Arvostelu

Arvostelu Samsung Galaxy S24 Ultra 5G

  • 28 February 2024
  • 1 kommentti
  • 161 katselukertaa
Arvostelu Samsung Galaxy S24 Ultra 5G
Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +1
  • Savumerkittäjä
  • 1 kommentti

Arvostelu Samsung Galaxy S24 Ultra 5G

Kaupallinen yhteistyö Telia Finland Oyj

Onhan tämä aikamoinen päivitys edellisiin puhelimiini Sony ja Asus. Hintaluokiltaan uusina n.600-900 €. Aiemmat kännykkäni ovat olleet usein kompaktin kokoisia, joskin tekniikaltaan pärjääviä isompiakin vastaan. Viimeisin oma Samsung oli simpukkapuhelin, joten siitä on muutama vuosi vierähtänyt. Kokonsa puolesta on totuteltavaa alkuun, mutta kaikkeen tottuu. Ei nyt ensimmäisenä tulisi mieleen ostaa juuri markkinoille tulleita lippulaivapuhelimia, jotka nyt ovat ennemmin tarkoitettuja sosiaalisen median suurkuluttajille. Toki olen puhelimissa aina arvostanut kameroita sen verran, että ne ovat olleet aina valintaa tehdessä iso osatekijä. 

Musiikin suurkuluttajana on myös äänenlaatu ollut tärkeää. Tässä mallissa tuo puoli on aika minimissä, joskin sen kyllä ymmärtää kaiken muun ympärillä. Silti pärjää kohtuullisesti ja onhan tässä ainakin dolby atmos asennettuna. Aux vaihtoehtoa ei ole. Itse sitä vielä arvostan, vaikka harvassa mallissa niitä enää on. Bluetooth toimii paremmin vanhaan verrattuna, jopa vanhempienkin kuulokkeiden kanssa. 

Avatessa pakettia huomio kiinnittyy ensimmäisenä sen tyhjyyteen. Toisin sanoen mukana ei tule kuin puhelin, sim-kortin metallineula ja metrin mittainen kaapeli. Toki voi ymmärtää, että tässä hintaluokassa tuskin halutaan jakaa rihkamaa. Eli ensimmäisenä hanki ainakin suojakuoret ja sitten voit aloittaa kuljettaa puhelinta mukanasi. En ainakaan itse halua tuhota näyttöä tai kameralinssejä ilman mitään suojaa. Sen verran tyyris malli on taskussa, että siitä kannattaa pitää myös huolta. Myöhemmin voi katsella mitä lisälaitteita haluaa ostaa ja niitä on loputtomiin.

Akun kesto on huippuluokkaa ottaen huomioon, että kuinka kovassakaan käytössä "palkit" eivät laske juuri ollenkaan. Olen ladannut puhelimen tässä kahden viikon kokeiluaikana nyt neljästi, eikä akku ole edes ollut alle 20%. Toki alkuun en voinut käyttää tuota normaalisti kodin ulkopuolella, kun ei ollut mitään suojakuoria olemassa. Fiksusta akun suojausohjelmasta voi valita omaan elämäntapaan sopivimman tavan kolmesta vaihtoehdosta.

Pelaajille tarjolla game booster, josta voi valita kuinka säästeliäs haluaa olla akun suhteen. Vai ottaako vastaan puheluita, viestejä tai muita häiriöntekejöitä kesken pelin. Hallitsee puhelimen lämmön säätelyä, ettei kuumene herkästi. Paljon muitakin ominaisuuksia sisältävä, mutta itselle tuolla ei ole suurtakaan merkitystä.

Eri kamera sovelluksilla on nyt jonkin verran tullut opeteltua perusteita. Ei tämä malli nyt kuitenkaan ole tarkoitettu aivan tavan kuvia ottamaan, vaikka onnistuu se myös. Useita kameroita mistä valita, mutta kannattaa miettiä hieman mihin tarkoitukseen kuvia ottaa. Yksinkertaisia kuvia ei välttämättä kannata ottaa parhaimmalla ja eniten tilaa vievällä linssillä. Zoomaus on kyllä omaa luokkaansa ja ladattavilla sovelluksilla saa tähän myös pientä hienosäätöä mukaan. Ainakin huomaan, että ensimmäistä kertaa ei tule mieleen ladata heti mitään valokuvien muokkaus sovelluksia. Tässä saa helposti muokattua ja poistettua ylimääräisiä häiriötekijöitä. Varsinkin kuvien muokkauksissa tuli tuo kynä käyttöön. Paljon helpompaa saada rajattua kuvia, kuin nakkisormin.

Videoita pystyy nyt tallentaa etu- ja takakameralla samanaikaisesti. Mielenkiintoinen ominaisuus on videoitasi katsoessa voit hidastaa kuvaa painamalla näyttöä. Ei tarvitse erikseen kikkailla, jotta voit nähdä pieniäkin yksityiskohtia ja toisaalta asioita joita et halua jakaa. Etua somevaikuttajille ja muillekin harrastajille. Kuvalaatu on huonommillakin asetuksilla jo hyvää laatua. Ohjeistetuilla asetuksilla kristallinkirkasta. Eipä näin laadukasta kuvaa ole aiemmin tullut kuvattua. Kannattaa siis miettiä myös muistin tilaa ostaessa puhelinta.

Kynästä saa paljon apua, jos on vain halua oppia. Voit kuvatessa jättää puhelimen kohdilleen ja ohjata tuota kynällä. Kuvata, zoomata ja vaihtaa kameraa. Samoin voit ohjata musiikkiasi. Tehdä animoitua gif-tiedostoja. Itse voit määritellä kuinka paljon haluat käyttää kynää, tai olla käyttämättä. Tämän opetteluun menee aikaa, varsinkin aiemman kokemuksen ollen olematon.

Edistykselliset älytoiminnot ovat erottava tekijä tässä mallissa. Pystyy kääntämään puheluita eri kielille tai tulkata puhetta yleensä. Kielipaketteja ei omaan tarpeeseen ole ainakaan vielä tarpeeksi, vain yleisimmät. Luultavasti lisää luvassa myöhemmin. Netissä pyöriessä voit tehdä yhteenvedon koko sivustosta, jos lukemista on paljon. Ohjelma valitsee keskeiset asiat ja homma helpottuu. Kuvien kanssa pystyy poistaa häiritsevän taustan ja ohjelma kehittää uuden. Pystyy suoristamaan vinosti olevan kohteen venyttämättä tai pilaamatta alkuperäistä mallia. Tuo rakentaa taustan mukautumaan kuvan puuttuviin osiin. Tietyissä keskustelusovelluksissa ohjelma tarjoaa vaihtoehtoisia lauseita, jos kaipaa vaihtelua omiin pinttyneisiin tapoihin kommunikoida. Tai jos kielioppi ei ole se vahvin osa-alue, niin tuohonkin saa helposti apua. Erikoisuutena löytyy taustakuvaan vaikuttava ohjelma, joka ajan ja sään mukaan muokkaa kuvaa. Esim. sateella taustakuva pisaroi.

Plussaa saa myös toiminto, jossa voit laittaa useamman pienoisohjelman pinoksi. Säästää huomattavasti tilaa ja vaivaa, kun voit rullata ohjelmat auki saman lätkän alta. Pitää tosin olla saman kokoisia, että toimii. Reunapaneeleihin saa myös hyödyllisiä toimintoja useita ja pinoon samalla lailla. Näyttöä pystyy muuttamaan loputtomasti ja itse vaikuttamaan erilaisiin taustoihin omilla valinnoillaan. Väriskaaloja saa muutettua erittäin laajasti ja älytoiminnoilla kehiteltyä omia uniikkeja malleja.

Ainoa, joka ihmetytti oli sivupainikkeen ohjelmointi. Tarjolla oli vain kaksi vaihtoehtoa napin pohjassa pitämiseen, aktivoi Bixby tai sammutusvalikko. Kahdesti napauttamalla saa enemmän valintoja. Tottumiskysymys vain. Hieman outoa oli myös, että kuvan laadut ja monet pikku asiat eivät olleet valmiiksi laadukkaimmilla asetuksissa. Kyllä tämän tehoisella puhelimella haluat käyttää parhaimpia vaihtoehtoja. Puhelin oppii käytöstapojasi ja täten säästää akkua huomaamatta.

Todettakoon, että kaksi viikkoa on erittäin lyhyt aika testata mitä tahansa laitetta. Varsinkin näinkin monipuolista uutuutta. Helpoiten oppii, kun katsoo puhelinta osaavissa käsissä. Eli ammattilaisten vinkkejä poimien omiin tarpeisiinsa. Ei ole enää ohjekirja nimensä veroinen ja jännästi nykyään puhelinarvosteluissa on kaikkea muuta, kuin itse puhelut arvosteltu. Uusia ominaisuuksia tulee vielä useita eteen ja homma lähtee rullaamaan luontevammin.

Kuvista sen verran, että tuossa on nähtävissä erilaisia muokkauksia. Patsaasta on vain poistettu alkuperäinen tausta ja kellon uuden taustan on kehitellyt älyohjelma. Samoin huonosti kuvattu piraatti tonkka muuttuu hienoksi eri taustojen mukaan. Kallo ottaa värinsä taustasta. Sytytin muuttuu kokonaan. "Lp-levyt" saavat arvokkaamman esillepanon. Ainoa mitä huomasin, että pieniä esineitä oli hankalampaa saada puhtaasti onnistumaan. Värit alkoivat leviämään tai hahmo suttaantui. Koko taustaa ei ole valittava, vain mitä haluaa muutettavan. Älyohjelmaan vaikuttaa mitä taustalla on tai mihin teema viittaa. Nerokas toiminto! Perus maalaismaisema, ilman mitään muokkauksia (kansikuvana). Kuvia saisi helposti paljon parannettua, mutta idea ei aina olekaan vääristää kuvia.

Lopputulemana sanoisin, että puhelin sopii parhaiten nykyajan tubettajille ja paljon kuvaaville. Kuvien muokkausvaihtoehtojen kanssa tulee kulumaan paljon aikaa. Etenkin, kun antaa älytoimintojen kehittää uutta vivahdetta alkuperäisiin kuviin. Helposti jää koukkuun kuvien muunteluun. Veikkaisin akun kestävän vuosia paremmin, vaikka uutta ohjelmistoa onkin paljon. Hinta on mitä on, mutta huippulaatu maksaa jatkossakin. Osta oman tarpeen mukaan ja kokeile joskus jotain uutta. Elämä on valintoja täynnä... Suosittelen ainakin kokeilemaan!

 

Patsaasta on vain poistettu alkuperäinen tausta, hyllykössä tausta muuttui.
Kallo ottaa värinsä taustasta
Piraattitonkka muuttuu hienoksi eri taustojen mukaan

 

LP-levyt saavat arvokkaamman esillepanon
Sytytin muuttuu kokonaan
Kellon uuden taustan on kehitellyt älyohjelma

 Kiitos ja näkemisiin!

@werng


1 kommentti

Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +4

Miten ihmeessä saat akun kestämään 3.5 päivää? Itsellä voisi päästä kolmeen päivään jos en käyttäisi tänä aikana puhelinta laisinkaan. Yksi päivä ehdototon maksimi jos puhelinta käyttää normaalisti. Vai onko 3h ruutuaika normaalia? 🙄 Pääasiassa Chromea näyttää käyttö olevan.

Vastaa