Huhu: Apple Pay tulee Suomeen tänä vuonna


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21
  • Yhteisömanageri
  • 9873 kommenttia


 


Käytän tässä termiä huhu koska aiheesta ei löydy mainintaa Applen sivuilta tai siitä ei ole Applelta virallista lehdistötiedotetta.


 


Huhujen mukaan Apple on viimeinkin tuomassa Suomeen Apple Payn, Applen vastineen lähimaksulle. Jos lähimaksu ei ole sinulle entuudestaan tuttu, se tarkoittaa, että lähimaksuominaisuuden omaavalla kortilla tai puhelimella voit maksaa pieniä ostoksia vain maksupäätettä koskettamalla. Ei siis enää koodien naputtelua maksupäätteeseen - helppoa ja kätevää. Apple Pay toimii Applen puhelimen lisäksi myös Apple Watchissa. Ranteessa kulkeva kello on aina helposti maksutapahtumaa varten.


 


Lähimaksua on tähän asti voinut käyttää perinteisten maksukorttien lisäksi ainoastaan Android-laitteilla pankkien omilla sovelluksilla. Apple on ratkaissut asian kehittämällä lähimaksun ympärille oman palvelunsa, joka siis huhujen mukaan tulee viimeinkin myös Suomeen. Apple Pay on lanseerattu Yhdysvalloissa vuonna 2014. 


 


Huhu pohjautuu Applen talousjohtajan sekä johtoryhmän jäsenen Luca Maestrin kommenttiin. Asiasta on kertonut mm. Kauppalehti.


 


---


 


Apple-käyttäjänä odotan kovasti Apple Payta. Olen käyttänyt lähimaksua pankkikortin kanssa ja todennut sen käteväksi. Koska Apple Pay ei toimi vielä Suomessa, en ole koskaan käyttänyt lähimaksua puhelimella. Olisi mielenkiintoista tietää, toimiiko puhelimen lähimaksu myös silloin, kun puhelin on suojakotelossa. Lähimaksu hyödyntää nfc-sirua, joka tunnistaa toisen vastaavan sirun omaavan laitteen muutamien senttien etäisyydellä. Ainakaan teoriassa puhelinta ei siis tarvitse ottaa pois kotelosta maksua varten. Toivoisin, että lähimaksulla voisi maksaa myös isompia kuin vain 25 euron ostoksia. Näin sen käyttö kasvaisi entisestään, ainakin omalla kohdallani.


 


Käytätkö sinä lähimaksua Androidilla, toimiiko se puhelimen kotelon läpi? Mitä mieltä olet lähimaksusta puhelimessa, koetko toimivaksi? Entä älykellossa? Millaisena näet tulevaisuuden, jäävätkö perinteiset maksukortit historiaan ja maksut vahvistetaan tulevaisuudessa puhelimella tai ihon alla olevalla sirulla?


  


18 kommenttia

Kunniamerkki +14

En ole varsinaisesti puhelimessa käyttänyt, ellei jo kuopattua elisan lähimaksutarraa lasketa. Senhän saattoi liimata vaikka puhelimen koteloon, no joo :D

Kuulostaa kyllä hyvältä, että lähimaksu saataisiin muillekin kuin Android laitteille. Tottakai pitäisi voida maksaa ostoksia esim 100e asti, 25e on nykypäivänä aika pieni raha jos kauppaan menee. Toki tuo on tarkoitettukin pieniin kahvi ostoksiin ym. Pankkikortissa on tuo lähimaksu ja se ainakin toimii hyvin pikku ostoksiin, se vielä puhelimeen ja raja suuremmaksi:smileyhappy:

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Mitähän tuo tarkoittaa tulevaisuuden kannalta, että Apple kehitti oman systeemin lähimaksulle? Onko siitä meille suomalaisille hyötyä vai haittaa? Tuntuu äkkiseltään, että siitä on haittaa koska palvelua kehitetään toisaalla ja me käyttäjät ollaan täällä. Jos Apple olisi sallinut myös suomalaisten pankkien käyttää nfc:tä niin olisi ollut helppo asioida palvelun tiimoilta oman tutun pankin kanssa?

Kunniamerkki +14

Kyllä, paras tilanne olisi ollut se että Apple antaisi muidenkin käyttää nfc:tä. Apple on tunnettu näistä tiukoista rajoituksistaan, onhan siihen toki syynsä mitkä löytyy sitten liiketalouden puolelta.

Itse en näe varsinaista ongelmaa suoraan siinä että kehitys tapahtuu muualla. Tekniset sovellutukset toimivat samalla tavalla, oli maa mikä hyvänsä. Uskoisin että myös loppukäyttäjätuki pelaa Applella siinä missä suomalaisilla toimijoillakin, ellei jopa paremminkin.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Hyvä kuulla, että huoli on turhaa tässä tapauksessa :)

Itse en vielä ole Androidilla lähtenyt lähimaksua kokeilemaan,mutta pankkikortissa kyseinen ominaisuus on enemmän kuin tärkeä. Sirukorteissa kun nuo voimassaoloajat on sitä 3-4 vuotta nykyään ja siru on alle vuodessa kulunut sille tasolle, että joutuu useampaan kertaan korttia laitteeseen asettamaan.

 

Kokemusta lähinnä Androidilla maksamisesta vastaanottavana työntekijänä kun kaupan kassalla jonkun aikaa ehti istua ja mahdollisuus puhelimella maksuun tuli. Pääsääntöisesti tuostakin oli kokemukset mahtavia, mutta välillä tuntemattomasta syystä NFC-luku ei vain suostunut toimimaan ja aiheutti jonoa kun siinä sitä alkoi korjailemaan.

 

Tulevaisuuttahan tuo on, mutta tuskin vanhoista korteista luovutaan. Saati sitten että kämmenselkään sirua lähdettäisiin laittamaan. :)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Akrtia Wallet (ent. Elisa Lompakko) tuomassa NFC maksut Androidille. Nordean asiakkailla on jo Nordea Pay. Perustuvat MasterCardin standeihin, toimii kaikkialla siksi... kunhan toki laite sielä toimii :)

https://www.mastercard.fi/fi-fi/kuluttaja/palvelut-ja-innovaatio/innovaatio/laehimaksaminen.html

En tiedä onko maksussa puhelimessa niin iloa ja lompakossa kun löytyy useita NFC kortteja... Pitäisi tietenkin saada bussikorttikin tonne puhelimeen vaan mutta kun ei ne toiimisi oikein keskenään niin ei siitä mitään tulisi. Eli hieno idea toisaalta mutta kun saisi olla useampi sielä mutta sitten pitää ropata valikot että saa sen kortin valittua.

HSL:n lupaa tuoda bussikortit esim puhelimeen jonkun ajan sisällä ja siitä Apple käyttäjät eivät saa. T: Applen suljett NFC API.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005233647.html
Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11

Olen käyttänyt jonkun aikaa Nordean Pay-sovellusta ja maksanut puhelimella ostoksia. Eteen on tullut tähän mennessä yksi paikka, jossa puhelin ei kelvannut. Ilmeisesti liikkeet ja kaupat eivät ole kovin hyvin tietoisia tästä ominaisuudesta, koska kännykällä maksaminen aiheuttaa ihmettelyä. Nordean sovelluksella pystyy maksamaan yli 25 euron ostoksia, mutta kysyy tällöin Pin-koodia. Sovellus kysyy melko usein Pin-koodia pienemmille ostoksille. Pankkikortti ei ole vielä kertaakaan kysynyt. Nordean sovellus toimii myös ulkomailla, olen Ruotsissa maksanut onnistuneesti sovelluksella. Se mikä tässä Nordean systeemissä on hyvä, että se on kuin oikea pankkikortti. Ei tarvitse siirtää rahaa mihinkään. Miten tuo Apple Pay toimii? Pitääkö rahaa siirtää Applelle, jotta sovelluksella voi maksaa? Onko se sitten enää kätevää?

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

@AsiakasY mikäli ymmärsin oikein niin rahaa ei tarvitse siirtää Applelle, vaan homma menee niin, että Applen palveluun luodaan ensin virtuaalinen maksukortti johon sitten liitetään oma oikea maksukortti. 

Kunniamerkki +14

Juu, ei tollasia systeemejä joihin rahaa täytyy ladata erikseen tarvita yhtään lisää enään. Homman tulee toimia niin että oman pankin luotto/pankkikortti voidaan liittää siihen systemiin ja veloitukset tapahtuu sitä mukaa kun sitä käyttää.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Hyvä ja huonopuoli on toi rahansiirto, voihan senkin automatisoida toki mutta se tuo myös turvaa...
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

@TomiPi, miksi koet, että tulevaisuudessa ei luovuta maksukorteista? Tai että siruja ei laitella ihon alle?

Nämä tuskin toteutuvat vielä muutaman vuoden sisällä mutta kun laitetaan tarpeeksi aikaa niin ihan varmasti ainakin kortit häviävät ja maksutapahtuma vahvistetaan jollain muulla, aina mukana kulkevalla tavalla. Kännykkä on tähän siirtymävaihe mutta itse veikkailen juuri sirua ihon alle :)

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +11

Miten tulevaisuudessa maksetaa riippu tietysti miten pitkälle katsotaan, vuosi  vai 5 vuotta vai 15 vuotta. Tuskin perinteinen muovikortti häviä vielä hetkeen, mutta rinnakkaiset maksutavat esim.kännykällä varmasti yleistyvät. Itse en mitään sirua halua ihon alle. Ajatus ei tunnu hyvälle. Ruotsissahan on jo yritys joka näitä siruja asentelee ihon alle. Oli juttua ihan hiljattain. Mutta miksi asentaa erillinen siru, jos tunnistus onnistuisi vaikka sormenjäljellä tai vast.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Sirussa on poitti se, että jos se tunnistetaan ilman, että sillä pitää koskettaa tunnista (tai vastaavaa) niin se on käyttäjälle kaikista helpoin. Sormenjälki on kyllä kätevä mutta tosiaan vaatii tuon kosketuksen.

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +16
Kaikessa langattomuudessa tulee mukavinta sen turvallisuus ja kuinka helppoa se on pölliä kun on langaton ja näkymätöntä käyttäjälleen... Toisaalta kaikki maksuthan rekisteröityy ja silti rahaa katoaa mukavasti maailmalle... Valtion toimijat mukaan vielä...

Saadaan sirulla vielä hyvää analytiikkaa dataa kun tiedetään tarkkaan missä kaveri majailee ja liikkuu... Valtion pitäisi asettaa tälläiset jokaiseen ihmiseen pakosta niin ei ne häviä mihinkään kontrollista.
Kunniamerkki +14

Alkaa kuulostamaan jo aika x-filesin meiningiltä tuo valtion valvonta..:smileyvery-happy: Government denies knowledge..

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Niin tai tältä : https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vuonna_1984


On se vaan mielenkiintoista miten jo vuosina 1945-1949, on osattu kirjoittaa tulevaisuudesta (fiktiota tulevaisuudesta) joka osin pitää paikkansa tai on hyvin lähellä nykyaikaa ja ennen kaikkea mikä mielikuvitus on voinut kirjailijalla olla :smileysurprised:

Kunniamerkki +14

Aika mielenkiintoiselta vaikuttaa, täytyypä katsoa oisko kirjastossa tota.

Ei sentään osannut ennustaa Big Brother-sarjan nimeä vaan päinvastoin eli nimi on otettu tuosta kirjasta.

Vastaa