Läppärit eri käyttötarpeisiin: Mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota?

  • 16 November 2021
  • 4 kommenttia
  • 31 katselukertaa Kun olet valitsemassa itsellesi läppäriä, saatat törmätä helposti ongelmaan: suuri valikoima eri hintaisia, eri kokoisia, ja eri tehoisia laitteita pitkillä teknisten tietojen listoilla. Hintahaarukka on myös laaja, joten liikkeelle lähtö uuden läppärin hankinnassa saattaa tuntua alkuun monen mielestä hankalalta. Kannettavien tietokoneiden hinnat muodostuvat monista eri asioista. Esimerkiksi läppärin teho, muistin koko, sekä näyttö ja sen ominaisuudet saattavat määritellä mihin hintahaarukkaan laite sijoittuu. Mieti siis jo hyvissä ajoin, millaiseen käyttöön uusi kannettava tietokoneesi tulee ja tee lopullinen ostopäätös vasta, kun olet tutustunut vaihtoehtoihin. Verkkokaupastamme löydät monen eri laitevalmistajan läppäreitä tilattavaksi joko kertamaksulla, tai 12, 24 ja 36 kuukauden rahoitussopimuksilla. Tietokoneita löytyy niin viihde- kuin myös enemmän tehoa vaativaan pelikäyttöönkin. Hintahaitari on muutamasta sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin. Poimin valikoimistamme muutaman kannettavan tietokoneen esimerkkeinä siitä, mitä tietyllä hinnalla saa (ja millaiseen käyttötarkoitukseen), sekä mitä saa lisää, jos on valmis panostamaan rahallisesti hieman enemmän. Esimerkkien avulla avaan blogissa myös, millaisiin ominaisuuksiin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota harkitessasi uuden tietokoneen ostamista. Asus Chromebook C523NA 15,6" 

Tämä laite ei ole enää Telian verkkokaupassa myynnissä. Jos läppäri tulee sinulle ensisijaisesti reissukäyttöön ja mukana pidettäväksi, niin läppärien edullisemmasta päästä löytyy hyvin tällaiseen käyttöön soveltuva, muutamilla tableteistakin tutuilla ominaisuuksilla höystetty Asus Chromebook C523NA . Sen kosketusnäyttöä on mahdollista kääntää 180 astetta, jolloin voit helpommin esitellä näytön näkymiä myös ystävillesi. Toki se mahdollistaa sinulle myös erilaisia katseluasentoja vaikkapa televisioviihteen parissa. Voisin erityisesti kuvitella juuri leffoja ja tv-sarjoja katsovani tällä laitteella, ja sellaiseen käyttöön läppäri olisikin hyvin soveltuva. Asus Chromebookia on helppo pitää mukana sen kevyen rungon vuoksi, ja akkukin kestää lataamatta laitevalmistajan mukaan noin 10 tuntia. Koneella pysyy lisäksi näppärästi hallussa omat some-kanavat, nettilehdet sekä sähköpostien luku. Chromebookeissa suurena etuna on myös Google Play -kaupan laajaan sovellusvalikoimaan käsiksi pääseminen,  sekä Googlen päivitykset, jotka pitävät koneesi turvassa niin viruksilta kuin muilta uhkiltakin. Asus Chromebookissa huomioi kuitenkin kiintolevyn muistin koko 64 Gt, sillä se on kannettavia tietokoneita vertailtaessa melko pieni. Tällä ilman muuta pärjää, jos koneestasi ei tarvitse löytyä rutkasti ohjelmia tai pitää sen muistissa tallessa tiedostoja, kuvia tai muita tärkeitä dokumentteja. Tavallisesti nimittäin peruskäyttöönkin soveltuvissa läppäreissä kiintolevyn koko saattaa pyöriä jopa muutamassa sadassa gigatavussa. Lisää tallennustilaa saat kyllä koneeseesi microSD-muistikortilla. Läppäreiden teknisissä tiedoissa ilmoitetaan myös keskusmuistin, eli tietokoneen käyttömuistin suuruus. Tämä on laitteen suorittimien lisäksi yksi tärkeimpiä kannettavan tietokoneen suorituskykyyn vaikuttavista tekijöistä. Keskusmuistiin tallentuu tietoja koneen käytön aikana, ja se tyhjenee aina sammutettaessa tai käynnistettäessä laite uudelleen. Asus Chromebookisssa keskusmuistin koko on 4 Gt, ja tämä riittää vallan mainiosti nimenomaan peruskäyttäjälle, ja aiemmin mainitsemiini käyttötarpeisiin. Mitä enemmän keskusmuistia, sitä paremmin kone pyörittää ohjelmia ja sen käyttöjärjestelmää. Jos tarvitset läppäriä raskaampiin toiminteisiin (esimerkiksi pelaamiseen), valitse kone jo suoraan suuremmalla käyttömuistilla. Lenovo IdeaPad S340 15,6"  

 Tämä laite ei ole enää Telian verkkokaupassa myynnissä. Muutaman sadan euron lisäpanostuksella edelliseen nähden, irtoaa verkkokaupastamme Lenovo Ideapad S340 15,6”. Huomattavasti suuremmalla 256 Gt:n kiintolevymuistilla varustettu läppäri sopii hyvin kotikäyttöön, kouluun, sekä myös toimistoon. Läppäri on lisäksi yo-yhteensopiva, eli hyvä valinta jos taloudessasi asustelee joku kenellä ylioppilaskirjoitukset lähestyvät. Käytännössä koneessa riittää tarpeeksi tehoa ja muistia myös vaativimpiinkin arjen askareisiin. Aiemman läppärin ominaisuuksista ei oikeastaan tämän kohdalla tarvitse luopua kuin kosketusnäytöstä, sekä taivuteltavuudesta. Läppäri on silti yhä kevyt, ohut ja hyvän kokoisella näytöllä varustettu. Laitteesta löytyy lisäksi pikalataus, jolloin saat tunnissa akun varauksen 80 prosenttiin. Hyvä ominaisuus siis myös kodin ulkopuoliseen käyttöön! Lenovo Ideapadissa keskusmuistia on 8 Gt. Tämä tukee paremmin myös eri ohjelmien käyttöä, joita esimerkiksi töissäsi tai opiskeluissasi saatat tarvita. Mitä monipuolisempaa läppärisi käyttö tulee olemaan, kannattaa sitäkin enemmän kiinnittää huomiota sen ominaisuuksiin, vaikka se tarkoittaisi rahallisesti pientä lisäpanostusta. Asus ZenBook 14 PURE 14" 

 Tämä laite ei ole enää Telian verkkokaupassa myynnissä. Esiteltävistä läppäreistä kalleimmassa Asus ZenBook 14 PURE:ssa  yhdistyy hyviä ominaisuuksia kummastakin edellä mainitusta läppäristä ja vielä muutamalla lisämausteella. ZenBook soveltuu hyvin yhä tehokkaampaan, sekä monipuolisempaan käyttöön; se on yhtäaikaisesti tehokas työkannettava, kuin myös vapaa-aikaan soveltuva viihdekeskus. PURE-tuoteperheen läppärit toimitetaan käyttäjälle heti käyttövalmiina ilman esiasennettuja kolmansien osapuolien ohjelmistoja. Näin saat vapauden valita itse mitä koneeseesi haluat asentaa. Laite käynnistyy näin nopeammin, ja tekninen suorituskyky saadaan hyödynnettyä paremmin tarvittaviin toiminteisiin. Koneessa on kuitenkin Microsoftin Windows Defender antivirusohjelma ja palomuuri, jotka saavat säännöllisiä päivityksiä ilman lisäkuluja. Zenbook PURE:n näkyvimpiä uusia ominaisuuksia on sen kosketuslevyyn ilmestyvä erillinen numeronäppäimistö. Kannettavissa tietokoneissa monesti tilanpuutteen vuoksi erillisiä numeronäppäimiä ei ole ollenkaan (numerot yhdistetty erikoismerkkien kanssa), jolloin niiden käyttäminen on huomattavasti hitaampaa. Kun tarvitset esimerkiksi töissäsi paljon numeroita, voit klikata kosketuslevyn NumberPad -kuvaketta jolloin siihen ilmestyy led-valaistu numeronäppäimistö. Kätevää etenkin Exceleitä pyöriteltäessä! Hyvien näyttö-ja ääniominaisuuksien vuoksi ZenPad on erinomainen käytettäväksi myös videoiden editointiin, sekä vaikkapa elokuvien katseluun. Pitkällä 13 tunnin akun kestolla sinun ei tarvitse huolehtia riittääkö akku koko päivän tarpeisiin, ja koneen keveyden ja ohuen rungon ansiosta läppäri kulkee sinulla helposti mukana. Muuta huomioitavaa läppäriä ostaessa Näiden jo blogissani mainittujen ominaisuuksien lisäksi, kiinnitä huomiota myös koneen käyttöjärjestelmään, sekä suorittimeen. Suorittimella tarkoitetaan tietokoneen prosessoria, ja sen tehokkuudella on suuri vaikutus koneen käyttöön. Internetin selailuun riittää heikompikin suoritin, mutta esimerkiksi pelikäyttöön tarkoitetun läppärin suorittimesta tulee löytyä paljon enemmän tehoa. Internetistä löytyy paljon tietoa eri suorittimista, joten sieltä kannattaa ennen ostopäätöstä vilkaista, jos harkitsemasi laitteen teknisissä tiedoissa mainittu suoritin ei itsessään kerro sinulle mitään. Käyttötarpeita kannettaville tietokoneille on tietysti lukuisia. Mikäli haet läppäriä ensisijaisesti ylioppilaskirjoituksia varten, lukaise myös tämä @Merja_J:n aiemmin kirjoittama blogi yo-yhteensopivista tietokoneista. Mitä ominaisuuksia itse haluat tietokoneeltasi, ja mitkä ovat sinun vähimmäisvaatimuksesi läppäriä ostaessasi? 

 Lue lisää:
4 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

Itselläni tuli vuosi sitten tarve ostaa uusi kannettava. Vanhassa ei nyt mitään suurempaa ongelmaa ollut, mutta akunkesto ei vastannut tämän päivän vaatimuksia vaikka muuten muisti ja prossu muutaman ainakin viiden vuoden iästään huolimatta toimii hyvin. Tutkailin Telian valikoimaa. Oli montaa erilaista konetta eri hintaan, mutta osassa oli puutteelliset tekniset tiedot ja valikoima oli vähän huonohko. Seuraavaksi tutkailin kahden kodin elektorniikkaan liittyvän ketjun tarjontaa. Kummankin nettikaupassa tuli 500 erilaista vaihtoehtoa aluksi ja näytön kokoa säätämällä oli enää 100 erilaista vaihtoehtoa, joista käytännössä 3  rupuista mallia oli liikkeestä heti saatavilla.  Muuten olisi saanut odotella viikkoja. Ajattelin jo, että meneepä vaikeaksi. Onneksi veli oli juuri ostanut eräästä pienestä, pelkästään tietotekniikkaan ja siihen liittyvien palveluihin keskittyneestä liikkeestä läppärin tukkirekkaan ajohommien hoitamiseen valmiiksi softat asennettuina. Ei ollut kuin puhelinsoitto ja liikkeen omistaja/myyjä vähän kyseli tarpeita ja kaupat lyötiin 5 minuutissa lukkoon. Kävin itse hakemassa koneen pellon laidalla sijaitsevasta liikkeestä, joka on kaukana isoista asiakasmassoista. Ja oli muuten tavaraa varastossa...

Nykyään suurin valikoima usealla toimijalla taitaa tosiaan löytyä aina verkkokaupoista. Ymmärrän kyllä hyvin, että kannettava tietokone on monelle sellainen hankinta, mitä olisi kiva päästä ihan fyysisesti testailemaan ennen ostopäätöstä! Läppäreitä löytyy tällä hetkellä valikoimistamme monipuolisesti erilaisille käyttäjille, ja toki teknisetkin tiedot pyritään pitämään mahdollisimman kattavina.  Muistatko vielä @AsiakasY, oliko jotakin tiettyä verkkokauppamme teknisissä tiedoissa, mitä jäi puuttumaan? Mieluusti otan tästä vielä koppia ja välitän terveiset eteenpäin! :smileyhappy:

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +10

Tuolloin läppäreiden tekniset tiedot olivat heikot, puuttui tieto wifi:n nopeusluokista, ei ollut kerrottu näytönohjaimen tyyppiä eikä näytönohjaimen muistin määrää, eikä sitä että onko muisti jaettua vai omaa.Oli varmaan muutakin.

 

Noihin verkkokauppoihin vielä, niin ei se testailu nyt niin paljoa vaikuta, mutta viikkojen  (siis useamman viikon) odottelu halutun mallin kohdalla ei oikein ole tätä päivää. Tarvehan on yleensä heti tai melko pian. Mutta onneksi löytyy vielä palvelevia liikkeitä ja ovat vieläpä kilpailukykyisiä. Saipa vielä "tukipalvelun" kaupanpäälle.

Jos jotain puutteita verkkokaupastamme laitetiedoista löytyy, niin ne pyritään myös pikaisella aikataululla sinne lisäilemään! Meillä on myynnissä lähtökohtaisesti sellaisia malleja, joita voimme toimittaa nopealla toimitusajalla. Tietty joskus saattaa tulla tilanne, että jokin malli loppuu varastosta, jolloin voi joutua tovin pidempään odottamaan. 
Meiltä löytyy myös Telia Helpin lähituki-palvelu, jolla saa esimerkiksi uuden tietokoneen kerralla kuntoon paikan päällä :smileyhappy:

Vastaa