Esittelyssä Samsung Galaxy Note10 ja Note10+ - Tehoa ja kokoa vaativan käyttäjän tarpeisiin

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 2 katselukertaa


Samsung julkaisi odotetusti kaksi uutta Galaxy Note10 -mallia 7. elokuuta New Yorkissa järjestetyssä Galaxy Unpacked -tilaisuudessa. Note10 ja Note10+ -mallit houkuttelevat sekä bisneskäyttäjiä, että luovan työn tekijöitä ja Samsungin mukaan niiden tarkoituksena on haastaa käsitys siitä, mitä matkapuhelimella on mahdollista tehdä. Uusi Note10 tarjoaakin houkuttelevan yhdistelmän tehoa, kokoa ja monipuolisia ominaisuuksia vaativan käyttäjän tarpeisiin.

Note10:n suositushinta on 999 € ja Note10+:n 1149 € (256Gt-versio) tai 1249 € (512Gt-versio), joten hinnat ovat pysyneet lähes ennallaan verrattuna Note9-mallin myynninaloitushintoihin. Ennakkomyynti alkoi heti julkistuksen jälkeen ja toimitukset alkavat arviolta 21.8.

Lisäys 8.1.2020. Galaxy Note10+ Star Wars -erikoisversio nyt saatavilla yksinoikeudella Telialta. Laitteessa on Star Wars: The Rise of Skywalker -elokuvasta inspiraation saanut ulkoasu sekä punainen S Pen -kynä. Paketissa mukana lisäksi kokonaisuuteen sopivat Galaxy Buds -kuulokkeet, nahkainen suojakotelo sekä uniikki keräilyesine.

Entistä isompi näyttö ja tyylikkäämpi designVuonna 2011 ensimmäisen kerran esitelty Galaxy Note on tunnettu ennen kaikkea muita älypuhelimia suuremmasta näytöstään ja laitteen mukana tulevasta S Pen -kynästä.

Noten näyttökoko on kasvanut vuosien varrella ja uusimmassa Note10+ -mallissa onkin peräti 6,8 tuuman Full HD+ Dynamic AMOLED -näyttö 3040 x 1440 resoluutiolla. Samalla laitteen reunukset ovat kaventuneet ja näyttö täyttää 95% puhelimen etupinta-alasta, joten Note9-malliin verrattuna puhelimen mitat ovat pysyneet lähestulkoon samana. Itseasiassa uusi Note10+ on jopa millin kapeampi ja viisi grammaa kevyempi kuin edeltäjänsä.

Note10-mallin näyttö on maltillisempi 6,3 tuumaa ja puhelin on vain hieman Galaxy S10 -mallia suurempi. Resoluutio on puolestaan 2280 x 1080. Molempien mallien osalta näytön kuvasuhde on 19:9, joka soveltuu hienosti esimerkiksi leffojen katseluun, pelaamiseen ja useiden sovellusten yhtäaikaiseen käyttöön.

Note10:n ulkoasu noudattaa Samsungeille tuttua muotoilulinjaa ja on minimalistisuudessaan erittäin tyylikäs ja elegantti. Selkeitä muutoksiakin on tapahtunut näytön reunuksien kaventumisen lisäksi. Puhelimen kulmat ovat nyt aiempaa terävämmät ja puhelimen ylä- ja alapääty on muotoiltu lähes tasaiseksi.

Note10:ssä on ainoastaan kaksi fyysistä näppäintä, virta/lukitus- ja äänenvoimakkuusnäppäin, ja ne löytyvät laitteen vasemmalta laidalta. Samsung on siis luopunut esimerkiksi Galaxy S10 -laitteista löytyvästä erillisestä Bixby-näppäimestä.

Myös takakuorta on siistitty ja siellä aiemmin sijainnut sormenjälkilukija löytyy nyt kosketusnäytön alta. Sormenjälkilukija toimii ultraäänellä Galaxy S10 -puhelinten tapaan ja suojaa puhelimen tiedot ulkopuolisilta. Samsung on päättänyt luopua myös 3,5mm kuulokeliitännästä eli Note10 vaatii langattomat bluetooth-kuulokkeet kaverikseen.

Huomionarvoista on, että suuresta koostaan huolimatta Note10 on vain 7,9 mm paksu. Samsungin mukaan se tuntuu myös mukavalta kädessä uuden ergonominen muotoilun ansiosta. Käytön pitäisi onnistua vaivattomasti myös yhdellä kädellä, mutta tämä jää toki jokaisen itse arvioitavaksi.


S Pen -kynä entistä monipuolisempi

Note10:n mukana tuleva S Pen -kynä tarjoaa vaihtoehtoisen tavan käyttää laitetta. S Pen on sijoitettu kätevästi puhelimen sisälle, josta sen saa nopeasti käyttöön tarvittaessa. Kynällä voi esimerkiksi kirjoittaa muistiinpanoja, jotka puhelin osaa muuttaa helposti jaettaviksi Word- tai pdf-tiedostoiksi. S Pen toimii paitsi kynänä, myös puhelimen kauko-ohjaimena bluetooth-yhteyden kautta. Sen avulla voit esimerkiksi laukaista kameran tai selata PowerPoint-esitystä. Kynästä löytyy myös gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi, joka mahdollistaa erilaiset Air Actions -eletoiminnot. Voit esimerkiksi ohjata etänä eri kameratoimintoja, kuten zoomausta tai vaihtaa kameratilasta toiseen.

Eletoimintojen hyödyllisyydestä voidaan olla montaa mieltä, varsinkin kun ne rajoittuvat vain tiettyihin sovelluksiin. On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko markkinoille kolmannen osapuolen sovelluksia, joissa kynän eletoimintoja on hyödynnetty jollain uudella tavalla.Täysin uusi järjestelmäpiiri takaa suorituskyvyn

Samsungin mukaan Note10 on suorituskyvyltään ja tehoiltaan 20% edellistä Note9-mallia parempi, mutta virrankulutus on siitä huolimatta saatu aiempaa pienemmäksi. Tämän mahdollistaa konepellin alta löytyvä, täysin uusi, kahdeksanytiminen Exynos 9825 -järjestelmäpiiri, joka kuuluu suorituskyvyltään aivan terävimpään kärkijoukkoon. Muistia on puolestaan 8Gt (Note10) tai 12Gt (Note10+), joten näiden speksien puolesta suorituskykyä pitäisi löytyä enemmän kuin tarpeeksi.

Tallennustilaa Note10:ssa löytyy reippaasti, perusmallissa 256Gt ja plussassa 256Gt tai 512Gt. Note10+ -malliin saa lisäksi muistikortilla lisätilaa aina 512Gt saakka. Note10 ja 10+ eroavat toisistaan myös akun osalta – Note10:n akku on 3500 mAh ja Note10+:n 4300 mAh. Kokoerosta huolimatta Samsung lupaa, että molempien akku kestää normaalikäytössä yli 24 tuntia. Laitteesta löytyy myös aiempaa tehokkaampi superpikalataus, joten virtaa saa tarvittaessa lisää hyvinkin nopeasti. Virrankulutusta vähentää uuden suorittimen lisäksi tekoäly, joka oppii käyttötottumuksesi ja säästää virtaa sulkemalla niitä toimintoja, jotka eivät ole sillä hetkellä käytössä.

Molemmat mallit tukevat myös käänteistä langatonta latausta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelimen avulla voi ladata yhteensopivaa älykelloa (esim. Galaxy Watch tai Galaxy Watch Active) tai nappikuulokkeita laittamalla ne puhelimen takakannen päälle.

Muista Samsungin uutuusmalleista tuttuun tapaan käyttöjärjestelmänä on Android 9 Pie, jonka päällä pyörii Samsungin oma One UI -käyttöliittymä. Tämä onkin todettu erittäin toimivaksi yhdistelmäksi lukuisissa arvioissa. Note10 on luonnollisesti IP68-luokiteltu, joten se kestää hyvin vettä ja pölyä. Puhelimessa on lisäksi kaksi SIM-korttipaikkaa ja AKG:n optimoima äänentoisto.Kameroiden laadussa ei tingitä

Note10:stä löytyy peräti neljä, Samsungin mukaan ammattilaistasoista, kameraa. Näistä kolme on sijoitettu laitteen takakannen ylänurkkaan ja etukamera näytön yläosan keskellä sijaitsevaan pieneen reikään.

Pääkamerana toimii 12 megapikselin laajakulmakamera (F1.5 aukko, 77° asteen laajakulma) ja sen kaverina löytyy jopa 123 asteen kuvia napsiva ultralaajakulmakamera (16 Mpix, F2.2) sekä 2x optisen zoomin tarjoava telekamera (12 Mpix, F2.1, 45°) optisella kuvanvakaimella. Lisäksi edestä löytyy 10 Mpix etukamera F2.2 aukolla.

Note10+-mallissa on lisäksi erillinen 3D Time-Of-Flight -syvyyskamera, joka auttaa bokeh-efektin eli syvyysvaikutelman luomisessa. ToF-kamera osaa myös mitata etäisyyksiä, joten voit vaikkapa tarkistat mahtuuko kaupassa näkemäsi unelmiesi sohva kotiisi.
Myös video-ominaisuuksia on paranneltu. Taustan saa sumennettua myös videotilassa, videoiden editointi onnistuu uudella videonmuokkausohjelmalla ja kuvanvakausta on kehitetty entistä paremmaksi, joten kuvauksen pitäisi onnistua hieman rajummassakin menossa.
Uusia mahdollisuuksia pelikäyttöön

Note10 tukee jopa 2 Gbit/s LTE-yhteyksiä ja uusimman sukupolven WiFi 6 -standardia, joka mahdollistaa entistä nopeamman tiedonsiirron ja vakaamman yhteyden. Samsungin mukaan tämä tuo merkittävän parannuksen esimerkiksi pelikäyttöön, kun viiveet saadaan aiempaa pienemmiksi. Note10-malli sisältää lisäksi PlayGalaxy Link -sovelluksen, jonka avulla voit pelata PC-pelejä mobiilisti puhelimellasi. Voit esimerkiksi aloittaa pelaamisen PC:llä ja jatkaa sitä myöhemmin Note10:llä samasta kohdasta. Pelejä ei myöskään tarvitse tallentaa puhelimeen, joka säästää merkittävästi tallennustilaa. Tsekkaa alta olevalta videolta miten homma käytännössä toimii.


Tekniset speksit   Note10 Note10+
Hinta 999 € 1149 € / 1249 €
Näyttö 6.3" 6.8"
Resoluutio  2280x1080 3040x1440
Tallennustila 256 Gt 256 / 512 Gt
Suoritin Exynos 9825 Exynos 9825
Mitat  151,0 x 71,8 x 7,9 mm  162,3 x 77,2 x 7,9 mm
Paino  168g 196g
Käyttöjärjestelmä Android Pie 9.0 Android Pie 9.0
Keskusmuisti  8Gt 12Gt
Muistikortti  Ei microSD
SIM-kortti  Nano-SIM Nano-SIM
Dual SIM  Kyllä Kyllä
Langaton lataus  Kyllä Kyllä
Akku  3500 mAh 4300 mAh


 
Yhteenveto

Samsungin mukaan Note10 on tietokone, pelikonsoli, vaikuttava kamera ja älykynä samassa paketissa ja se sopii monipuolisesti sekä työ- että viihdekäyttöön. Ensivaikutelman perusteella väite ei vaikuta lainkaan tuulesta temmatulta. Tarkempi arvostelu on tulossa tänne Yhteisöön myöhemmin, kunhan saamme laitteen käsiimme. Note10 on saatavana kahdessa eri värissä, joita Samsung kutsuu nimillä Aura Black ja Aura Glow. Varsinkin jälkimmäinen on varsin erikoinen, sillä käytännössä puhelimen väri vaihtelee riippuen valaistuksesta ja kulmasta, jossa valo siihen osuu.

Myyntipakkauksen mukana tulee 25 watin laturi ja puhelimen kanssa yhteensopivat USB-C-liitännälliset kuulokkeet sekä adapteri 3,5 millimetrin kuulokkeille.

>> Ennakkotilaa Galaxy Note10 verkkokaupastamme <<

Lue lisää:Esittelyssä Samsung Galaxy S10 – Laatua ja innovaatioita 10 vuoden kokemuksella


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa