Skip to main content

ByteDancen CapCut on tämän hetken ylivoimaisesti ladatuin videomuokkaussovellus erityisesti TikTok-käyttäjien keskuudessa. Itse käytän CapCutia sen monipuolisuuden vuoksi, ja tässä artikkelissa näytänkin vaihe vaiheelta, miten sinäkin voit luoda helposti omia videoita. Aloittaminen on yksinkertaista; kokeile ensin harjoitusprojektilla ja testaile toimintoja laidasta laitaan! 😎


Sisällysluettelo:

 

Leikkaa ja trimmaa

 

CapCutilla (AndroidiOS) voit leikata ja trimmata videoklippejäsi näppärästi. Valitse videoleikkeet kuvakirjastostasi, jolloin ne ilmestyvät projektin aikajanalle. Aikajanalla voit raahata niitä haluamaasi järjestykseen. Zoomaa haluamaasi kohtaan levittämällä aikajanaa suuremmaksi.

Split -toiminnolla voit trimmata klippien aloitus- ja lopetuskohtia ja jakaa klippejä useampaan osaan. Undo-toiminnolla voit peruuttaa viimeisen muokkauksen.

 

1.) Sekuntinäytöstä näet videosi kokonaiskeston. 2.) Kumoa-toiminnolla voit perua viimeisimmän toiminnon. Oikealla puolella oleva nuoli-ikoni puolestaan uusii viimeisimmän toiminnon. 3.) Siirrä markkeri haluamaasi kohtaan ja jaa klippi useampaan osaan Split -toiminnolla.

 

Siirtymät ja tehosteet

 

Sovelluksesta löytyy paljon erilaisia siirtymiä, efektejä ja filttereitä, joita kannattaa testailla rohkeasti. Siirtymäefektin eli transition voit lisätä kahden klipin välille, videon alkuun tai loppuun. Näpäytä leikkeiden välillä olevaa valkoista ikonia, jolloin saat eri vaihtoehdot näkyviin. Valitse transitio näpäyttämällä ja säädä se haluamasi pituiseksi. Videoosi sopivimman efektin löydät ainoastaan kokeilemalla!

 

1.) Valitse valikosta haluamasi siirtymäefekti. 2.) Säädä efekti haluamasi pituiseksi. 3.) Apply to all -toiminnolla voit asettaa efektin jokaiseen videosi leikkauskohtaan. Tämä voi kuitenkin tehdä lopputuloksesta levottoman, joten kannattaa harkita käyttöä! 4.) Tallenna muutokset täppäämällä väkästä.
​​​​
​​​​

Äänikäsittely

 

Audio-valikosta löydät äänitoiminnot, joiden avulla voit mm. äänittää voiceoverin, lisätä videolle taustamusiikkia sekä ääniefektejä. Äänitiedosto ilmestyy aikajanalle omana raitanaan, jolloin voit muokata ja trimmata sitä haluamallasi tavalla. Ääniraitoja voi latoa myös useampia päällekkäin.

 

1.) Audio-valikosta löydät musiikkikirjaston, ääniefektit, ääniraidan tuomisen toiselta videolta sekä voiceover-toiminnon. 2.) Trimmaa, siirrä ja muokkaa ääniraitaa aikajanalla. 3.) Täppää ääniraita aktiiviseksi ja saat näkyviin lisää muokkaustoimintoja, kuten  äänenvoimakkuuden säädön ja feidauksen. 

 

Tekstitykset ja grafiikat

 

Jos haluat lisätä videollesi otsikon eli headlinen tai muita tekstielementtejä, täppää alareunasta Add text -kohtaa. Saat näkyviin tekstikentän sekä suuren valikoiman fontteja, värejä, muotoiluasetuksia ja animaatioefektejä. Näkymässä voit myös säätää tekstin kokoa ja läpinäkyvyyttä. Tekstielementtejä voi siirrellä aikajanalla ja säätää niiden kestoa. Muista tarkistaa ennen julkaisua, etteivät tekstitykset vilahda liian nopeasti, jotta katsoja ehtii varmasti lukea ne! 😊

 

1.) Tekstitykset löytyvät Add text-valikosta. 2.) Kirjoitettuasi ja muotoiltuasi tekstin tallenna se täppäämällä väkästä. 3.) Tekstielementtejä ja niiden kestoa voi säätää aikajanalla.

 

Exporttaa ja julkaise!

 

Kun videosi on valmis, on aika tallentaa eli exportata! Jos julkaiset valmiin sisällön esimerkiksi TikTokiin tai YouTube Shortseihin, kannattaa aina suosia korkeinta mahdollista kuvanlaatua. Korkea laatu luonnollisesti kuluttaa paljon tilaa, joten kannattaa poistella turhat videoklipit lopuksi, ellet sitten käytä pilvipalveluita!

Tietysti jo kuvausvaiheessa on kamerassa oltava korkealaatuisimmat esiasetukset, jotta tallennus parhaassa mahdollisessa muodossa on ylipäätään mahdollista. Tallenna siis kamera-asetuksiin kuvauslaaduksi 4K -resoluutio ja 60 fps eli frame rate. 

 

1.) Korkea resoluutio kuluttaa tallennustilaa, mutta lopputulos on parempilaatuinen. 2.) Frame rate eli kuvataajuus ilmaisee freimilukua (frames per second) 3.) Videotiedoston koko 4.) Käynnistä exporttaus täppäämällä väkästä.

Heräsikö sinulla kysymyksiä, tai tuliko mieleesi jokin tietty editoimisvaihe, josta kaipailisit lisää vinkkejä? Jätä alle kommenttia, ja jatketaan keskustelua. 🤗

 

 

Lue myös:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa