Älykellot esittelyssä – Samsung Galaxy Watch vs. Apple Watch, kumpi korjaa potin?

 • 16 November 2021
 • 6 kommenttia
 • 168 katselukertaa


Viimeiset pari vuotta ovat olleet mielenkiintoista aikaa älykellojen ystäville. Viime syksynä kilpailu kiristyi entisestään, kun sekä Samsung, että Apple julkaisivat uudet lippulaivamallinsa. Apple Watch series 4 ja Galaxy Watch esittelevät kaksi varsin erilaista lähestymistapaa älykellojen maailmaan.


 


Ulkoasu erottaa kilpailijat toisistaanGalaxy Watch ja Apple Watch eroavat toisistaan erityisesti ulkoasun osalta. Applella ja Samsungilla on selkeästi hyvin erilainen näkemys siitä, miltä älykellon tulisi näyttää ja kuinka sen tulisi toimia.

Galaxy Watch on muodoltaan pyöreä ja muistuttaa designiltaan perinteistä kelloa. Valittavana on kaksi kokoa, 42mm ja 46mm, joilla viitataan näytön halkaisijaan. Kosketusnäyttöä ympäröi pyörivä kehys scrollausta ja navigointia varten.

Apple Watch on puolestaan suorakaiteen muotoinen ja Galaxy Watchin tapaan valittavana on kaksi kokoa, korkeudeltaan 40mm tai 44mm. Kellon sivussa on pyörivä monitoimipainike, jota Apple kutsuu nimellä Digital Crown.


 


Galaxy Watch 42mm on tarjolla ruusukultaisena ja mustana, kun taas isompi 46mm versio ainoastaan hopeisena. Apple Watchin perusmallit ovat saatavilla hopeisena, kultaisena tai harmaana. Molempiin löytyy erilaisia rannekkeita, joilla kellon ulkoasua voi muuttaa mieleisekseen. Applella valikoima on ainakin toistaiseksi merkittävästi Samsungia isompi, mutta periaatteessa mikä tahansa 20 tai 22mm normaaliranneke käy myös Galaxy Watchiin.


 


Galaxy Watchin AMOLED-näytön resoluutio on 360 x 360 molemmissa kokoluokissa. Apple Watchin isommassa mallissa puolestaan 368 x 448 ja pienemmässä 324 x 394.

Apple Watchin näyttö on kasvanut 30% verrattuna aiempiin malleihin, joten näytölle mahtuu aiempaa enemmän yhtäaikaista tietoa ja yksityiskohtia. Suorakaiteen muotoinen näyttö tekee siitä Galaxy Watchia paremman esimerkiksi tekstin lukemiseen. Toisaalta Galaxy Watchin muotoilu ja näyttö muistuttaa enemmän perinteistä kelloa, eikä minikokoista tietokonetta Apple Watchin tapaan.


 


Apple Watch on ohuempi ja painaa hieman Galaxy Watchia vähemmän. Lienee kuitenkin tottumis- ja mielipidekysymys, kumpi sopii omaan käyttöön parhaiten.Kauniin kuoren alta löytyy rutkasti tehoa


 


Galaxy Watchin konepellin alla hyrrää Samsungin oma Tizen-käyttöjärjestelmä 1.15 GHz suorittimella ja 4 Gt sisäisellä muistilla. Apple Watch on varusteltu watchOS 5 –käyttöjärjestelmällä, 16 Gt muistilla ja sen prosessorin luvataan olevan jopa kaksi kertaa aiempaa nopeampi.


 


Molempien mallien kenties puhutuin ominaisuus on tuki sisäänrakennetulle sähköiselle SIM-kortille eli eSIM:lle, jonka avulla voit vastata puheluihin ja viesteihin tai kuunnella musiikkia ilman puhelinta. eSIM toimii siis täysin perinteisen SIM-kortin tavoin ja se aktivoidaan digitaalisesti. Galaxy Watchin osalta eSIMistä on saatu nauttia jo jonkin aikaa, kun taas Apple Watchille eSIM-tuki tuli hieman myöhemmin. Lue lisää täältä.


 


Älykelloissa akunkestolla on erityisen suuri merkitys ja akun pitää kestää vähintään koko päivän kovassakin käytössä. Tällä osa-alueella Galaxy Watch ottaa selkeän erävoiton kilpailijastaan. 46mm version akun luvataan kestävän jopa 7 päivää ja pienemmän 42mm version neljä päivää. Näihin lukemiin verrattuna Apple Watchin akunkesto on vaatimaton 18 tuntia, joka toki riittää mainiosti, jos kellon pystyy lataamaan öisin. Molemmat kellot ladataan langattomasti erillisen latausalustan avulla.


 


Yksi keskeinen ero on yhteensopivuus eri älypuhelinmallien kanssa. Apple Watch toimii ainoastaan iPhonen kanssa, kun taas Galaxy Watch tukee sekä Androidia, että Applen iOS-käyttöjärjestelmää. On kuitenkin paikallaan huomauttaa, että Galaxy Watchin kaikki ominaisuudet ja hienoudet eivät toimi iPhonella, tai edes kaikilla Android-luureilla. Parhaan käyttäjäkokemuksen saa, kun Galaxy Watchia käyttää Samsungin Galaxy-sarjan puhelimella.


 


Älyä kelloon sovelluksilla


  


Älykelloja on markkinoitu ennen kaikkea niiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvillä ominaisuuksilla ja sovelluksilla. Apple on ollut edelläkävijänä tämän suhteen, mutta Samsung yrittää parhaansa mukaan kiriä etumatkaa kiinni. Molemmat kellot sisältävät paitsi perinteiset askel- ja sykemittarit, myös lukuisia kehittyneempiä toimintoja.

Apple Watch tunnistaa ja varoittaa, jos syke heittelee epänormaalisti. Se sisältää myös sensorin, joka tunnistaa jos käyttäjä kaatuu ja soittaa automaattisesti apua tietyn ajan kuluttua. Merkittävin uudistus on kuitenkin mahdollisuus ottaa sydänfilmi eli EKG, joka mittaa sydämen sähköisiä impulsseja ja jonka avulla saadaan paljon tietoa sydämen toiminnasta.

Galaxy Watch osaa puolestaan varoittaa, jos syke on liian korkea ja ehdottaa erilaisia hengitysharjoituksia, joilla sen saa takaisin normaalitasolle. Se osaa seurata ja mitata unesi laatua, joten saat tietoa miten yösi on sujunut. Kello sisältää myös liikuntasovelluksen, joka tunnistaa kuusi eri harjoitusta ja tallentaa käyttäjän treenit automaattisesti. Halutessaan käyttäjä voi myös valita treenin manuaalisesti 39 vaihtoehdon joukosta. Molemmat kellot ovat vesitiiviitä, joten myös uiminen onnistuu ongelmitta.


 


Musiikkisovellusten osalta kyse on kahden kaupasta. Apple Watch toimii luonnollisesti parhaiten Apple Music –palvelun kanssa, kun taas Galaxy Watch toimii näppärästi Spotifyn kanssa ja tukee mm. Spotifyn offline-soittolistoja.


 


Applen etumatka älykelloissa näkyy saatavilla olevien sovellusten määrässä. Apple on pystynyt houkuttelemaan kolmannen osapuolen sovelluskehittäjiä Samsungia paremmin ja sovellusvalikoima on näin ollen suurempi. Samsung tekee varmasti kaikkensa kuroakseen eron kiinni, joten tilanne voi muuttua tulevaisuudessa.


 


Speksit vertailussa


 


 

Galaxy Watch


Apple Watch
Mitat           

42 mm: 41,9 x 45,7 x 12,7 mm  


46 mm: 46 x 49 x 13 mm40 mm: 40 x 34 x 10,7 mm       


44 mm: 44 x 38 x 10,7 mm


Paino

42 mm: 49 g


46 mm: 63 g


40 mm: 40 g
44 mm: 48 g
Akunkesto Jopa 4-7 päivää 18 tuntia
Näyttö ja resoluutio Super Amoled
360 x 360
OLED Retina
40 mm
: 324 x 394
44 mm: 448 x 368
Sykemittari Kyllä Kyllä
eSIM Kyllä Kyllä
Langaton lataus Kyllä Kyllä
iOS-tuki Kyllä Kyllä
Android-tuki Kyllä Ei
Yhteydet Bluetooth, GPS, Wi-Fi, LTE Bluetooth, GPS, Wi-Fi
Tallennustila 4 Gt 16 Gt
Mobiilimaksaminen               Kyllä, Samsung Pay* Kyllä, Apple Pay

*Huom: Toistaiseksi Samsung Pay ei vielä toimi Suomessa.Yhteenveto

Apple ja Samsung ovat ottaneet varsin erilaisen lähestymistavan älykellon suunnitteluun, joten selkeää voittajaa on vaikea valita. Galaxy Watchin puolesta puhuu pidempi akunkesto ja klassinen ulkoasu. Apple Watch puolestaan häikäisee terveysominaisuuksillaan ja kattavalla sovellusvalikoimallaan.

Loppujen lopuksi sopivan kellon valinta riippuu hyvin pitkälti käytössä olevasta älypuhelimesta ja ekosysteemistä. Jos kuulut Android-leiriin, niin Galaxy Watch on ilmiselvä ja ainoa toimiva valinta näiden kahden älykellon joukosta. iPhone-käyttäjille suosittelen ehdottomasti Apple Watchia, jotta kellosta saa kaiken irti.

Oletko päässyt testaamaan Apple tai Galaxy Watchia? Kumpi korjaa potin sinun mielestäsi? Jaa käyttökokemuksesi ja kommentoi alle.

Eri mallit ja niiden hinnat löydät verkkokaupastamme:


- Samsung Galaxy Watch


- Apple Watch


 


 Lue lisää:


- Käyttökokemukset Samsung Galaxy Watch


- eSIM, kysymykset ja käyttökokemukset


 


 


6 kommenttia

Tässä olisi ehkä syytä tarkentaa mobiilimaksamisen taulukkoon, että siinä missä teknisesti Galaxy Watch todellakin tukee Samsung Payta, niin Suomessa sitä ei vielä käytännön tasolla ole kun Samsung ei ole palveluaan tänne lanseerannut, toisin kuin sentään yhden pankin korteilla toimiva Apple Pay.

 

Jos Samsung Pay olisi täälläkin saatavilla ja sen myötä Galaxy Watchillakin voisi oikeasti maksaa, niin hankinnan todennäköisyys nousisi huomattavasti, mutta nykytilanteessa ykkössimmi pysyy vielä iPhonessa ja Apple Watch ranteessa. Harmi kyllä, toivottavasti tilanne muuttuu tarjonnan osalta piakkoin.

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +15

Tämä on @Ilkka286 erittäin hyvä huomio ja lisäys. Näin se tosiaan on että Samsung Pay ei ainakaan toistaiseksi vielä toimi Suomessa. Mobiilimaksaminen tekee vahvasti tuloaan, mutta toistaiseksi kenttä on aika hajanainen ja epäselvä. Toivottavasti nämä mobiilimaksamisen ratkaisut saataisiin isosti käyttöön ja homma lähtisi yleistymään.


 


Lisään tuon sinun huomion taulukon alapuolelle.

Itselläni on Galaxy Watch ja aikaisemmin oli Gear s3 ja sitä ennen ollut pari Applen kelloa.


Omassa käytössä Galaxy vie potin. On miehekkäämpi, mukavampi käyttää, kellomaisempi, lasi on suojassa kun Applen kellossa lasi osuu ensimmäisenä joka paikkaan. Galaxy on terästä kun Applen kello on alumiinia. Tässä muutama kommentti näin äkkiseltään.


Liitteenä videoni unboxingista


  

Nurkista kun ei vielä Apple Watchin LTE-mallia saa, niin jos sellaisen hommaan ulkomailta, niin saako siihen Telian kautta e-Sim liittymän?

 

 • LTE
 • 1 (2100 MHz)
 • 3 (1800 MHz)
 • 5 (850 MHz)
 • 7 (2600 MHz)
 • 8 (900 MHz)
 • 18 (800 MHz)
 • 19 (800 MHz)
 • 20 (800 DD)
 • 26 (800 MHz)
 • 39 (TD 1900)
 • 40 (TD 2300)
 • 41 (TD 2500)
 • UMTS
 • 850 MHz
 • 900 MHz
 • 2100 MHz

Nuo siis Ruotsissa myytävän kellon speksit

@RikuvaltteriLähtökohtaisesti ulkomailta tuodut laitteet eivät toimi Suomessa eSIMillä. Emme siis pysty lupaamaan, että meidän eSIM toimisi Ruotsista ostetussa Apple Watchissa.

Itse odottelen omaa Apple watchiani. Valitsin sen kahdesta syystä: A. Itsellä iphone B. Akun kesto GW: ssa, jos IPhone puhelimensa. Käytän tällä hetkellä Polar M600 kelloa. Jostain luin kellon käyttävän tuplasti akkua, jos on IPhone.

 

Youtube videoissa monet ovat sanoneen AW :n 18 tunnin käyttöajan olevan todella alimitotettu. Kysymyksessä on juuri cellular versio.

Vastaa