Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

Puhelimen valintaan kannatta lähteä käyttötarpeen mietinnälläPuhelimen valintaan kannatta lähteä käyttötarpeen mietinnällä

 

Erilaisten teknisten laitteiden kirjo on kasvanut huimasti viime vuosina. Samassa linjassa kulkee myös niiden monipuolistuminen ja laitteita on saatavilla hyvin laajassa hintahaarukassa. Varsinkin matkapuhelinten kehityksen matkassa on haasteellista pysyä mukana. Tietoteknisillä laitteilla kuten muillakin kodinkoneilla on rajallinen käyttöikä. Jos vanhalla laitteella on jo ikää yli 5 vuotta ja se toimii kangerrellen, kannattaa harkita uuden hankkimista. Tutussa ja turvallisessa merkissä on vähemmän uusia opeteltavia asioita, mutta toisaalta uuden laitteen käytön opettelu voi olla virkistävää.

 

Tässä blogissa kerron muutamia vinkkejä ja neuvoja mitä kannattaa uuden laitteen hankkimisessa ottaa huomioon.

 

Valitse laite käyttötarpeen mukaan

 

Aivan ensiksi on hyvä miettiä millaiseen käyttöön puhelinta tarvitset; minkä vuoksi sitä ollaan hankkimassa ja mitä sillä aiot tehdä.

 

Halvimmillaan ja yksinkertaisimmillaan puhelimet ovat näppäinpuhelimia, eli peruspuhelimia. Tällainen on oikea valinta silloin, jos sinulle riittää toiminnoiksi esim.

 

 • Puhelut
 • Tekstiviestit
 • Kalenteri
 • Radion kuuntelu

 

Hintahaitarin toisessa päässä ovat erittäin monikäyttöiset älypuhelimet. Nämä antavat aivan uudenlaisen käyttökokemuksen ja niitä pidetään yleensä helppokäyttöisinä. Tällaisella laitteella voit peruspuhelimen toiminteiden lisäksi mm.

 • selata internetiä
 • käyttää sähköisiä asiointipalveluja, esim. verkkopankkia
 • hyödyntää karttoja ja navigaattoria
 • käyttää sosiaalisen median kanavia
 • lähettää ja vastaanottaa sähköpostia
 • ottaa ja jakaa valokuvia
 • soittaa kuvapuheluia (esim. Skype tai Facetime)
 • katsella tv-ohjelmia sekä videoita
 • pelata nettipelejä

Älypuhelimissa on yleensä kosketusnäyttö ilman näppäimistöä.

 

Kiinnitä huomiota myös puhelimen näytön sekä näppäimistön kokoon

 

Suuresta näytöstä on helpompi lukea tekstiä sekä omiin sormiin sopivan kokoiset näppäimet helpottavat numeroiden näppäilyä sekä tekstiviestin kirjoittamista. Itselle sopiva koko onkin usein paras selvittää ihan näppituntumalla, eli esim. Telia Kaupassa voit käydä puhelimia etukäteen testailemassa miten mikäkin malli omaan käteen parhaiten sopii.

 
Äänensäätö ja puhelimen koko


Jos sinulla on haasteita kuulon kanssa niin tarkista puhelimen äänenvoimakkuuden säätö, mistä ja miten äänenvoimakkuutta säädetään. Liian suurta puhelinta ei kannata valita, mikäli käsissä on vapinaa. Tällöin laitetta on ehkä hankala pitää tukevassa otteessa.

 

Älypuhelimen sovellukset

 

Älylaitteiden kosketusnäytöissä on näkyvillä kuvakkeita, joiden kautta eri toiminnot tapahtuvat. Voit ladata laitteeseen myös omia haluamiasi sovelluksia; mm. verkkopankin, julkisen liikenteen reittioppaan, iltapäivälehtiä, pelejä ja paljon, paljon muuta huvia sekä hyötyä. Sovellukset ladataan laitevalmistajan sovelluskaupasta (Android: Google Play, Apple: App Store, Microsoft: Microsoft Store) ja saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia. Sovelluskaupat ovat turvallisia ja niihin on hyväksytty vain hyvin käyttäytyviä sovelluksia.

 

Älypuhelimeen voi ladata erilaisia sekä huviin että hyötyyn tarkoitettuja sovelluksiaÄlypuhelimeen voi ladata erilaisia sekä huviin että hyötyyn tarkoitettuja sovelluksia

 

Hankinko Android-, Apple- vai Windows-puhelimen

 

Tämä onkin suurilta osin mielipidekysymys ja makuasia, eikä sitä ainoaa oikeaa vastausta taida löytyäkään.

 

 • Androidilta löytyy laaja valikoima peruspuhelimia, eri valmistajia sekä hintaluokkia. paljon mahdollisuuksia personoida puhelimen aloitusnäkymää ja tehdä siitä helppokäyttöinen. Android valitaankin usein ensimmäiseksi älypuhelimeksi.
 • Applen laitteet sijoittuvat haitarin yläpäähän, toiminnot sekä laatu ovat huipputasoa
 • Windows laitteita on saatavilla vähemmän ja ladattavien sovellustenkin määrä on vähäisempi muihin verrattuna


Kuinka paljon muistia puhelimessa tulisi olla

 

 • 8Gt: sovelluksia ei voi ladata kovin paljon ja puhelimeen mahtuu vain pieni määrä kuvia, ellei osta erillistä muistikorttia. Kaikkiin laitteisiin ei muistikorttia ole saatavilla.
 • 16Gt: älypuhelimen suositeltava minimimäärä muistille.
 • 32Gt: tällä määrällä selviää lähes kaikista eteen tulevista käyttötilanteista ja puhelimeen pystyy lataamaan useampia sovelluksia sekä suuren määrän kuvia.


Miksi tarvitsen älylaitteeseen nettiyhteyden vaikka en juurikaan sillä nettiä käytä

 

Älylaite päivittää olemassa olevia sovelluksia ikään kuin taustalla, eli laite käyttää nettiä ilman että sitä itse aina huomaakaan. Tämän vuoksi sinun kannattaakin tarkistaa, että liittymääsi sisältyy jokin nettipaketti. Saatavilla on rajattomia paketteja, jotka ovatkin hyvin huolettomia vaihtoehtoja; sinun ei tarvitse miettiä käyttämääsi nettimäärää tai olla huolissaan että nettipaketin datamäärä tulee täyteen. Älypuhelimen voit myös yhdistää langattomaan verkkoon eli WiFiin, jos sellainen on saatavilla tai liittymässäsi on rajallinen datapaketti. Tällöin voit olla huoletta mahdollisista lisäkustannuksista. WiFin kautta kannattaa myös tehdä kaikki puhelimen päivitykset sekä sovellusten lataukset. Näin suuret tiedonsiirrotkin sujuvat nopeammin.


Laitteita on markkinoilla hurja määrä ja hintahaarukka kulkeekin 150€-1300€ välillä.
Telia Kaupan verkkosivuilla voit käydä tutkimassa eri vaihtoehtoja, joita voit vertailla hinnan, merkin ja suositusten perusteella.. Jokaisesta laitteesta on kattava kuvaus, josta selviää tekniset tiedot.

 

HUOM! Mikäli haluat soittaa videopuheluita, varmista että puhelimessa on myös etukamera. Näin voit keskustelussa katsoa suoraan kameraan.

 

Millaista laitetta itse suosittelisit seniorikaverille?

Katjane
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Laiteuutiset/Seniori-info-Peruspuhelin-vai-alylaite/ba-p/173324
Linkki kopioitu
6 kommenttia 👇