelimessa on myös etukamera. Näin voit keskustelussa katsoa suoraan kameraan.

 
Äänensäätö ja puhelimen koko


Jos sinulla on haasteita kuulon kanssa niin tarkista puhelimen äänenvoimakkuuden säätö, mistä ja miten äänenvoimakkuutta säädetään. Liian suurta tai painavaa puhelinta ei kannata valita, mikäli käsissä on vapinaa. Tällöin laitetta on ehkä hankala pitää tukevassa otteessa.

 

Älypuhelimen sovellukset

 

Älylaitteiden kosketusnäytöissä on näkyvillä kuvakkeita, joiden kautta eri toiminnot tapahtuvat. Voit ladata laitteeseen myös omia haluamiasi sovelluksia; mm. verkkopankin, julkisen liikenteen reittioppaan, iltapäivälehtiä, pelejä ja paljon, paljon muuta huvia sekä hyötyä. Sovellukset ladataan laitevalmistajan sovelluskaupasta (Android: Google Play, Apple: App Store) ja saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Sovelluskaupat ovat turvallisia ja niihin on hyväksytty vain hyvin käyttäytyviä sovelluksia.

 

8913iA93117F46399F72F.png

 

Hankinko Android- vai Apple- puhelimen

 

Tämä onkin suurilta osin mielipidekysymys ja makuasia, eikä sitä ainoaa oikeaa vastausta taida löytyäkään. Androidilta löytyy laaja valikoima peruspuhelimia, eri valmistajia sekä hintaluokkia. Siitä löytyy paljon mahdollisuuksia, joilla voit personoida puhelimen aloitusnäkymää ja tehdä siitä helppokäyttöisen. Android valitaankin usein ensimmäiseksi älypuhelimeksi. Applen laitteet sijoittuvat haitarin yläpäähän, toiminnot sekä laatu ovat huipputasoa.

 

Kuinka paljon muistia puhelimessa tulisi olla

 

  • 8 Gt (Gt = gigatavu): sovelluksia et voi ladata kovin paljon ja puhelimeen mahtuu vain pieni määrä kuvia, ellet osta erillistä muistikorttia. Kaikkiin laitteisiin ei muistikorttia ole saatavilla.
  • 16 Gt: älypuhelimen suositeltava minimimäärä muistille.
  • 32 Gt: tällä määrällä selviää lähes kaikista eteen tulevista käyttötilanteista ja puhelimeen pystyy lataamaan useampia sovelluksia sekä suuren määrän kuvia.
  • ylemmän hintaluokan älypuhelimissa on tilaa yleensä 64 Gt, 128 Gt tai 256 Gt. Joissakin puhelimissa tallennustilaa on jopa 512 Gt tai 1 TB (teratavu). Silloin tilaa on todellakin riittävästi! 64 gigatavua riittää useimmille, etenkin jos lataat säännöllisesti mediatiedostoja pilvipalveluun ja poistat säännöllisesti kuvia puhelimeltasi. Mutta jos haluat säilyttää kuvia ja videoita puhelimellasi, kannattaa tallennustilaa valita vähintään 128 gigatavua.


Miksi tarvitsen älylaitteeseen nettiyhteyden vaikka en juurikaan sillä nettiä käytä

 

Älylaite päivittää olemassa olevia sovelluksia ikään kuin taustalla, eli laite käyttää nettiä ilman että sitä itse et aina huomaakaan. Tämän vuoksi sinun kannattaakin tarkistaa, että liittymääsi sisältyy jokin nettipaketti. Saatavilla on rajattomia paketteja, jotka ovatkin hyvin huolettomia vaihtoehtoja; sinun ei tarvitse miettiä käyttämääsi nettimäärää tai olla huolissaan että nettipaketin datamäärä tulee täyteen. Älypuhelimen voit myös yhdistää langattomaan verkkoon eli WiFiin, jos sellainen on saatavilla. WiFin kautta kannattaa myös tehdä kaikki puhelimen päivitykset sekä sovellusten lataukset. Näin suuret tiedonsiirrotkin sujuvat nopeammin.


Laitteita on markkinoilla hurja määrä ja hintahaarukka kulkeekin noin 100 eurosta vajaaseen 2000 euroon.
Telia Kaupan verkkosivuilla voit käydä tutkimassa eri vaihtoehtoja, joita voit vertailla hinnan, merkin ja suositusten perusteella. Jokaisesta laitteesta on kattava kuvaus, josta selviää tekniset tiedot.

 

Millaista laitetta itse suosittelisit seniorikaverille?
 

Artikkeli päivitetty 7.6.2023


15 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Ainakaan uusia Nokialaisia ei oikein voi suositella iäkkäälle. Käyttö tuntuu vaikeammalta kuin esim. Dorossa. Nokia 8110 näppäimet ovat lisäksi melko pienet ja jäykät, joten se voi olla hankala käyttää. Nokialaisista on vieläkin halvempaa laitetta saatavilla, siinä painikkeet ovat erilliset "saarekkeet", joten sitä on helpompi käyttää, vaikkei sorminäppäryys olisi enää kaikista parasta.

Kunniamerkki +14

Applen laitteita on helppo oppia käyttämään, käyttöjärjestelmä on selkeä ja looginen. Eri toiminnot on opastettu hyvin ja selkeästi, lisäksi laitteita on saatavissa eri kokoisilla näytöillä joista voi valita. 


Mutsille ostettiin IPhone 7 plus aikoinaan, ja hän oppi laitetta hyödyntämään muuhunkin kuin puheluihin. Aiempi laite oli jokin Android luuri jolla osasi vain soittaa.. 


Tämä kokemus siis omasta lähipiiristä, mutta kyllähän Apple tunnetaankin helppokäyttöisistä laitteistaan. Ainoa miinus on toki hinta, mutta maksaahan ne vastaavilla ominaisuuksilla olevat Android luuritkin eivätkä ne välttämättä sovellu seniori käyttöön. 


Toki ihmiset on aina erilaisia.

Samoilla linjoilla Purnipsin kanssa, mutta lisäisin tuohon yhden sanan "Ainakaan uusia Nokialaisia peruspuhelimia ei oikein voi suositella iäkkäälle." Nokia 3310:n näppäimistö on hyvin epäselvä, kun alumiininvärisissä näppäimissä on vaaleat taustavalot. Muutenkin aika hirvittävä puhelin käyttää.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@PasiS Toisaan, peruspuhelimia tarkoitin. Android-laitteet ovat asia erikseen, niiden vaikeus ja helppous riippuu todella monesta tekijästä. 

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Omalla mummollakin on joku vanha nokialainen näppäinluuri, mutta nyt en kyllä juuri mallia muista. Pärjännyt sen kanssa tosi hyvin ja osaa myös tekstareita käyttää. Aika näyttää, että lähdetäänkö hänen kanssa opettelamaan koskaan älypuhelimen käyttöä, kun tuntuu ainakin vierastavan niitä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jep, noiden vanhempien Nokialaisten käytettävyys on mielestäni parempi kuin uusien.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuli ostettua isälle muutama vuosi takaperin varapuhelin silloisen Nokia 6233 lisäksi, vastikään se tuli tarpeeseen kun isän Nokialainen ei sitten aivan kestänytkään pitkän pesuohjelman pesua ja 1000 kierroksen linkousta 🫣

Ei ollut todellakaan kallis (n. 20e) ja tarpeeksi ominaisuuksia isän käyttöön 😀

Varapuhelin on Denver Bas-18300M senioripuhelin. Siinä on isot ja helppokäyttöiset näppäimet ja takana SOS-painike (johon voi ohjelmoida 1-5 hätänumeroa). Puhelin myös avaa kaiuttimen automaattisesti kun SOS-painiketta painetaan.

Perustoimintoja mm. puhelinmuistio, kalenteri, herätyskello sekä taskulamppu.

Tämä on 2G-puhelin (GSM 900/1800) ja puhe kuuluu selkeästi. Puhelinta ladataan lataustelineessä ja se sanoo englanninkielellä toiminnot ääneen (viestit, puhelut jne).

Kunniamerkki +6

Tätä voisi Telia vaikkapa ajantasaistellakin – ovat nuo Windows-älypuhelimetkin olleet jo hyvän tovin markkinoilta poissa. Ominaisuuksien osalta muuten myös puhelimen painolla on merkitystä, viitaten muun muassa tässä seniori-infokirjoituksessakin mainittuun vapinaan. Lisäksi mainita voisi varmaan senkin, että osassa perus- ja älypuhelimia on niin kutsuttuja erityisturva- tai senioriominaisuuksia, kuten toiminnaltaan mukautettava fyysinen hätätilannepainike, tai erityistoimintopainike, jonka saa määritettyä toimimaan hätätilannepainikkeenakin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Tätä voisi Telia vaikkapa ajantasaistellakin – ovat nuo Windows-älypuhelimetkin olleet jo hyvän tovin markkinoilta poissa. Ominaisuuksien osalta muuten myös puhelimen painolla on merkitystä, viitaten muun muassa tässä seniori-infokirjoituksessakin mainittuun vapinaan. Lisäksi mainita voisi varmaan senkin, että osassa perus- ja älypuhelimia on niin kutsuttuja erityisturva- tai senioriominaisuuksia, kuten toiminnaltaan mukautettava fyysinen hätätilannepainike, tai erityistoimintopainike, jonka saa määritettyä toimimaan hätätilannepainikkeenakin.

Kiitos tästä palautteesta sekä huomioista, hyviä nostoja! Otamme tämän artikkelin kynän alle ja muokkaillaan ajan tasalle piakkoin. 🙂👍

Kunniamerkki +6

Tätä voisi Telia vaikkapa ajantasaistellakin – ovat nuo Windows-älypuhelimetkin olleet jo hyvän tovin markkinoilta poissa. Ominaisuuksien osalta muuten myös puhelimen painolla on merkitystä, viitaten muun muassa tässä seniori-infokirjoituksessakin mainittuun vapinaan. Lisäksi mainita voisi varmaan senkin, että osassa perus- ja älypuhelimia on niin kutsuttuja erityisturva- tai senioriominaisuuksia, kuten toiminnaltaan mukautettava fyysinen hätätilannepainike, tai erityistoimintopainike, jonka saa määritettyä toimimaan hätätilannepainikkeenakin.

Kiitos tästä palautteesta sekä huomioista, hyviä nostoja! Otamme tämän artikkelin kynän alle ja muokkaillaan ajan tasalle piakkoin. 🙂👍

Ja tosiaan muuten jopa niin kutsuttu tämän päivän älypuhelinkin (näin yleisesti ottaen kasvaviin näyttö-/ulkomittoihin viitaten) voi parhaimmillaan olla painoltaan jopa kevyempi, tai ei ainakaan yhtään painavampi kuin suppeampien ominaisuuksien peruspuhelin (yhtenä esimerkkinä kevyistä älypuhelimista mainittakoon Asuksen Zenfonet, joita löytyy hieman alle 170-grammaisina).

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Älypuhelin kevyempi??? Ethän nyt vertaa 1990-luvun malleja, kuten Nokia 1011, 2010 ja 1611, nykyisiin älypuhelimiin? Nämähän painoivat 250 – 495 g.

Nykyiset peruspuhelimet ovat hyvinkin kevyitä. Esimerkiksi:

malli paino
Nokia 105 4G 80,2 g
Emporia SIMPLICITY LTE 90 g
Nokia 105 4G (2023) 93 g
Nokia 8210 4G 107 g
Doro 731X 119 g

Näihin verrattuna 170 g puhelin on jo halko. Toki, kevyempiäkin älypuhelimia on olemassa, kuten Cubot Pocket 127,9 g.

Peruspuhelinta hankittaessa on muuten oltava tarkkana, jos mielii vastaanottaa multimediaviestejä. Yllättäen Nokia 105 ja Emporia SIMPLICITY LTE eivät tue multimediaviestejä lainkaan!

Onneksi Telian Yhteys- ja Prepaid-liittymiin lähetetyt multimediaviestit voi käydä lukemassa myös Minun Teliastani. Dot-liittymissä tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Älypuhelin kevyempi??? Ethän nyt vertaa 1990-luvun malleja, kuten Nokia 1011, 2010 ja 1611, nykyisiin älypuhelimiin? Nämähän painoivat 250 – 495 g.

Nykyiset peruspuhelimet ovat hyvinkin kevyitä. Esimerkiksi:

malli paino
Nokia 105 4G 80,2 g
Emporia SIMPLICITY LTE 90 g
Nokia 105 4G (2023) 93 g
Nokia 8210 4G 107 g
Doro 731X 119 g

Näihin verrattuna 170 g puhelin on jo halko. Toki, kevyempiäkin älypuhelimia on olemassa, kuten Cubot Pocket 127,9 g.

Peruspuhelinta hankittaessa on muuten oltava tarkkana, jos mielii vastaanottaa multimediaviestejä. Yllättäen Nokia 105 ja Emporia SIMPLICITY LTE eivät tue multimediaviestejä lainkaan!

Onneksi Telian Yhteys- ja Prepaid-liittymiin lähetetyt multimediaviestit voi käydä lukemassa myös Minun Teliastani. Dot-liittymissä tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan ole.

Monelle seniorille tai edes 60-70 vuotiaalle voi olla ylitsepääsemätöntä mennä Minun Teliaan lukemaan viestejä. On tärkeää huomioida, että nuo tulisivat suoraan puhelinten tekstiviestisovelluksiin perille asti. Taitaa sitten mennä solmuun pidemmät tekstaritkin, kun monet puhelimet eivät enää ketjuta tekstareita, vaan tekevät pidemmästä viestistä multimediaviestin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

monet puhelimet eivät enää ketjuta tekstareita, vaan tekevät pidemmästä viestistä multimediaviestin.

Tämä on muuten harvinaisen ärsyttävä ominaisuus. Ainakin Samsungin käyttäjiltä olen saanut multimediaviestejä, jotka olisi kannattanut lähettää ennemmin tekstiviesteinä.

Kuinkakohan Samsungin luurit toimivat Saksassa ja Sveitsissä, joissa Vodafone ja Swisscom ovat lopettaneet multimediaviestipalvelun?

Onneksi kaikki puhelimet eivät muuntele tekstiviestejä käyttäjän selän takana multimediaviesteiksi. ”Nokia” HMD 2.4, ”Nokia” HMD 3 ja Oukitel WP12 Pro voi kirjoittaa ainakin 1530 merkkiä ja viesti pysyy edelleen tekstiviestinä. Samoin Nokian vanhoissa Symbian-puhelimissa tekstiviestien kanssa ei ole ongelmaa.

Kuulemma myös Sonyissä ja Motorolissa tekstiviestien lähetys toimii.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Monelle seniorille tai edes 60-70 vuotiaalle voi olla ylitsepääsemätöntä mennä Minun Teliaan lukemaan viestejä. On tärkeää huomioida, että nuo tulisivat suoraan puhelinten tekstiviestisovelluksiin perille asti. Taitaa sitten mennä solmuun pidemmät tekstaritkin, kun monet puhelimet eivät enää ketjuta tekstareita, vaan tekevät pidemmästä viestistä multimediaviestin.

Keräämme palautetta koko ajan monessa paikassa, ja niissä toistuu joskus juuri tuo, että en pääse lukemaan minulle tullutta multimediaviestiä. Tai että en löydä sitä. En tiedä heidän ikäryhmäänsä, tai taustaansa muutoinkaan, mutta kieltämättä tässä kohtaa on jonkin verran ongelmia.

Olemme tehneetkin matkan varrella mm. muutoksia ilmoitustekstariin, joka menee puhelimeen ilmoituksena siitä, että multimediaviesti on mennyt nettiin. Saamme silti noita palautteita edelleen aina silloin tällöin.

En saa ihan kiinni, että miksi puhelin ei voi ketjuttaa viestiä, kuten ennen vanhaan.

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

monet puhelimet eivät enää ketjuta tekstareita, vaan tekevät pidemmästä viestistä multimediaviestin.

Tämä on muuten harvinaisen ärsyttävä ominaisuus. Ainakin Samsungin käyttäjiltä olen saanut multimediaviestejä, jotka olisi kannattanut lähettää ennemmin tekstiviesteinä.

Kuinkakohan Samsungin luurit toimivat Saksassa ja Sveitsissä, joissa Vodafone ja Swisscom ovat lopettaneet multimediaviestipalvelun?

Onneksi kaikki puhelimet eivät muuntele tekstiviestejä käyttäjän selän takana multimediaviesteiksi. ”Nokia” HMD 2.4, ”Nokia” HMD 3 ja Oukitel WP12 Pro voi kirjoittaa ainakin 1530 merkkiä ja viesti pysyy edelleen tekstiviestinä. Samoin Nokian vanhoissa Symbian-puhelimissa tekstiviestien kanssa ei ole ongelmaa.

Kuulemma myös Sonyissä ja Motorolissa tekstiviestien lähetys toimii.

Sukulaisella on Saksassa saksalainen liittymä Samsung älypuhelimessa. Hän ei kuitenkaan käytä mielellään tekstiviestejä tai multimediaviestejä vaan lähettää sähköpostia, johon myös kuvat voi liittää kätevästi. En tiedä tosiaan että toimiiko edes mms-viestit siellä 🤷🏻

Vastaa