Netin arvo tai arvostus asuntokaupassa



Näytä ensimmäinen kirjoitus

55 kommenttia

@SINAD korjataan virhe. runko on 10G, mut jaettava yhteys shared 1G, sen riittää hyvin.

 

noin 200 käyttäjää. 115 asuntoa.keskimäärin kapasiteettia menee 100Mbit/s, peak 500Mbit/s

 

Lisää saa rahalla, kun on tarve.

 

Eero

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

@eerovolotinen Taloyhtiölle myynti on hieman eri kuin kuluttajalle mutta kyllä tuo on kannattavaa kuluttajalle että teleoperaattorille tuollaiset sopimukset. Itselle tälläinen tarjonta kelpaisi tarjota ihan jokaiselle taloyhtiölle kun on molemmin puolin edullinen tapa saada nopeaa kaistaa tarjolle.

@olkitu tämä minun toteutus on ainut järkevä tapa ostaa taloyhtiölle nettiä. yksittäiset liittymät ja 10M ilmaiset kaistat on kyllä pilanneet maineen.

Kunniamerkki +14

Kiinteistösopimus on kyllä ihan fiksu tapa hoitaa liittymät taloyhtiölle. Eero Volotisen tapa toteutta tuo asia vaatii myös sen, että siellä taloyhtiössä pitää olla omasta takaa riittävän osaavaa porukkaa pyörittämään sitä touhua, kun taas operaattorin tuomilla kuiduilla ja laitteilla sekä yksittäisillä liittymillä kaiken saa ns. valmiina pakettina.


 


Hinnat voi tietty olla eri, mutta "jos ei itse osaa tai viitsi niin pitää maksaa jollekin toiselle tekemisestä", pätee moneen muuhunkin asiaan tässä maailmassa pihatöistä ja keittiöremonteista auton korjaamiseen. Keskimääräisen suomalaisen taloyhtiön asukkaista, hallituksesta ja isännöitsijöistä ei löydy niin paljon tietoa ja osaamista asiasta, että tuollaista olisi järkeä lähteä toteuttamaan. Kiva juttu, että teidän talossa homma onnistui, mutta sama sapluuna tuskin pätee suuressa skaalassa.


 


Eipä ne yksittäisiin liittymiin perustuvat ratkaisutkaan nyt niin hirveän kalliita välttämättä ole, kahdessa taloyhtiössä joista hintatasoa tiedän niin vastikemaksu 10 Mbps liittymistä joka asuntoon on toisessa yhtiössä jossain 2,50 euron tuntumassa ja toisessa vitosen verran. Nopeuden saa sitten nostettua vaikka 100M saakka parhaimmillaan +10 eurolla. Tänä päivänä, tai ihan heti tulevaisuudessakaan, ei keskivertosukankuluttaja tarvitse yli 100M liittymää omaan käyttöpisteeseensä. Future proofness on tietysti aina yksi peruste ampua yli kun kerran aletaan tekemään, mutta itse en ainakaan näe hirveästi lisäarvoa 1G liittymässä vs. 100M liittymä, kun nykyäänkään ei meinaa mistään saada ladattua edes sitä 100M mahdollistamaa maksimiakaan... Veikkaanpa, että sitten kun 1G liittymien kysyntä alkaa kasvamaan niin niidenkin hinnat alkavat tulla alas ihan samalla tavalla kuin 100M liittymien hinnat ovat nyt tulleet alas kiinteistöliittymissä.


 


Ainakin jossain aiemmassa MB:n artikkelissa Volotinen oli itse maininnut, että tuon systeemin toimintakuntoon saaminen vaati noin tuhat tuntia työtä ja muuttuu taloudellisesti järkeväksi vasta kun asuntoja on taloyhtiössä yli 50, joten se että sanot sitä ainoaksi järkeväksi tavaksi toteuttaa asia tuntuu minusta vähän oudolta. Luultavasti en itsekään lähtisi asukkaan ominaisuudessa tuollaista puuhaamaan, koska en haluaisi ristikseni tuollaisen systeemin hankintaan ja pyörittämiseen liittyvää rumbaa... Puhumattakaan siitä, että toinen noista esimerkkitaloyhtiöistäni on alle 10 asunnon rivitaloyhtiö, jonne sinnekin on kiinteistösopimuksen avulla saatu liittymät varmasti halvemmalla kuin ottamalla oma kuitu kiinteistöön ja siihen yritysliittymä.

@kjns "valmiina" pakettina tuokin liittymä on ostettu. Toki siinä jeesattiin muutamia naapureita asian suhteen. Oli siinä toki hieman paperinpyörittämistä ja sellaista selvitystyötä johon suurinosa ajasta meni. Itse verkko on toki operaattorin operoima ja konfiguroima. Suurin haaste oli toki löytää sopivat toimijat ja tehdä verkon speksit sellaiseksi, mitä halutaan. Nämä kolme suurinta toimijaa näes ei halua myydä yritysliittymiä taloyhtiöille.

 

Tuolla sabluunalla saat ihan avaimet käteen paketin, jos soitat vaikka tnnetille tai suomicomille. Ainut homma on se, että asia pitää hyväksyttää yhtiökokouksessa määräenemmistöllä ja siinä on omat haasteensa. Noita 10M for "free" periaatteen liittymiä saa helpommin ostettua..

 

Noissa "kuluttajaliittymissä" on haasteena toi upload kaista, joka on merkittävän huono (ja toki ei niihin saa niitä kiinteitä ip-osoitteita, mikäli haluaisi sellaisen)

 

Lisätään kommenttiin, että järkevin toteutustapa, mikäli taloyhtiössä on 50(+) asuntoa. 

 

Eero

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

 

@kjnskirjoitti:

 



Tänä päivänä, tai ihan heti tulevaisuudessakaan, ei keskivertosukankuluttaja tarvitse yli 100M liittymää omaan käyttöpisteeseensä. Future proofness on tietysti aina yksi peruste ampua yli kun kerran aletaan tekemään, mutta itse en ainakaan näe hirveästi lisäarvoa 1G liittymässä vs. 100M liittymä, kun nykyäänkään ei meinaa mistään saada ladattua edes sitä 100M mahdollistamaa maksimiakaan...

 


Kyllä pystyy, esimerkiksi Google Drive toimii lähes gigabitin nopeudella ainakin kuluttajalle päin ja todennäköisesti myös toiseen suuntaan. Jos pitää backuppeja pilvessä, on nopeasta yhteydestä hyötyä. Google Drivelta voi vuokrata tilaa muistaakseni viiteen teraan asti, itsellä on siellä tera ja sitten toinen tera toisaalla ja noihin menee kryptattuja backup-imageita.

 

Pienenä haittana on toki upload-kaistojen keinotekoinen kuristaminen vain 100 Mbittiin, mutta josko tulevaisuudessa päästäisiin tästäkin omituisuudesta eroon koska enemmänhän se vaatii jopa operaattorilta ylläpitoa ohjelmoida kytkimiin erikseen näitä limiittereitä, kun pienemmällä vaivalla voisi antaa datan vaan kulkea kuten se on tarkoitettu.. :)

Mitä future proofiin tulee niin se kummasti rauhoittaa mieltä kun näkee että räkkiin jo asennettu operaattorin laite on valmiiksi 10 Gbit-yhteensopiva. Ei tule kaista loppumaan edes tulevaisuudessa ja voi ottaa aina nopeimman mahdollisen netin mitä tarjoavat.

@SINADMeillä on telejakamossa laite, joka pystyy suoraan 10Gbit/10Gbit yhteyteen ja sinne asti meneekin suoraan se yhteysnopeus. Kyse on vaan hinnasta. Toki 10Gbitin saaminen asuntoon asti vaatii lisää laitehankintoja..

 

Google driveen menee helposti vähintään parisataa megabittiä sekunnissa upload ja download kaistaa. Monesti tässäkin nopeudessa rajoituksen aiheuttaa wlan-tekniikka. Acronikseen menee helposti sama upload nopeus, kun kannettavaa varmuuskopio..

 

Esitämpä kysymyksen, jos saa 1000M/1000M samaan hintatasoon, kuin 100M/10M, niin kumman ottaisit? aika monet ottavat tuon nopeamman.. kokemuksesta voin sanoa, että tuollainen 10M upload menee tukkoon viikoksi tai kahdeksi, jos läppärin backuppaa pilveen..

 

Uploadin kuristaminen on varmaan jäänne ADSL ajoilta, siksi otimme samalla yritysliittymän, kun ei ole turhia rajoitteita. Ei myöskään ole sellaista, että yhteyteen taataan vain ~70% ostetusta kapasiteetista. (kuluttajaliittymän vaihteluväli).

 

Eero

 

Kunniamerkki +14

Mulla on vahva veikkaus, että upload-nopeutta kuristetaan, koska sitä tyypillisimmin tarvitsevat yrityskäyttäjät, ja se on jälleen yksi tapa saada ne käyttäjät jotka oikeasti sitä tarvitsevat ottamaan kalliimpi yritysliittymä halvemman kuluttajaliittymän sijasta. Puuttuvathan kuluttajaliittymistä tyypillisesti myös muutkin kehittyneemmät ominaisuudet, kuten mahdollisuus kiinteään IP-osoitteeseen. Vaihteluväli taas tulee jo ihan käytännön sanelemana pakkona, koska liittymää toimitetaan bulkkina ilman rasituskokeita ja optimointeja, toisin kuin yritysliittymiä joiden toimivuus varmistetaan ihan eri tavalla kuin kuluttajaliittymien. Ei kannata luvata sellaista mitä ei voi pitää jos matkalla on muuttuja jonka korjaaminen maksaa asiakkaan kahden vuoden katteet.


 


Tottakai jokainen ottaa mieluummin samalla hinnalla nopeamman liittymän jos vaihtoehto on rahamäärällä X liittymä Y tai Z. Muutta muutapa kysymysasettelu muotoon "otatko mieluummin 100 eurolla kuussa 1G/1G liittymän vai 10 eurolla kuussa 100/10M liittymän" niin vastausprosentti muuttuu.


 


Ja muuten esim Telian palvelukuvausten mukaan 100/100M Kodin Netti L -liittymässä FTTB/FTTH toteutuksissa sekä saapuvan, että lähtevän nopeuden vaihteluväli on 70-100Mbps, kuristetumpi 100/10M nopeusluokka on käytössä VDSL-tekniikan yhteyksissä, joissa rajoite tulee lähinnä käytettävästä tekniikasta.  1G yhteyksissä taas rajoite johtuu jostain muusta, joko operaattoreilla ollaan vanhanaikaisia, tai sitten kyse on rahasta. Mulla on henk.koht. veikkaus kummasta se johtuu ;)

@kjnsDNA:lla noi 100M liittymät, ethernetilläkin ovat 100M/10M liittymiä. Jos haluaa uploadia, niin käytännössä joutuu ostamaan 1000M/100M liittymän (sekin ethernettiä)

 

Niin, meille tämä 1G/1G oli käytännössä halvempi, kuin 100M/10M taloyhtiöliittymät. Toki tuli hieman overheadia liittymästä, mutta

se kuolettuu aika nopeasti.

 

En ota kantaa siihen, mistä rajoittimet johtuvat, mutta toteampa, että vapaasti hengittävä ethernet liittymä on jotain eritasoa,

mitä on aikaisemmin ollut..

 

Eero

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Google Driven nopeuksia testailin itse tuossa muutama viikko sitten kun synkkailin levypalvelinta ja tähän liittyen tapahtui 489 GB kokoinen datasiirto. Siirto kesti Telian gigaisella kotikuidulla reilun puolitoista tuntia. Keskimääräiseksi siirtonopeudeksi tuli 755,297 Mbit, joten kyllä ainakin Google palvelee hyvin myös gigabittinopeuden asiakkaita, eli data todella liikkuu.

 

Linkki aihetta koskevaan postaukseen:

https://yhteiso.telia.fi/t5/Kiinteat-nettiyhteydet-ja/Telian-kotikuidun-kaytannon-nopeustesti/td-p/164820

 

LISÄYS: ainakin mun liittymässä tuo upload-kaistan kuristin on kuitenkin toteutettu siten, ettei se jumiuta koko verkkoa iskiessään päälle. Ensinnäkin rajoitin toimii keskiarvoperiaatteella pienellä viiveellä, eli hyvin hetkellisesti saattaa mennä useampi sataa Mbit läpi, kunnes rajoitin iskee päälle. Mutta sittenkin kun esimerkiksi levypalvelin aloittaa jonkun synronoinnin ja varaa käytännössä koko upload-kaistan moneksi tunniksi, ei tätä huomaa muussa netinkäytössä mistään. Olen ihan tarkoituksella tehnyt kaikenlaista muuta mm. pelannut verkkopelejä samaan aikaan kun on backuppeja menossa, eikä ole koskaan ollut mitään häiriöitä missään.

 

Siinä määrin kuitu on aivan eri maailma kuin esim. ADSL, jossa upload-kaistan käyttäminen jumitti koko netin. Kuidulla voi huoletta puhaltaa molempiin suuntiin dataa yhtäaikaa ja vetää uploadit aivan rajoittimeen kiinni, ilman että tulee negatiivisia efektejä muuhun netinkäyttöön.

@SINADno, minulla oli aikaisemmin tuollainen DNA 100M/10M, ethernet liittymä. Siinä ainakin acronis backupit veti

verkon jumiin. Toki syynä voi olla noin "hidas" upload. rajoittimiakin voidaan toteuttaa usealla eri tavalla..

 

.. onneksi tämä ongelma on nyt poistunut, sillä tuollaista gigaista linkkiä on aika haasteellista saturoida jatkuvalla syötöllä..

 

Eero

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Kyllä gigasen uploadinkin saa helposti saturaatioon - siihen riittää yksi ainoa levypalvelin, joka starttaa backupit pilveen.. 🙂 Koska se on levypalvelin, niin sehän puskee monta gigabittiä sekunnissa dataa pihalle, joko useamman gigaisen portin kautta trunkattuna tai vaihtoehtoisesti suoraan 10 Gbit kuituun. Näiden vehkeiden kanssa gigabitin ethernet on oikeasti pullonkaula, eli kyllähän 10 Gbit lähiverkon tarve häämöttää jo kulman takana.. :)

@SINAD realismi "kotikäytössä" lienee kummiskin toista. Voit katsoa meidän WAN portin tilastoa osoitteessa: https://twitter.com/tornikaista

 

Voin ennakkoon kertoa, että 115 asunnossa, ~200 käyttäjää siis keskimääräinen käyttö on noin 10% 1G kapasiteetista. 5min peak kuormassa maksimi taisi olla noin 500Mbit/s.

 

Eero

Jepjep, 

 

itse en edes suostu muuttamaan asuntoon/taloon, johon ei saa valokuitua. Kyllä sitä on aivan tarpeeksi käytetty hitaita ja epävarmoja yhteyksiä, ettei tästä halua luopua, varsinkaan kun verkon toimivuus vaikuttaa työhön. 

Täällä tehtiin asiat ihan päin *******ttä eli oli dna:n >100/10 kaapelimodeemi jonka olisi saanut päivitettyä 1Gb ja joka toimi kuin se kuuluisa junan vessa ja nopeudet oli sitä mitä oli luvattu niin taloyhtiön hallitus päätti vaihtaa soneraan.Nyt sitten tänne ei saa kuin telian vdsl2 joka ei pysty edes 100/10 nopeuteen eikä toivoakaan saada nopeampaa kiinteää yhteyttä ellei sitten vedä omalla rahalla kuidun kämppään.Hinta olisi ollut sama eli 10€ 100/10.Näin siis helsingissä jossa on ollut toi htv/welho/dna kaapelimodeemi joku >20v ja täällä päästään 1Gb/100M nopeuksiin.

 

/edit

Eikös toi acronis(joka tulee ssd/hdd levyjen mukana) ole tarkoitettu levyn backuppamiseen vain toiselle levylle/kotiverkkoon eli ei ihme että jymähti.Jos haluat tehdä levystä imagen netin yli niin se pitää tehdä ihan toisin tai käyttää siihen tarkoitettuja ohjelmia.


@@  kirjoitti:


Omakotitalo taas on nimensä mukaisesti ainoa mahdollinen joka on oikeasti oma, eli paljon vähemmän sääntelyä ja määräyksiä. Televerkkojen osalta sovelletaan yleisiä määräyksiä. Kuten sanotaan niin oma tupa ja oma lupa. Toki, jos hankkii aivan uuden omakotitalon niin pitäisi voida odottaa että talotoimittaja elää edes sen verran nykyajassa että joka huoneeseen on vedetty edes CAT6:ta seinärasioille. Talojakamosta on määräyksiä ja käsittääkseni sellainen on oltava.

Tosin sähkötukutkin taitaa jo myydä lähinnä pelkkää CAT6:ta, joten voisi siltäkin osin olettaa että sähkäri joka nuo vetää pistää automaattisesti CAT6:ta.

 

Ja tiedän että olen useamman kuukauden myöhässä viestini kanssa.

@jiikookoo Sais kyllä nykyisin vetää jo Cat 7 kaapelointia.

 

Eero

@arapahoe Taloyhtiöillä on tapana ryssiä asiat. Osaamattomuus lienee syynä. Nopean internetin tulisi olla kuin vesi eli joka tulee hanasta ja maksaa vähän.

 

Kaupallinen Acronis TrueImage ainakin osaa backuppaa datat acroniksen pilveen.

 

Eero

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Denskulla tosiaan kuristin on Docsis-toteutuksissakin 10/10, 100/10, 200/20 ja 1000/100 , ainakin omassa talonyhtiössä. Kesällä tuli saatavuus tälle, itse otin 200/20 ja toimii koko ajan tolla nopeudella, eikä katkoksia ole ilmaantunut. Kokonaisuutena ainakin asukkaan mielestä hyvä päivitys, kun aiemmin saatavilla oli max. 30Mbps VDSL aika kovaan hintaan. Docsis 3.1 odotellessa, sillä se tuonee painetta nostaa ainakin uppikaistaa...

@PurnipsiOnhan se DNA gigainen kaapelimodeemi hyvä, jos ei ole modernia kaapelointia. Meillä on tuolla telejakamossa 10G kuitu ja vedetään 1000M/1000M joka asuntoon ethernetillä. Haaste vanhoissa kämpissä on se, että kaapeloinnin uusiminen maksaa 500-1000e per asunto. Jos asuntoja on 100kpl, niin 50ke-100ke laskua on hankala saada yhtiökokouksen läpi.

@Purnipsivarmaan uploadia ei tarkoituksella nosteta, sillä eroitetaan kuluttaja ja yritysliitymät. Lisäksi se tehokkaasti estää "palvelinten" pitämisen.

 

Eero

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jep, talo v. 87 ja tosiaan toisena vaihtoehtona cat3 kupari. Tällä hetkellä tuo docsis palvelee hyvin tarkoitustaan, joskus tulevaisuudessa tilanne voinee olla eri.


 


Tarjoomia koko ajan päivitellään, joten en näe mahdottomana nopeuksien noston, jos kilpailijatkin tekevät niin ja myös tekniikka menee eteenpäin. Näin myös dna:lta kerran vahvistettiin (muu kuin aspa). Aika näyttää.

@Purnipsiei upload kapasiteetit ole kasvaneet vaikka tekniikka mahdollistaisi. Download nopeus kylläkin. Ethernetissäkin yleensä saa 1000M/100M vaikka tekniikka mahdollistaisi helposti 1000M symmetrisen. Tästä syystä meillä on yrityskaista.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

@eerovolotinen Toisaalta itsellä 100/100 yhteys, mutta keskikulutus mitä on laskettu jää alle 10Mbit/s . Viimeisen vuoden aikana keskiarvo latauspuolella on n. 3Mbit/s ja lähetyspuolella 2Mbit/s. Käyttömäärä on sellainen 2TB liikennettä yhteensä joka on todella paljon siihen mitä normaalilla käyttäjällä. Tokihan voi aina tarjota ja laskuttaa hyvää hintaa tai sitten odottaa että jollakin olisi halua pistää nopeushinnoittelu kiinteässä alemmaksi.


 


Kuten totesit niin taloyhtiön vanhan kaapeloinnin uusiminen maksaa järjettömästi, joten tässä sitten ollaan eikä läpi mene. Nehän pitää tehdä määräysten mukaisesti myöskin eli 2x Ethernettiä ja 4x valokuitua sekä TV-liitäntä mikäli TV:tä nyt ei ole. Helpompaa siis tarjota vanhan kuparikaapelin tai TV-kaapelin kautta yhteydet asuntoihin tai sitten tulevaisuuden 4G/5G-ratkaisuilla mitä nyt tässä on.

@olkituSen verran täytyy korjata, että ficoran määräykset koskevat vain uudisrakennusta. Rempoissa voidaan päättää mitä tehdään tai pahimmassa tapauksessa jätetään kokonaan tekemättä. (on näitä nähty)

 

Meidän gigaisessa putkessa kerkimääräinen käyttö on aika alhainen edelleenkin vaikka yhteys on ollut vapaasti käytössä ilman mitään rajoittimia. Kokonaistehokkaana ratkaisuna yrityskaista isoissa taloissa on halvin ratkaisu.

 

Tilastojamme näkee suoraan netistä: https://twitter.com/tornikaista

 

Eero

Vastaa