Esittelyssä Sony Xperia XZ2 ja XZ2 Compact

 • 16 November 2021
 • 7 kommenttia
 • 17 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
 • Yhteisömanageri
 • 10239 kommenttia


 


 


Sony uudisti puhelimiensa muotokieltä uusien Xperia XZ2 ja XZ2 Compact -puhelimien myötä. Design on nyt aikaisempaa pyöräkämpi, reunat ja takakuori on pyöristetty ja näiden viilauksien ansiosta puhelimia on mukava pitää kädessä. Varsinkin XZ2-malli tuntuu kädessä todella hyvältä koska myös puhelimen takakuori on lasia. Toki se on samalla myös liukas. Toisaalta 18:9 -kuvasuhteen näytön ansiosta puhelin on vähän kapeampi jolloin sitä on helpompi käyttää myös yhdellä kädellä ja se helpottaa myös puhelimen pitämistä kädessä (kun sormet yltävät helpommin reunoille). Molemmat puhelimet tuntuvat laadukkailta puhelimilta, niissä on käytetty hyviä materiaaleja eikä ne nitise eikä natise.


  


 


Sony on panostanut näissä uutuuksissa erityisesti kameraan. Sony tekee itse omat kennonsa ja näissä puhelimissa pikselikoko on jopa 19% suurempi kuin XZ-mallissa. Isommat pikselit tarkoittavat parempaa hämäräkuvausta koska ne keräävät enemmän valoa per aikayksikkö. Kennossa on myös enemmän nopeaa välimuistia jonka ansiosta puhelimissa on 960fps Super Slow Mo -kuvaus ja nyt myös Full HD -laadulla. Ja nopean välimuistin ansiosta kamerassa on myös ennakoiva kuvaus - kamera seuraa kohteita ja kun ne lähtevät liikkeelle niin kamera alkaa ottamaan kuvia jopa ennen sinä itse painat laukaisinta. Voit valita otoksista parhaimmat. Kameroissa on myös uusi linssi jonka ansiosta kuva on terävä myös kuva-alan reunoilla/kulmissa.


 


Stamina-tilat parantavat akunkestoa tilanteissa, joissa et tarvitse kaikkia puhelimen ominaisuuksia ja/tai et pääse heti puhelinta lataamaan. Battery Care huolehtii akusta, se lataa akun älykkäästi jonka ansiosta voisi kuvitella, että näiden puhelimien akku pysyy hyvänä pidempään jolloin saat enemmän myös vastinetta rahalle.


 


Avaan videolla puhelimien ominaisuuksia sekä näytän millaista kuvaa näillä tulee.


  


Puhelimet ovat olleet testissä muutaman viikon


 


Olen käyttänyt näitä sekä töissä että kotona enkä ole törmännyt ongelmiin oikeastaan kertaakaan. En ole kohdannut jumittumisia tai muita, puhelimet ovat toimineet hyvin. Äänenlaadusta ei ole huonoa sanottavaa, varsinkin HD Voice kuulostaa hyvälle tässä puhelimessa. En ole soittanut puheluita paikoissa, joissa on huono kuuluvuus, joten kuuluvuudesta ääriolosuhteissa en osaa sanoa. Sen olen huomannut, että junamatkoilla netti toimii XZ2:lla paremmin mitä iPhonella. Se kertonee jotain puhelimen antennista ja tekniikasta. Puhelimen Android on "kevyt", tarkoittaen ettei siinä ole juurikaan valmistajan omia ohjelmia.


 


Kameraa on tullut paljon testattua ja oheisella videolla näetkin millaista jälkeä tällä tulee. Videon puheosuuksissa tarkennus on kuvassa taka-alalla joten puhuja siinä kuvan etuosassa ei näytä niin hyvältä kuin pitäisi. En saanut tätä muutettua mitenkään, kun yksin kuvasin koko setin. Jos minulla olisi ollut apuri niin hän olisi voinut säätää tarkennuksen. Klippejä ei ole muutoinkaan editoitu mitenkään, ne ovat juuri sellaisia kuin ne on puhelimeen tallennettu. Kamerassa riittää tarkkuutta ja terävyyttä, jos tulee tarve että sinulla pitää cropata kuvaa eli rajata se uudelleen. Isojen pikseleiden ansiosta Sony ottaa hyvää kuvaa myös hämärässä mutta vaatii kuitenkin haastavimpiin olosuhteisiin jalustan tai jonkun muun tuen. Erityismaininta myös erillisestä kamerapainikkeesta, sillä kamera on helppo käynnistää ja sillä on helppo ottaa kuvia. Olen heijastanut kuvia sekä videoita Samsungin telkkariin, 4K näyttää telkkarin kautta katsottuna hyvältä.


 


Näiden puhelimien näyttö on maagisen hyvä! Huomaa, että Sony hyödyntää Bravia-osaamistaan myös puhelimiensa näyttöjen kanssa. Luulin aluksi, että näissä on 4K-näyttö mutta se olikin "vain" Full HD 🙂 Ja näissä näyttö on HDR näyttö, tottakai koska kamerat kuvaavat HDR-kuvaa. Tietyissä tilanteissa HDR-kuva näyttää hyvälle. Tästä onkin videolla juttua joten ei tässä yhteydessä HDR:stä enempää.


 


Sormenjälkilukija on puhelimen takana, kameralinssin alla vähän puhelimen keskilinjan yläpuolella. Makuasia, että onko se liian alhaalla. Kyllä siihen tässä ajassa toki tottui. Lukija toimii nopeasti ja herkästi, joskus ehkä jopa liian herkästi. Pyörittelen puhelinta usein vain kädessä, "stressileluna", ja jos sormi hipaisee lukijaa niin se avaa puhelimen jo ihan lyhyessäkin ajassa.


 


Akunkesto on mielestäni hyvä, XZ2 on ollut koonsa takia minulla se pääasiallinen puhelin ja sillä pärjää hyvin ehkä 1,5 päivää, ehkä enemmänkin. Ja tässä ajassa käytän puhelinta paljon nettisurffailuun, kuvailuun sekä päivästä riippuen myös musiikinkuunteluun jolloin käytän myös XZ2:n Dynamic Vibration systemiä. Mielestäni tuo värinä ei kuluta ainakaan valtavan paljon akkua vaikka se olisi koko ajan käytössä ja hyvä niin. Minulla ei ole langatonta laturia mutta ainakin paketissa mukana tulevalla pikalaturilla akku latautuu kyllä todella nopeasti.


 


Sony puhuu XZ2:sta, että se on viihdepuhelin. Tai multimediapuhelin. Ja voin tätä kyllä kompata, hyvän HDR-näytön ansiosta videot näyttävät hyvälle ja koska tästä löytyy jo mainittu Dynamic Vibration System. Puhelimissa on stereokaiuttimet, toinen kaiutin on ylä- ja toinen puhelimen alareunassa. Olen katsellut Youtube-videoita joissa kohde liikkuu kuva-alalla reunalta toiselle ja kyllä sen myös kuulee äänessä. Stereokuvaa siis löytyy. Ja tähän kun yhdistetään se, että puhelin värisee äänen/musiikin tahtiin niin se on aika hienoa. Alussa olin, että mitä ihmettä. Mutta kun olen sitä käyttänyt nyt enemmän niin olen tottunut siihen ja alkanut siitä myös tykkäämään. Puhelimissahan ei ole kovin kummoiset bassot joten tätä dynaamista värinää voisi ajatella tavallaan basson korvikkeena. Sä tunnet ne musan tai äänen bassot käsissäsi. Tulipa mulla ihan alussa ihan kylmät väreetkin, kun katsoin jonkun leffayhtiön trailerin jossa videon loppuosassa oli sellainen tosi matalamurinainen ääniefekti. Hetki oli sellainen, että unohdin kyseessä olevan puhelimen jolla pätkää katsoin. Yhden huonon puolen keksin tästä dynaamisesta värinästä, jos hyppelet eri sovelluksien välillä samalla kun kuuntelet musaa vaikka Spotifystä niin se värinä katkeilee aika-ajoin jos sovelluksessa pyörii videoita.


 


Puhelimilla otettuja kuvia


 


Nämä vilahtavat myös tuolla videolla mutta laitan ne myös tähän alle niin voitte halutessanne tarkastella niitä isommassakin koossa.


     


Puhelimien tärkeimmät ominaisuudet • 4K HDR -videokuvaus

 • Super Slow Mo -kuvaus (960fps Full HD)

 • Full HD+ HDR -näyttö

 • IP65/68

 • Sormenjälkitunnistin

 • Stamina-tilat sekä Battery Care -toiminto

 • XZ2 mallissa on lisäksi langaton lataus sekä Dynamic Vibration System


Lisätiedot löydät Telian verkkokaupasta josta voit myös tilata oman Sony Xperia XZ2 tai XZ2 Compact -puhelimen. Jos tilaat 31.5.2018 mennessä niin saat kaupan päälle myös 12 kuukauden Playstation Plus -jäsenyyden.


7 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Laittakaas hei joku 4K HDR-video jakoon YouTubeen, niin voisin kiinnostuksesta vilkaista tuossa kotiteatterin puolella, miltä se näyttää 100-tuumaisena ja verrata muihin 4K/HDR materiaaliin mitä saan esim. NetFlixin tai BluRayn kautta. 4K:stahan ei ole oikein mitään hyötyä kännykän näytöllä eikä edes peruskoon telkkarissa, mutta 100-tuumaisena ero on kyllä ilmiselvä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Onhan noita youtubessa jo valmiiksi, kun etsii noilla hakusanoilla, mutta eipä taida olla Telian puolesta sellaista videota.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Haluaisitko @SINAD siis nähdä Sonylla kuvatun 4K HDR:n, ja siis pelkästään 4K HDR:n?


 


Meillä ei ole tosiaan ainakaan Suomen Telialla sellaista mutta voin toki kuvata kun puhelimet minulla vielä on. Koin tätä blogin videota kuvatessa pientä tuskaa kun ei ole oikein mitään mielenkiintoista kuvattavaa, saa ehdottaa jos tiedätte Lahdesta ja lähialueelta jotain mitä kannattaa kuvata :)


 


Tiedätkö @Purnipsi sinä, voitko vinkata jotain?

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Ei tarvetta, löysin YouTubesta! Siellä on tosiaan paljon tuolla kuvattuja videoita.

 

Valtaosa niistä ei oikeasti ollut HDR-muodossa, vaikka kuvaaja niin väittikin mutta projektori näytti SDR. Mutta oli siellä HDR-videoitakin, ainakin Japanissa kuvatut, "hokoonho" -tagilla olleet videot ovat HDR-muodossa BT.709 väriavaruudella, joka on sama mitä standardi FullHD-videoissa. Aito UltraHD ,mm. BluRay 4K/HDR levyillä sekä Netflixissä sensijaan käyttää BT.2020 väriavaruutta. Sellaisia demovideoita ei ollut - toisaalta eipä sen väitetäkään olevan UltraHD-yhteensopiva, vaan ainoastaan 4K.

Värit oli kaikissa demoissa hieman hailakat, jos vertaa muihn 4K/HDR sisältöihin. Taivas näytti "palvan puhki" useimmissa, joka saattaisi johtua tuosta rajoitetummasta väriavaruudesta. Kuvantarkkuus noissa on ainakin FullHD-tasoa, mutta vaikea sanoa onko silti ihan 4K. Mutta on se ainakin lähelle. Melko varmaan optiikan laatu rajoittaa noin pienessä koossa.

 

Mutta onhan siitä kännykkäkameraksi aivan huippu videokuvaus, kunhan ei mene kuvaamaan sillä pystyvideota, jolloin koko 4K:n idea romuttuu tietysti kertaheitolla. HDR:ää en nyt täysillä hehkuttaisi, mutta on se ainakin melkein.. :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

En tiiä, oonko paras Lahen tuntija, mutta ainakin Vesijärven ranta, Ankkuri,Sibeliustalon seutu on ihan mielenkiintoista. Vesiurut? Radiomäki myös kivaa seutua. Jos maisemia haluaa niin Luhdan tornissa pääsee kahviosta katselemaan, en tiedä onko näköalatasanne nyt auki.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Kiitos molemmille, vaikka SINAD löysitkin jo videota niin voin kuvailla kyllä. Itse ainakin olen sellainen, että tykkään katsoa ennemmin ”kotimaista” sisältöä koska useimmiten silloin tietää, että matsku on sellaista jota voi myös itse saada aikaan. Eli se on oikeasti tehty kyseisellä laitteella ja normaaleissa olosuhteissa, ei ”laboratoriossa” :)

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Lisädemot ei sinänsä olisi pahitteeksi. Jäi nimittäin epäilys että joko YouTube tai sitten BluRay-soittimen (UBP-X800) YouTube-applikaatio ei tue lainkaan BT.2020 väriavaruutta. Sensijaan esim. Netflix samassa laitteessa tukee. Näinollen voi olla mahdollista että puhelin osaa tuonkin, mutta ei välity YouTuben kautta "ehjänä" perille. Tämä selviäisi kopioimalla suoraan puhelimesta tiedosto jonnekin ja lataamalla/toistamalla se.

 

Mutta eniveis on siinä nyt kännykkäkameraksi todella huippu kamera silti! Teknisessä mielessä vaan kiinnosti tuo 4K/HDR juttu tarkemmin koska se on "lähellä sydäntä" kotiteatterihommien kautta.

Vastaa