LAITEVINKIT

Turvallisuus netissä: Lapsen yksityisyysasetukset puhelimessa

 • 19 June 2023
 • 1 kommentti
 • 269 katselukertaa
Turvallisuus netissä: Lapsen yksityisyysasetukset puhelimessa
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +14

Tässä artikkelissa tarjoan yksityiskohtaista opastusta iPhone- ja Android-puhelimien yksityisyysasetusten tarkistamiseen sekä neuvon, mistä voi löytää sovellusten yksityisyysasetukset. Lisäksi käyn läpi, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja miten voit tukea lapsen yksityisyyttä verkossa. Artikkelin tavoitteena on antaa vanhemmille ja huoltajille konkreettisia työkaluja ja ohjeita lapsen turvallisuuden varmistamiseksi digitaalisessa maailmassa.

 

Lapsen yksityisyyttä on tärkeää suojella

 

Lasten yksityisyyteen kohdistuu verkossa monenlaisia uhkia. Sosiaalisen median alustat keräävät lapsista monenlaisia tietoja, eikä useinkaan ole selvää, millaisiin tarkoituksiin tietoja kerätään. Myös vanhemmat saattavat tietämättään rikkoa lapsen yksityisyyttä jakamalla kuvia tai tietoja lapsesta. Yksityisten tietojen tai salasanojen tahallinen levittäminen, doksaaminen, voi myös liittyä lasten keskinäiseen kiusaamiseen. Lapsen yksityisyys verkossa on arvokasta ja vaatii jatkuvaa huomiota sekä ohjausta vanhemmilta ja huoltajilta. Ymmärtämällä puhelimen yksityisyysasetusten merkityksen ja tarkistamalla ne säännöllisesti, voimme auttaa luomaan turvallisemman digitaalisen ympäristön lapsillemme.

Vanhemmat ja huoltajat voivat auttaa suojaamaan lapsen yksityisyyttä monin tavoin, ja yksi tehokas keino on tarkistaa ja säätää yksityisyysasetuksia lapsen puhelimessa. Seuraavaksi käyn läpi perusvaiheet sekä iPhone- että Android-puhelimien osalta:

 

 1. Yksityisyysasetusten tarkistaminen iPhonessa:

  • Asetukset → Tietosuoja ja suojaus

  • Voit myös määrittää ruutuajan ja estää lasta asentamasta tai poistamasta appeja ja tekemästä appien sisäisiä ostoja, sekä asettaa aikarajat laitteen käytölle (Asetukset → Ruutuaika)

  • Ruutuaika-asetuksista voit estää lapsellesi soveltumatonta sisältöä ja estää tietyt sovellukset kohdasta (Sisältö ja yksityisyys → Sisältörajoitukset

  • Käy läpi eri asetukset, kuten sijaintipalvelut, valokuvat, muistutukset ja kalenteri, ja mukauta ne lapsesi tarpeiden ja ikärajoitusten mukaisesti.

 

Apple iPhone -puhelimet tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja laitteen yksityisasetusten hallintaan

 

 1. Yksityisyysasetusten tarkistaminen Androidissa:

  • Asetukset → Kolme pistettä → Käyttöoikeuksien hallinta

  • Käy läpi sovellukset (Asetukset → Sovellukset)

  • Voit myös määrittää Google Family Linkin (Asetukset →  Digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko → Lapsilukko)

  • Tutki eri osioita, kuten sijainti, kamera, mikrofoni, puhelut ja viestit, ja tee tarvittavat muutokset lapsesi yksityisyyden suojan parantamiseksi.

 

Android-laitteilla voit ottaa käyttöösi myös Google Family Linkin, jonka kautta voit hallita lastesi puhelimen käyttöä

 

On tärkeää tarkistaa ja mukauttaa sovellusten yksityisyysasetukset. Monet sovellukset tarjoavat mahdollisuuden rajoittaa tietojen jakamista, estää mainosten personointia ja hallita käyttäjätietoja. Neuvon tarkistamaan jokaisen sovelluksen yksityisyysasetukset erikseen ja poistamaan tarpeettomat käyttöoikeudet, kuten pääsyn sijaintiin tai yhteystietoihin, jos ne eivät ole välttämättömiä sovelluksen toiminnan kannalta.

 

Voit tukea lapsen yksityisyyttä verkossa myös muilla tavoilla:

 • Keskustele lapsen kanssa digitaalisen yksityisyyden merkityksestä ja selitä, miten tietoja ja valokuvia jaetaan turvallisesti lapsen kehitystaso huomion ottaen,

 • Ohjeista lasta valitsemaan vahvat salasanat ja käyttämään monivaiheista tunnistautumista.

 • Asenna suodattimia ja rajoita lapsen pääsyä sopimattomaan sisältöön.

 • Seuraa lapsen verkkokäyttäytymistä ja pidä avoin viestintäkanava lapsen kanssa.

 • Jätä asentamatta epäilyttävät, usein mainoksia tulvillaan olevat pelit, tai poistakaa ne.

 • Sovellukset saattavat kysyä lupia puhelimen tietoihin, joita ei tarvita sovellusten toimimiseksi. Kaikkeen ei ole pakko klikata ”hyväksyn”.

 • Tututstu kunkin asennettavan sovelluksen tietoturvaan etukäteen rauhassa.

 

Saako lapsen viestejä lukea tai sijainnin tarkistaa puhelimesta?

 

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsilla on oikeus yksityisyyteen. Tämä koskee paitsi henkilötietoja, myös lapsen viestejä ja paikkatietoja. Vanhemmilla ja huoltajilla on kuitenkin velvollisuus suojella lasta erilaisilta vaaroilta. Jos vanhemmalla on syytä olla huolissaan lapsen turvallisuudesta, voi joskus olla tarpeen tarkastaa lapsen sijainti tai selvittää, kenen kanssa hän on viestitellyt. Lapselle on kuitenkin syytä kertoa jo etukäteen, että näin voidaan tehdä, eikä yksityisten tietojen katsominen saa koskaan olla mielivaltaista. Mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on lapsen yksityisyyden kunnioittaminen.

 

Saako lapsen viestintää rajoittaa?

 

Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen nojalla oikeus jakaa ja vastaanottaa tietoa. Lapset kohtaavat usein netissä sisältöjä, jotka saattavat aiheuttaa esim. ahdistusta tai vääristää heidän maailmankuvaansa. Lasten suojelemista haitallisilta sisällöiltä pidetään kuitenkin tärkeämpänä kuin heidän oikeuttaan tietoon.

 

Saako lapsen kuvia jakaa netissä?

 

Lapsella on lähtökohtaisesti samanlainen oikeus yksityisyyteen kuin aikuisellakin, eikä lapsen kuvia tule jakaa verkossa ilman lapsen lupaa. Tämä unohtuu usein, kun vanhemmat ylpeinä tai huvittuneina postaavat lapseen liittyviä kuvia sosiaaliseen mediaan.

 

On tärkeää huomata, että yksityisyysasetukset ovat vain yksi osa lapsen turvallisuuden takaamista verkossa. Telia tarjoaa yhdessä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa myös Digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka sisältää kattavia oppaita, vinkkejä ja työkaluja vanhemmille ja huoltajille.

 

Artikkeli on kirjoitettu yhdessä Antti Järventauksen kanssa, joka toimii Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkönä.

 

Lue myös:

 


Aihe on suljettu kommenteilta.

1 kommentti

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +9

Microsoft Family Safety tarjoaa kans tosi hyvän tavan suojata lapsia et ne voi surffata netissä turvallisesti. https://www.microsoft.com/fi-fi/microsoft-365/family-safety

Voi antaa ruutuaikaa, rajoittaa sovelluksia ja rahan käyttöä, jakaa sijainti ja seurata toimintaa.