Julkinen alue
Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

motherlessbrooklyn.png

 

Tällä viikolla esittelemme vastikään Telia TV vuokraamoon ilmestyneet uutuudet Motherless Brooklyn sekä Lucy in the Sky. Jos pidät rikosdraamoista ja löyhästi tositapahtumiin perustuvista elokuvista, niin suosittelemme näitä kahta katseluun. 

 

Mukavia elokuvahetkiä!

 

Motherless Brooklyn

 

Ikä: 16

Genre: Draama, rikos

Kesto: 144 minuuttia

 

Motherless Brooklyn on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut amerikkalainen rikosdraama. Elokuvan on ohjannut, käsikirjoittanut ja tuottanut Edward Norton. Leffa perustuu samannimiseen romaaniin vuodelta 1999, jonka on kirjoittanut Jonathan Lethem. Suomessa romaani on julkaistu vuonna 2017 nimellä Orpojen Brooklyn. Motherless Brooklynin tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun New Yorkiin, jossa Norton näyttelee Touretten syndroomaa sairastavaa rikostutkijaa Lionel Essrogia.

 

Lionel Essrog (Edward Norton), Gilbert Coney (Ethan Suplee), Danny Fantl (Dallas Roberts) ja Tony Vermonte (Bobby Cannavale) työskentelevät etsivätoimistossa. Pojat viettivät lapsuuttaan väkivaltaisessa orpokodissa, kunnes etsivätoimiston pomo Frank Minna (Bruce Willis) otti heidät suojiinsa. Lionel syrjäytyy useasti muista ihmisistä Touretten syndrooman vuoksi, mutta vahvat kielelliset taidot sekä valokuvamuisti tekevät hänestä erittäin hyvän etsivän.

 

Frank työskentelee salaisen tapauksen parissa ja pyytää Lionelia ja Gilbertiä varjostamaan häntä, kun hän menee tapaamiseen. Frank ohjeistaa Lionelia salakuuntelemaan tapaamista puhelimen välityksellä. Tapaamiseen saapuu William Lieberman (Josh Pais), Lou (Fisher Stevens) sekä heidän huomattavan pitkä ja karski kaveri. Frank on etsinyt miehille tietoja ja dokumentteja, jotka vaarantavat Liebermanin ja Loun liiketoimintaa, ja hän koittaakin neuvotella itselleen korkeampaa hintaa. Miehet eivät tästä pidä ja pakottavat hänet lähtemään heidän mukaansa. Lionel ja Gilbert lähtevät seuraamaan autoa, jossa Frank on. He saavat auton kiinni, mutta miehet ehtivät ampua Frankia. Lionel ja Gilbert vievät hänet sairaalaan, mutta hän ei selviä ja kuolee.

 

Lionel alkaa selvittämään, ketkä ampuivat Frankin ja miksi. Frank on tehnyt paljon havaintoja ennen kuolemaansa ja hänen löytönsä johdattavat Lionelin Laura Rosen (Gugu Mbatha-Raw) luo, joka työskentelee Gabby Horowitzin (Cherry Jones) kanssa taistelussa kaupunkia vastaan. Köyhien ja vähemmistöjen asuinalueita ostetaan ja puretaan pakottaen asukkaat muuttamaan pois. Pian Lionel on julkisessa kokouksessa, jossa kaupungin pormestari sekä Moses Randolph (Alec Baldwin) joutuvat syytösten kohteeksi asiassa. Kokouksessa on mukana myös Paul (Willem Dafoe), joka raivoaa Mosekselle heidän tekemistä vääryyksistä. Lionel ajautuu koko ajan syvemmälle juttuun ja mitä enemmän hän sitä tutkii, sitä enemmän hän joutuu hankaluuksiin.

 

Motherless Brooklyn kuvaa hyvin aikaa 50-luvun New Yorkista, sen gangstereista ja jazz-klubeista. Elokuva on myös kuvattu vanhanaikaisesti, ei välttämättä heti uskoisi, että kyseessä on vuonna 2019 julkaistu leffa. Edward Norton tekee hienon roolisuorituksen Lionel Essrogina. Hänen Touretten syndrooman oireet tuntuivat leffan alussa hieman häiritseviltä, mutta pian niihin tottui ja ne toivatkin oman humoristisen mausteensa leffaan. Tämä rikosmysteeri pitää katsojan otteessaan ja tiedonjano kasvaa leffan edetessä. Leffaan on saatu mukaan ripaus historiaa, politiikkaa, taidetta sekä kaupunkisuunnittelua. Motherless Brooklyn sopii sinulle, joka haluat selvittää mysteereitä yhdessä etsivän kanssa.

 

 

 

Lucy in the Sky

 

Ikä: 16

Genre: Draama

Kesto: 116 minuuttia

 

Elokuva vie meidät Natalie Portmanin tähdittämänä avaruuteen ja eritoten sieltä takaisin maanpinnalle aikaan jälkeen avaruuslennon. Portman esittää astronautti Lucy Colaa, joka palaa ensimmäiseltä lennoltaan takaisin Maahan ja huomaa pian kaipaavansa takaisin sinne, missä kaikki on harmoonista ja tasapainossa. Avaruuteen. Lucyn oma elämä ja mieli joutuu kiihtyvään epätasapainoon eikä sitä tunnu saavan kukaan NASAn tiiviistä lääkäreistä, psykologeista ja kollegoista koostuvasta joukosta takaisin raiteilleen. Lucy käy ylikierroksilla eikä suo keholleen ja mielelleen lepoa, vaikka palautuminen Maan olosuhteisiin vaatisi aikaa. Hän treenaa, koettaa pyrkiä aina parempiin tuloksiin, ja kokee paikkansa uhatuksi toisen naisastronautin vuoksi. 

 

Lucy on näennäisesti onnellisesti naimisissa ja perheeseen kuuluu Drew-miehen (Dan Stevens) lisäksi teini-ikäinen veljentytär Blue Iris (Pearl Amanda Dickson). Myös Lucyn vanha isoäiti (Ellen Burstyn) on hyvin tärkeä perheelle ja tukipilari erityisesti Lucylle kaikkine elämänviisauksineen. Isoäiti kuitenkin menehtyy äkillisesti, ja se aiheuttaa Lucylle entisestään haasteita selviytyä kirkasjärkisenä eteenpäin. Onneksi Blue Iris pitää edes jokseenkin Lucyn raiteilla. Aviomiehellä häviää yhteys vaimoonsa tämän viihtyessä alun vastustelun jälkeen liiankin hyvin vapaa-ajalla kollegoidensa seurassa.

 

Lucy alkaa harrastaa muun muassa keilausta työporukalla, ja ajautuu kohtalokkaaseen suhteeseen kollegansa Markin (John Hamm) kanssa. Samoihin aikoihin hän on miltei hukkua sukellustestissä, josta hän yrittää suoritua paremmin tuloksin kuin naiskollegansa Erin (Zazie Beetz), ja tällä tavoin pyrkii varmistamaan itselleen jatkon avaruuslentäjänä. Lucyn vainoharhaisuus, ylikierroksilla käyminen ja esimerkiksi terapian väliin jättäminen aiheuttaa lopulta sen, että NASAn hallinto päättää jättää valitsematta hänet, ja sen sijaan valituksi tuleekin nimenomaan Erin. Lucy raivostuu, sillä hän kokee tulleensa sivuutetuksi toissijaisten seikkojen vuoksi. Hän hakkeroi itsensä Markin tietokoneelle etsimään todisteita epäilyilleen ja saa kaiken lisäksi huomata sähköpostiviesteistä, että Markilla ja Erinilläkin on suhde. Lucy päätyy lopulta epätoivoiseen yritykseen, jossa Erinin ja Markin henki on vaarassa. Blue Iris, jonka Lucy on ottanut mukaan sotaretkelleen Markin ja Erinin perään, kuitenkin lopulta pelastaa tilanteen tai ainakin saa tarinan päättymään hivenen onnellisemmin. 

 

Ohjaaja Noah Hawley on saanut luotua tähän syksyllä 2019 ensi-iltansa saaneeseen elokuvaan jännittävän ja loppu kohden kiihtyvän tarinan avaruustutkimuksen maailmaan, jossa sielläkin näyttäytyy tuttu kolmiodraaman kuvio.  Lucy in the Sky ei ole suoranaisesti tositapahtumiin perustuva elokuva, mutta sen juoneen nivoutuu palasia todellisuudesta ja se on saanut inspiraationsa astronautti Lisa Nowakin tapauksesta. Nowak oli ensimmäinen yhdysvaltalainen naisastronautti, jota myöhemmin syytettiin kidnappauksesta ja murhan yrityksestä, kun hän koki kilpailua miesrintamalla. Raskaimmat syytteet kumottiin ja NASAlla Nowakin ura päättyi. 

 

 

Lue myös näistä elokuvista:

AaTanja
Moderaattori
Moderaattori

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Uutta-katsottavaa-leffat-ja/Viikonlopun-elokuvauutuudet-Motherless-Brooklyn-amp-Lucy-in-the/ba-p/205842
Linkki kopioitu
Tietoa kirjoittajasta
Moderoin Yhteisössä ja kirjoittelen mielelläni TV- ja leffa-aiheisia artikkeleita. Varsinkin pohjoismaiset dekkarit ovat viime aikoina olleet mieleeni, otan niistä suosituksia vastaan :) Keskustelua kanssani saa Yhteisö-asioiden lisäksi aikaan myös kissoista ja käsitöistä.