Kaikki tarvitsevat nykyisin internetin. Omaan käyttöön soveltuvaa yhteyttä valitessa voi joskus iskeä epätoivo, kun tarjolla olevia tekniikoita ja nopeusluokkia on varsin paljon. Monesti se taustalla oleva tekniikka ei edes kiinnosta asiakasta, vaan tärkein ajatus on löytää juuri siihen omaan käyttöön sopiva yhteys. Avaan tässä artikkelissa tarkemmin, millaisia vaihtoehtoja on tarjolla eri käyttötarkoituksiin ja tilanteisiin.
Netin voi hankkia käytännössä kiinteänä yhteytenä, joka tulee kodin seinästä ethernet-, puhelin- tai kaapelipistokkeesta tai sitten langattomana 4G-mobiilinettinä. Karkeasti jaoteltuna voisikin sanoa, että kiinteä yhteys on tarkoitettu kotiin ja jaettavaksi kaikille kodin laitteille, kun mobiilinetti on puolestaan tarkoitettu liikkuvaan käyttöön kodin ulkopuolelle.
100M valokuitu vs 100M 4G-netti
Käytännössä tällä on ihan valtava merkitys. Kaikilla nettiyhteyksillä on palvelukuvauksen mukaiset yhteysnopeuden vaihteluvälit, viiveet ja muut tekniset erityispiirteensä.
Valokuidulla päästään kuitenkin parhaaseen mahdolliseen yhteyteen, kun 100M nettiyhteys on nopeudeltaan juuri tämän tilatun nopeuden verran ja ainoa pullonkaula voi olla oma käytössä oleva WLAN-reititin. Palvelukuvauksessa 100M valokuituyhteyden vaihteluväliksi on määritelty 70-100 Mbit/s. Valokuidulla toteutettu yhteys on myös luotettava, tasainen ja viiveetön, jolloin nettipelien pelaaminen tai etätöiden tekeminen sujuu loistavasti. Lisäksi linjat kestävät kuormitusta, vaikka perheen kaikki laitteet olisi liitetty verkkoon samaan aikaan.
4G-yhteydellä voidaan parhaassa tapauksessa päästä varsin lähelle 100M yhteyttä, mutta yleensä nopeudet jäävät tästä huomattavasti. Saapuvan liikenteen vaihteluväli on 4G-verkossa 10–100 Mbit/s. Käytännössä siis 100M 4G-yhteys toimii palvelukuvauksen mukaisesti jos todelliset nopeudet osuvat välille 10-100 Mbit/s. Tämä laaja vaihteluväli johtuu siitä, että langaton 4G-yhteys on aina jaettu nettiyhteys, jossa tukiaseman kapasiteetti jakautuu kaikkien alueella olevien käyttäjien kesken. Jos tukiasema on ruuhkainen, niin nopeudet putoavat ja etenkin yöllä rauhalliseen aikaan voi päästä todella hyviin nopeuksiin. 4G-yhteyksissä on myös viivettä sen verran, että pelaamiseen sitä ei voi ensisijaisesti suositella ja raskaiden järjestelmien pyörittäminen etäyhteydellä voi olla haastavaa.
Molemmat yhteydet ovat toki hyviä omaan käyttötarkoitukseensa.
Tarjolla olevat tekniikat ja käyttötarkoitukset
Nettiyhteyden saa tällä hetkellä hankittua seuraavilla tekniikoilla:
Valokuitu
Valokuitu päihittää nopeudessa kaikki muut yhteydet ja takaa pätkimättömän netin usealle laitteelle samanaikaisesti. Valokuitua on saatavilla monissa paikoissa kerrostaloihin ja taloyhtiöihin, joista osa on myös tehnyt taloyhtiösopimuksen, joka mahdollistaa asukkaille edullisemmat hinnat. Valokuitua rakennetaan myös Avoin Kuitu -projekteilla omakotitaloihin ja pientaloihin. Jos olet kiinnostunut kuidusta, niin voit ilmoittaa kiinnostuksesi Avoimen Kuidun sivuilla.
Kaapelinetti
Laajakaista-klassikko, joka yhdistää kotisi nettiin telkkarin antennijohdon avulla, Telian kaapeli-TV-verkon kautta. Kaapeliyhteyksistä on tarjolla useita nopeusluokkia ja parhaimmillaan tällä tekniikalla päästään erittäin nopeisiin yhteyksiin.
Mobiili
Langaton ratkaisu, joka yhdistää kotisi nettiin 4G-mobiililiittymän avulla. Telian 4G-verkon kuuluvuusalueet voit tarkistaa meidän nettisivuilla olevasta verkkokartasta. 4G-verkkoon tehdään jatkuvasti parannuksia ja lisätään kapasiteettia, kun ihmisten netin käyttäminenkin lisääntyy jatkuvasti. 5G-verkkojen osaltakin on lähdetty jo liikenteeseen, mutta toistaiseksi päätelaitteiden määrä on varsin pieni, mutta lähivuosina tässä tullaan näkemään myös vahvaa kehitystä.
Nettiyhteydet on nimetty nopeusluokittain. Käytännössä nettiyhteyden nopeudessa mainitaan aina kyseisen yhteyden arvioitu mahdollinen maksiminopeus.
S (max 10 Mbit/s)
Riittää kevyeen surffailuun, somen käyttöön ja musiikin kuunteluun
M (max 50 Mbit/s)
Riittää isojen tiedostojen lataamiseen, suoratoistopalveluihin ja tv:n katseluun
L (max 100 Mbit/s)
Riittää isojen tiedostojen siirtämiseen, UHD-videoiden katseluun ja useiden laitteiden käyttöön
XL (max 200 Mbit/s)
Sopii vaativaan pelaamiseen, UHD-videoiden katseluun ja kaikkien kodin laitteiden nettiyhteydeksi
XXL (max 1000 Mbit/s)
Paras mahdollinen nettiyhteys ja mahdollistaa jopa 8K-videoiden katselun ja kaiken mitä nettiyhteydeltä voi vaatia
Miten valitset juuri sen oikean
Nettiyhteyden nopeutta ja tekniikkaa valitessa on syytä pohtia ensin, että mitkä on omat tarpeet ja kuinka paljon taloudessa on käyttäjiä sekä laitteita. Käytännössä useamman hengen talouteen ei ole järkevää nykyisin ottaa alle 100M nettiyhteyttä, koska käyttäjiä on todennäköisesti samaan aikaan verkossa useampia ja pienemmät nopeudet ei riitä kaikkien tarpeisiin. Monesti nuoriso selailee Youtubea, Snapchatia, TikTokia, Twitchiä, Netflixiä tai muita netin videopalveluita. Tähän kun yhdistetään vielä se, että vanhemmat haluaisivat katsella tv:tä tai Netflixiä toisesta televisiosta tai joku vielä tekee samalla etätöitä, niin verkko on todella kovilla.
Valintoja tehdessä ei kannata tuijottaa vain nettiyhteyden nimessä olevaa maksiminopeutta, vaan tutustua kyseisen tekniikan nopeuksien vaihteluväliin, joka ilmoitetaan selkeästi myös meidän verkkokaupan tilaussivulla. Kannattaa valita sellainen yhteys, jonka nopeuden vaihteluvälin alimman nopeuden olet valmis hyväksymään, koska esimerkiksi 4G-mobiilinetin kohdalla voi ruuhka-aikoina saada juurikin sen vaihteluvälin miniminopeuden käyttöönsä. Lopulliseen nopeuteen vaikuttaa myös omassa käytössä oleva langaton WLAN-reititin, joten kannattaakin panostaa hyvään ja laadukkaaseen reitittimeen jos aiot jakaa yhteyden langattomasti eri laitteille.
Itselläni on vain yhden hengen talous, mutta silti en ottaisi enää alle 100M linjaa kotiini. Omassa käytössä olevista laitteista nettiä hyödyntää tietokone, televisio, kännykkä, tabletti, pelikonsoli, Telia TV -digiboksi, Apple TV ja mahdollisten vieraiden aikaan myös muita laitteita. Käytännössä jos laitan digiboksilta Liigan pyörimään ja samalla haluaisin selailla netissä vedonlyöntijuttuja tai sosiaalista mediaa ja joku muu laite alkaa vielä latailemaan päivityksiä, niin verkko kuormittuu huomattavasti. Se on selvää, että verkossa toimivien laitteiden määrä tulee lähitulevaisuudessa kasvamaan ja sitä kautta myös nettinopeuden tarve kasvaa.
Nettiyhteyden saatavuudet omaan osoitteeseesi voit tarkistaa täältä. Jos oikean yhteyden valitseminen tuottaa haastetta, niin meidän asiantuntevat myyjät auttavat mielellään valitsemaan juuri sinun tarpeisiin sopivan yhteyden.
Tässä hieman omia vinkkejäni aiheesta. Onko oikean yhteyden valitseminen tuottanut sinulle haasteita tai haluatko jakaa omia vinkkejäsi muille lukijoille?
Lue myös nämä
- Telia ja Caruna yhteistyöhön - lisää vauhtia Suomen kuiduttamiseen
- Hybridilaajakaista tuo nopeammat yhteydet jopa yli miljoonaan kotitalouteen