Apple Pay on saapunut Suomeen

  • 16 November 2021
  • 20 kommenttia
  • 52 katselukertaa

Kunniamerkki +14
  • Irkkaaja
  • 2368 kommenttia


 


 


Tänään 24.10. Suomen mobiilimaksukentälle on liittynyt kauan odotettu ja suuri peluri, nimittäin Apple Pay maksupalvelu on tänään rantautunut pitkän odotuksen jälkeen Suomeen.


 


Apple on julkaissut maksupalvelulleen suomenkieliset sivut, joilla palveluun voi tutustua tarkemmin.


 


Apple Pay on Applen laitteissa ja sovelluksissa toimiva maksupalvelu, jonka avulla voi maksaa kaupan kassalla lähimaksua käyttäen, sekä helposti maksupainikkeella verkossa ja sovelluksissa. Touch ID:tä tukevissa laitteissa käyttäjä voidaan tunnistaa sormenjäljellä, mikä sujuvoittaa toimintaa verrattuna tunnuslukujen näppäilyyn.


 


Apple Pay on myös erittäin turvallinen maksutapa, sillä korttisi tietoja ei koskaan välitetä maksutapahtumissa, vaan maksutiedot on "tokenisoitu", eli maksuissa välittyy vain laitteesi tunniste, sekä vain kyseistä maksutapahtumaa varten luotu tunnistetieto.


 


Jos haluat ottaa Apple Payn käyttöön, sinun pitää vain lisätä maksukorttisi Apple laitteesi Wallet sovellukseen, jonka jälkeen voit alkaa maksamaan kortillasi ostoksia. Ohjeita kortin liittämiseksi löytyy Applen tukisivuilta. Nordean asiakkaat voivat liittää kortin myös Mobiilipankin tai Nordea Payn kautta näiden ohjeiden mukaisesti.


 


Mikäli oma tilipankkisi ei vielä tarjoa Apple Pay mahdollisuutta kortilleen, voit hankkia pankkiriippumattoman maksukortin, jonka voit liittää Apple Payhin. Näitä kortteja ovat esimerkiksi ST1 Mastercard, Stockmann Mastercard, Finnair Plus Mastercard ja Tuohi Mastercard.


 


Apple Payn käyttöönottaminen vaatii iOS:n, Watch OS:n tai macOS:n uusimman version laitteeseen.


20 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Tämä on erittäin tervetullut uutinen 🙂 Olen sopivasti Nordean asiakas joten pitääpä ottaa käyttöön niin pääsee testaamaan.


 


Se, mitä pidän erityisen hyvänä on se, että Apple Pay:lla voi maksaa myös isompia ostoksia sekä se, että maksaminen onnistuu myös kellolla. Se, että onko kuinka kätevää vilauttaa kelloa maksupäätteessä, jää nähtäväksi :)

Kunniamerkki +14

Täytyypä koekäyttää kun kaupassa tänään käyn.. Ja tosiaan hienoa se ettei ole 25e rajana kuten pankkien omassa lähimaksussa.

Kunniamerkki +14

25 euron maksuraja koskee vain vahvistamattomia lähimaksuja kortilla, esim. Nordea Payllä voi myös maksaa yli 25 eur maksuja koska maksut vahvistetaan pin-koodilla puhelimessa :)


 


Edit: henkilökohtaisesti toivon Apple Payn tuovan lisää käyttäjämassaa ja tietoisuutta mobiilimaksuille, jotta järjestelmät saadaan myyntipäässä kuntoon. Nordealla on ollut oma Pay palvelu jo jonkin aikaa, ja vieläkin esiintyy paljon ongelmia maksupäätteiden toiminnassa ja käytössä myyntipäässä, joka estää maksujen tekemisen kännykän avulla, vaikka tekniikka periaatteessa sitä varten on toiminnassa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Menee vähän off topic mutta liittyen lähimaksuun ja maksupäätteisiin, itse en ainakaan osaa käyttää Prismassa asioidessani yhdistelmää vihreä kanta-asiakaskortti + maksu pankkikortilla jossa lähimaksu. Riippumatta mitä ja miten teen niin bonuskortin höyläämisen jälkeen pääte ilmoittaa "Bonus luettu syötä kortti" (tjsp) ja maksupäätettä joutuu lätkimään kortilla ainakin kaksi kertaa ennen kuin maksu onnistuu. En ymmärrä maksupäätteen logiikkaa bonuskorttia käytettäessä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@TeroRe, pieni vinkki: pidä korttia vielä hetki siinä maksupäätteen lähimaksussa maksamisen vaiheessa eli jos maksat samalla kortilla tai jos käytät toista pankkikorttia niin käytä bonuskorttia heti 1 tuotteen skannauksen jälkeen eli "bonukset luettu". Maksuvaiheessa pidä hetki maksupäätteen lähimaksussa kunnes laite ilmoittaa sen olevan OK. Sama juttu muissakin bonus-pankkikorttiyhdistelmissä (esim. Plussa + OP Visa Electron). Tässä nykyisin poikkeus, koska pisteiden sijaan on ns. rahatili ja laite kysyy käytetäänkö plussa-raha (K/E). Itselläni on vähän ostoksia, joten sinne tilille kertyy noin 5-10 euroa vuodessa :)

Kunniamerkki +3

@TeroRe: Olet liian hätäinen.

Jos siinä maksupäätteessä lukee, että syötä kortti tms. se ei missään tapauksessa tarkoita, että pitäisi toimia laitteen ohjeen mukaan vaan pitää odottaa. Logiikka on siis se, että älä toimi ohjeiden mukaan vaan odota, että maksettava summa tulee laitteen ruutuun. Kärsivällisenä ihmisenä opin tämän ehkä jo 50. kerralla.

Tähän lienee kaksi syytä. Maksupäätteen ja kassajärjestelmän keskustelu keskenään taitaa olla yhtä rajoittunutta kuin 14-vuotiaan nörttipojan ulosanti tyttöjen jumppatunnilla. Toinen syy on se, että niitä paviaaneja, jotka ovat laitteen käyttöliittymän suunnitelleet, ei päästetä juurikaan ulos häkistään. Tämän takia paviaani ei tajua, että on tyhmä idea laittaa näytölle että syötä kortti jos sitä ei vielä kuulu syöttää. Ja koska ketään ei vaan yksinkertaisesti kiinnosta ja kukaan ei ole kuullutkaan loppukäyttäjillä testaamisesta, menee systeemi läpi koko ketjusta ja päätyy maksavien asiakkaiden iloksi.

Ja palautettahan on turha antaa. Vaikka se jotakuta kiinnostaisikin, maksaa käytettävyyspuutteen korjaaminen noin 14 miljoonaa euroa + alv. Mutta ei kyllä kiinnosta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Esimerkiksi Lidlissä aktivoidaan erikseen tuo maksupääte, joten kannattaa mainita maksuvaiheessa tai heiluttaa sitä korttia myyjälle. Lähimaksu tapahtuu joka tapauksessa nopeasti, koska siinä ei ole bonusjärjestelmää mukana.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Sekunti kirjoitti:

 


@TeroRe pieni vinkki: pidä korttia vielä hetki siinä maksupäätteen lähimaksussa maksamisen vaiheessa eli jos maksat samalla kortilla tai jos käytät toista pankkikorttia niin käytä bonuskorttia heti 1 tuotteen skannauksen jälkeen eli "bonukset luettu". Maksuvaiheessa pidä hetki maksupäätteen lähimaksussa kunnes laite ilmoittaa sen olevan OK. Sama juttu muissakin bonus-pankkikorttiyhdistelmissä (esim. Plussa + OP Visa Electron).Näin minä mielestäni yleensä teenkin ja koska tuokaan logiikka ei toimi niin homma menee sitten kortin lätkimiseksi maksupäätettä vasten :)


 willwill kirjoitti:

 


Olet liian hätäinen.

Jos siinä maksupäätteessä lukee, että syötä kortti tms. se ei missään tapauksessa tarkoita, että pitäisi toimia laitteen ohjeen mukaan vaan pitää odottaa. Logiikka on siis se, että älä toimi ohjeiden mukaan vaan odota, että maksettava summa tulee laitteen ruutuun. Kärsivällisenä ihmisenä opin tämän ehkä jo 50. kerralla.Hmmm, tämä on vielä kokeilematta. Lupaan odottaa kärsivällisesti ja toimia näyttöpäätteen ohjeiden vastaisesti. Kiitos vinkistä, kokeilen :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@TeroRe, pitää tosiaan odottaa hetki kun loppusumma näkyy näytöllä eli maksuvaiheessa ja sitten pidetään korttia siinä hetki kunnes laite lukee bonukset ja heti perään pankkikortin. Sitten laite kysyy säännöllisin väliajoin pin-koodia, joka on niitä turvamäärityksiä. Jos on kaksi eri korttia, niin bonukset voi lukea jo heti ensimmäisen tuoteskannauksen jälkeen. Jos samalla ottaa bonukset maksukortilla, niin sitä on periaatteessa turha edes vinguttaa etukäteen vaan tosiaan maksamisen vaiheessa.


 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Ok, kiitos Sekunti ja willwill vinkeistä. Kokeilen näillä uudelleen :)


 


Se ot:sta. Huomasin juuri, että minulla pitää päivittää uusin iOS puhelimeeni. Ja sitä ennen pitää kuvat siirtää Dropboxiin talteen jotta saan tilaa päivitykselle 🙂 Sitten vasta pääsen kokeilemaan Apple Pay:ta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

@TeroRe, varmasti kaikkein helpoin tapa on ottaa ensin bonukset ja sitten lopussa varsinainen maksu kuten alla olevassa S-ryhmän videolla. Ilmoittelehan miten meni. Nuo bonusjutut maksupäätteessä vain tahtovat sekoittaa :)


 


Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

 Mobiilimaksamista on jo harjoiteltu Androidilla ja Nordean systeemillä ja aika hyvältä vaikuttaa. Joissain paikoissa lukija ei ole hyväksynyt puhelinta ja joskus on pitänyt PIN-koodin kanssa säätää. Osuuskaupoissa en ole vielä kokeillut, kun siellä joutuu kahdella kortilla pelaamaan joka tapauksessa. Osuuskaupat ja muut bonuskortti-paikat kyllä saisivat miettiä parempia korttisysteemejä, jotta mobiilimaksaminen ja plussien ja bonusten kirjaus onnistuisi samalla kertaa. Osuuskaupoilta kyllä saa Androidiin oman mobiilimaksukortin, mutta menee vaikeaksi kun pitäsi vaihtaa mobiilimaksukorttia puhelimessa. Ehkä me mobiilimaksajat siirrymme käyttämään ei-bonusplussa-kortti paikkoja :)

Tämäpäivän kauppalehdessä OP-ryhmä ilmoitti kehittävänsä omaa maksujärjestelmää kilpailemaan Apple Payn kanssa. Ei oikein kuulosta järkevältä touhulta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

@Sekunti eiii, ei mene noin helposti oikeassa elämässä. Mutta tämä tästä, jatketaan Apple Pay:stä :)


 


Onko joku kerennyt jo käyttämään? Otin palvelun itselleni käyttöön ja menin innoissani kauppaan kokeilemaan. Homma tyssäsi siihen, että koska mulla on nahkat lähteneet peukusta irti niin sormenjälkitunnistin ei toimi. Pitää opettaa toisen käden peukku sille niin pääsen testaamaan.


 


Mielenkiintoisia haasteita nykyään :)

Kunniamerkki +14

@TeroRe Käytin jo pari kertaa s-marketissa, sekä k-kaupassa. Yhden kerran sattui joku virhetilanne, maksupääte ilmoitti lue juova.. Maksupääte oli Banksys Yomani joka tuota ilmoitti.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Nyt olen päässyt käyttämään Apple Payta noin ehkä kymmenisen kertaa ja täytyy sanoa että onpa kätevää ja helppoa. Toimii hyvin, en ole kohdannut ongelmia ainakaan tähän asti.


 


Huomasin, että puhelimen näytön ollessa lukittuna painamalla Home-näppäintä nopeasti kaksi kertaa näyttöön ilmestyy tallettamani maksukortit joista voin valita haluamani (debit / credit). Vahingossa talletin credit-kortin ensin ja se on nyt aina defaulttina ensimmäisenä, johtuuko juuri tuosta, että talletin sen ensin vai onko se muutoinkin aina tavallaan oletuskorttina?


 


Vielä kun saadaan ajokortti puhelimeen niin lompakon voi jättää kotiin :)

Kunniamerkki +14

Juu, tuo kaksi kertaa näpäytys on kätevä tapa 🙂 Nyt on tullu joka ostosreissulla käytettyä, ja riittää tosiaan kun vie vaan lähelle puhelimen eikä tarvitse laittaa kiinni maksupäätteeseen 😃 Todella kätevä tapa maksaa, tosin silloin kun tarvitaan erillinen bonuskortti niin lompakko täytyy kuitenkin kaivaa esille niin siinä se maksukortti samalla vilahtaa lukijaan.. Vielä kun tuohon saatas ne bonuskortitkin mukaan..

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Käytin hetken Android-puhelinta ja palasin nyt taas iPhone-käyttäjäksi jonka myötä on tullut käytettyä Apple Payta enemmän. Oikeastaan kerran olen joutunut käyttämään pankkikorttia, en muista mikä se tilanne oli mutta vähän yli sadan euron maksu ei onnistunut maksaa puhelimella.


 


Muutoin on toiminut siis hienosti ja on helppo käyttää. Muutamissa paikoissa myyjä on ihmetellyt ja sanonut, että ”Lähimaksulla, eihän se toimi koska 25 euroa on raja” ja sitten kun maksu onkin mennyt läpi niin ovat olleet että ”Jaaaaa”. Selvästi on ainakin joillekin myyjille vielä uusi juttu :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Keskusteltiin Apple Paysta myös Twitterin puolella ja sain kuulla, että sillä voi nykyään maksaa myös Neste K ja Neste Automaatti -asemilla:


 Ja tämä on hyvä uutinen kaikille autoileville Apple-käyttäjille :)

Kunniamerkki +6

Jos ei ole Applen puhelinta, niin myös Androidilla voi tankata Nesteellä mobiilisovelluksen avulla. Neste-sovellukseen kortin tiedot niin ei tarvitse pakkasessa kärvistellä automaatilla 🙂 Vielä kun kehittäisivät sovellukseen mobiilipalvelijan joka tankkaisi auton :D

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Nykyään bensa-asemilla  on yleistynyt lähimaksulaitteet niin ei tarvitse pähkäillä aina maksutapojen suhteen. Lisäksi esimerkiksi "S-mobiili"-sovelluksessa on ollut  jo pitkään esim. "ABC-mobiilitankkaus"-palvelu. Neste-asemalla joudun edelleen käyttämään juovakorttia tietyn polttoainealennuksen vuoksi. Lähinnä itseäni kiinnostaisi sovellus, joka olisi alustariippumaton. "Pivo"-sovelluksessa on ollut välillä kompastuskiviä mm. NFC-toiminnon lukuvirheet johtuen sovelluksesta ja maksupäätteiden 25 euron maksuraja (joka ei pitänyt koskea aikoinaan puhelimella maksaessa), mutta nämä on nykyään selätetty. Pivon uutuuksia on mm. maksaminen verkkokaupoissa ja kaverille. Jihuu! Odotan innolla jo uusia ominaisuuksia :smileyvery-happy:


 


 


Tätä odotan jo Suomeen:


https://yle.fi/uutiset/3-10035467


 


Voisi vain kävellä kauppaan, keräillä tavarat ja lähteä pois jonottamatta.


 


 


 


 

Vastaa