Mikä on Google Chromecast ja mitä sillä tehdään?

  • 16 November 2021
  • 7 kommenttia
  • 13 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20
  • Yhteisömanageri
  • 9420 kommenttia

 

 Tunnustan heti kärkeen, Chromecast ei ole mikään uusi juttu (ensimmäisen sukupolven Chromecast -lisälaite julkaistiin Yhdysvalloissa jo heinäkuussa 2013 --> linkki) mutta mulle se on uus juttu, hankin omani nimittäin vasta pari viikkoa sitten :) Reissaan jonkin verran työkseni ja hotelliin Chromecast on ihan ehdoton mutta voin kuvitella ottavani sen mukaan mökille jne. Esimerkkinä vain mutta tunnistatko tällaisia tilanteita: 

  • Hotellin telkkarista ei tule mitään järkevää etkä halua vuokrata huoneen/työnantajan laskuun leffoja?


  • Mökillä/makuuhuoneessa/lastenhuoneessa/autotallissa on telkkari mutta ei digiboxia?


  • Tai mökin digiboxissa ei ole kanavakorttia joten et pääse katsomaan mitä haluat?


  • Sinulla on kännykässä/tabletissa Telia TV, Netflix tai joku muu palvelu ja saat sieltä haluamasi sisällöt?


  • Sinulla on kotona Telia TV ja olet hankkinut siihen halumiasi kanavapaketteja?
Chromecast on kätevä lisälaite, jonka ansiosta saat "heijastettua" kännykän tai tabletin kuvan esim. telkkariin ja näin voit katsoa vaikka puhelimessa olevia videoita isolta ruudulta pienen sijaan. Eli hotellissa voit liittää Chromecastin hotellin telkkariin ja katsoa kännykän sijaan halumiasi sisältöjä hotellin telkkarista. Sinun ei tarvitse maksaa huonelaskun yhteydessä leffavuokrauksia yms koska voit katsoa lempisisältöjäsi mitkä olet jo tilannut kännykkääsi tai tablettiisi. Sama homma mökillä, sinun ei tarvitse hommata sinne digiboxia/kanavakorttia vaan voit katsoa vaikka kännykästä tai tabletista Telia Viihteeseen hankkimiasi sisältöjä Chromecastilla heijastettuna telkkariin. Saat monet Telia TV:n kanavapaketit myös kännykkääsi tai tablettiisi, joten reissukäytössä Chromecast on ihan ehdoton. Chromecast tukee myös esim. Netflixiä ja Youtubea joten sen avulla pääset katsomaan reissussa kätevästi ihan loputtomasti sisältöjä. Katso lyhyt video: 

 Jos mennään teknisiin yksityiskohtiin niin Chromecast streamaa lähetyksen netistä ja kännykkä tai tablet toimii siinä rinnalla vain ohjaimena jolla voit vaihtaa ohjelmaa/kanavaa/säätää volumea ja niin edelleen. Eli Chromecast vaatii toimiakseen wlan-yhteyden, ja yleensä hotelleista sellainen löytyykin. Mökillä homma voi vaatia sitten vaikka mokkulaa josta jaetaan netti Chromecastiin, tai puhelimesta voi tehdä wlan-tukiaseman ja sitä kautta homma toimii myös. Jos sinulla on vain yksi puhelin niin siitä et voi jakaa nettiä Chromecastiin ja käyttää samaa puhelinta vielä myös Chromecastin ohjaamiseen, joten homma vaatii mokkulan tai netti jaetaan vaikka kaverin puhelimesta Chromecastiin. Paketista löytyy Chromecast-laite jossa on kiinteästi noin 10cm pitkä HDMI-johto ja tällä se myös liitetään telkkariin. Paketissa on myös kännykän laturia muistuttava virtalähde. Virtalähteestä lähtee tarvittaessa irti USB-johto ja näin Chromecast voi ottaa virtaa myös telkkarin USB-liitännästä.  

 Sen lisäksi, että Google Chromecast on kätevä niin se on myös halpa - alle 40eur Telian verkkokaupassa! Joten vaikka käyttöä olisikin harvoin niin hinta ei ole kyllä este Chromecastin hankkimiselle. --- Onko sinulla Google Chromecast ja missä/miten sinä sitä käytät?  


7 kommenttia

Otin Viasat viihde kanavapaketin SoneraVihteen digiboxille ja avasin mobiiliviihteen toista telkkaria varten. Laitteeksi tähän ostin Chromecast2:n.

 

Hyvä vinkki tuo matkalle mukaan, laitetaanpa kokeiluun ensi viikon hiihtolomamatkalla. Laitan tänne sitten kokemuksia.

 

Ensi kokemuksena Chromecast toimii, mutta hiukan pätkii, yleensä katselun alussa. Taitaa alkaa 8-20Mb liittymän toteutuva kaista meidän perheelle loppua :mansad:. Toivottavasti ei kuitenkaan operaattorin verkko tukkeudu näihin striimauksiin, laadun parantuminen alun jälkeen viittaa reitityksien "oppimiseen" verkossa.

Samaan aikaan meillä saatetaan katsoa puhelimesta pikku kakkosta, digiboxilla tallennettuja ohjelmia, yhdellä PC:llä jaetaan ja katsotaan etänä nettipeliä ja vielä yhdellä telkkarilla pleikkarin kautta Netflixiä. Digiboxi ja pleikka ovat 100Mb langalla ja muut 50Mb WLANin kautta reitittimessä jakamassa samaa nettiyhteyttä.  

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hienoa kuulla että sait vinkkiä kirjoituksestani 🙂  ilman muuta kokemuksia tulemaan  sitten kun kerkeet. Teillä on paljon laitteita verkossa, arvostan, näin se pitääkin olla :)

Hei, tähän kaipaan lisävalaisua:
" Paketissa on myös kännykän laturia muistuttava virtalähde. Virtalähteestä lähtee tarvittaessa irti USB-johto ja näin Chromecast voi ottaa virtaa myös telkkarin USB-liitännästä. "

 

Tuo virtapiuhan johto on törkeen lyhyt. Mitenkä siis ilman sitä saan virtaa? Sellaisen blondiohjeen jos Tero saisit tähän, niin pääsisin yhdestä esteettisesti rumasta jatkojohdosta eroon!

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Se virtajohto on ihan perinteinen micro USB -johto, joten jostain vain tilaamaan pidempi johto sen lyhyen tilalle 🙂 Esim. tässä yksi vaihtoehto, 2m pitkä --> linkki. Eli käytät sitä Chromecastin virtalähdettä ("laturia") mutta vaihdat vain sen lyhyen johdon tilalle pidemmän. 

Lyhyt ja lyhyt, kyllä se mulla ainakin on n. 1,5 m, kun puhelimien on latureissa tyypillisesti 0,8 m.

se vissii tarvii puhelimeen ladata kans

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

, kyllä, puhelimeen tai tablettiin. Ne toimivat tavallaan "kaukosäätimenä" itse Chromecast-laitteelle joka hakee varsinaisen sisällön verkosta. Tästä syystä myös se Chromecast-laite tarvitsee nettiyhteyden.

Vastaa