Millainen on tulevaisuuden älykoti?


  


Älylaitteita, älylukkoja, älykäs hälytysjärjestelmä, älypistorasiat.


Nämä ovat nykyaikaa, vaikka monen korvaan saattavat edelleen kuulostaa tulevaisuudelta. Tulevana kesänä pääset tutustumaan erilaisiin kodin älyratkaisuihin Asuntomessuilla 14.7-13.8. 


Yhdessä Asuntomessujen kanssa haluamme kehittää suomalaista asumista yhä älykkäämmäksi, mahdollistavathan nyky-yhteydet ja alati laajenevat verkotkin jo tämän. Tiedotteen yhteistyöstämme löydät uutishuoneesta.


Meidän kautta saat myös liput etukäteen messuille edullisemmin, tilauksen teet näppärästi verkossa täällä! :)


Onko sulla älykoti? 


Monelta meistä löytyykin jo kodista älykkyyttä jossain muodossa, oli se sitten pöydällä odottava tabletti, liiketunnistimin toimiva valaistus tai vaikkapa pesukone jonka voit napsauttaa puhelimen sovelluksen avulla päälle. Nopeasti yleistyviä ovat hälytysjärjestelmät, jotka tekevät esimerkiksi tulipalon sattuessa automaattisesti ilmoituksen hätäkeskukseen, vaikka itse et olisi edes kotona. 


Älyä voidaan uudisrakentamisen lisäksi tuoda mukaan myös jo olemassaoleviin kohteisiin. Tähän olen itsekin viimeaikoina perehtynyt tavanomaista enemmän, sillä remontoinnin alla on n.70-vuotias omakotitalo, jossa lähestulkoon kaikki laitteet tulevat olemaan jollain tavalla älykkäitä, robotti-imurista valaistukseen ja valvontajärjestelmään. Älykoti vaatii toimiakseen nettiyhteyden. Älylaitteet kommunikoivat kanssasi ja keskenään, lähettävät ilmoituksia ja voit hallita laitteita ja toiminteita myös etänä. Uudisrakentamisessa tämä onkin helppo ottaa jo rakennusvaiheessa huomioon. Vanhemmissa rakennuksissa saattaa ratkaisuja joutua hieman miettimään, mutta ei se mahdotonta kuitenkaan ole! :)  
Millainen on tulevaisuuden älykoti? 


Ehkäpä tulevaisuudessa älykkyys on jo sitä luokkaa, että koti oppii ja säätää esimerkiksi automaattisesti lämpötiloja ja ilmastointia tarpeittesi ja vaikkapa ruumiinlämpösi tai eleittesi mukaan? Nykyjärjestelmät voivat jo oppia sulkemaan itsensä kun et ole kotona, ja taas käynnistymään kun saavut.


Tai miten olis virtuaaliset verhot joiden väriä tai kuosia voisi vaihtaa aina kun haluaa? Eipä tarvitsisi aina kaupasta hakea uusia ;)


Puheohjattavat laitteet ovat myös jo tätä päivää, ja tulevat yleistymään. Erityistä mielenkiintoa herättää itsessäni Googlen Home -järjestelmä, jossa puheen avulla voit hallita esimerkiksi musiikkia, kysyä säätä tai säätää valaistusta. Aika siistiä, innolla odotan miten tämä kehittyy! 

Mitä ajatuksia sinulla on älykodeista? Mitä se voisi tulevaisuudessa olla? 


7 kommenttia

Näin uutena jäsenenä vasta vastailen tähän, ja melkein kuukautta myöhemmin :D

 

Itsekin olen ajatellut tätä "älykoti" asiaa aika rationaaliselta kannalta. "Olisiko elämä helpompaa ja käytännöllisempää?" "Olisiko se kallista hankkia?" "Olisiko se helppokäyttöinen?"

 

Tuotteet, jota itse voisin pitää "älykodin" varusteina, olisivat juuri nämä Google Home, Amazon Echo ja muut tämäntapaiset laitteet. Etäohjattavia RGB-LED valoja en pidä "älykodin" varusteena, vaan puheella ohjattavat valot ovat sellaisia, jotka kuuluvat "älykoteihin." Puheella ohjattavat laitteett ovat kehittymässä koko ajan, mutta liikkeellä ohjattavat laitteet ovat vielä hamassa tulevaisuudessa.

Jos kuvittelet, että voisit laittaa uunin päälle vaikka olohuoneesta vain liikuttamalla kättä, miltä se vaikuttaisi? Voihan tästä olla jokin puheella ohjattava prototyyppi, mutta en usko sen tulevan kuluttajamarkkinoille lähivuosinakaan.

 

Google Home:n lähtöhinta on $130, ja Amazon Echo on $50-$230 riippuen mallista. Vaikuttaa halvalta, vai mitä? Väärin! Onhan sinulla sitten hieno pömpeli pöydällä, ja voit ehkä puhua puhelimessa tai ohjata musiikkia. Kaikkeen vaativampaan tarvitsen tietenkin uudet laitteet, jotka tukevat puheohjausta, ja se tulee sitten kalliiksi vaihtaa kaikki kodinkoneet ja lamput puheohjattaviin, joten voisin arvella sen olevan muutama tuhat euroa kalliimpaa, kuin tavalliset kodinkoneet koko talosta.

 

Jos tästä heräsi kysymyksiä, tai jos on jotain korjattavaa, ole hyvä ja kirjoittele kommentteihin lisää :)

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Minulle älykoti on sama kuin Ironman-leffojen JARVIS, ja josta Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on tehnyt oman demonsa. Aijai :)


 


tässä yksi esimerkki

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hienoa, hyvä esimerkki @Jartsali. Ja mikä parhainta - tekniikka on jo täällä.


 


Olisi mukava kuulla kokemuksia ihmisiltä, jotka käyttävät näitä älykkäitä ratkaisuita. Miten ne toimivat arjessa, kuinka iso hyöty niistä on ja niin edelleen.

Terve,


 


Amazon Echo -ohjatun älykodin saa helposti omaan kotiin, kun hankkii Houmin. Seuraava video on kuvattu SRV REDI:n Living Labilta: 


  


Valaistusta ja kodin sensoriikkaa voidaan ohjata myös langattomilla patterittomilla painikkeilla ja iOS/Android -laitteella. Kannattaa tutustua lisää kotisivuillamme:


 


http://www.houm.fi/


 


-Antti Ropponen, Houm


 


 


---


 


EDIT Tero: upotin videon postaukseen

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Hienoa @Ropponen123, kiitos.


 


Juuri tällaisia hyötysovellutuksia tarvitaan, ei kaukosäätimiä tai muita hallintalaitteita joita pitää taskussa tai muutoin mukana :)

Näin on. Smartecno järjestemää voi ohjata nyt myös Apple Home Kit osana ja siten Sirin ääniohjaukselle selvällä Suomen kielellä!

 

Jar Lindström

Smartecno

Vastaa