Esittely

Missä X? - Vertailussa iPhone XR, XS ja XS Max

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 731 katselukertaa
Missä X? - Vertailussa iPhone XR, XS ja XS Max

Uusimmista iPhoneista on tippunut pois numeromerkinnät, ja tilalle on tullut X. Mallien X-kirjain kertookin niiden olevan Applen lippulaivamalleja, jotka ovat asteen muita kalliimpia ja asteen paremmilla ominaisuuksilla kyllästettyjä. Niitä on tullut jo useampi alkaen perus X-mallista vuonna 2017. Uudemmat vuoden 2018 tulokkaat ovat kuorien väreillä leikittelevät XR:t sekä XS- ja XS Max -tykkimallit. Mutta mitä eroja eri malleilla on? Mitä seuraavilta malleilta voi odottaa? Keräsin sinulle tähän artikkeliin kattavan iPhone vertailun. Tutustu myös "Käyttökokemukset Apple iPhone XS / XS Max / XR" ketjuun. 

 

X on laadun leima

 

iPhone X -mallit luotiin Applen johtaviksi malleiksi. Kun ensimmäisen X:n julkaisusta oli kulunut toista vuotta, Apple julkaisi uudemmat mallit: ensin lippulaivamallit XS ja XS Max muutamalla eri muistikoolla:  iPhone XS (256GB) , iPhone XS Max (64GB) , iPhone XS Max (512GB), ja hetki sen jälkeen hieman huokeammat XR-mallit parilla eri muistikoolla: iPhone XR (64GB) ja iPhone XR (128GB). Malleissa on panostettu esimerkiksi akun ja kameran laatuun, jotka ovat olleet aiemmin paljon keskusteluissa Applen mallien suhteen. Applen mukaan iPhone XR:ssä on pisin akkuikä ikinä verrattuna aiempiin Apple iPhone puhelimiin. Toisaalta iPhone XS:ää kahdessa eri koossaan kutsutaan ”ultimaattiseksi iPhoneksi”.

 

12184i1B58D795537CE42A.jpg

 

Mitä saat varmasti, kun sinulla on iPhone XS, XS Max tai XR?

 

Koska mallit on julkaistu samaan aikaan, on niissä paljon yhteneväisyyksiä ominaisuuksien suhteen. On kuitenkin ymmärrettävä, että eri hinnalla saa eri ominaisuuksia. Tässä iPhone vertailussa käyn läpi, mitä saat varmasti kun valitset itsellesi XS tai XR- mallia.

Ulkonäöllisesti laitteet ovat samankaltaisia: näyttö ulottuu reunasta reunaan ja se tiputtaa perinteisen koti-näppäimen pois. Laitteissa ulkoiset painikkeet ja liitännät vastaavat toisiaan: niissä on äänenvoimakkuus-näppäimet ja äänetön-näppäin vasemmalla, sivupainike oikealla ja pohjassa Lightning-liitin sekä sisäiset mikrofonit ja kaiutin.

iPhone XR- ja XS-malleissa on kaikissa Applen uusin A12 Bionic -siru, seuraavan sukupolven Neural Engine sekä iOS 12 -käyttöjärjestelmä. Applen mukaan puhelimien siru on kaikkien aikojen älykkäin ja tehokkain, ja se vaikuttaa positiivisesti muun muasssa graafiseen suorituskykyyn, nopeuteen ja virrankulutukseen.

Malleissa on myös Face ID -tunnistus, eli kirjaudut puhelimeen kasvoillasi aiempien mallien sormenjälkitunnistuksen sijaan. Tämä tekee näytöstä entistä laajemman, koska perinteinen koti-näppäin on korvattu isommalla reunoihin ulottuvalla näytöllä. Face ID:llä voi tehdä kaiken saman kuin sormenjälkitunnistautumisella, esimerkiksi kirjautua ja maksaa. Hehkutettu ominaisuus on myös Animoji, jolla voit yhdistää emojeihin omat kasvosi ja tehdä niistä oman näköisesi 3D-animaatiolla.

 

12189iA6070C7013AE58F0.jpg

 

Takakamera on malleissa molemmissa 12 megapikseliä, ja saat myös edullisempaan malliin muotokuvatilan, jolla voit ottaa tarkkoja kuvia tietystä kohteesta tausta sumennettuna. Siskoni alkuperäinen X onkin ollut reissuilla ahkerassa käytössä, kun kaikki haluavat upean muotokuvan itsestään. Etukamera on kaikissa malleissa 7 megapikseliä, ja siihenkin saa muotokuvatilan. Videokuvassa ei siinäkään eroja ole, vaan molemmissa malleissa on mahdollisuus 4K-videokuvaukseen ja jopa 1080p HD-videokuvaukseen.

Puhelimissa ei ole Applelle tyypillisesti erillistä muistikorttipaikkaa, mutta Applella on oma pilvipalvelu iCloud, johon saa siirrettyä tavaraa pullottavasta muistista. Näin kuvasi, videosi ja musiikkisi pysyvät myös hyvässä tallessa pilvien keskellä.

Muuta tärkeää: laitteissa on kaikissa Nano-SIM sekä eSIM-valmius, jonka kautta et tarvitse fyysistä sim-korttia. Pakkauksen mukana tulee langalliset kuulokkeet, sekä tuttu ja turvallinen Lightning-kaapeli (puhelimet tukevat toki myös langatonta latausta). Applen puhelimilla pääset käsiksi FaceTime-puheluihin, joita voit puhua näillä malleilla erinomaisella laadulla. Myös kaikkien Apple-käyttäjien suosikki äänikomennus-ominaisuus Siri on näissäkin puhelimissa olennainen osa.

12191iD536B2072541D233.png

 

Mitä eroa iPhone XS, XS Max ja XR malleilla on?

 

Kun puhutaan satojen eurojen hintaerosta, ominaisuudet eivät tietenkään täysin täsmää. On kuitenkin sanottava, että riippuen omista tarpeista, molemmissa malleissa on hinta-laatusuhde kohdillaan. Hintaa voi myös rukkailla sen mukaan, paljon haluaa puhelimeen muistia. Tässäkin kohtaa huomauttaisin vielä, että ulkoista iCloud-muistia on saatavilla kolikkohintaan myös pienemmän muistin puhelimeen. iPhone XS ja XS Max liikkuvat kokoluokissa 64, 256 sekä 512 GB, iPhone XR kokoluokissa 64, 128 sekä 256 GB.

 

12183iDEA1055F2449F223.jpg

 

Ulkonäkö

 

Laitteiden ulkonäössä ei aiemmin mainitusti suuria eroja ole. Olennaisin on varmasti eri kokoluokat sekä värivaihtoehdot. iPhone XS:n näytön koko on 5,8 tuumaa ja se painaa 177 grammaa. Saman mallin Max-koon näyttö on kooltaan 6,5 tuumaa ja puhelin painaa 208 grammaa. Erillinen ja edullisempi malli XR asettautuu näiden kahden väliin 6,1 tuuman näytöllään ja 194 gramman painollaan. Hurjia eroja ei ole siis koon puolesta ole, vaan puhelimien koot liikkuvat yhden tuuman ja 40 gramman sisällä.

XS-malleja on saatavilla perinteisissä väreissä kultaisena, hopeana ja tähtiharmaana. XR:n hauskin puoli onkin värityksissä: sitä on saatavilla kirkkaissakin väreissä, kuten korallina ja keltaisena. XR:n käyttäjä saa siis persoonaa peliin puhelimen värillä, eikä pelkästään ylimääräisillä suojakuorilla.

12190iE3D44E7EE990BF0D.png

Ominaisuudet

 

Speksien valossa mallien suurin ero on näytön laadussa. XS-malleissa näyttö on Super Retina HD -näyttö OLED-paneelilla. XR:ssä näyttö on se on Liquid Retina HD -näyttö LCD-teknologialla. OLED näyttö on auttamatta laadukkaampi kuin LCD, joka toki toimiva peli on sekin. OLED-teknologia tarjoaa Applen mukaan korkean kontrastisuhteen ja resoluution. Se tukee myös laajaa värialuetta ja toimii korkealla kirkkaudella. Liquid Retinaa toki on kehuttu sitäkin, mutta LCD-näytöstä ei ole vastaamaan OLED-näytölle värien tarkkuudessa.

Toinen olennainen ero on takakamera. XS-malleissa takakameroita on kaksin kappalein, joista molemmat ovat 12 megapikselin kameroita. XR-mallissa megapikselien määrä on sama, mutta takakameroita on vain yksi. Kuitenkin esimerkiksi aiemmin mainittu muotokuvatila toimii myös yhdellä kameralla.

 

12187iDE982F09DE9CFFDE.png

Akun suhteen on myös eroja, mutta ne kallistuvat muista poiketen XR:n laariin. Siinä on sanottu olevan iPhonien paras akku koskaan, ja se onkin suurempi verrattaessa tavalliseen XS:ään. XS Maxin akku on kuitenkin vielä astetta suurempi, mutta niin on itse puhelinkin ominaisuuksineen. XR:n akun on sanottu kestävän parhaimmillaan jopa 2 päivää, joka on iPhoneille ennenkuulumatonta.

Muita eroavaisuuksia: XR-mallissa on 3 gigatavun RAM-muisti, kun XS-malleissa se on 4 gigatavua. RAM-muisti on keskusmuisti, joka vaikuttaa esimerkiksi laitteen suorituskykyyn. Molempien mallien laitteet ovat roiske- ja vesitiiviitä, mutta XS-mallin on luvattu kestää 2 metrissä 30 minuuttia, XR:ssä vastaava aika 1 metrissä.

 

Speksejä taulukoituna:

 

 

 

 

iPhone XS

iPhone XS Max

iPhone XR

 

KOKO

Näyttö 5,8”

Paino 177 g

Näyttö 6,5”

Paino 208 g

Näyttö 6,1”

Paino 194 g

 

NÄYTTÖ

Super Retina HD

OLED

Super Retina HD

OLED

Liquid Retina

LCD

RAM-MUISTI

4 gigatavua

4 gigatavua

3 gigatavua

MUISTI

64 / 256 / 512 GB

64 / 256 / 512 GB

64 / 128 / 256 GB

AKKU

2658 milliampeerituntia

3174 milliampeerituntia

2942 milliampeerituntia

KAMERA

Taka 2x12 megapikseliä

Etu 7 megapikseliä

Taka 2x12 megapikseliä

Etu 7 megapikseliä

Taka 12 megapikseliä

Etu 7 megapikseliä

 

 

12192iFA1B18F37D208FB1.png

 

Mitä seuraava iPhone voi tarjota?

 

Apple on ottanut puhelinmalleissaan isoja harppauksia eteenpäin, mutta kuinka pitkälle iPhonen tekniikka voi vielä viedä? Spekulaatiot käyvät kuumina tulevista malleista niiden ominaisuuksien ja julkaisupäivän ympärillä. Apple on tunnetusti tarkka siitä, ettei se paljasta mitään uutuuslaitteistaan etukäteen, joten mitä tahansa voi olla luvassa. Mutta se on varmaa, että uusien puhelimien tyylistä ei tingitä - onhan Apple ollut pitkään suunnannäyttäjä laatupuhelimien taipaleella. 

 

Huomaa!

 

Tutustu myös Recycled-puhelimena saatavaan iPhone X:ään, joka aloitti X-mallien aikakauden. Tavallinen X-malli on ominaisuuksiltaan lähellä myöskin Recycled-puhelimena saatavilla olevaa XS-mallia esimerkiksi näytön laadun suhteen. Sen valitsemalla voit tehdä ekoteon!

 

--

Lue lisää:


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa