Älylaitteiden ääniavustajat: Siri, Google Assistant ja Amazon Alexa

  • 24 September 2020
  • 2 kommenttia
  • 10 katselukertaa

 

Älykkäästä teknologiasta tulee yhä enemmän ja enemmän suurempi osa kaikkea tekemäämme. Yksi esimerkki tekoälyn aikaansaannoksesta ovat puhetunnistuksen avulla toimivat virtuaaliset ääniavustajat.

 

Ääniavustajat ovat tehty helpottamaan elämäämme. Älylaitteeltamme löytyvä ääniavustaja kertoo sinulle pyynnöstäsi muun muassa päivän sään, se muistaa kaikki kalenterimerkintäsi ja toistaa lempibiisejäsi! Ääniavustajien avulla voit myös hallita kodin älylaitteita etäältä – voit säätää esimerkiksi asunnon lämpötilaa tai sammuttaa päälle unohtuneet valot.

 

Tässä artikkelissa käydään läpi kolme tunnetuinta ääniavustajaa, jotka ovat Google Assistant, Amazon Alexa ja Applen laitteista löytyvä Siri. Kaikkia kolmea virtuaaliassistenttia yhdistää se, että pelkällä äänikomennolla ne ovat valmiita auttamaan sinua arjen askareissa!

 

 

applen Siri

 

Siri auttaa sinua jokapäiväisten tehtävien suorittamisessa. Se on Applen henkilökohtainen puhetunnistukseen pohjautuva avustaja, joka toimii kaikilla Applen laitteilla. Siri ymmärtää suomea, joten sanot vain ”Hei Siri” ja esität sille komennon.

 

Voit esimerkiksi pyytää Siriä soittamaan puhelun tai lähettämään viestin iPhone-puhelimellasi, hakemaan tietoa netistä, toistamaan lempielokuvasi Apple TV:ssä sekä aloittamaan treenin Apple Watchissa. Niin kuin muidenkin Apple-laitteiden Siri, myös MacBook-tietokoneissa oleva Siri toimii älykkäänä henkilökohtaisena avustajajanasi, jonka avulla voit suorittaa useita tehtäviä samanaikaisesti. 

 

 

Google Assistant

 

Google Assistant on Googlen kehittämä ääniavustaja, joka toimii useissa Androidin laitteissa sekä Googlen omissa kaiuttimissa. Puhetunnistuksen avulla toimiva Google Assistant auttaa käyttäjää arkipäiväisten asioiden hoidossa: sanot vain ”Okay Google” tai ”Hey Google” ja saat avun käden käänteessä.

 

Google Assistantin avulla voit hakea esimerkiksi tietoa internetistä. Se luonnollisestikin käyttää omaa hakukonettaan, joten saat nopeasti vastauksen mieltäsi askarruttaneeseen kysymykseen. Googlen virtuaaliassistentin avulla voit lisäksi asettaa itsellesi ylös eri tapahtumia ja muistutuksia sekä kääntää eri kieliä Google kääntäjän avulla. Lisäksi se auttaa käyttäjää myös navigoinnissa.

 

 

Amazon Alexa

 

Amazon Alexa on kaikista kolmesta ääniavustajasta useammalle ehkä vähiten tuttu, sillä se ei ole ollut kovinkaan pinnalla Euroopan markkinoilla. Amazon Alexa on Amazonin kehittämä ja julkaisema virtuaaliavustaja, jota käytettiin ensiksi Amazon Echo -kaiuttimissa. Sittemmin se on laajentunut myös muidenkin valmistajien älykaiuttimiin ja laitteisiin. Alexan toimintaperiaate on samanlainen, kun Google Assistentin ja Sirin. Toisin kuin Google Assistant, Alexa käyttää Bing-hakukonetta Googlen sijasta vastausten etsimiseen.

 

Alexa on suorassa yhteydessä verkkokauppajätti Amazonin kattavaan valikoimaan, joten voit tehdä ostoksia näppärästi pelkän puheen avulla. Poiketen Siristä ja Google Assistantista, Amazon Alexaa ei löydy esiasennettuna mistään älypuhelimista tai tableteista. Sen saa kuitenkin lisättyä ääniavustajaksi moniin puhelimiin.

 

 

 

 

Kommentoi alas ja kerro, käytätkö sinä jotain edellä mainituista ääniavustajista?

 

 

Lue lisää:


2 kommenttia

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +18

Minä käytän Siriä iPhonella ja Google Assistentiä Samsung Galaxy S9:llä.

Google Assistant lukee myös viestit puhelimesta, soittaa musiikkia ja vaihtaa kappaletta kun pyytää sen vain englanniksi 😉>

Okay Google... next chapter 😀>

Voin pyytää myös sen soittamaan puhelun tai lähettämään viestin, tosin suomenkieliset viestit saattavat muotoutua hieman vaikeaselkoisiksi 😂>

Esim. Lähetin taannoin whatsapp viestin ja sanoin viestiksi : selvä homma. Google Assistant väänsi viestin näin : syllabi Houma 🤣>

Täytyy sanoa, että oon itse vielä ihan amatööri näiden puheohjausten kanssa. Mutta oon nähnyt kun joku pyytää Siriä kertomaan iltasadun 😀> Nämä on enemmän olleet sellaisia viihteellisiä toiminteita mutta varmasti toimivat myös ihan "oikeissakin" asioissa.

Vastaa