Telia Yhteisö
peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 

pride viikonlopun leffatärpit telia.jpg

 

Pride-viikon kunniaksi vuokraamon Viikonlopun leffatärpit käsittelevät tasa-arvon teemaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen on yhä pidettävä tiukasti kiinni perusoikeuksistaan, kuten koskemattomuudestaan, parisuhteistaan, tunteistaan ja jopa olemassaolostaan. Mielestämme jokaisella ihmisellä on oikeus olla vapaasti oma itsensä. 

 

The Favourite

 

2018, 119 min, K16, Draama, komedia

 

Kreikkalaisohjaaja Giórgos Lánthimoksen The Favourite on rietas ja nöyryytystentäytteinen taidonnäyte ja takuuvarma naurun, tai vähintäänkin epäuskoisten ilmeiden, herättäjä. Elokuva keräsi kaiken kaikkiaan kymmenen Oscar- ja 12 Bafta-ehdokkuutta. Olivia Coleman nappasi roolisuorituksestaan ansaitusti parhaan naispääosan pokaalin.

 

1700-luvulla Englannissa käydään sotaa Ranskaa vastaan. Kuningas Anne (Olivia Colman) on heikoissa mielenvoimissa ja hermoromahduksen partaalla, ja valta on lähes täysin hänen neuvonantajansa Lady Sarahin (Rachel Weisz) hoivissa. Itsekin entinen aristokraatti, nuori Abigail (Emma Stone) saapuu linnaan mudan peitossa etsimään työtä, ja hänet palkataan palvelijaksi.

 

Hovin kermakakkujen ja kerrosmekkojen alla kuohuu salaisuuksia, ja kuningattaren suosiosta käydään juonikasta valtapeliä aatelisten sirkushuvien, kuten ankkarallien ja sorsanammunnan viihdyttäessä linnanväkeä poliitiikan toimittaessa vähäpätöistä sivuroolia. Elokuva on absurdi ja täynnä mustaa huumoria, ja suosittelenkin tutustumaan tähän pukudraamaan, vaikka ei normaalisti olisikaan pukudraamojen ystävä.

 

 

 

 

Brokeback Mountain

 

2005, 134 min, K16, Draama

 

Brokeback Mountain on yksi 2000-luvun kovimmista kulttielokuvista, joka herätti julkaisunsa jälkeen roimasti keskustelua ja sai osakseen paljon arvostusta kriitikoilta. 

 

Maatila-apulainen Ennis Del Mar (Heath Ledger) ja rodeoratsastaja Jack Twist (Jake Gyllenhaal) tapaavat kesällä 1963 Teksasin paahteisen auringon alla etsiessään työpaikkaa karjanajajina. Ainoa jäljellä oleva lammaslauma on ajettava Brokeback Mountainille. Syrjäinen vuori tunnetaan haastavista sääolosuhteista ja petoeläimistä, jotka uhkaavat lampaita. Siitä huolimatta karski esimies Joe Aguirre (Randy Quaid) on tehnyt tiukat säännöt vuorella noudatettaviksi.

 

Hiljainen ja varautunut Ennis ja riehakas rodeopoika Jack vaikuttavat alkuun lähinnä vaivaantuneilta toistensa seurasta. Kesän edetessä luonnonvoimat ajavat heidät yhteen ja parin välille muodostuu elämänmittainen side, jota vaihtuvat työpaikat, naiset ja asunnot eivät pysty murtamaan. Elämä iloineen ja suruineen voi jatkua, mutta Brokeback Mountain ei unohdu koskaan. Elokuva on vahva todiste siitä, että rakkaus voittaa kaiken.

 

 

Fantastinen nainen

 

2017, 100 min, K12, Draama

 

Chileläisessä Oscar-palkitussa elokuvassa annetaan ääni transsuokupuolisille, jotka kieltäytyvät taipumasta ulkopuolelta asetettuihin ehtoihin ja ennakkoluuloihin. Daniela Vega on Chilen ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen näyttelijätär.

 

Marina (Daniela Vega) ja Orlando (Francisco Reyes) ovat rakastuneita ja elävät vakaassa suhteessa. Pari juhlistaa Marinan syntymäpäivää kiinalaisessa ravintolassa, ja palaavat kotiin. Keskellä yötä Orlando saa yllättäen sairauskohtauksen, ja pian saavuttuaan sairaalaan hän kuolee.

 

Kuolemasta alkaa Marinan taistelu surua vastaan ympäristön yrittäessä sulkea hänen ulkopuolella ja kiistäen hänen osallisuutensa Orlandon elämään. Ohjaaja Sebastián Lelion kädenjälki on kaunista ja karua katseltavaa. Elokuvaan on sekoitettu surrealistisia kuvauksia Marinan tunne-elämästä, ja mahtuu elokuvaan jopa suomalaisittain kodikas saunakin.

 

 

Carol

 

2015, 118 min, K12, Draama, romantiikka

 

Vuonna 2015 ensi-iltansa saanut, Cannesin elokuvajuhlilla ylistetty kuuden Oscar-palkinnon ehdokas Carol kertoo yllättävästä, intohimoisesta rakkaudesta ja sen mahdottomuudesta yhteiskunnan paineen alla.

 

Elokuva sijoittuu 50-luvun alun New Yorkiin, jossa nuori tavaratalon myyjä Theresa (Rooney Mara) rakastuu eleganttiin kotirouvaan Caroliin (Cate Blanchet). Theresa työskentelee tavaratalon leluosastolla, jonne Carol tulee etsimään tyttärelleen joululahjaa. Omasta suuntautumisestaan epävarma Therese päättää soittaa hansikkaansa tavaratalon tiskille unohtaneen Carolin perään. Ensitapaaminen johtaa niin vapauttavaan riemuun kuin sydänsuruihinkin.

 

Todd Haynesin tulkinta Patricia Highsmithin omaelämänkerrallisesta romaanista The Price of Salt on koskettava ja mestarillinen. Highsmithin oli alun perin julkaistava romaani salanimellä Claire Morgan, sillä kirjan juonen sisältämä homoseksuaalisuus oli lainvastaista.

 

 

 

Lue myös nämä:

 

EssiJn
Ex-telialainen
Ex-telialainen

Jaa artikkeli

https://yhteiso.telia.fi/t5/Uutta-katsottavaa-leffat-ja/Viikonlopun-leffatarpit-Pride-elokuvat/ba-p/188334
Linkki kopioitu