Esittely

Paikannin ja sen käyttömahdollisuudet - Löydä kadonnut aarteesi

  • 28 September 2022
  • 14 kommenttia
  • 42 katselukertaa
Paikannin ja sen käyttömahdollisuudet - Löydä kadonnut aarteesi
Käyttäjätaso 1
Kunniamerkki +4

Applen AirTag ja Samsungin Galaxy SmartTag ovat Bluetooth-paikantimia, tarkoittaen paikantimien soveltuvan esineiden jäljittämiseen sisätiloissa ja lähietäisyydellä. Bluetooth-paikantimet ovat pienikokoisia, mahdollistaen niiden sujuvan käytön. Paikannin voidaan kiinnittää esimerkiksi avaimiin, lompakkoon tai reppuun. Löydät kadonneen esineen vikkelästi paikantimen avulla. Lisäksi Bluetooth-paikantimien ehdoton hyöty on niiden pitkä käyttöaika. AirTagin enimmäiskäyttöaika on 1 vuosi, kun Galaxy SmartTagin enimmäiskäyttöaika on 300 päivää. Eli sinun ei tarvitse murehtia pariston vaihdosta tai latauksesta turhan usein.

 

GPS-paikantimet soveltuvat puolestaan ulkokäyttöön, tarjoten tarkat sijaintitiedot ja lähes rajoittamattoman toimintasäteen, sillä GPS-paikantimet perustuvat satelliittipaikannusjärjestelmään. GPS-paikantimet ovat usein kooltaan suurempia kuin Bluetooth-paikantimet. Lisäksi GPS-paikantimien akunkesto on lyhyempi kuin Bluetooth-paikantimissa, sillä GPS-paikantimen satelliittiyhteys kuluttaa runsaammin akkua. Koska GPS-paikantimet soveltuvat parhaiten ulkokäyttöön, niillä voidaan esimerkiksi jäljittää lemmikkieläimiä. Tähän tarkoitukseen löydät verkkokaupassamme myytävät Ultracom R10 -koiratutkat.

 

Tässä artikkelissa perehdytään tarkemmin Bluetooth-paikantimiin. Aluksi esitellään Applen AirTag-paikannin sekä Samsungin Galaxy SmartTag -paikannin, jonka jälkeen kerrotaan niiden tarjoamista käyttömahdollisuuksista.

 

Apple AirTag

 

Applen AirTagin avulla kadonneiden tavaroiden paikannus on helppoa ja turvallista. Paikannat kadoksissa olevan tavarasi Missä on...? -sovelluksen kautta. Voit myös etsiä tavaroitasi Sirin avustuksella ja laittaa Airtagin toistamaan merkkiääntä kaiuttimestaan. Jos olet kadottanut avainnippusi lähettyville, mahdollisesti sohvan syövereihin tai unohtanut ne jääkaappiin, avainnippuun kiinnitetyn AirTagin avulla seuraat vain merkkiääntä ja löydät etsimäsi.

 

iPhonen avulla suunnistat suoraan AirTagin luo Tarkalla etsinnällä, kunhan AirTag sijaitsee lähietäisyydellä. Ultra Wideband -teknologian ansiosta näet puhelimestasi oikean suunnan ja etäisyyden suhteessa AirTagiin, jonka ansiosta löydät kadonneen tavarasi alta aikayksikön. Tarkka etsintä toimii iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max, 13, 13 mini, 13 Pro, 13 Pro Max -malleilla. iPhone 14 -mallin ja tarkan etsinnän yhteensopivuudesta ei tätä kirjoitettaessa löytynyt saatavilla olevaa informaatiota.

 

Jos kadotat jotain kauemmaksi, Bluetooth-kantaman ulkopuolelle, tällöin Applen laitteista koostuva maailmanlaajuinen Missä on...? -verkko auttaa sinua löytämään kadoksissa olevan esineen ja siihen kiinnitetyn AirTagin. Sovelluksen avulla voit myös etsiä muita Apple-laitteitasi, olla yhteydessä perheenjäseniin sekä ystäviin. AirTagin käyttöönotto sujuu mutkattomasti, voit yhdistää sen iPhoneen tai iPadiin yhdellä napautuksella. Halutessasi saat ilmoitukset myös Apple Watchiin.

 

 

Applen laitteista tuttuun tapaan, myös AirTag voidaan asettaa Kadonnut-tilaan. Tila helpottaa AirTagin löytämistä, saat automaattisen ilmoituksen, kun verkossa oleva laite löytää paikantimesi. AirTag on suojattu IP67-luokituksella, eli se on vesitiivis ja kestää yhden metrin syvyyteen upottamisen maksimissaan 30 minuutin ajan. IP67-luokituksen ja vesitiiviyden ansiosta et siis koe harmia, vaikka AirTag pääseekin kastumaan tai kiireen keskellä tippumaan vesilasiin.

 

Aikaisemmin tuli jo sivuttua AirTagin enimmäiskäyttöaikaa, sen ollessa 1 vuosi. Kun vanha paristo on tulossa elinkaarensa päätökseen, ilmoittaa AirTagiin yhdistetty laite siitä sinulle. AirTagin paristo on helposti vaihdettavissa uuteen, joten kertakäyttöisestä laitteesta ei missään nimessä ole kyse. Huomioithan, että AirTag on yhteensopiva ainoastaan Applen laitteiden (iPhone, iPod touch ja iPad) kanssa, joissa on iOS 14.5 tai uudempi käyttöjärjestelmä.

 

Samsung Galaxy SmartTag

 

Galaxy SmartTag -paikantimen avulla jäljität kadoksissa olevan tavarasi helposti ja vaivattomasti. Voit kiinnittää paikantimen haluamaasi esineeseen ja SmartThings-sovelluksella pystyt jäljittämään sen. Paikantimen pienen koon ansiosta se on helppo kiinnittää esimerkiksi avaimiin, lompakkoon, reppuun tai vaikka lemmikin kaulapantaan. Näin ollen piiloleikki esineiden ja lemmikin kanssa helpottuu huomattavasti, kun voit käyttää apuvälineenä SmartTagia.

 

Galaxy SmartTagin avulla voit hyödyntää kahta erilaista tapaa esineen jäljittämiseen, riippuen siitä onko esine lähettyvillä Bluetooth-kantaman sisäpuolella, vai kauempana kantaman ulkopuolella. Samsung kertookin SmartTagin Bluetooth-kantaman enimmäiskäyttöetäisyydeksi 120 metriä.

 

Jos kadonnut esine sijaitsee lähietäisyydellä, paikannus tapahtuu suoraan SmartThings-sovelluksella. Avaat sovelluksen, klikkaat karttanäkymän auki, jonka jälkeen klikkaat vielä Hae läheltä -painiketta. Tämän jälkeen SmartTag-paikannin alkaa lähettämään merkkiääntä, joka auttaa esineen löytämisessä. Voit vain seurata äänimerkkiä. Lisäksi SmartThings-sovelluksen kautta näet, että lähestytkö vai loittonetko kadoksissa olevaa esinettä. Hae läheltä -toiminteen lisäksi voit myös hyödyntää Navigoi-toimintoa, jolloin SmartTagin sijainti näkyy Google Maps -sovelluksessa, ohjeistaen sinut paikantimen luokse. Navigoi-toimintoa ei ole mahdollista hyödyntää silloin, kun olet jo samassa sijaintiosoitteessa SmartTagin kanssa. SmartTagista löytyy myös Soita-toiminto, jonka avulla saat paikantimen pitämään merkkiääntä, auttaen sen löytämisessä.

 

 

Jos kadonnut esine on Bluetooth-kantaman ulkopuolella, paikantaminen tapahtuu eri tavalla. Tällöin paikantaminen onnistuu Galaxy Find Networkin avulla. Galaxy Find Networkin ansiosta kadonneen laitteen sijaintitieto päivittyy aina silloin, kun SmartTag ilmestyy minkä tahansa muun verkostoon kuuluvan laitteen Bluetooth-yhteyden kantomatkan sisälle.

 

Galaxy SmartTag omaa IP53-luokituksen, joten se on roiskevedenkestävä. Valmistajan mukaan SmartTagin enimmäiskäyttöaika on 300 päivää ja pariston varaustason pystyt tarkistamaan SmartThings-sovelluksessa. Kun SmartTagin pariston varaus on loppumassa, vaihdat vain uuden pariston tilalle ja käytät paikanninta taas ilman huolia. Huomioithan, että SmartTag-paikannin toimii yhdessä vain Samsungin Galaxy-puhelinten kanssa.

 

Paikantimen käyttömahdollisuudet

 

Aikaisemmin jo sivuttiin, että pienikokoiset Bluetooth-paikantimet sopivat esimerkiksi avaimien, lompakon ja repun paikantamiseen. Nämä ovat varmasti niitä yleisimpiä Bluetooth-paikantimien käyttökohteita. Ajatellaan, että sinulla on kiireinen aamu ja on äkkiä päästävä kotiovesta ulos tai muuten olet myöhässä. Olet juuri lähdössä kunnes muistat, että avaimet ja lompakko on syytä ottaa mukaan. Alat kiireellä etsimään näitä, mutta et löydä niitä mistään ja kellokin tikittää kovaa vauhtia eteenpäin. Mitä teet? Lähdetkö ilman avaimia ja lompakkoa vai oletko valmis kääntämään koko asunnon ylösalaisin ja hyväksymään sen, että olet myöhässä? Bluetooth-paikantimen avulla pystyt helpottamaan arkeasi ja pääsemään eroon tällaisista tilanteista, sillä voit turvautua paikantimen apuun, kun etsit lompakkoa tai avaimia.

 

Yhteisömanagerimme Tero onkin jo päässyt todistamaan paikantimen tarjoamat käytännön hyödyt: 

 

"Sain vinkin Applen AirTagista, en edes muistanut ko. tuotteen olemassaoloa, ja kävin ostamassa 4 setin tageja. Yhden laitoin lompakkoon kolikko-osastolle, onhan se vähän paksu sinne mutta koska minulla ei ole koskaan kolikoita niin eipä tuota lompakossa huomaa. Yhden laitoin kakkosauton avaimiin, yhden annoin vaimolle ja yksi on vielä käyttämättä. Apple Airtag on jo parissa viikossa osoittanut tarpeellisuutensa, olen tässä välissä etsinyt sen avulla lompakkoni kahteen kertaan."

 

Lisäksi lapsen käytössä olevaan avainnippuun voi olla mielekästä kiinnittää paikannin, jolloin myös lapsen avaimet löytyvät tiukan paikan tullen. Bluetooth-paikantimet tarjoavatkin mahdollisuuden niin arkisten esineiden kuin myös kalliiden esineiden paikantamiseen.

 

Järjestelmäkamera on arvokas sijoitus, jonka haluaa varmasti pitää tallessa. Tällöin paikantimen voi sujauttaa esimerkiksi kameralaukkuun. Kannattaa kuitenkin varmistaa, että se ei ole näkyvällä paikalla tai helposti poistettavissa. Lisäksi paikantimen voi kätkeä myös matkalaukkuun. Laiteverkoston avulla esineestä on mahdollista saada sijainti-ilmoitus, vaikka se olisi oman Bluetooth-kantaman ulkopuolella. Eli jos esine lähtee väärälle tielle, on vielä mahdollisuus löytää se, kunhan vain toinen laiteverkoston laite havaitsee paikantimen.

 

On kuitenkin syytä nostaa esille paikantimien heikkoudet varkaustilanteisiin liittyen. Paikantimet ovat helposti poistettavissa ja esimerkiksi AirTag antaa ilmoituksen sellaisen henkilön iPhoneen, jonka ympäristössä majailee yksinäinen AirTag pidemmän aikaa. Eli kun oma laitteesi ei ole AirTagin lähettyvillä ja AirTag sijaitsee ulkopuolisen käyttäjän ympäristössä, ilmoittaa AirTag tästä ulkopuoliselle käyttäjälle. Ominaisuudella Apple pyrkiikin estämään paikantimiensa väärinkäytökset, mutta samalla tämä heikentää paikantimen hyödyn varkaustilanteessa, sillä lopulta paikannin paljastaa itsensä.

 

Paikantimelle voi olla myös käyttöä vieraassa kaupungissa tai uudessa paikassa. Voit jättää paikantimen parkkeerattuun kulkupeliisi ja kun on aika palata takaisin kulkupelin luo, löydät sen paikantimen avulla. Eli jos et enää kiertelyn jälkeen muista mihin kulkupelisi on jätetty, paikannin toimii apunasi ja navigoi sinut takaisin sen luo. Nykyään osa autoista tarjoaa jo tämän ominaisuuden ilman lisälaitteita. Kun olet yhdistänyt puhelimesi Bluetoothilla autoosi ja parkkeerannut sen, niin puhelimen karttapalvelusta pystyt näkemään pysäköidyn ajoneuvosi sijainnin ja suunnistamaan sen luo.

 

Paikantimen voi kiinnittää myös rakkaan lemmikin kaulapantaan. Jos lemmikkieläimesi tykkää leikkiä piilosta kotona, niin paikantimen avulla pääset hänen jäljille. Bluetooth-paikannin ei välttämättä tarjoa suurta hyötyä lemmikkieläimen kaulapannassa, jos lemmikkisi on päässyt karkuun Bluetooth-kantaman ulkopuolelle. Tällöin jonkun toisen laiteverkostoon kuuluvan laitteen pitää olla lemmikin lähettyvillä, jotta saat sijaintitiedon. Tämän voi kuvitella olevan harvinaista, ainakin luonnossa.

 

Jos kuitenkin mahdollinen sijaintitieto ilmestyy ruudulle, tiedon merkitys voi menettää nopeasti arvonsa, sillä lemmikki voi olla nopea liikkeissään. Tietenkin tällaisessa tilanteessa paikantimen avulla saa tärkeän tiedon siitä, miltä alueelta lemmikkiä kannattaa lähteä etsimään. Tämä saattaakin loppupeleissä olla todella arvokas tieto, koska kun olet samalla alueella lemmikkisi kanssa, todennäköisyys kasvaa, että lemmikkisi päätyy Bluetooth-kantaman sisäpuolelle, jolloin etsintä helpottuu.

 

Bluetooth-paikantimille on varmasti monenlaisia erilaisia käyttökohteita, joissa mielikuvitus on vain rajana. Joku voi kiinnittää paikantimensa kaukosäätimeen, toinen taas omaan lounasrasiaan. Paikanninta käyttöönottaessa kannattaakin miettiä, että mikä on sinulle sellainen esine, johon paikantimen kiinnittämällä saat eniten hyötyä.

 

 

Tekniset tiedot vertailussa

 

  AirTag-paikannin Galaxy SmartTag -paikannin
Mitat: Halkaisija 31,9 mm, paksuus 8,0 mm Halkaisija 39,2 mm, paksuus 9,9 mm
Paino: 11 g 13 g
Käyttöaika (enintään): 1 vuosi 300 päivää
Yhteydet: Bluetooth, NFC, Ultra Wideband Bluetooth 5.0
Tuotteen tyyppi: Bluetooth-katoamisenestolappu Bluetooth-katoamisenestolappu
Paristo: Vaihdettavissa oleva CR2032-nappiparisto Vaihdettavissa oleva CR2032-nappiparisto
Yhteensopivuus & järjestelmävaatimukset:

Apple-laitteet (iOS)

Apple ID, iPhone- ja iPod touch -mallit, joissa on iOS 14.5 tai uudempi.

iPad-mallit, joissa on iPadOS 14.5 tai uudempi.

Samsung Galaxy -puhelimet, joissa on uusin SmartThings-sovellusversio.

Android 8.0 tai uudempi

Kaiutin: Sisäinen kaiutin Sisäinen kaiutin
Vesi- ja pölytiiviys: IP67-luokitus (pölytiivis, vedenkestävä: enimmäissyvyys 1 metri, enintään 30 minuutin ajan) IP53-luokitus (roiskevedenkestävä)

 

Joko sinulla on käytössäsi paikannin? Milloin olet erityisesti hyötynyt paikantimen käytöstä? Kerro alapuolella kommenteissa!

 

Lue myös:

 


14 kommenttia

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Paikantimen voi laittaa vaikka jonkun taskuun ja vakoilla missä liikkuu. 😅>

AirTag oli pienessä laukussa, jonka unohdin yhteiskäyttöautoon päivällä.
Illalla huomasin, että laukku on unohtunut jonnekin.
Puhelimesta näin Airtagin sijainnin.
Se oli samassa kaupungissa noin kolmen kilometrin päässä kadun varressa, joten oli luultavasti vielä autossa.
Kävin hakemassa laukun Airtagin kertoman osoitteen perusteella.
Ilman Airtagia ei olisi ollut mitään mahdollisuutta tietää missä auto ja laukku olisivat olleet.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Auts! "Hieno" juttu yksityisyyden kannalta yhteiskäyttöauton muiden käyttäjien kannalta, kun paikantimella on seurattu liikkumista. 😬>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +18

Tuskinpa on sallittua laittaa paikanninta kenenkään taskuun ja vakoilla 😬>😅>

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Onko tämän suhteen tapahtunut mitään uutta? 

 

"Apple on korostanut AirTagin yksityisyysominaisuuksia, joiden tavoitteena on myös estää niiden käyttö ei-toivottuun seurantaan, mutta muun muassa The Washington Postin artikkelissa Applen ratkaisuja pidetään riittämättöminä.

AirTag on pienikokoinen, jonka ansiosta se on helposti piilotettavissa esimerkiksi laukkuun, reppuun tai vaikkapa autoon."

 

" AirTagin ei-toivotun seurannan suojaus ei myöskään toimi lainkaan esimerkiksi tilanteessa, jossa toivomattaan seuratulla ihmisellä on käytössään Android-puhelin ja hän on päivittäin samassa paikassa kuin häntä jäljittävän ihmisen iPhone, iPod touch tai iPad."

 

https://mobiili.fi/2021/05/06/applen-airtag-paikantimista-kohu-kayttoa-ei-toivottuun-henkiloiden-seurantaan-pidetaan-pelottavan-helppona

 

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

@kiisseli67 Klassinen tapaus on mustasukkainen puoliso, joka haluaa seurata missä se toinen liikkuu. 😉>

Onko siellä missä sanoo olleensa. 😁>😬>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +18

Näinkin on käynyt @Yaria 😬>

https://www.hs.fi/elama/art-2000005866354.html 

Kyseessä oli siis älyjääkaappi ja puolison vakoilu on lähisuhdeväkivaltaa ?

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

@kiisseli67 Oho! 😬> Harmi että on maksumuurin takana, mutta tuossa on jo käytetty mielikuvitustakin. 😁>

 

Aika älytöntä toimintaa kyllä, mutta tuohon sitä mennään, kun IoT tungetaan kaikkialle.

Bluetooth ja WiFi kaikkeen lasten leluista pesukoneisiin ja jääkaappeihin, ja mitään tietoturvaa ei ole mietittyään. 🙃>

@Yaria 
Tässähän ei seurattu henkilöitä (en edes tiedä kuka autoa oli jälkeeni ajanut), vaan autoa.
Saman seurannan olisin voinut tehdä myös yhteiskäyttöauton sovelluksella, josta näkee autojen paikat.
AirTagin avulla minun ei tarvinnut kahlata läpi kaikkia kaupungin autoja sovelluksesta ja etsiä missä aiemmin käyttämäni auto sillä hetkellä oli. Autoja on kuitenkin useita kymmeniä.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

@Japeaa Ymmärrän toki. 🙂> Vähän kärjistäenkin kirjoitin tuon, kun sehän kuitenkin teoriassa olisi tuossa tilanteessa ollut mahdollista. 

 

En ole käyttänyt yhteiskäyttöautoa, vielä, konsepti on hyvä ja olenkin jo luopunut omasta autostani ja miettinyt sellaista joskus tulevaisuudessa käyttäväni tarpeen tullen.

En tiedä mitä sovelluksia siihen liittyy ja kuinka tarkasti sillä seurataan autoa, joka on sitten kuitenkin eri asia, kun jokainen auton käyttäjä on siitä etukäteen tietoinen. 🙂>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +17

IoT on nykyään joka paikassa, melkein. Yhteiskäyttöautot ja potkulaudat, kyllä kai vuokranantaja niiden sijainnit tietää. 

 

Avainnippuun tuollainen paikannusjuttu olisi kätevä, kun ne joskus ovat kateissa. 

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

@Purnipsi IoT on nykyään joka paikassa, mutta sen tietoturva voi olla usein huono tai olematon.

Kyllä se fakta kannattaa nostaa esiin. 🙂> 

 

Itselläni on avainnippu ja lompakko metalliketjuilla kiinni housuissa. Joutuu hävittämään ensin housut, jotta hävittäisi ne. 😁>

Käyttäjätaso 4
Kunniamerkki +17

Kyllä!

 

Vaikka tämä video on viiden vuoden takaa ja selvästi kaupallinen (tosin jo lopetettu tuote), niin aivan ajankohtainen. IoT voi olla avain tietoturvattomuuteen. Onhan noita käynyt isoille firmoille, Vastaamosta puhumattakaan... kun on jäänyt esim. palomuurista yhteys auki suoraan johonkin kantaan.

 

 

 

 

 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +8

Niin. Koti-/sisäverkko on niin vahva kuin tietoturvaltaan heikoin siihen liitetty laite.

Team Whack oli hyvä suomalainen sarja miten sinne sisäverkkoon päästään...

https://areena.yle.fi/1-4664681 

Vastaa