Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

A Hidden Life.png

 

Tämän viikon elokuvauutuuksina esittelemme toisen maailmansodan aikaan perustuvan A Hidden Lifen sekä road movie The Jesus Rollsin. Molemmmat elokuvat ovat katsottavissa Telia TV Vuokraamossa. Telia TV sovelluksen saat maksutta käyttöösi ja ensimmäisen elokuvan ilmaiseksi! 

 

A hidden life

 

Ikäraja: K 16

Genre: Draama

Kesto: 174 minuuttia

 

A Hidden Life on tositapahtumiin perustuva tarina unohdetusta sankarista, Franz Jägerstätteristä (1907-1943), joka kieltäytyi aatteensa puolesta taistelemasta Hitlerin joukoissa toisen maailmansodan aikana. Rangaistuksena maanpetoksesta häntä uhkaa kuolemantuomio, mutta itävaltalainen maanviljelijä löytää toivon vankkumattomasta uskostaan ja rakkaudestaan vaimoaan ja lapsiaan kohtaan. Pääosissa nähdään August Diehl Jägerstätterinä ja Valerie Pachner hänen Franziska-vaimonaan. Mukana on myös nimekkäämpiä näyttelijöitä: Matthias Schoenaerts, Bruno Ganz sekä Michael Nyqvist.

 

Tapahtumat sijoittuvat idylliseen Radegundin vuoristokylään, jonka sopuisassa kyläyhteisössä Franz elää maanviljelijän yksinkertaista elämää kolmen pienen tyttärensä, vaimonsa ja tämän sisaren kanssa. Kun natsi-Saksa vyöryy Itävaltaan ja maan hallinto aloittaa yhteistyön Hitlerin kanssa, myös Radegundin miehiä kutsutaan sotajoukkoihin. Franz ei vakaumuksensa vuoksi voi taistella natsien puolesta, ja hän päättää kieltäytyä aseista.


Koska Franz ei pysty vannomaan uskollisuutta Hitlerille, hänet vangitaan odottamaan oikeudenkäyntiä. Franzin ollessa vangittuna perheen elämä Radegundin kylässä vaikeutuu, kun kaikki kyläläiset halveksivat heitä Franzin päätöksen vuoksi. Vaimo ymmärtää miestään, puolustaa häntä ja yrittää saada tälle oikeutta. Franz pitää kiinni periaatteestaan, vaikka rangaistuksena on kuolemantuomio.


Elokuvan on ohjannut Terrence Malick. Ohjaajalle tyypillisessä pitkässä elokuvassa nähdään filosofisia ja uskonnollisia pohdintoja, jotka nousevat tärkeämpään osaan kuin itse tarina. Sanomana vääryys ja vihan lietsonta puhuttelee katsojaa, ja aiheet ovat hyvin ajankohtaista tänäkin päivänä. Äidin kuvaaminen kodinhengettärenä istuu hyvin elokuvan ajanjakson stereotypiaan, jossa vaimojen tärkein, jopa ihtohimoiseksi luonnehdittu tehtävä oli lapsista sekä aviomiehistä huolehtiminen.

 

 

 

The Jesus Rolls

 

Ikäraja: K 16

Genre: draama

Kesto: 81 minuuttia

 

Tämä syksyllä 2019 Rooman elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut road movie kertoo miehestä nimeltä Jesus Quintana (John Turturro), joka on juuri vapautunut vankilasta muun muassa hyvän käytöksensä ansiosta, ja palaa sen pariin mitä parhaiten osaa, keillaamisen. Vankila ei ole opettanut häntä kaidalle tielle, sillä myös rikokset sujuvat mieheltä entiseen tapaan etenkin kun hän päätyy takaisin kimppaan entisen liittolaisensa Peteyn (Bobby Cannavale) kanssa. 

 

Jesus ja Petey ajautuvat tien päälle varastettuaan tyylikkään näköisen salongin eteen pysäköidyn vanhan muskeliauton. Matka alkaa vauhdikkaasti, kunnes miehet kohtaavat aseella osoittavan autonomistajan ja Petey haavoittuu. Matkaan tarttuu mukaan myös Audrey, eräs Jesuksen ex-tyttöystävistä. Hänen läsnäolonsa tuo oman jännitteensä kolmikon reissuun halki New Yorkin osavaltion. Elokuva kylvää mustaa huumoria eikä siitä puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita. 

 

John Turturro on pääroolinsa lisäksi myös ohjannut ja käsikirjoittanut tämän kulttimaineeseen nousseen vuonna 1998 ilmestyneen The Big Lebowskin spin-offin. The Jesus Rollsin sanotaan myös olevan tribuutti ranskalaiselle road movie -klassikolle Les Valseuses (Riipukset) vuodelta 1972, jossa siinäkin pikkurikolliset ajelevat varastetuilla autoilla pitkin maita ja mantuja, ja elättävät itensä ryöstelyllä. 

 

 

 

Lue myös näistä elokuvista:

AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Uutta-katsottavaa-leffat-ja/Viikon-elokuvauutuudet-A-Hidden-Life-amp-The-Jesus-Rolls/ba-p/207068
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
Moderoin Yhteisössä ja kirjoittelen mielelläni TV- ja leffa-aiheisia artikkeleita. Varsinkin pohjoismaiset dekkarit ovat viime aikoina olleet mieleeni, otan niistä suosituksia vastaan :) Keskustelua kanssani saa Yhteisö-asioiden lisäksi aikaan myös kissoista ja käsitöistä.