Skip to main content

Kaikille Apple-faneille syksy on varmasti yksi lempivuodenaika. Nimittäin aiempien syksyjen tapaan Applen isossa julkistustapahtumassa esiteltiin jälleen uusi Apple iPhone 16 -mallisto, ja lisäksi uuden sukupolven Apple Watch -älykellot sekä Apple AirPods -kuulokkeet. Tässä artikkelissa pureudutaan tarkemmin uusiin iPhone 16 ja iPhone 16 Plus -malleihin. iPhone 16 Pro ja iPhone 16 Pro Max -puhelimiin pääset tutustumaan lisää tässä artikkelissa.

 

iPhone 16 -puhelimien ennakkomyynti on nyt alkanut! Voit seurata tästä ketjusta uusien mallien saatavuutta ja toimituksien etenemistä, otahan siis ketju seurantaan! 

 

Apple iPhone 16 -sarjan merkittävimmät uudistukset ovat sen kamerajärjestelmässä sekä A18-sirussa, joka on hypännyt kaksi sukupolvea eteenpäin edelliseen A16-siruun verrattuna. Lisäksi iPhone 16 -puhelimen toimintopainike ja kamerasäädin nopeuttavat monien eri ominaisuuksien ja toimintojen käynnistystä sekä käyttöä merkittävästi. 

 

Apple iPhone 16 -puhelimet - kestävyyttä pirteissä väreissä 

 

Apple iPhone 16 -sarjan puhelimien runko on valmistettu lentokonealumiinista, joka tekee siitä kevyen ja kestävän. Pinta on vahvaa ja värikyllästettyä lasia, ja etulasissa on hyödynnetty uuden sukupolven Ceramic Shield -pinnoitetta tehden siitä laitevalmistajan mukaan kaksi kertaa kovemman kuin aikaisemmin. Myös ekologisuus on uudella tavalla huomioitu, sillä iPhone 16 -sarjan puhelimissa on hyödynnetty enemmän kierrätysmetalleja kuin koskaan aikaisemmin, ja lisäksi puhelimen myyntipakkaus on täysin kuitupohjainen. 

iPhone 16 -puhelimien takapaneeli on mattapintainen, ja sen värisävy on hieman vaaleampi kuin puhelimen kiiltävissä metallireunoissa. Mielestäni tämä luo tyylikkään ja kivan kontrastin tehden puhelimesta visuaalisesti houkuttelevan ja näyttävän. Aiempiin iPhone-mallistoihin verrattuna myös uuden iPhone 16 -sarjan värivalikoima on kirkkaampi. Niin iPhone 16, kuin iPhone 16 Plus -puhelimet ovat saatavilla verkkokaupastamme mustana, valkoisena, pinkkinä, ultramariinina ja sinivihreänä.

Apple iPhone 16 ja iPhone 16 Plus -puhelimet eroavat ulkonäöltään vain kokonsa puolesta. iPhone 16 Plus on varusteltu 6,7” Super Retina XDR -näytöllä, ja Apple iPhone 16 puolestaan 6,1” Super Retina XDR -näytöllä. Kumpikin malli on vesi- ja pölytiivis IP68-luokituksen mukaisesti, joka tarkoittaa puhelimien kestävän vedessä enintään 30 minuutin ajan enimmäissyvyydeltään kuudessa metrissä.

 

Uusi A18-siru mahdollistaa parannellun suorituskyvyn

 

Apple iPhone 16 -sarjan puhelimien uusi A18-siru tuo mukanaan merkittäviä parannuksia suorituskykyyn ja puhelimen energiatehokkuuteen. Siru sisältää kuusiytimisen prosessorin, jossa on kaksi suorituskyky-ydintä ja neljä tehokkuusyhdintä. Nämä tekevät siitä laitevalmistajan mukaan edeltäjäänsä nähden muun muassa 30 % nopeamman ja 30 % energiatehokkaamman. Apple kertookin, että iPhone 16 -puhelimella voit toistaa videoita 22 tuntia, ja iPhone 16 Plus -puhelimella 27 tuntia. Tämä tarkoittaa useamman tunnin pidempää akun kestoa iPhone 15 -malliin nähden. 

Jos olet innokas mobiilipelaaja, A18-sirun myötä iPhone 16 -puhelin on hyvä valinta sinulle, sillä siru parantaa pelikokemusta ja niiden grafiikkaa. A18-siru tukee laitteistokiihdytettyä säteenseurantaa, mikä puolestaan parantaa valaistuksen realismia peleissä. Lisäksi iPhone 16 -puhelimien uusittu sisäinen rakenne jäähdyttää laitetta tehokkaammin, mikä parantaa sen suorituskykyä etenkin juuri pelatessasi sillä laite ei kuumene samalla tavoin kuin aikaisemmin.

A18-siru myös mahdollistaa lisäksi tekoälytoimintojen parannellun suorituskyvyn, sekä uuden tason kuvausominaisuudet kuten kamerasäätimen ja valokuvaustyylit, joista kerron lisää seuraavassa kappaleessa. 

 

iPhone 16 -puhelimella taltioit otokset läheltä ja kaukaa, ja sen tyylisinä kuin itse haluat

 

iPhone 16 ja iPhone 16 Plus -puhelimissa on edistyksellinen kaksoiskamerajärjestelmä. Kaksitoimisella 48 megapikselin Fusion-kameralla saat laitevalmistajan mukaan taltioitua tarkkoja otoksia, sekä zoomaamaan lähemmäs haluamaasi kuvauskohdetta optista laatua tarjoavalla 2x telekameralla. 12 megapikselin automaattitarkenteisella ultralaajakulmakameralla saat puolestaan kuvattua laajoja näkymiä, samoin kuin yksityiskohdat näyttäviä makrokuvia äärimmäisen läheltä. Laitevalmistaja kertoo lisäksi, että isomman aukon ja suurempien pikseleiden ansiosta hämäräkuvat onnistuvat myös entistä paremmin, sillä kamera pystyy taltioimaan jopa 2,6 kertaa enemmän valoa.

Isoja uudistuksia iPhone 16 -sarjassa on myös kameran käyttöön liittyen. Voit nimittäin ottaa kuvan tai aloittaa videokuvauksen hyvinkin nopeasti puhelimen reunassa olevan kamerasäätimen avulla. Pääset suoraan avaamaan kameran klikkaamalla kamerasäätimen painiketta, ja napsaisemaan kuvan klikkaamalla sitä uudestaan. Kamerasäädin pitää sisällään monia uusia toiminteita, ja esimerkiksi säädintä pyyhkäisemällä pystyt muuttamaan kuvan syvyyttä ja valotusta.

Apple iPhone 16 -puhelimella valokuvaamiseen on tarjolla lisäksi erilaisia valokuvatyylejä, joilla voit muuttaa kuvien sävyjä oman makusi mukaan. Parannellulla kuvanhallinnalla pystyt räätälöimään kuviisi erilaisia tunnelmia eri väreillä. Liukusäätimellä voit myös säätää tiettyjen värien voimakkuutta sen sijaan, että käyttäisit samaa asetusta kaikkiin väreihin. Puhelimien uusi A18-siru mahdollistaa lisäksi sen, että näet muutoksen live-katselussa ennen vahvistusta.

iPhone 16 -puhelimisissa videokuvaus on saanut myös uusia tuettuja toimintoja, kuten Äänen miksaus, joka perustuu edistykselliseen älyyn ja tilaäänen tallennukseen. Sen avulla voit käyttää kolmea eri ääniprofiilia, ja säätää sitä miltä kuulostat videoissasi. Kehyksessä-ääniprofiililla tallennat vain kuvassa olevien ihmisten äänet, vaikka kuvan ulkopuolella olevat ihmiset puhuisivat kuvaamisen aikana. Studio-ääniprofiilissa puolestaan saat äänet kuulostamaan siltä, kuin ne olisi äänitetty ammattistudiossa. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus etenkin jos olet innokas vloggaaja tai äänität podcasteja. Elokuvallisessa profiilissa kaikki äänet tallentuvat ympäriltäsi, mutta ne tuodaan lähemmäs näytön etuosaa.

 

Muut ominaisuudet arkeasi helpottamaan

 

Suosikkisovelluksiisi ja -toimintoihin pääseminen tapahtuu nyt entistä nopeammin iPhone 16 -puhelimien toimintopainikkeen avulla. Voit esimerkiksi avata taskulampun tai suurennuslasin nopeasti sitä painamalla. Voit myös asettaa erilaisia pikakomentoja, jotka avaavat haluamasi sovelluksen ja vaihtaa sen toimintoja eri vuorokaudenaikojen tai sijaintisi mukaan. Myös sovelluksen sisäisten eri toimintojen suorittaminen on mahdollista toimintopainikkeen avulla. 

iPhone 16 -puhelimissa valmiina asennetun uuden iOS 18 -käyttöjärjestelmän myötä pääset muokkaamaan jatkossa puhelintasi monipuolisemmin kuin aikaisemmin. Esimerkiksi kotivalikossa voit personoida kuvakkeet minkä värisiksi tahansa, ja voit vaihtaa niiden, sekä widgettien kokoa ja järjestystä itsellesi selkeämpään. iOS 18 -käyttöjärjestelmässä on myös yksityisten tietojesi salassa pitämiseksi parempia tapoja kuin ennen: voit muun muassa lukita tai piilottaa sovelluksia, joita et halua muiden näkevän, ja jotka saat itse auki Face ID:n avulla. iOS 18 mahdollistaa lisäksi valokuviesi järjestelyn mielesi mukaan, ja ne järjestyvät myös automaattisesti aihealueittain. 

Sisäistä muistia voit valita itsellesi tarpeellisen määrän. iPhone 16 Plus -puhelin on saatavilla verkkokaupastamme joko 128 Gt sisäisellä muistilla, tai 256 Gt sisäisellä muistilla. iPhone 16 -puhelin löytyy näiden lisäksi myös 512 Gt muistilla varusteltuna. Etenkin paljon valokuvia ja videoita kuvaavalle, tai mobiilipelejä pelaavalle suosittelen isompaa muistikokoa, jotta puhelimeesi mahtuu talteen varmasti kaikki tarvittava. Myös jos lataat paljon musiikkia tai elokuvia laitteellesi, kannattaa valita muistikoko sieltä suurimmasta päästä.

iPhone 16 ja iPhone 16 Plus -puhelimet ovat keskenään hyvin samanlaiset, ja niiden eroavaisuudet löytyvät oikeastaan koossa ja akun kestossa. Videon alapuolelta aukeavasta taulukosta näet vielä oleelliset tekniset tiedot kummastakin puhelimestä vierekkäisinä sarakkeina.

 

 

Tekniset tiedot

 

 

 

iPhone 16

iPhone 16 Plus

Näyttö

Super Retina XDR

Super Retina XDR

Näytön koko

6,1”

6,7”

Tarkkuus

2556 x 1179 pikselin tarkkuus (460 ppi)

2796 x 1290 pikselin tarkkuus (460 ppi)

Mitat

Korkeus 147,6 mm, leveys 71,6 mm, syvyys 7,80 mm

Korkeus 160,9 mm, leveys 77,8 mm, syvyys 7,80 mm

Paino

170 grammaa

199 grammaa

IP-luokitus

IP68 (IEC-standardi 60529, enimmäis­syvyys 6 metriä enintään 30 minuutin ajan)

IP68 (IEC-standardi 60529, enimmäis­syvyys 6 metriä enintään 30 minuutin ajan)

Siru

A18 Bionic ‑siru 6-ytiminen prosessori, jossa 2 suorituskyky-ydintä ja 4 tehokkuus­ydintä, 5-ytiminen näytönohjain, 16-ytiminen Neural Engine

A18 Bionic ‑siru 6-ytiminen prosessori, jossa 2 suorituskyky-ydintä ja 4 tehokkuus­ydintä, 5-ytiminen näytönohjain, 16-ytiminen Neural Engine

Tallennustila

128 Gt / 256 Gt / 512 Gt

128 Gt / 256 Gt

Takakamera

48 Mpix Fusion-kamera, f/1.6 aukko

Mahdollistaa myös 12 Mpix 2x tele­kameran: 52 mm, ƒ/1.6 aukko

12 Mpix ultra­laaja­kulma­kamera, ƒ/2.2 aukko

48 Mpix Fusion-kamera, f/1.6 aukko

Mahdollistaa myös 12 Mpix 2x tele­kameran: 52 mm, ƒ/1.6 aukko

12 Mpix ultra­laaja­kulma­kamera, ƒ/2.2 aukko

Zoomaus

Jopa 10x digitaalinen zoomaus

Jopa 10x digitaalinen zoomaus

Videokuvaus

24 fps, 25 fps, 30 fps, 60 fps 4K Dolby Vision -video­kuvaus

24 fps, 25 fps, 30 fps, 60 fps 4K Dolby Vision -video­kuvaus

Etukamera

12 Mpix valokuvat, f/1.9 aukkoluku

12 Mpix valokuvat, f/1.9 aukkoluku

Turvallisuus

Hätätila SOS, kolarintunnistus

Hätätila SOS, kolarintunnistus

Biometriset tunnistautumistavat

Face ID

Face ID

Akku

Sisään­rakennettu litiumioni­akku, videotoistoa 22 tuntia

Sisään­rakennettu litiumioni­akku, videotoistoa 27 tuntia

Lataus

Jopa 50 % lataus noin 30 minuutissa 20 W tai tehokkaammalla virta­lähteellä, kun sitä käytetään USB-C-lataus­johdolla, tai 30 W tai tehokkaammalla virta­lähteellä, kun sitä käytetään MagSafe-laturin kanssa (kaikki saatavilla erikseen)

Jopa 50 % lataus noin 30 minuutissa 20 W tai tehokkaammalla virta­lähteellä, kun sitä käytetään USB-C-lataus­johdolla, tai 30 W tai tehokkaammalla virta­lähteellä, kun sitä käytetään MagSafe-laturin kanssa (kaikki saatavilla erikseen)

Sim-kortti

Kaksi eSIMiä (kaksi aktiivista eSIMiä tai nano-SIM ja eSIM)
Kahden eSIMin tuki

Kaksi eSIMiä (kaksi aktiivista eSIMiä tai nano-SIM ja eSIM)
Kahden eSIMin tuki

Liitäntä

USB-C, tukee USB 2:ta

USB-C, tukee USB 2:ta

Myyntipakkauksen sisältö

iPhone 16, jossa iOS 18 USB-C-latausjohto (1 m), dokumentaatio

iPhone 16 Plus, jossa iOS 18 USB-C-latausjohto (1 m), dokumentaatio

Takuu

12 kk

12 kk

 

Miltä uudet iPhone 16 -puhelimet sinusta vaikuttavat? Mikä ominaisuus kiinnostaa sinua kaikista eniten? 🍏

 

Lue lisää:

 

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa