Laitevinkit

Myrskybongarin ja luonnossaliikkujan tarpeellinen työkalu - ukkosmyrskysovellus

  • 27 July 2021
  • 7 kommenttia
  • 127 katselukertaa
Myrskybongarin ja luonnossaliikkujan tarpeellinen työkalu - ukkosmyrskysovellus
Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

Ukkonen kuuluu kesään. Toisinaan myrskyää oikein toden teolla, joskus jyrähtää heikosti kaukana kilometrien päässä. Ukkonen tuo oman jännityksensä, ja siihen on myös hyvä varautua. Avuksi kesäpäivän suunnitteluun etenkin luonnossaliikkujia ja myrskybongareita ajatellen on ukkosmyrskysovelluksen lataaminen ja sen seuraaminen puhelimelta tai tabletilta. Ota jokin alla esittelemistäni sovelluksista käyttöösi, niin vältyt myrskyn silmään joutumiselta!

 

Salamat-sovellus

 

Salamat näyttää selkeästi Suomen kartalta sijaintisi sekä mahdolliset ukkoset ja salamoinnit. Kartta päivittyy puolen minuutin välein, joten tieto on ajantasaista. Salamointitiedot perustuvat Ilmatieteenlaitoksen salamapaikantimeen. Lisäominaisuuksina voi tilata käyttöösi muun muassa hälytykset omille sijainneillesi, etäisyysmittarin ja aikakoneen, joka kertoo dataa menneiden vuosien ukkosista.

 

Säätutka

 

Tällä sovelluksella havainnoit sekä salamaniskut että saderintamat. Näiden lisäksi myös sääasemilla mitatut päivän lämpötilat löytyvät omalta Havainto-välilehdeltään. Pystyt asettamaan näkymäksi joko kartan tai satelliitttikuvan, johon on merkitty useampi Suomen paikkakunta helpottamaan ukkosrintaman liikkeiden hahmottamista. Loitontamalla kuvaa pääset tarkkailemaan salamointia muuallakin Euroopassa. 

 

Lightning Alarm Weatherplaza

 

Poikkeuksena muihin sovelluksiin, Lightning Alarm kertoo muun datan lisäksi miten kaukana sijainnistasi tällä hetkellä salamoi. Tätä kirjoittaessa itseäni lähin oli 1068 kilometrin päässä, joten aivan välitöntä suojautumista ei vaadittu! Sovellus varoittaa tulevasta ukkosrintamasta 15 minuuttia ennen arvioitua iskemistä, ja se arvioi ja ennustaa myrskyn liikkeitä kaksi tuntia eteenpäin. Pystyt tarkailemaan salamointia kautta maailman miltei reaaliajassa.

 

My Lightning Tracker

 

Jos käytät Google Earth -karttapalvelua, niin tämän sovelluksen karttanäkymä ja tyyli on sieltä tuttu. Sovelluksella näet Euroopan laajuisesti tämän hetkisen salamoinnin, kuten myös saderintaman tutkakuvana. Tarkentamalla kuvan mahdollisimman lähelle, saat klikkaamalla selville jopa yksittäisen salaman koordinaatit, ja jaettua ne ystävillesi.

 

 

Miten sinä suhtaudut ukkoseen? Olisiko näistä jokin hyvä lisä omaan puhelimeesi?

 

Lue myös:

 


7 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Luonnossa liikkuvan tulisi kyllä osata ottaa tällaiset huomioon ilman sovelluksiakin. On nimittäin todella uhkarohkeaa ja toisaalta myös uusavutonta lähteä luontoon tai etenkään vesille pelkän älypuhelimen varassa! Esimerkiksi erilaisilla veneilykursseilla lähdetään siitä, että tuleva sää ja etenkin myrskyt pitää osata katsoa sään, pilvien, ilmapuntarin tai sääkarttojen perusteella ja lisäksi luonnossa/vesillä liikuttaessa tulee myös osata navigoida ilman mitään elektronisia laitteita.

 

Joten en kyllä suosittelisi jättämään ihan näin elintärkeitä juttuja pelkän puhelimen varaan. Puhelimestahan katoaa yhteydetkin heti kun vaan vähän enemmän tuulee ja tukiasemat menettävät sähkönsyötön. Etenkin 5G tukarit kuluttavat niin valtavasti energiaa että pimenevät hetkessä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minä olen käyttänyt jo useamman vuoden selaimessa toimivaa salamatutkaa : https://www.lightningmaps.org/?lang=fi 

Tämä on ollut hyvin pätevä ja reaaliaikainen, tietää kotonakin vedellä tärkeistä ja herkistä sähkölaitteista pistokkeet irti pistorasioista ajoissa 🌩️>️⚡>🌩️>️ 

Toki säätä voi ennustella itsekin taivaalle tähyilemällä 😅>

Käyttäjätaso 6
Kunniamerkki +16

No näinhän se onkin, ettei liiaksi tule tuudittautua puhelimen ja erilaisten sovellusten varaan missään asiassa, tässäkään. Arkijärjen käyttö on aina suotavaa😁> Itseäni luonnonilmiöt ja maantiede kiinnostavat, ja tällainen ukkossovellus on kiva lisä puhelimeen, kun pystyn kartalta seuraamaan saderintamaa ja salamointia jopa ympäri maailman vieläpä reaaliajassa. Ja myös varautumaan sovelluksen avulla mahdolliseen myräkkään, jos jotenkin olisin välttynyt saamasta siitä tietoa mitään muuta kautta.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +14

Kaikissa salamatutkissa on sama  perusongelma: ne eivät tietyissä tilanteissa kykene näkemään ukkosrintaman takana olevaa salamointia, joten niiden antama tieto ei ole 100% luotettavaa. Siksipä monissa ukkostutkissa lukeekin: "Sivun tietoja ei saa käyttää ihmisen tai omaisuuden suojeluun". Sama koskien kaikkia appeja, jotka lataavat tietonsa noista.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

No ei ne sääennusteetkaan ole 100% luotettavia millään taholla. Aina pitää käyttää tervettä järkeä. Mutta kuten tuossa aiemmin mainitsin niin tuo kyseinen salamatutka : https://www.lightningmaps.org/?lang=fi 

on ollut kaikista pätevin ukkosrintaman seuraamiseen (parempi kuin muut, sääennusteet mukaan lukien).

Itsellä tahtoo myös keho ilmoittaa matalapaineesta jotakin paikkaa kolottaen 😁>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

No nyt on ukkonen ja satoi rakeita sekä vettä runsaasti. Salamatutka näytti taas hyvissä ajoin lähestyvän ukkosrintaman.

Voin myös seurata siitä milloin alkaa sää selkenemään. Säätiedotteet eivät taaskaan pitäneet aivan paikkaansa sillä ne ennustivat ukkosen alkavan vasta klo 17 paikkeilla 🤔>

Kunniamerkki +8

Windy.com maksetulla lisenssillä täällä käytössä. Lisäksi muutama muu softa on lisänä. Mukana on toisinaan Acuriten laite, joka nyt näyttää enemmän sähköhäiriöitä kuin oikeita salamia. Kyllä se pitää osata pilviä lukea ja tuulen suunnasta liikkeitä arvioida, niin ukkosen kuin auringon paisteenkin osalta. 20 vuotta erilaisten sääpalvelujen kanssa on tullut puljattu, joskus menee hyvin eteenpäin ja liian usein menee laatu taaksepäin. Erikoisemmat kokeilut ovat olleet, kun on sateliittidataa omalla vastaanottimella koetettu ottaa vastaan ja omalla koneella ajeltu GFS-malleja. 🙂> 

Vastaa