Esittelyssä uuden sukupolven iPad Pro (5.gen)

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 2 katselukertaa


 


Apple julkisti 20.4. pidetyssä tilaisuudessaan uudet 5. sukupolven iPad Pro -tablettilaitteet. Uusi iPad Pro on saatavilla kahdessa eri koossa ja kahdessa eri värissä. Näyttökoot ovat 12,9 ja 11 tuumaa sekä värivaihtoehdot hopea ja tähtiharmaa. Ulkoasultaan uudet iPadit noudattavat pitkälti samaa linjaa, kuin aiemmat Pro-mallin iPadit. Merkittävin ero löytyy 12,9 tuuman iPadista, joka on edeltäjäänsä kooltaan hieman paksumpi ja näyttöteknologialtaan kattavampi.


 


Uutena ominaisuutena iPad Pro -laitteissa on M1-piiri, jota on käytetty myös Applen MacBook-tietokoneissa. Lisäksi uusista iPadeista löytyy tuki 5G-verkolle, viimeisen päälle hiottu Liquid Retina -näyttö sekä monipuoliset kameraominaisuudet.


 M1-siru tuo iPad Prolle tehoa


 


Apple on keskittynyt uusissa iPad Pro -sarjan tableteissa niiden suorituskyvyn hiomiseen. Applen mukaan M1-siru tuo iPad Pron toimintaan huomattavaa nopeutta. M1-siru on suunniteltu hyödyntämään uuden tason suorituskykyä ja räätälöityjä teknologioita, kuten edistyksellistä kuvaprosessoria ja M1:n yhtenäistä muistiarkkitehtuuria. Kyseinen M1-siru löytyy myös viime vuoden lopulla julkaistusta Mac Ministä ja nyt myös uudesta iMacistä.


 


Apple kertoo, että M1-sirun 8‑ytiminen prosessori mahdollistaa uudelle iPadille 50% paremman suorituskyvyn ja sen 8‑ytiminen näytönohjain 40% paremmat grafiikat edeltäjäänsä verrattuna. Tämän myötä uusien iPadien kerrotaan kamppailevan niiden suorituskykynsä puolesta useampien kannettavien tietokoneiden rinnalla. Suorituskykynsä valossa uusi iPad Pro sopii hyvin esimerkiksi useiden sovellusten moniajoon, pelaamiseen sekä tarkempaankin työskentelyyn, kuten 3D-suunnitteluun tai 4K-videoiden editointiin.


 Näyttö täynnä edistyksellistä teknologiaa


 


Apple on panostanut uusissa iPad Pro -tableteissa niiden näyttöjen teknologiaan. 11 tuuman kokoisesta iPadista löytyy Liquid Retina -näyttö 2388 x 1668 kuvatarkkuudella ja 12,9 tuuman versiosta uudenlainen Liquid Retina XDR ‑näyttö 2732 x 2048 tarkkuudella. Laitevalmistajan mukaan reunasta reunaan ulottuvalta näytöltä värit näkyvät kirkkaana ja tarkkoina.


 


12,9 tuuman kokoisen iPad Pron Liquid Retina XDR ‑näytön kerrotaan tuottavan ruudulta näkyvät yksityiskohdat 1 000 000:1 kontrastisuhteella. Tämän myötä se sopii hyvin esimerkiksi HDR-kuvien ja ‑videoiden muokkaamiseen sekä elokuvista ja sarjoista nauttimiseen. Apple kertoo, että koko 12,9 tuuman kokoinen näyttö on kirkkaudeltaan 1000 nitiä, ja tehohuipuissa se saavuttaa jopa 1600 nitin kirkkauden. Tabletin näytön korkean kirkkaustason mahdollistaa näytön takaosasta löytyvä Mini-LED-teknologia. Lisäksi näytöstä löytyy laaja P3-väriskaala, mukautuva virkistystaajuus ProMotion ja ympäristön valaistukseen mukautuva True Tone -värisävy.


 


11 tuuman iPad Pron Liquid Retina ‑näytöstä löytyvät myös ProMotion ja True Tone -teknologiat sekä laaja P3-väriskaala. 11 tuuman iPad Pron näyttö hyödyntää perinteistä LED-teknologiaa. Näyttö on varustettu heijastuksia estävällä käsittelyllä, mikä tekee näytön katselusta miellyttävämpää myös eri valaistusolosuhteissa. Tehohuipuissaan näytön kirkkaus saavuttaa 600 nitin kirkkauden, jonka myötä se on näytön osalta hieman 12,9 tuuman iPadia heikompi.


 
Kamera kattavilla ominaisuuksilla


 


Molemmat iPad Pro -tabletit ovat kameran ominaisuuksilta samanlaisia. iPadin etuosasta löytyvä ultralaajakulmakamera pitää sisällään 1080 pikselin Full HD -resoluution FaceTime-puheluilta varten sekä 12 megapikselin kuvanlaadun selfieitä varten. Etukamerassa on 122 asteen kuvakulma ja täysin uusi valokeila-ominaisuus, jonka myötä kameraan mahtuu näkyville useampikin henkilö.


 


Apple kertoo, että ultralaajakulmakameran ja kone­oppimisen avulla valokeila-ominaisuus mahdollistaa sen, että kun liikut kameran edessä, niin kamera panoroi automaattisesti ja pitää sinut koko ajan keskellä kuvaa. Näkymä kamerassa laajenee tai lähenee sen mukaan kun muita henkilöitä liittyy puheluun tai poistuu siitä. Tämä ominaisuus on todella mielekäs juurikin videopuheluiden näkökulmasta. iPad Pro -tabletin lukituksen saa tuttuun tapaan auki etukameran Face ID -toiminnon avulla.


 


Tabletin takaosasta löytyvässä kaksoiskamerassa on 12 megapikselin laajakulmakamera f/1.8-aukolla ja 10 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2.4-aukkolla. Ultralaajakulmakameran kerrotaan mahdollistavan 125 asteen kuvakulman. Kaksoiskameran ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa optinen kuvanvakautus, automaattinen tarkennus sekä True Tone -LED-salama. Lisäksi takakamerasta löytyy LiDAR-skanneri, joka mahdollistaa valokuviin lisätyn todellisuuden ominaisuuksia. Sen avulla voit kuvata esimerkiksi 4K UHD -resoluutioisia videoita ja saada ottamiisi muotokuviin syvyysefektiä.


 5G ja WiFi 6 mahdollistavat nopeat yhteydet


 


Uudet iPad Pro -tabletit sisältävät tuen 5G-yhteydelle, joka mahdollistaa paremman tiedonsiirtonopeuden. Sen avulla esimerkiksi tiedostojen lataaminen ja elokuvien striimaaminen käy vaivattomasti. Molemmat tabletit tukevat myös viimeisintä WiFi 6 standardia, joka mahdollistaa nopeamman ja vakaamman langattoman kotiverkon.


 


Käyttöjärjestelmänä iPad Pro -tableteissa toimii iPadOS 14. Se on suunniteltu samalle vahvalle perustalle kuin iOS, mutta se tarjoaa nimenomaan iPadin ominaisuuksille, kuten Apple Pencil -kynälle, lisätylle todellisuudelle sekä sovelluksille rakennettuja uusia kokemuksia.


 Thunderbolt-portilla ja lisävarusteilla saat iPad Prosta kaikki hyödyt irti


 


Apple kertoo, että uusista iPad Pro -malleista löytyy USB-C-liitäntään pohjautuva Thunderbolt-tekniikka, joka monipuolistaa laitteen käyttöä entisestään. Sen avulla tablettiin on mahdollista liittää lisävarusteita, kuten kameroita, näyttöjä, telakoita ja paljon muuta. Thunderboltin kerrotaan tarjoavan 40 Gb/s kaistanleveyden muun muassa näyttöjen ja kovalevyjen liittämiseen. Lisäksi se mahdollistaa suurten aineistomäärien siirtämisen sekä Pro Display XDR:än käyttämisen täydellä 6K-tarkkuudella.


 


  


 


Lue lisää: 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa