Esittely

Esittelyssä iPad Pro 12,9” (2022) 5G ja iPad Pro 11” (2022) 5G

 • 9 November 2022
 • 3 kommenttia
 • 307 katselukertaa
Esittelyssä iPad Pro 12,9” (2022) 5G ja iPad Pro 11” (2022) 5G
Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

Applen lokakuisessa julkistamistilaisuudessa esiteltiin tuoreimmat iPad Pro -tabletit kahdessa eri kokoluokassa. Merkittävimmät uudistukset kohdistuvat erityisesti laitteiden suorituskykyyn. Niiden onkin kerrottu olevan nyt maailman nopeimmat tabletit. Pureudutaan seuraavaksi näiden uutuusmallien tarkempiin ominaisuuksiin.

 

M2-järjestelmäpiiri takaa huippuvauhdin

 

Uutuusmallien ehdoton kruunu on uusi M2-järjestelmäpiiri, joka tekee tableteista nopeita ja tehokkaita. Siinä on kahdeksan CPU-keskussuoritinydintä ja 10 GPU-grafiikkasuoritinydintä. Peruslaskennassa uusi järjestelmäpiiri tarjoaakin jopa 15 prosenttia paremman suorituskyvyn edeltäjäänsä verrattuna. Myös graafisen suorituskyvyn on kerrottu olevan 35 prosenttia parempi. M2 tukee isompaa muistiväylää ja tekee laitteen mediayksiköstä entistä suorituskykyisemmän. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että voit esimerkiksi luoda fotorealistisia 3D-malleja, rakentaa tarkkoja lisätyn todellisuuden malleja ja pelata pelejä, jotka ovat grafiikoiltaan vaativia. Videoiden editointi onnistuu tehokkaammin ja viiden studiotason mikrofonin sekä Dolby Atmosta tukeva nelikaiutinäänen ansiosta voit tallentaa ja tuottaa elokuva-teatteritason ääntä. M1-järjestelmäpiiri tukee myös Wi-Fi 6E-yhteyksiä ja Applen mukaan jopa tuplasti nopeampaa latausnopeutta Wi-Fi-verkoissa.

Akun kapasiteetti vaihtelee hieman mallien välillä. 11 tuuman iPad Prossa on 28,65 wattitunnin akku ja 12,9 tuuman mallissa 40,88 wattitunnin akku. Applen mukaan akunkesto yltää verkkoselailussa tai videoiden katselussa mallista riippuen yhdeksästä kymmeneen tuntiin.

 

Huippulaatuiset näytöt pienillä eroavaisuuksilla

 

Molemmat uutuusmallit tarjoavat suunnilleen samanlaiset näyttöominaisuudet edeltäjiin verrattuna. 12,9 tuuman iPad on varustettu mini-LED-taustavalaistuksella, kun taas 11 tuuman iPadista löytyy LED-taustavalaistu LCD-näyttö. Mini-Led mahdollistaa isomman väriskaalan, suuremman dynaamisen alueen, paremman kontrastin ja myös korkeamman enimmäiskirkkauden. Näytössä olevat mini-LEDit on siis ryhmitelty himmennysalueiksi ja sisällöstä riippuen jokaisen alueen kirkkautta voidaan säätää tarkasti. Näin jopa kaikkein yksityiskohtaisimmatkin sisällöt näyttävät valmistajan mukaan todella aidolta. Molemmissa malleissa tyypillinen kirkkaus on 600 nitiä, mutta isommassa mallissa kirkkauden ollessa tehohuipussaan, se on jopa 1600 nitiä. Näytön tarkkuus myös vaihtelee mallista riippuen, 11 tuuman mallissa se on 2388 x 1688 pikseliä, kun isommassa mallissa se on 2732 x 2048 pikseliä. Molemmat mallit on varustettu mukautuvalla 120 hertsin virkistystaajuudella, jota Apple kutsuu ProMotion-teknologiaksi.

 

Paremmat kameraominaisuudet M2-piirin ansiosta

 

Etukamerana tableteissa on 12 megapikselin ja 122 asteen kuvakulmalla varustettu TrueDepth-etukamerajärjestelmä. Se mahdollistaa Face ID-kasvojentunnistuksen ja muotokuvatilan. Valokeila-ominaisuuden ansiosta videopuheluissa kuva kohdistuu käyttäjään ja pitää kohteen niin sanotusti valokeilassa vaikka kohde liikkuisikin. Takakamerat on puolestaan varustettu 12 megapikselin pääkameralla ja 10 megapikselin ultralaajakulmakameralla. Vaikka kameraominaisuudet ovatkin tekniikaltaan suunnilleen samanlaiset edeltäjään verrattuna, parantaa M2-sirun tehokkaampi kuvaprosessori kuvien laatua tehden niistä entistä aidompia ja laadukkaampia. iPad Prot on varustettu lisäksi LiDAR-laserskannerilla, joka mittaa kuinka kauan valon heijastuminen takaisin ympäristöstä kestää. Näin se pystyy luomaan syvyyskartan mistä tahansa tilasta ja toteuttaa lisätyn todellisuuden kokemuksia. Tehokkaamman kuvaprosessorin kanssa se pystyy tarkentamaan kuvia ja videoita hämärässä entistä täsmällisemmin, joka puolestaan vaikuttaa kuvausnopeuteen.

 

Apple Pencil -kynä helpottaa työskentelyä

 

iPad Pron lisävarusteisiin kuuluva Apple Pencil helpottaa tabletilla työskentelyä. Uudet tabletit tukevat 2. sukupolven Apple Pencil -kynän tunnistamista jopa 12 millimetriä näytön yläpuolelta tehden näin piirtämisestä tarkempaa. Kynän lähikäyttöominaisuus näyttää tarkasti mihin kohtaan kynä osuu näytöllä. Tekstiä kirjoitettaessa tekstikentät kasvavat automaattisesti kun kynä tulee näytön lähelle. Maalausominaisuutta käytettäessä näet jo etukäteen miten vesivärit sekoittuvat ennen kuin maalaat. Apple Pencilin avulla saat siis tabletista enemmän irti ja se sopiikin mainosti piirtoalustaksi tai muistiinpanovälineeksi. Toinen maininnan arvoinen lisävaruste on Magic keyboard, jolla kirjoittaminen on tarkkaa. Näppäimistön kiinteä ohjauslevy ja taustavalaistut näppäimet helpottavat pidempääkin työskentelyä olosuhteista riippumatta. 2. sukupolven Apple Pencil on tilattavissa verkkokaupastamme.

 

Tarkemmat tekniset tiedot vertailussa:

 

  iPad Pro 11” iPad Pro 12,9”
Näyttö:
 • 11” Täyslaminoitu ProMotion IPS LCD, Liquid Retina
 • 120 hertsin virkistystaajuus
 • 12,9” Täyslaminoitu ProMotion IPS LCD XDR mini-LED
 • 120 hertsin virkistystaajuus
Resoluutio: 2388 x 1668

2372 x 2048

Etukamera:
 • 12 Mpix TrueDepth-etukamerajärjestelmä f/2,4-aukolla
 • Videopuhelussa Valokeila-toiminto
 • 12 Mpix TrueDepth-etukamerajärjestelmä f/2,4-aukolla
 • Videopuhelussa Valokeila-toiminto
Takakamerat:
 • 12 Mpix pääkamera f/1,8 + 10 Pix ultralaajakulma f/2,4
 • Videokuvaus 4K-tarkkuudella
 • LiDAR-skanneri
 • 12 Mpix pääkamera f/1,8 + 10 Pix ultralaajakulma f/2,4
 • Videokuvaus 4K-tarkkuudella 
 • LiDAR-skanneri
Käyttöjärjestelmä:

iOS 16

iOS 16

Järjestelmäpiiri: Apple M2 Apple M2
Muisti: 8 Gt RAM + 128 Gt tai 512 Gt- tallennusmuisti 8 Gt RAM + 128 Gt tai 512 Gt- tallennusmuisti
SIM:

Nano-SIM-korttipaikka + eSIM (Wi-Fi + Cellular -malleissa)

Nano-SIM-korttipaikka + eSIM (Wi-Fi + Cellular -malleissa)

Akku: 28,65 wattituntia 40,88 wattittuntia
Mitat: 247,6 x 178,5 x 5,9 mm. 280,6 x 214,9 x 6,4 mm.
Paino:
 • 466 g. (Wi-Fi)
 • 468 g. (Wi-Fi + Cellular)
 • 682 g. (Wi-Fi)
 • 684 g. (Wi-Fi + Cellular)
Muuta:
 • Face ID-kasvojentunnistus
 • Neljä kaiutinta ja Dolby Atmos -tilaäänituki
 • Viisi mikrofonia
 • Face ID-kasvojentunnistus
 • Neljä kaiutinta ja Dolby Atmos -tilaäänituki
 • Viisi mikrofonia

 

 

Molemmat tabletit iPad Pro 11” ja iPad Pro 12,9” ovat tilattavissa verkkokaupastamme tähtiharmaan värissä. Myyntipakkaukseen kuuluu tabletin lisäksi USB-C-latausjohto ja 20 W USB-C-virtalähde.

 

Lue myös:

 


3 kommenttia

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

Nyt on kyllä kova pakkaus. Näppis tuohon lisäksi, niin ollaankin äkkiä aika arvokkaissa hintaluokissa. Onko iPad OS sitten kyllin kattava verrattuna Macbookiin? 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +16

@Purnipsi Totta muuten, hintahan on ilman näppistäkin isompi kuin esimerkiksi MacBook Prossa. Olisi mielenkiintoista nähdä muuten joku vertailu näiden laitteiden kesken. Toki tabletti ja läppäri ovat nyt lähtökohtaisesti vähän huonoja verrattavaksi keskenään. Mutta onhan tämä nyt näppärä mukana kuljetettavaksi, helpompi kuin läppäri. 

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +18

@Purnipsi Totta muuten, hintahan on ilman näppistäkin isompi kuin esimerkiksi MacBook Prossa. Olisi mielenkiintoista nähdä muuten joku vertailu näiden laitteiden kesken. Toki tabletti ja läppäri ovat nyt lähtökohtaisesti vähän huonoja verrattavaksi keskenään. Mutta onhan tämä nyt näppärä mukana kuljetettavaksi, helpompi kuin läppäri. 

Jep ja erona on sitten tablettikäyttis vs tietokonekäyttis. Toiseen saa sovelluksia muualtakin kuin Applen omasta sovelluskaupasta, mahdollisuudet ovat laajemmat. Tokihan kai pitäisi olla koko ekosysteemi käytössä, iPhone, iPad ja iMac/Macbook. Hienoja laitteita ovat toden totta. Olisikin kiva tietää, miten tuollainen pädi voi haastaa läppäriä. Sitähän vain niin kovin markkinoidaan Applen toimesta läppärin korvaajaksi.

Vastaa