Esittelyssä Mac mini 2020 - uuden sukupolven kompakti pöytäkone

 • 16 November 2021
 • 4 kommenttia
 • 49 katselukertaa


 


 


Tänä syksynä olemme saaneet nauttia useista Apple uutuuksista. Kesäkuussa Apple paljasti, että Mac on ottamassa valtavan harppauksen eteenpäin siirtymällä omiin Apple Silicon -suoritinpiireihin. Marraskuun julkistustilaisuudessa Apple esittelikin M1-sirun, joka on uusien MacBook Air, MacBook Pro ja Mac mini -tietokoneiden sydän. Tutustutaan tässä tekstissä hieman tarkemmin uuteen Mac miniin.


 


Mac mini -pöytäkoneen muotoilu on pidetty sille tunnusomaisen kompaktin kokoisena ja neliön mallisena. Tämän pöytäkoneen ei tarvitse olla huoneen katseenvangitsijana tai viedä tilaa työpöydältäsi: Mac mini on korkeudeltaan 3,6 cm, syvyydeltään 21,24 cm ja leveydeltään 19,7 cm, ja tietokone painaa ainoastaan 1,2 kiloa. Pienestä koostaan huolimatta Mac mini pitää sisällään kehittynyttä teknologiaa ja suorituskykyä.


M1-siru - erityiseti Macille suunniteltu


 


Merkittävä uudistus on uusi M1-siru, joka on Applen ensimmäinen erityisesti Maceille suunniteltu siru. M1-siru sisältää huimat 16 miljardia transistoria. M1-järjestelmäsiruun on integroituna prosessori, grafiikkaprosessori, Neural Engine, liitännät ja muut tarvittavat komponentit suorituskyvyn ja tehokkuuden parantamiseksi.


 


M1-sirussa on yhteensä 8-ydintä, jotka ovat jaoteltuna vielä kahteen neljän ytimen osioon; neljään suorituskyky-ytimeen ja neljään tehokkuusytimeen. Edellisen sukupolven Mac mini -tietokoneeseen verrattuna tämän vuoden uutuudessa on reippaasti enemmän tehokuutta. Apple kertoo 8-ydin prosessorin tarjoavan jopa kolme kertaa paremman suorituskyvyn ja Neural Enginen mahdollistavan 15 kertaa nopeamman koneoppimisen. Integroitujen teknologioiden ansiosta energiakulutus on pystytty pitämään todella pienenä, jopa yli puolet alhaisempana kuin edellisen sukupolven mallissa.


  


M1-sirun 8-ytiminen näytönohjain


 


M1-sirun grafiikkaprosessori tuo mukanaan hyviä uutisia graafikoille, Final Cut Prossa renderoinnin luvataan olevan jopa kuusi kertaa nopeampaa kuin aiemmassa mallissa. Vaikka Macit ovat kehitetty erityisesti graafiseen tai muun luovan työn tekijälle, kertoo valmistaja nyt myös pelien pyörivän uudella Mac minillä mallikkaasti. M1-sirun myötä ruudunpäivitys on neljä kertaa nopeampaa kuin edeltävässä mallissa. Apple kertoo M1-sirun 8-ytimisen näytönohjaimen olevan kaikkien aikojen edistyksillisin näytönohjain, jonka he ovat rakentaneet.


 


macOS Big Sur - käytettävyyttä ja tietoturvaa


 


Uuden sukupolven Mac minin käyttöjärjestelmänä on macOS Big Sur, jonka luvataan vievän käytettävyyden uudelle tasolle ja ottavan kaikki tehot irti uudesta sirusta. Lisäksi M1-siru ja macOS Big Sur -käyttöjärjestelmä huolehtivat, että tietosi ja järjestelmäsi ovat turvassa. Secure Enclave -lisäprosessori integroi siruun tärkeät suojausominaisuudet, joka luo pohjan salatulle tallenukselle ja turvalliselle käynnistykselle.


  


Liitännät löydät Mac minin takaa. Käytettävissäsi on kaksi Thunderbolt / USB 4 -porttia sekä kaksi USB-A porttia. Lisäksi koneessa on HDMI 2.0, ethernet ja 3,5 mm kuulokeliitäntä. Thunderbolt-porttiin voit tarvittaessa käyttää HDMI-, DVI ja VGA -lähtöjä erikseen myytävällillä sovittimilla. Mac Miniin voit kytkeä kaksinäyttöä; thunderboltin kautta 6K-tarkkuudella ja 60 Hz taajuudella sekä 4K-tarkuudella ja 60 Hz taajuudella liitettynä HDMI 2.0:n kautta.


 


Tekniset tiedot:


  • Suoritin: 8-ytiminen Apple M1 -siru

 • Käyttöjärjestelmä: macOS

 • Keskusmuisti: 8 Gt

 • Näytönohjain: 8-ytiminen

 • Ääni: Sisäinen kaiutin, 3,5 mm kuulokeliitäntä, monikanavaista ääntä tukeva HDMI 2.0 -portti

 • Liitännät: 2 x Thunderbolt / USB 4 -porttia, 2 x USB-A-porttia, HDMI 2.0 -portti, Gigabit Ethernet -portti, 3,5 mm kuulokeliitäntä

 • Wifi: 802.11ax

 • Bluetooth: 5.0

 • Kiintolevy: 256 Gt tai 512 Gt SSD-tallennustila

 • Mitat: 3,6 x 19,7 x 21,24 cm

 • Paino: 1,2 kg

 • Takuu: 12 kuukautta

 • Suositushinta: 256 Gt 819 euroa, 512 Gt 1049 euroa


  


Mac Minissä on kahdeksan gigatavua RAM-muistia ja saatavilla on sekä 256 gigatavun että 512 gigatavun SSD-tallennustilalla varustettu tietokone. Värivaihtoehtona on hopea. Huomaathan, että Mac minin mukana ei tule näyttöä, hiirtä tai näppäimistöä, vaan ne ovat hankittava erikseen. Myyntipakkaukseen kuuluu Mac mini ja virtajohto.


 


Tilaa Mac mini


 


 


Lue myös näistä Apple uutuuksista:


  


4 kommenttia

Moi,

 

Onko teille tullut yhtään näitä Mac minejä, kun lukee toimitukset alkavat 17.11.

 

Vielä ei ole tullut, odottelemme uusien Macbook minien toimituksien ekaa erää ensi viikolle saapuvaksi.

Onko Mac book pro ssa, perusversiossa, sama suorituskyky, kuin mac minissä ?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

@SunVarasto@  kirjoitti:

Onko Mac book pro ssa, perusversiossa, sama suorituskyky, kuin mac minissä ?
Kyllä, molemmista löytyy M1-siru, jossa on 8-ytiminen prosessori jaettuna neljään suorituskyky ytimeen ja neljään tehokkuusytimeen. Molemmissa on myös 8-ytiminen näytönohjain ja 16-ytiminen Neural Engine. MacBook Prosta löytyy myös esittely, jos haluat tutustua siihen tarkemmin. Ja jos haluat ihan yksityiskohtaisesti vertailla noita laitteita niin löydät tarkat speksit Applen sivuilta >> Mac mini / MacBook Pro.

Vastaa