Paras tabletti 2021

  • 16 November 2021
  • 2 kommenttia
  • 372 katselukertaa


 


Oletko ostamassa tabletin? Tabletit ovat käteviä välineitä, ja ne taipuvat niin työ- kuin vapaa-ajan käyttöön. Niitä voi käyttää jopa valtavina puhelimina tai irrallisen näppäimistön kanssa pieninä kannettavina. Tablettia valittaessa on hyvä miettiä laitteen tulevaa käyttötarkoitusta. Useimmiten se toimii sekä tietokoneen korvaajana että vapaa-ajan viihdelaitteena, jolloin monipuolinen käyttötarve asettaa jo muutaman kriteerin, jotka on hyvä ottaa huomioon.


 


Tähän artikkeliin on koottu tämän hetken parhaimpia iPad- ja Android-tabletteja. Tunnetuimmat laitevalmistajat ovat kiistämättä Apple ja Samsung, mutta listauksesta löytyy myös suositut Huawein sekä Lenovon tabletit.


 


 


Mobiiliyhteydellä vai ilman?


 


Moni tabletti toimii mobiiliyhteydellä, jonka myötä laite ei ole riippuvainen pelkästä WiFi-verkosta. Kun laitteesta löytyy esimerkiksi 4G tai 5G-tuki, voit hankkia siihen nettiliittymän ja käyttää sitä missä tahansa. Jos tabletti tulee kotikäyttöön, niin tuki mobiiliverkolle ei ole välttämätön, sillä laitetta voi käyttää normaalisti kodin langattomalla verkkoyhteydellä. Useimmiten tablettilaitteet, joista ei löydy tukea mobiiliverkolle, ovat myös hinnaltaan hieman edullisempia. Jos tablettia kuitenkin kuljettaa mukana usein tien päällä, voi olla hyödyllistä ostaa laite, josta löytyy 4G-tuki. Meidän verkkokaupasta löytyy tablettilaitteita liittymillä, jolloin nettiä ei tarvitse erikseen tilata.


 


 


Kotikäyttöön vai kannettavaksi?


 


Tableteista löytyy useampaa eri kokoa. Useimmiten niiden koot asettuvat 7-13 tuuman välille. 10-13 tuuman kokoinen tabletti sopii hyvin viihdekäyttöön ja jopa tietokoneen korvikkeeksi. Suurehkolta näytöltä lukeminen, nettisivujen selaaminen ja elokuvien katselu on huomattavasti miellyttävämpää. Myös esimerkiksi luovaan työskentelyyn, kuten kuvien ja videoiden muokkaukseen sekä piirtämiseen suurempi näyttö on parempi valinta. Laitteen koon lisäksi kannattaa tällöin kiinnittää huomiota myös näytön resoluutioon. Mitä korkeampi resoluutio näytössä on, sitä tarkempi ja selkeämpi kuva on.


 


Laitteen suurempi tuumakoko heijastuu sen painoon, jonka myötä kuljetettavaksi tabletiksi sopii hieman pienempi malli. 7-8 tuuman kokoista tablettia on kätevä kuljettaa laukussa mukana. Jos tabletti tulee esimerkiksi perheen pienempien käyttöön tai vain satunnaiseen nettisurffailuun, voi tällöin pienemmän koon tabletti olla parempi valinta. Mukana kuljetettavan tabletin kohdalla on hyvä huomioida myös laitteen akun kesto. Mitä kestävämpi akku tabletissa on, sitä harvemmin sitä tarvitsee reissussa ladata.


 


 


Parhaat tabletit 2021


   1. Apple iPad Pro (2021)

  2. Apple iPad Air (2020) WiFi + Cellular

  3. Samsung Galaxy Tab S7+

  4. Huawei MatePad T8

  5. Lenovo Tab P11 Pro


 


 


Apple iPad Pro (2021)


  


Apple toi aikaisemmin keväällä myyntiin uudet 5. sukupolven iPad Pro -tablettilaitteet. Uusi iPad Pro tuli myyntiin kahdessa eri koossa ja kahdessa eri värissä. Näyttökoot ovat 12,9 ja 11 tuumaa sekä värivaihtoehdot hopea ja tähtiharmaa. Merkittävin ero näiden kahden mallin väliltä löytyy 12,9 tuuman iPadista, joka on kooltaan hieman paksumpi ja näyttöteknologialtaan kattavampi. Molemmissa iPadeissa on tuki 5G-verkolle, viimeistellyt näytöt ja monipuoliset kameraominaisuudet. Molemmat iPadit on saatavilla kolmella eri tallennustilalla: 128 Gt, 256 Gt, 512 Gt.


 


iPad Pro -tabletista löytyy M1-piiri, jota on käytetty myös Applen MacBook-tietokoneissa. Applen mukaan M1-siru tuo iPad Pron toimintaan huomattavaa nopeutta. Suorituskykynsä valossa uusi iPad Pro sopii hyvin esimerkiksi useiden sovellusten moniajoon, pelaamiseen sekä tarkempaankin työskentelyyn, kuten 3D-suunnitteluun tai 4K-videoiden editointiin.


 


iPad Pro:n kanssa koet ylivertaisen iPad-elämyksen. M1-siru tuo mullistavaa suorituskykyä. Liquid Retina -näyttö vangitsee sinut kuvien ja videoiden katseluun. 5G-yhteyden ansiosta saat käyttöösi salamannopeat langattomat yhteydet.

 


11 tuuman kokoisesta iPadista löytyy Liquid Retina -näyttö 2388 x 1668 kuvatarkkuudella ja 12,9 tuuman versiosta uudenlainen Liquid Retina XDR ‑näyttö 2732 x 2048 tarkkuudella. Laitevalmistajan mukaan reunasta reunaan ulottuvalta näytöltä värit näkyvät kirkkaana ja tarkkoina.


 


Apple kertoo, että iPad Pro 12,9" -tabletin näyttö on kirkkaudeltaan 1000 nitiä, ja tehohuipuissa se saavuttaa jopa 1600 nitin kirkkauden. Tabletin näytön korkean kirkkaustason mahdollistaa näytön takaosasta löytyvä Mini-LED-teknologia. 11 tuuman iPad Pro:n näyttö hyödyntää perinteistä LED-teknologiaa. Se on tehohuipuissaan 600 nitiä, jonka myötä näytön osalta se on hieman 12,9 tuuman iPadia heikompi.


 


Uudet iPad Pro -tabletit sisältävät tuen 5G-yhteydelle, mikä mahdollistaa paremman tiedonsiirtonopeuden. Sen avulla esimerkiksi tiedostojen lataaminen ja elokuvien striimaaminen käy vaivattomasti. Molemmat tabletit tukevat myös viimeisintä WiFi 6 -standardia, mikä mahdollistaa nopeamman ja vakaamman langattoman kotiverkon. M1:n energiatehokkuuden myötä iPad Pron akunkesto on jopa 9 tuntia, joten virtaa ja tehoa riittää laitevalmistajan mukaan koko päiväksi.


 


Tarkemman esittelyn Apple iPad Pro (2021) -sarjan tableteista pääset lukemaan Yhteisön artikkelista.


 Apple iPad Air (2020) WiFi + Cellular


  


Neljännen sukupolven iPad Air tuli myyntiin 2020 syksyllä. Applen vuoden 2020 tableteissa laitevalmistaja on kiinnittänyt huomiota etenkin niiden ympäristöystävällisyyteen, sillä laitteiden valmistuksessa on hyödynnetty kierrätettäviä materiaaleja. Esimerkiksi iPad Airin kotelo on valmistettu täysin kierrätetystä alumiinista.


 


Niin kuin Applen aikaisemmissakin Air-tableteissa, on tämäkin malli pidetty ohutreunaisena ja keveänä, aivan kuin iPad Air -sarjassa on ollut tapana. Laitteessa on reunasta reunaan ulottuvaan Liquid Retina -näyttö, joka on kooltaan 10,9 tuumaa. Näytön resoluutio on 2360 x 1080 pikseliä. Näytön käytettävyyttä ja laatua tukevat muun muassa True Tone -värisävy, laaja P3-väriskaala sekä heijastuksia estävä pinnoite.


 


Upealta Liquid Retina -näytöltä toistat elokuvia, sarjoja, pelejä, videoita ja muita sisältöjä terävästi ja sulavasti. A14 Bionic -siru tarjoaa ennennäkemätöntä suorituskykyä ja nopeutta.

 


iPad Air pitää sisällään tehokkaan järjestelmäpiirin, A14 Bionic-sirun. Applen mukaan siru takaa 40 prosenttia nopeamman prosessorin ja 30 prosenttia nopeamman näytönohjaimen edeltävään malliin verrattuna. Tabletista löytyy myös koneoppimisen mahdollistava Neural Engine -tekniikka, jota hyödynnetään esimerkiksi tekoälyä käyttävissä sovelluksissa. Suorituskyvyltään ja ominaisuuksiensa valossa laite soveltuu erinomaisesti myös ammattikäyttöön. Entistä paremmat näytönohjaimet ja koneoppiminen tekevät luovasta työskentelystä, kuten kuvien muokkaamisesta ja piirtämisestä miellyttävää.


 


iPad Air on potentiaalinen vaihtoehto uudeksi tabletiksi, jos teet työksesi tai harrastat tositarkoituksella luovaa ilmaisua, kuten digitaalista piirtämistä, kuvien muokkausta tai musiikin tekoa. Apple tituleeraakin iPad Airinsä olevan ammattitason studio matkakoossa. Lisävarusteeksi tabletille kannattaa harkita suojakotelon hankkimista, sillä se toimii myös laitteen jalustana tuoden käyttömukavuutta työskentelyyn.


 


iPad Airin voit valita kahdesta muistikoosta, 64 gigatavuisella tai 256 gigatavuisella muistilla. iPad Air 256 Gt on saatavilla tähtiharmaan värisenä. 64 Gt -mallista värivaihtoehtoina löytyy tähtiharmaa, vihreä ja sininen.


 


Tarkemman esittelyn Apple iPad Air (2020) -tabletista pääset lukemaan sivuiltamme.


 Samsung Galaxy Tab S7+


  


Samsung Galaxy Tab S7+ on varustettu suurehkolla näytöllä, 128 Gt tallennustilalla, Qualcomm SDM865 Pro -suorittimella sekä 4G- ja 5G-valmiudella. Tabletin mukana tulee paranneltu S Pen -kynä, jossa viiveen kerrotaan olevan yhdeksän millisekuntia. S Pen -kynä on tehokas työkalu, kun haluat tehdä laitteella muistiinpanoja ja luonnoksia. Lisävarusteena tabletille on saatavilla Book Cover keyboard -näppäimistö sekä Book Cover -suoja. Tabletissa on tunnistusmekanismina sormenjälkitunnistin, joka Tab S7+:ssa on upotettuna sen näyttöön. Tabletissa on 45 W ultrapikalataus, jonka avulla laitteeseen saa nopeasti lisää virtaa.


 


120 Hz:n virkistystaajuus antaa etulyöntiaseman pelatessa ja mahdollisuuden nauttia upeista elokuvaelämyksistä. Intuitiivisen S Pen -kynän avulla voit tehdä muistiinpanoja ja muita luonnoksia.

 


Galaxy Tab S7+:n 12,4 tuuman näyttöä kehystävät ohuet reunukset, jonka myötä saat kaiken irti isosta näytöstä. Tabletin näytöstä löytyy 2800 x 1752 pikselin kuvatarkkuus. Myös sen 16:10-kuvasuhde on optimoitu soveltumaan elokuvien ja videoiden katseluun. Lisäksi laitteesta löytyy suorituskykyä, sillä sen 120 Hz:n virkitystaajuus takaa tabletin sopivuuden niin pelaamiseen kuin luovaan työskentelyyn.


 


Tabletin äänenlaadusta vastaa Dolby Atmos ja AKG:n optimoima äänentoisto. Jos kuuntelet kaiuttimilla, ääni seuraa mukana kääntäessäsi tabletin eri asentoon. Siten voit aina nauttia aidosta stereoäänentoistosta. Samsung tekee tiivistä yhteistyötä monien suosittujen sovellusten kanssa, kuten kuten Youtuben, Spotifyn ja Netflixin kanssa. Siten löydät suosikkisisältösi nopeasti Galaxy Tab S7+:lla.


 


Lue Samsung Galaxy S7+ -tabletin tarkempi esittely sivuiltamme.


 Huawei MatePad T8


  


Huawei MatePad T8 on kompaktin kokoinen perustabletti moneen makuun. Siitä löytyy 8 tuuman kokoinen näyttö, 16 Gt verran tallennustilaa, MediaTek MT8768 -suoritin sekä pitkäkestoinen akku. Valmistajan mukaan 5100 mAh:n akku kestää käytössä jopa 12 tuntia. Erillisen microSD-kortin avulla tabletille saa kasvatettua lisämuistia 512 GB:hen asti. Muita käyttömukavuutta lisääviä ominaisuuksia tabletilla ovat muun muassa silmäystävällinen tila, katselukulman optimointihälytykset ja etenkin lapsille suunnatut hauskat ja opettavaiset työkalut.


 


Valmistajan mukaan tabletti on suunniteltu nimenomaan nuorempia käyttäjiä silmällä pitäen, ja se näkyykin laitteen ominaisuuksista: saatavilla on hauskoja oppimismateriaaleja, lapsen tabletinkäytön seuraamiseen ja kontrolloimiseen tarkoitettuja komentoja vanhemmille, sinisen valon filtteri sekä älykäs ominaisuus, joka muistuttaa pitämään tabletin sellaisessa kulmassa, joka suojelee silmiä suoralta valolta. Tabletilla on painoa vain vajaat 310 grammaa, joten se sopii myös keveytensä puolesta perheen pienempien käyttöön.


 


Huipputason katselukokemus kohtuuhinnalla - tehokas kahdeksanydinprosessori, ohuet reunat ja vain 310 grammaa painoa. Nappivalinta myös lapsen käyttöön: silmäystävällinen tila, katselukulman optimointihälytykset ja hauskat ja opettavaiset työkalut.

 


Huawei MatePad T8 -tabletissa on käyttöjärjestelmänä Android 10 ja Huawei-laitteille tyypillisesti EMUI 10 -käyttöliittymä. Muiden uusien Huawei-laitteiden tapaan tästäkään tabletista ei löydy valmiiksi asennettuina Google-palveluita ja -sovelluksia. Pääasiallisena sovelluskauppana toimii Huawein virallinen AppGallery, johon tulee koko ajan lisää uusia sovelluksia.


 


Lue Huawei MatePad T8 -tabletin tarkempi esittely sivuiltamme.


 Lenovo Tab P11 Pro


  


Lenovo Tab P11 Pro -tabletissa on 11,5 tuuman kokoinen näyttö, 128 Gt tallennustila, Qualcomm Snapdragon 730G -suoritin, Android 10 -käyttöjärjestelmä ja jykevä 8600 mAh akku. Tabletti sopii niin työ kuin vapaa-ajan käyttöön, sillä sen terävän OLED-näytön, neljän JBL-kaiuttimen ja Dolby Atmos -tekniikan myötä elokuvien katselu ja pelaaminen on miellyttävää. Tabletilla työskentelyä tukevat mukana toimitettava Lenovo Precision Pen 2 -kynä ja näppäimistö.


 


Lenovo Tab P11 Prossa on kevyestä alumiiniseoksesta valmistettu yksiosainen runko ja ainutlaatuiseksi kuvailtu kaksisävyinen viimeistely. Laitteen 11,5 tuuman kokoista näyttöä kehystävät ohuet 6,9 mm:n reunukset, ja ohuimmasta reunasta koko laite on vain 5,8 mm paksu.


 


11,5" QHD OLED -näyttö herättää elokuvat eloon. Neljä JBL-kaiutinta ja Dolby Atmos -tekniikka kohdistaa äänen kolmiulotteisesti ympärillesi. Tabletin mukana tulee myös näppäimistö, suojakuori ja kynä.

 


Tabletin OLED-näytöstä löytyy QDH-resoluutio 2 560 x 1 600 pikselillä, jonka myötä kuva ruudulta näkyy tarkkana. Dolby Vision -teknologian mahdollistaman terävän kontrastin ja laajan 100 %:n sRGB-väripaletin kerrotaan tekevän kuvasta eloisan ja todenmukaisen tuntuisen. P11 Pron Qualcomm Snapdragon 730G -suoritin pyörittää pelejä sujuvasti sekä mahdollistaa saumattoman moniajon.


 


Lenovo Tab P11 Pro tabletista löytyy TÜV Rheinlandin Eye Comfort -sertifiointi, mikä varmistaa, että silmät eivät rasitu pitkienkään katseluputkien aikana. Laitteessa on myös pitkäkestoinen akku, sillä sen kerrotaan toimivan yhdellä latauksella jopa 15 tuntia.Lisätietoa Lenovo Tab P11 Pro -tabletista löydät sivuiltamme.


 


 


Teknisiä tietoja vertailussa


 


Alla olevaan taulukkoon on koottu tarkempaan vertailuun artikkelissa esiintyneiden tablettien tärkeimmät tekniset tiedot.


 Tabletti iPad Pro 12,9" (2021) iPad Pro 11" (2021) iPad Air (2020)
Näytön koko 12,9" 11" 10,9"
Resoluutio 2732 x 2048 2388 x 1668 2360 x 1640
Käyttöjärjestelmä iPadOS 14 iPadOS 14 iPadOS 14
Tallennustila 128 Gt / 256 Gt / 512 Gt 128 Gt / 256 Gt / 512 Gt 64 Gt / 256 Gt
Mobiiliyhteys Kyllä Kyllä Kyllä
Etukamera 12 Mpix 12 Mpix 7 Mpix
Takakamera 12 Mpix + 10 Mpix 12 Mpix + 10 Mpix 12 Mpix
Mitat 28,6 x 21,49 x 0.64 cm 24,76 x 17,85 x 0,59 cm 17,85 x 24,76 x 0,61 cm
Paino 684 g 468 g 460 g
Akku Jopa 9 tuntia Jopa 9 tuntia Jopa 10 tuntia

 Tabletti Samsung Galaxy Tab S7+ Huawei MatePad T8 Lenovo Tab P11 Pro
Näytön koko 12,4" 8" 11,5"
Resoluutio 2800 x 1752 1280 x 800 2560 x 1600
Käyttöjärjestelmä Android 10.0 Android 10.0.1 + EMUI 10 Android 10
Tallennustila 128 Gt 16 Gt 128 Gt
Mobiiliyhteys Kyllä Kyllä Kyllä
Etukamera 8 Mpix 2 Mpix 8 Mpix + 8 Mpix
Takakamera 13 Mpix + 5 Mpix 5 Mpix 13 Mpix + 5 Mpix
Mitat 28,50 x 18,50 x 0,57 cm 12,11 x 19,97 x 0,86 cm 26,42 x 17,14 x 0,58 cm
Paino 590 g 310 g 485 g
Akku 10090 mAh 5100 mAh 8600 mAh

 


 

 


Lue lisää:2 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tablet-laitteissa oikeastaan iPad on ainut pitkässä juoksussa järkevin valinta. Android-laitteiden päivitykset ovat melko heikot ja pahimmillaan vuoden päästä laite on SER-jätettä. Toki iPad on kalliimpi, mutta tavallinen iPad, joka aloitusviestistä uupuu, etenkin ilman mobiiliyhteyttä on todella kustannustehokas pitkässä juoksussa. Oma ikivanha iPad Air2 on ties miten vanha ja nyt vasta on alkanut suorituskyky heikentymään. Olisi monta Android-laitetta tänä aikana tullut tiensä päähän. Ilman mobiiliyhteyttä olen tullut toimeen, koska sitä tarvittaessa yhteyden voi jakaa vaikka puhelimesta ja kotona kaikki on wifissä kiinni.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Sampan arvokkaammat laitteet ovat olleet melko hyvin tuettuja, mutta edullisemmat vähän väliinputoajia. Perus iPadin tehot ovat jo melko suuret verrattuna melkein mihin tahansa Android-tabiin.

 

Toisaalta Applen edullisimmissa laitteissa on sitten ilmeisen tarkoituksella asioita, jotta ne ovat heikompia kuin kalliimmat pro/air -mallit. Edullisessa sampassa saattaa olla neljä kaiutinta, kun perus-iPad turvautuu vain kahteen samalla reunalla. Muutenkin laite on hieman kolho verrattuna kalliimpiin tovereihinsa.

 

Onko sitten kynnyskysymys iOS? Se on oma maailmansa, tykkää jos tykkää. Itselläni iPhone X, ja välillä meinanut luuri lentää seinään, kun ei meinaa onnistua Symbian, Windows, Android-taustalla käyttää. Milloin mitäkin sivua pitää hivellä ja koska mystisesti laite katkaisee puheluita yms.

 

 

Vastaa