Esittely

Apple Watch Ultra - Kyvykkäin, kehittynein ja kestävin Apple Watch

  • 9 September 2022
  • 1 kommentti
  • 759 katselukertaa
Apple Watch Ultra - Kyvykkäin, kehittynein ja kestävin Apple Watch
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Applen 7. syyskuuta 2022 järjestetyssä julkistustilaisuudessa esiteltiin uusi ja ensimmäinen Apple Watch Ultra, jonka kerrotaan olevan Applen toistaiseksi kehittynein ja kestävin älykello. Kellon vahva titaanikuori sulkee sisäänsä paljon uusia ja erilaisia toiminteita ja tässä kellossa on keskitytty erityisesti turvallisuuteen, terveys- ja urheiluominaisuuksiin sekä suorituskykyyn. Apple Watch Ultra on vedenpitävä 100 metriin asti, se on myös pölynkestävä IP6X-luokituksellaan sekä sen kestävyys on testattu MIL-STD-810H-standardin mukaisesti. Kello on myös sukelluslaitteiden EN13319-standardin mukainen. Apple Watch Ultraan on saatavilla kolme erikoisranneketta, jotka sopivat eri käyttötarkoituksiin: Alpine, Trail ja Ocean. Kerron tässä artikkelissa tarkemmin, mitä kaikkea Apple Watch Ultra on.

 

Suurempi ja kirkkaampi näyttö kestävässä rungossa

 

Apple kutsuu Apple Watch Ultraa kelloksi, joka rikkoo rajoja – ja niin se myös tekee. Tämä on ensimmäinen kaikkien aikojen järein ja kyvykkäin Apple Watch, joka on rakennettu erityisesti urheilijoita ja seikkailijoita silmällä pitäen. Kellon runko on valmistettu titaanista, mikä tekee siitä kevyen, mutta samalla kestävän. Näyttö on tavanomaisista Apple Watcheista poiketen tasainen. Korotettua reunaa ympäröi kova safiirilasi, joka suojaa näyttöä iskuilta. Kellon sivussa olevia painikkeita on suurennettu, mukaan luettuna Digital Crown -painike, ja ne on suunniteltu käytettäväksi hanskat kädessä. Sinun ei siis tarvitse ottaa käsineitä pois kädestä, kun haluat käyttää kelloa. Apple Watch Ultraan on myös lisätty kokonaan uusi, turvaoranssin värinen Toiminto-painike, johon voit määrittää haluamasi toiminnon.

Apple Watch Ultran runko on 49 millimetrinen, jossa on tämän hetken isoin Apple Watch näyttö. Apple kertoo näytön tarkkuuden olevan jopa 2000 nitiä, joka on tuplasti enemmän muihin Apple Watch -malleihin verrattuna. Suora auringonvalo ei myöskään ole ongelma, sillä kellossa on aina päällä oleva Retina-näyttö. Apple Watch Ultrassa on myös suunnannäyttäjä-kellotaulu yötila-ominaisuudella, joka muuntuu reaaliajassa toimivaksi kompassiksi. Hämärässä voit aktivoida yötilan käyttöön pyörittämällä Digital Crownia. Yötilassa kellotaulu muuttuu kirkkaanpunaiseksi, mikä helpottaa kellon käyttöä, kun on pimeää.

 

Turvaominaisuudet ja uusi kaksitaajuuksinen GPS lisäävät turvallisuutta

 

Uusi, kellon vasemmalle puolelle sijoitettu turvaoranssin värinen Toiminto-painike mahdollistaa eri toimintojen nopean käytön. Voit muokata painiketta haluamallasi tavalla ja pääset sen kautta esimerkiksi treeniasetuksiin. Toiminto-painikkeessa on myös sireeni, joka aktivoituu kun pidät painiketta pohjassa. Sireeni tuottaa 86 desibelin äänimerkin hälyttäessään apua ja Apple kertoo äänen kuuluvan jopa 180 metrin päähän. Sireenin avulla voit herättää lähistöllä olevien huomion, jos tarvitset apua. Toiminto-painikkeen vieressä on myös kaksi kaiutinta, jotka Applen mukaan parantavat äänenvoimakkuutta puheluita ja Siriä varten. Kellossa on tarkka kaksitaajuuksinen GPS, joka antaa sinulle täsmälliset sijaintitiedot matkan, vauhdin ja reittien laskemiseen. Useimmille perinteinen GPS-järjestelmän L1-taajuuskaista riittää, mutta haastava maasto voi estää satelliittien signaalit. Apple Watch Ultrassa on L1-taajuuskaistan lisäksi uudempi L5-taajuuskaista, joka tuottaa yhtenäisemmän signaalin ja vähentää monia virheitä. Valmistajan mukaan edistyneempi GPS-paikannus mahdollistaa tarkkojen sijaintitietojen saamisen korkeiden rakennusten ja tiheiden metsiköidenkin keskellä.

Apple Watch Ultran oikealle puolelle on sijoitettu sivupainike, jonka avulla pystyt hallinnoimaan turvaominaisuuksia. Voit esimerkiksi soittaa hätäpuhelun pitämällä painiketta pohjassa tai hakea painikkeen avulla SOS-tietosi. Jotta sivupainikkeen käyttö onnistuu myös hanskat kädessä, on painike hieman koholla kuoresta. Sivupainikkeen vieressä on aikaisempaa suurempi Digital Crown -painike. Apple Watch Ultrassa on myös syvyysmittari, joka mittaa reaaliaikaisesti veden lämpötilan ja syvyyden aina 40 metriin saakka. Kellon sukellustoiminnot käynnistyvätkin automaattisesti, kun kello havaitsee olevansa veden alla. Kellon oikealla puolella on kolmen mikrofonin järjestelmä, joka mukautuu käytettävän paikan mukaan. Jos olet esimerkiksi tuulisissa olosuhteissa, mukautuva algoritmi valitsee äänen kannalta parhaan mikrofonin.

 

Pitkä akunkesto tuo huolettomuutta missä ikinä oletkin

 

Apple kertoo kellossa olevan kaikkien aikojen pisin akunkesto, jopa 36 tuntia normaalikäytössä ja 60 tuntia alhaisen virran tilassa. Apple Watch Ultra pysyy mukanasi tilanteessa kuin tilanteessa, eikä sinun tarvitse pelätä akun loppumista. Kello on suunniteltu toimimaan myös äärimmäisissä olosuhteissa, sillä kellon käyttölämpötila vaihtelee -20–55 °C välillä. Sen lisäksi, että voit käyttää kelloa missä vain, voit myös seurata urheilusuorituksista saatavaa tarkkaa dataa suoraan kellosta. Apple kertoo, että kellon isolle näytölle mahtuu jopa kuusi mittaustietoa yhteen näkymään. Voit valita nähtäväksesi esimerkiksi sykealueet, juoksumittarin ja juoksutehon.

Apple Watch Ultra sopii myös arkikäyttöön. Kellossa on laajat terveysominaisuudet, joista uutuutena on ruumiinlämmöntunnistus, joka tuo uudenlaista tietoa terveydestä ja helpottaa esimerkiksi kuukautiskierron seurantaa. Sen lisäksi kellossa on unen seuranta, EKG, sydänterveyden ilmoitukset sekä kello kertoo myös veren happitasosta. Apple Watch Ultraan on tuotu myös paljon turvaominaisuuksia. Uutuutena on kolarintunnistus, jossa tunnistimet ja koneoppimisen algoritmi havaitsee vakavat autokolarit ja ottaa automaattisesti yhteyttä hätäkeskukseen. Kolarintunnistus kertoo myös sijaintisi hätäkeskuspäivystäjälle ja ilmoittaa tilanteesta ICE-yhteyshenkilöllesi. Kellossa on myös kaatumisentunnistus sekä hätätila SOS.

Apple Watch Ultrassa on oma mobiiliverkkoyhteys ja integroitu eSIM, joten voit käyttää kelloa ilman puhelinta. Soittelet ja tekstaat kellollasi missä ja milloin vain – myös lähes missä tahansa kansainvälisellä roamingilla. Sen lisäksi kuuntelet musiikkia, saat reittiohjeita karttapalveluista, maksat melkein mitä vain Apple Paylla, käytät Siriä ja lataat App Storesta sovelluksia suoraan kelloon.

 

Kolme ranneketta eri tilanteisiin

 

Apple Watch Ultra on saatavilla kolmella erikoisrannekkeella, jotka ovat Trail, Alpine ja Ocean. Apple kertoo Trail-rannekkeen olevan suunniteltu kevyeksi, ohueksi ja joustavaksi. Trail-rannekkeen vaivatonta lenkkikiinnitystä on helppo säätää esimerkiksi treenin aikana ja tekstiilin joustavuus mahdollistaa optimaalisen istuvuuden säätämisen. Trail-ranneke sopii hyvin jokapäiväiseen käyttöön. Alpine-ranneke on valmistettu kahdesta tekstiilikerroksesta, jotka on kudottu yhdeksi kappaleeksi ilman ompeleita. Valmistaja kertoo Alpine-rannekkeen olevan kevyt ja kestävä, ja sen korroosionkestävä titaaninen G-koukku on helppo sujauttaa vahvistettuihin lenkkeihin. Alpine-ranneke kestää käyttöä ja valmistajan mukaan se on tehty karuja olosuhteita varten. Ocean-ranneke on valmistettu fluoroelastomeerikumista, jonka ansiosta ranneke on kevyt ja joustava. Siinä on titaanisolki ja jousitettu titaaninen säätölenkki. Apple kertoo Ocean-rannekkeen napakan istuvuuden ja superpitävän kiinnityksen sopivan vauhdikkaisiin vesiurheilulajeihin ja rannekkeeseen saatavilla olevan erillisen jatkorannekkeen ansiosta voit käyttää kelloa myös paksun märkäpuvun päällä.

 

 

Tekniset tiedot:

 

Yleistä

49 mm titaanikuori

Toiminto-painike

Digital Crown ja tunto­palaute

Sivupainike

Kaksi kaiutinta

3 mikrofonia

S8 SiP ja 64-bittinen 2-ytiminen prosessori

Näyttö

Aina päällä oleva Retina LTPO OLED ‑näyttö

Safiirilasinen näyttö

Jopa 2 000 nitin kirkkaus

Tunnistimet

Syvyysmittari ±1 m tarkkuus

Veden lämpötilatunnistin

Ruumiinlämmön­tunnistus

Veren happitason anturi ja appi

Sähköinen sykeanturi ja EKG-appi

Kolmannen suku­polven optinen sykeanturi

Korkean ja matalan sykkeen ilmoitukset

Epäsäännöllisen sydän­rytmin ilmoitus

Kompassi

Aina päällä oleva korkeusmittari

Turvallisuus

Hätätila SOS

Kansainväliset hätäpuhelut

Sireeni

Kolarintunnistus

Kaatumisen­tunnistus

Vesi- ja pölytiiviys

Vedenpitävyys­luokitus 100 m

Pölytiiviysluokitus IP6X

EN13319-standardin mukainen vapaa-ajan laitesukellus 40 m saakka

Testattu MIL-STD 810H ‑standardin mukaisesti

Yhteydet ja viestintä

Tarkka kaksi­taajuuksinen GNSS: GPS, GNSS, Galileo, BeiDou

4G LTE ja UMTS9

802.11b/g/n 2,4 GHz ja 5 GHz

Bluetooth 5.3 U1-siru (Ultra Wideband)

Tallennuskapasiteetti 32 Gt
Ympäristövaatimukset

Käyttölämpötila ranteessa: -20–55 °C

Käyttö­lämpötila (käynnistys/lataus): 0–35 °C

Ei-toiminnallinen varastointi­lämpötila: -20–45 °C

Käyttö­lämpötila sukelluksen aikana: 0–40 °C

Suhteellinen ilmankosteus: 5–90 %, ei-kondensoituva

Mitat

Korkeus: 49 mm

Leveys: 44 mm

Syvyys: 14,4 mm

Kuoren paino: 61,3 g

Rannekkeen koko: sopii 130–200 mm ranteisiin.

 

Mitä mieltä sinä olet tästä uutuudesta? Kommentoi alle!

 

--

Lue myös:

 


1 kommentti

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Vähän vaikuttaa turhalta laitteelta. Tuo hälytysääni joka saattaa kuulua jopa 180 metrin päähän, on kyllä lyhyt. Pikkasenkin kun tuulee, niin aika turhaksi jää tuo toiminto hätätilanteessa. Toinen asia on tuo hehkutettu mobiiliyhteys. Ainakin omassa Watch SE:ssä on huomattavasti heikompi kuuluvuus kuin puhelimessa ja sivilisaation ulkopuolella ei tarvitse kuin astua tieltä pois ja kuuluvuus loppuu. Eipä siinä sitten oteta yhteyksiä. Watch:ssa ei ole tukea 2G verkoille joten käytännössä kello toimii vain 4G verkossa, jonka kattavuus ei ole lähelläkään 2G verkkoa. Ja tuskin tulee parantumaan.

Vastaa