Osto-opas tabletin valintaan

  • 16 November 2021
  • 3 kommenttia
  • 8568 katselukertaa
Osto-opas tabletin valintaan
Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Tabletit ovat tulleet tärkeäksi osaksi meidän jokaisen arkea. Ne ovat näppäriä laitteita niin työ- kuin vapaa-ajallekin. Tabletit kulkevat helposti mukana, ovat miellyttäviä käyttää ja soveltuvat joskus jopa tietokoneen korvaajaksi. Tämä osto-opas auttaa sinua oikeanlaisen tabletin hankinnassa ja kertoo mitä kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä tehtäessä.

 

Lapsen käyttöön, matkoille vai kodin viihdelaitteeksi

 

Oletko hankkimassa laitetta itselle, koko perheen viihdelaitteeksi vai kenties lapsen käyttöön? Onko sillä tarkoitus tehdä töitä, katsoa kotona elokuvia vai viihdyttää takapenkkiläisiä automatkoilla? Lasten käyttöön tulevaa tablettia hankkiessa on hyvä muistaa että yhteyden tulee toimia myös automatkoilla. Silloin on järkevintä että tabletista löytyy 4G- tai 5G -yhteys, ja että siinä on myös WiFi. Kun langatonta nettiä ei ole saatavilla, voi pelejä pelailla myös mobiililaajakaistan turvin. Myös akun kapasiteettiin kannattaa kiinnittää huomiota. Mitä kestävämpi akku, sitä harvemmin sitä tarvitsee reissussa latailla.

Leffojen katseluun ja suoratoistopalveluiden käyttöön kannattaa valita suorituskykyinen laite. Suorituskykyisellä tabletilla voit katsoa teräväpiirtovideoita ja parhaimpia laitteita voi verrata jopa laadukkaaseen kannettavaan tietokoneeseen. Tehokkaassa tabletissa sivut latautuvat nopeammin ja vieritys on sulavaa. Myös näytön resoluutioon on hyvä kiinnittää huomiota. Mitä korkeampi resoluutio, sitä tarkempi ja selkeämpi kuva on. Suuri virkistystaajuus puolestaan tekee pelaamisesta sujuvempaa näytön regoidessa nopeasti. Miellyttävintä leffojen katselu on isolta näytöltä, joten näytön kokoon kannattaa kiinnittää huomiota. Isoimmat tabletit ovat kooltaan n. 10”-13” ja tuon kokoista ruutua on kiva katsoa pidempäänkin.

Jos olet hankkimassa tablettia työkäyttöön, tarvitset todennäköisesti myös näppäimistön. Markkinoilta löytyy malleja, jossa näppäimistö yhdistetään bluetoothilla tablettiin ja näin kirjoittaminen on huomattavasti sujuvampaa. Myös tabletit joissa on integroitu Stylus-kynä soveltuvat hyvin työkäyttöön. Mukana kulkeva kynä helpottaa muistiinpanojen tekemistä, piirtämistä sekä materiaalien muokkausta. Tabletteihin sopiviin lisätarvikkeisiin voit tutustua verkkokaupassamme. Työkäyttöön tulevassa tabletissa on syytä kiinnittää huomiota akun tehoon, jos laitetta ei ole aina mahdollista ladata. Akun kestoon vaikuttaa myös suoritin, tehokas laite vaatii myös paljon energiaa. 

Jos tabletilla on tarkoitus lueskella ainoastaan sähköposteja, käyttää nettipankkia ja selailla iltapäivälehtiä, ei laitteen tehokkuudella ole niin suurta merkitystä. Silloin riittää että laite tuntuu mukavalta ja sopivalta käteen ja että näyttö on itselle sopivan kokoinen, jotta sitä on miellyttävä katsoa.

 

Android vai Applen iOS

 

Kun käyttötarkoitus on selvä, on vuorossa käyttöjärjestelmän valintaa. Android on maailman suosituin käyttöjärjestelmä ja valtaosa tableteista on Android-pohjaisia. Applen laitteille on oma käyttäjäkuntansa ja ne jotka ovat mieltyneet Appleen, valitsevat todennäköisimmin tabletiksi iPadin. Ne ovat myös aavistuksen hintavampia ja samaa mallia on saatavilla useammalla muistikoolla. Applen oma ekosysteemi kattaa kaikki laitteet. Jos sinulla on Applen laitteita ennestään, saat sovellukset, kuvat ja videot automaattisesti myös muihin laitteisiin.

Pääsääntöisesti Android eroaa iOS:sta siten että Androidissa voit muokata käyttöliittymää ja lisätä useita eri käyttäjäprofiileita samaan laitteeseen. Näin eri käyttäjät voivat käyttää samaa laitetta omalla käyttäjäprofiilillaan. Erot käyttöjärjestelmien välillä ovat lähinnä visuaalisia ja molemmille käyttöjärjestelmille on saatavissa suunnilleen samat sovellukset.

Applen iOS -käyttöjärjestelmää pidetään selkeänä ja näytöllä olevia kuvakkeita voit siirtää, poistaa ja järjestää eri kansioihin ja/tai eri näytöille tarpeen mukaan. Android-pohjaiset laitteet ovat myös muokattavissa ja asiaan perehtyneet voivatkin muokata laitetta enemmän oman näköisekseen. Myös näyttöjen tekniikoissa on eroja. Android käyttää tableteissaan pääsääntöisesti Amoled-tekniikkaa, joka tunnetaan syvästä mustasta sävystään, laadukkaasta kontrastista ja kirkkaista väreistä. Apple puolestaan käyttää Retina-näyttöjä, joissa pikselitiheys on niin suuri ettei silmä kykene erottamaan yksittäisiä pikseleitä. Kuva on siis näissä laitteissa todella terävä. Onkin lähinnä makuasia kumman käyttöjärjestelmän laitteet miellyttävät.

 

Huomioi myös nämä

 

  • Onko sinulla tarvetta liittää laitteeseen ulkoisia lisälaitteita tai tarvitsetko ylimääräistä tallennustilaa. Kannattaa huomioida että kaikista malleista ei löydy usb-porttia tai muistikorttipaikkaa.
  • Harva ostaa tablettia kuvaamista varten mutta mieti onko kameran ominaisuuksilla sinulle merkitystä. Jos haluat laadukkaita kuvia, valitse tabletti jonka kamera on yli 8Mpix. Keskitason laitteissa kamera on yleensä 5-8 Mpix ja edullisemmissa laitteissa sitäkin pienempi.
  • Akun tulee vastata käyttötarpeitasi. Mieti onko akun kesto esim. tärkeämpää sinulle kuin laitteen suorituskyky. Näytön koko ja suoritin vaikuttavat akun kestoon.
  • Tallennatko isoja tiedostoja, videoita, kuvia tai lataatko paljon sovelluksia. Silloin kannattaa valita tabletti jossa on tallennustilaa vähintään 32Gb tai 64Gb. Koska tabletin käyttöjärjestelmä vie osan muistista, ei omille tiedostoille ja kuville jää paljon tilaa jos laitteen muistimäärä on pieni.
  • Kiinnitä huomiota näytön resoluutioon, eli kuvapisteilden määrää tuumaa kohden. Mitä korkeampi resoluutio, sitä tarkempi ja selkämpi näyttö on. Jos katsot paljon videoita tai pelaat, valitse tabletti jossa on korkea resoluutio. 

 

Verkkokauppamme valikoimasta löydät eri käyttötarkoitukseen sopivia tabletteja. Tällä hetkellä myynnissä olevat merkit ovat AcerLenovoHonor, Samsung sekä Apple. Myös lisävarusteita, kuten suojakuoria ja muita tablettitarvikkeita on tarjolla erilaisiin käyttötarpeisiin. 

 

Päivitetty 10.4.2024

 

Lue myös nämä:

 


3 kommenttia

Kunniamerkki +9

Minulla on kokemusta 3 eri iPadistä peräkkäin. Aina uutta hankittaessa valinta on osunut siihen. Androidista on kokemusta matkapuhelimien kautta, mutta ei tabletteina. 

 

Syystä tai toisesta en halua omaksi matkapuhelimeksi iPhonea enkä Android-puhelinta. Siksi valintani oli Doro - ikäihmisten oma merkki. Tunnen monia ikäisiäni, jotka ovat valinneet samoin.

Kunniamerkki +9

Jatkan iPAD kokemuksista kertomista. Olen ollut siihen tyytyväinen.

 

Koin yllätyksen, kun vuokrasin Yotube-kanavan ilman mainoksia Windows 10 -pöytäkoneeseeni (hifi kaiuttimet ja iso tarkka näyttö). Samalla kuukausimaksulla ja samalla gmail-tunnuksella saan saman kanavan ohjelmat toimimaan ilman mainoksia  iPAD-koneessa. Se antaa myös samat ohjelmasuositukset molemmissa koneissa.

 

Ehkä sama toimii myös Android-koneissa, mutta sitä en tiedä. Arvaan, että se toimii sielläkin, koska kyse on yotuben ominaisuus alustasta riippumatta.

 

Kokeilin kerran Telia TV:n toimintaa iPADissä mökkioloissa kesällä. Sain sen toimimaan, mutta käyttö ei ollut ilmaista. Se ei ollut minulle ilmaiskavaville niin tärkeä, että olisin halunnut makssa kuukausimaksua. Toiminnassa ei ollut muuta huomautettavaa kuin MIX-kanavien puuttuminen valikoimasta.Jos ne olisivat toimineet, olisin jatkanut Telia TV:n käyttöä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +15

Tuo on kyllä kätevä ominaisuus @soittajaeino, jos mainoksettoman version saa muillekin laitteille jolla samaa gmail-/ youtube-tiliä käyttää. Itselläni on vielä Youtubessa mainokset näkyvissä, mutta olen harkinnut myös niistä eroon pääsemistä. Olisihan se varmasti mukavampi katsella videoita ja kuunnella sieltä musiikkia jos mainokset eivät keskeyttäisi. :smileyhappy:


 


Mix-kanavat tosiaan vielä uupuvat Telia TV -mobiilipalvelusta. Oliko sinulla tällä hetkellä muita kanavapaketteja hankittuna? Suurimman osan saa kyllä maksutta Telia TV -mobiiliinkin, jolloin katselu onnistuu vaikka mökkeillessä! :smileyhappy:

Vastaa