Kuusi sovellusta parempaan digihyvinvointiin

  • 16 November 2021
  • 1 kommentti
  • 28 katselukertaa

  


 


Älypuhelin on hyvä renki, mutta kehno isäntä. Kaikista digitalisaation hyvistä puolista huolimatta liiallinen puhelimen käyttö vie aikaa muulta tekemiseltä ja vaikeuttaa keskittymistä. Selvityksemme mukaan yli 80 % suomalaisvanhemmista ovat huolestuneita perheensä digihyvinvoinnista, ja useille meistä puhelimen liikakäyttö voi aiheuttaa jopa fyysisiä vaivoja, kuten päänsärkyä ja väsymystä. Keräsimme avuksesi muutaman sovelluksen, jonka avulla muutat puhelimesi hetkessä hyvinvointilaitteeksi.


 


HeadspaceHeadspace auttaa sinua rentoutumaan, keskittymään paremmin ja olemaan onnellisempi muutaman minuutin päivittäisellä harjoittelulla. Headspace on meditaatio- ja mindfullness-, eli tietoisuustaitosovellus. Säännöllisella meditaatiolla on tutkitusti useita terveyshyötyjä henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Erityisesti aloittelijalle meditointi voi tuntua helpommalta ohjattuna, kun keskittyminen harjoitukseen sujuu jouhevasti ohjaavaa ääntä seuraten. Sovelluksen avulla rentoutuminen tapahtuu kuin huomaamatta, ja 5-15 minuutin meditointihetki on helppo ujuttaa hektiseenkin päivärutiiniin. 


 


Saatavuus: iOS & Android
Kieli: englanti
Hinta: ilmainen, maksullisia premium-ominaisuuksia.DaylioDaylio on sekoitus mielialanseurantalokia ja päiväkirjaa. Valitse sovelluksesta päivän mielialaasi kuvastava symboli ja merkitse lokiin aktiviteetteja, joita olet tehnyt päivän aikana. Voit kirjata sovellukseen lisäksi omia muistiinpanojasi tai pitää myös perinteistä päiväkirjaa. Tietojen ylöskirjaaminen kestää vain muutaman minuutin, mutta aktiviteettien ja mielialojen yhteyksien seuraaminen voi tuoda selkeyttä omiin rutiineihin ja hyvinvointiin. Daylion avulla voit löytää arkirutiineistasi kaavamaisuuksia ja tutustua itseesi paremmin. Opit myös lisäämään päiviisi enemmän mielialaasi kohottavia tapoja, kuten urheilua, ravitsevaa ruokaa tai aikaisempia herätyksiä, sekä karsimaan turhia mielipahaa aiheuttavia tekijöitä.


 


Saatavuus: iOS & Android
Kieli: suomi
Hinta: ilmainen, maksullisia premium-ominaisuuksia


 


Prana Breath


  


Kun stressaa, ahdistaa tai väsyttää, nopea ja jopa itsestäänselvältä tuntuva ratkaisu on hengittää syvään muutaman kerran. Hengistysharjoitusten avulla voit muuttaa hetkessä olotilasi nuutuneesta energiseksi tai mielesi stressaantuneesta kirkkaaksi. Apua hengittelyyn saat Prana Breath -sovelluksesta. Prana tarkoittaa joogafilosofiassa kehon energiakanavissa kiertävää elämänvoimaa, joka pyritään ohjailemaan säätelemällä ja pitkittämällä hengitystä. Sovellus sisältää yksinkertaisia hengitysharjoituksia eri tarpeisiin, ja rytmittää näppärillä äänimerkeillä milloin on aika hengittää sisään, pidättää hengitystä ja hengittää ulos. 


 


Saatavuus: Android
Kieli: suomi
Hinta: ilmainen


 


Blue Light Filter


  


Olet ehkä kuullutkin jo digilaitteiden viheliäisestä sivuvaikutuksesta, sinivalosta. Älylaitteissa käytettävän sinivalon avulla silmä pystyy erottamaan esimerkiksi pientä tekstiprinttiä ja värien vaihtelua, ja sinistä valoa hohkaavat älylaitteiden lisäksi esimerkiksi led-valot. Sinivalosta on siis hyötynsä esimerkiksi kirkkaassa päivänvalossa, mutta haittapuolet nostavat päätään erityisesti iltaisin, sillä altistus sinivalolle virkistää välittömästi. Kellertävät ja punasävyiset valot eivät aiheuta samanlaista virkistysreaktiota, ja sovelluksen avulla voit ajastaa puhelimesi näyttöön virkistävää sinivaloa suodattavan filtterin ja himmentää näytön kirkkauttua oletusasetuksia himmeämmäksi. Sovelluksesta huolimatta on tärkeää muistaa, että älylaitteiden ääreltä on suotavaa poistua noin tuntia ennen haluttua nukahtamishetkeä.


 


Saatavuus: Android
Kieli: Suomi
Hinta: Ilmainen. Mahdollisuus poistaa mainokset maksua vastaan.


 


Forest


  


Puhelin piippaa, ja keskittyminen herpaantuu välittömästi. Luettu teksti alkaa tuntua tylsältä, ja yhtäkkiä tuleekin pakonomainen tarve tarkistaa, onko uutisiin ilmestynyt mitään tärkeää viimeisen viiden minuutin aikana. Illallisella kaverien kanssa pitää sopia erikseen, että ensimmäinen puhelintaan vilkaiseva joutuu maksamaan loppulaskun. Kaikilla meistä puhelin hakeutuu käteen jatkuvasti arjen tapahtumien keskellä. Jos olet poikkeustapaus, jaa viisautesi kommenttiboksissa!


 


Forest-sovelluksen avulla pistät puhelimen pannaan 25 minuutin ajaksi. Näytölle ilmestyy pieni verso, aikalaskuri sekä lausahduksia, jotka kehottavat sinua pitämään näppisi erossa luurista ja keskittymään olennaiseen. Kun 25 minuuttia on kulunut, puu on täysikasvuinen ja voit lisätä sen osaksi kasvavaa metsääsi, mutta jos poistut sovelluksesta ennen aikojaan, rakkaudella kasvattamasi puu kuihtuu. 


 


Sovellus toimii yhteistyössä Trees for the future -organisaation kanssa. Sovelluksesta ansaituilla virtuaalikolikoilla kasvatetuista puista tehdään lahjoituksia myös oikeiden puiden kasvattamiseen. Oikeita puita on tähän mennessä kasvatettu sovelluksen lahjoituksilla lähes 400 000 kappaletta.


 


Saatavuus: iOS & Android
Kieli: Englanti
Hinta: Androidilla ilmainen. Maksullisia premium-ominaisuuksia. Apple 2,29 €Telia Dot


  


Telia Dot sisältää uudenlaisia työkaluja digitaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. Sovelluksesta voit seurata puhelimella vietettyä aktiivista ruutu-aikaa ja haasteohjelmien kautta pohtia suhdettasi digilaitteisiin. Lisäksi sovellus tarjoaa mahdollisuuden luoda digilaitteita koskevat säännöt joko itsellesi, tai vaikka koko perheelle. Dotissa voitte sopia esimerkiksi puhelimen käyttöperiaatteista yhteisillä aterioilla tai ajankohdan, jolloin alkaa puhelimelta rauhoitettu ilta-aika.Saatavuus: iOS & Android
Kieli: Suomi
Hinta: Sovellus on ilmainen, mahdollisuus tilata Telia Dot -liittymä.


1 kommentti

Oli pakko ladata heti tuo Forest -sovellus ja kokeilla :smileyhappy: Ensimmäinen puu on jo kovaa vauhtia kasvamassa! 

Vastaa