Miten estää häirikköpuhelut ja/tai viestit?


Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20
  • Yhteisömanageri
  • 9419 kommenttia

   En ole itse kokenut puhelinhäiriköintiä mutta voin kuvitella kuinka ikävä tilanne se on kun häiriköidään puheluilla tai sitten viesteillä jopa kymmeniä tai satoja kertoja päivässä. Ja varsinkin jos tilanne jatkuu päiviä ja viikkoja tai vielä pidempään. Olet varmasti miettinyt mitä sinä itse voit tehdä asialle tai miten operaattorisi voi sinua auttaa. Sinulla on muutamia vaihtoehtoja, ainakin:

- Voit vaihtaa puhelinnumerosi uuteen salaiseen numeroon- Voit tehdä rikosilmoituksen- Käytä puhelimen estoluettelo-toimintoa Operaattorit voivat estää sinulle tulevia puheluita ja viestejä mutta nämä estot estävät joko kaikki saapuvat puhelut tai sitten kaikki saapuvat viestit. Ei hyvä juttu koska sitten tuttavatkaan eivät saa sinua kiinni. Puhelinnumeron vaihtamisessakin on omat haasteensa ja rikosilmoitus on taasen isomman luokan juttu enkä ainakaan itse haluaisi sitä käyttää kuin ehkä ikävimmissä sekä kauan kestäneissä tilanteissa. Mutta ei hätää, nykypuhelimissa on kätevä ominaisuus näihin tilanteisiin, estoluettelo. Toimii siten että jos henkilö a joka on henkilön b estolistalla, henkilön a:n soittaessa hänen puhelunsa menee joko suoraan vastaajaan tai sitten se katkeaa parin hälytyskerran jälkeen. Ja henkilö b:n puhelin ei pirahda ollenkaan, ei saapuvan puhelun eikä saapuvan viestin merkiksi. Soittaja ei edes tiedä että hänen numeronsa on blokattu. Kätevä juttu siis mutta tässä on myös se huono puoli että tämä ominaisuus voi mennä vahingossakin päälle, jos vaikka pläräilet puhelimen valikoita ja näppäilet puhelinta vähän puolihuolimattomasti. Jos näin pääsee käymään niin se tuo ongelmia sitten vaikka siihen että kaveri(t) ei saa sinua kiinni. Joten seuraavan kerran kun et saa kaveria kiinni tai hän sinua niin tsekatkaapa tämä ominaisuus, kyseessä voi olla toki vikatilannekin tai sitten siinä voi olla myös muita skenaarioita mutta tämä on hyvä toiminto on hyvä tiedostaa :)  ----  Alla kuvankaappauksia siitä miltä homma näyttää eri puhelimilla. Ensimmäisenä iPhone (iPhone 6+) jossa toiminto on vähän suppeampi siinä mielessä että jos toiminto on päällä (numero on estettyjen listassa) niin se estää samalla puhelut että viestit ko numerosta, et siis voi valita erikseen puheluiden estoa ja viestien estoa. iPhone ei pirahdakaan jos listalla oleva numero soittaa tai sieltä tulee viesti. Ja iPhoneen ei jää mitään jälkiä näistä yhteydenotoista (puhelut/viestit). Asetukset --> Puhelin --> Estetyt

 Androidissa (kuvankaappaukset ovat Samsung S5 Activesta) käyttäjä voi valita estääkö pelkästään puhelut viestien toimiessa normaalisti, tai sen lisäksi saapuvat viestit voi erikseen ohjata roskakoriin jolloin ne eivät ilmesty normaalisti saapuneiden viestien luetteloon/näkymään. Myöskään Android-puhelin ei pärähdä jos siihen tulee puhelu tai viesti sellaisesta numerosta joka on estetyissä numeroissa. Androidissa pystyt kuitenkin selaamaan niitä puheluita ja näin näet halutessasi esim. kuinka usein ko numerosta on yritetty sinua tavoittaa. Samoin näet myös roskapostiksi merkityt viestit ja mitä niihin on kirjoitettu. Asetukset --> Puhelu --> Puhelun hylkäys

 Windows Phone (kuvankaappaukset Lumia 640:sta) on sekin tämän ominaisuuden suhteen hivenen monipuolisempi kuin iPhone, siinäkin estyy yhtä aikaa sekä puhelut ja viestit mutta voit selata näitä tapahtumia nähdäksesi mm. kuinka usein sinua on yritetty tavoittaa tai laittaa sinulle viestiä. Windows Phonessa voit erikseen valita tuleeko puhelimen näytölle ilmoitus jos sinulle on tullut puhelu tai viesti estetystä numerosta. Asetukset --> estoluettelo

   


14 kommenttia

Kiitos hyvistä ohjeista, Tero! Yks tuosta vielä jäi, nimittäin iPhonen Älä häiritse-tila! Sehän on erittäin pätevä esimerkiksi yöaikaan, jos haluaa välttyä herätyksiltä. Eka soitto kaverilta tuuttaa varattua ja puhelin on hiljaa, toinen puhelu 3 minuutin sisään tulee läpi. Tähän voi lisätä asetuksista erilaisia ajastuksia ja suosikkeja, joiden puhelut tulee läpi, vaikka muuten olisikin häiritsemättömässä tilassa. Lukitsemattomalla näytöllä voi puhelu tulla läpi ekallakin ja tätäkin ominaisuutta voi säätää asetuksista.

 

Mistä sen tunnistaa? iPhonen näytön yläreunassa näkyy kuunsirppi siellä akun varauksen tienoilla, lukittu näyttö näyttää sen kirkkaana valkoisena ja kun näyttö ei ole lukittu, kuunsirppi on hailakka harmaa.

 

Pikaohje asetuksien muuttamiseen: Asetukset -> Älä häiritse TAI päänäytön ylösvetovalikosta kuunsirppi päälle/pois.

 

Ja sanoinko mä jo, että tämä on tosi usein vahingossa päällä, kun se tosiaan löytyy siitä valikosta keskeltä ja on aika helppo napsauttaa vahingossa päälle? :)

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +16

Tälläinen samanlainen toiminto löytyy ainakin Lollipopissa Interruptions (suom. Häiriöt) ääniasetusten alla. Kun tämä on aktiivinen niin tähti merkki löytyy tuolta näytön yläosassa.

 

Käytän itse tätä ominaisuutta, kätevä... 

Eikös sellanen sivusto kun mapel.fi kanssa auta tuollasten kanssa? Muistaakseni sinne sai jättää "reklamaation" mikäli joku tietty numero häiriköi. 

Delle: Artikkelihan kertoi enemmän yksityishenkilön häiriköinneistä, ei siihen eettiset lautakunnat taida auttaa 😃

Juu siis ei toki tuo mapel voi auttaa minkään puhelun / viestin blokkaamisessa, mutta tuota kautta pääsee tekemään rekkulaa mikäli joku tietty palvelunumero häiriköi 🙂 Myönnän, että liippaa vähän aiheen sivusta, tässä ketjussa lienee ennemminkin kyse jonkun tietyn yksityisnumeron blokkaamisesta, mutta ajattelin tuoda ilmi =)

Minä pistän häiriköt suoraan  torjuttujen listaan. Riittää kun pistää 3 ensimmäistä numeroa, niin esim. Saunalahti ei pääse läpi. Yleensä myyjät käyttää saunalahtea.

 

Ongelmana on tekstarit, jotka tulee läpi vaikka kuinka estää. Olenpa joutunut vaihtamaan numeron sen vuoksi.

Pitipä vielä mainita, että minulla on käytössä  Samsung S 4 mini. Viestistä ei ole mitään torjumis asetukset vai onko?

 

Puhuit roskapostista, joten puhuitko tosiaan tekstareista vai sähköpostista. Minä jos poistan tekstarin, niin ei se mene mihinkään roskakoriin, vaan poistuu  kokonaan.

 

Edit: Unohda, nyt löysin ne asetukset kun itse kysyin. 

 

Nokian peruspuhelimissa on käytössä profiilit, joissa mm. voi määrittää minkä käyttäjäryhmien puhelut hälyttävät. Lumioissa ei ole kuin lentotila ja ajotila. Jos tulisi tarve, ajotilan mahdollisuuksia tutkisin lähemmin - on mahdollista vastata automaattisesti kaikkiin ajotilan aikuisiin puheluihin tekstiviesteillä.

 

Äänetöntä soittoaantä en ole löytänyt numerokohtaiseksi soittoääneksi laitettavaksi, mutta äänenvoimakkuuden voi säätää kaikilta nollaan esim yöksi.

 

Yksi merkittävaä häiriköijäryhmä on ammatikseen häiriköivät eli puhelinmyyjät. Kun mainostussoittoja alkoi tulla useita joka työpäivän aikana, otin puhelinmarkkinointikiellon eli ns. Robinson-palvelun. Se on voimassa kolme vuotta yhdellä ilmoittamalla. Pitää aika hyvin.

 

Sitten kannattaa muistaa että kuluttaja saa kielttää suoramarkkinoivalta yritykseltä suoramarkkinoinnin ja kielto on pysyvä. Puhelinmyyjät ovat melkein kaikki puhelinmyyntifirmoista ja laiminlyövät usein puhelimessa annetun markkinointikiellon kirjaamisen. Mutta markkinoitavalle firmalle kirjallisesti - esimerkiksi sähköpostilla - esitetyt kiellot ovat päteneet. Puhelinmyynnissä on liikkeellä suoranaisia huijareitakin. Itselläni on kokemuksia Suomen Energiayhtiöstä (ruotsalainen sähköä myyvä mutta ei tuottava firma, utelias voi hakukoneella selvittää sen rötöksiä).

peruspuhelin nokia5030 on numeron suodatus

 

puhelin ei soi, mutta näkee jos soitettu, sitä tietoa se ei suodata, mutta auttanut joskus paljon

 

myöhemmin vasta huomasin että jotain tekstiviestiä, ei-haluttua, oli myös tullut joskus, ne oli menneet suodatetut tekstiviestit-kansioon

 

harmillista vain, että tuossa peruspuhelimessa on aika vähän numeroita, joita voi listata suodatetuiksi, taisi olla ihan 10 vain, no siinä on sitten top-10 puhelinmyyjät tai joku hankala yksityishenkilö ..

Häiriköihin pätee itsellä salainen numero, Robinson lista... Jos arkaluontoinen työ esim. sossu, poliisi ja jne... Niin ottaa vain turvakiellon... http://www.maistraatti.fi/fi/Palvelut/kotikunta_ja_vaestotiedot/Turvakielto/

Joissain Samsungin malleissa puhelun tullessa pystyi joko sulkemaan puhelun tai sitten oli teksti "HYLKÄÄ" (muistaakseni) tästä kun painoi niin meni suoraan estolistalle. Ongelmana oli se, ettei vastaanottaja nähnyt sitten ollenkaan tullutta puhelua ja soittajalle tuuttaa suoraaan varattua. Parista puhelimesta kaivelin tuota listaa jonkunkin aikaa, että löysin ja sain pois estot.

Minä sain Soneralta  tämän nykyisen numeron 2 vuotta sitten ja tänä syksynä on tullut monta ihme puhelua,  mutta en vastaa niihin.  Torjunta listalle lisään ne sitä mukaan kun tulee. 

Olen Googlella etsinyt niitä numeroita ja vastauksen sain,  että  jotku soitot tulee Virosta. 

 

Oisko niin,  että minun numeroni entiselle omistajalle on tarkoitettu ne soitot,  kun vuosi sitten jouduin kiistelemään erään henkilön kanssa, että kuka oikeasti omistaa minun numeroni. 

 

Fonecta Caller on yrittänyt kertoa mistä puhelut tulee,  mutta aina ei onnistu. 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +14

Fonecta Caller v. 4 -sovellus on helppokäyttöinen ja kätevä.

Se hakee soittajan ja/tai tekstiviestin lähettäjän tiedot (ellei salainen tai prepaid-liittymä). Lisäksi sillä voi estää ei-toivotut puhelut :smileyvery-happy:

Android-käyttöjärjestelmässä on oma, mutta sinänsä harmi etten saa häirikköpuheluita/-viestejä :smileyfrustrated:

Kannattaa suodattaa pelkät alkunumerotkin ja pistää kaikki,  joissa on nuo samat numerot. Minä suodatin esim.  näin,   kaikki jotka alkaa numerolla 033. 

Vastaa