Laitevinkit

Paras urheilukello 2021

  • 16 November 2021
  • 3 kommenttia
  • 2140 katselukertaa

Paras urheilukello auttaa sinua harjoittelemaan optimaalisella tavalla ja tuo positiivista lisäbuustia treenimotivaatiolle. Tähän artikkeliin on koottu erihintaisia ja korkean arvosanan saaneita urheilukelloja tämän hetken markkinoilta. Kaikki listauksessa esiintyvät kellot ovat saaneet lukuisissa kuluttaja-arvosteluissa paljon hyvää palautetta.

Markkinoilta löytyy kattava valikoima urheilukelloja monessa eri hintaluokassa ja monenlaisilla eri ominaisuuksilla varustettuina. Niitä löytyy niin suhteellisen edullisista ja toiminnoiltaan yksinkertaisista malleista aina teknisesti erittäin monipuolisiin multisport-älykelloihin. Urheilukelloista myös julkaistaan jatkuvasti uusia malleja. Lähtökohtaisesti uudet kellot pitävät sisällään samoja ominaisuuksia kuin edeltäjänsä, mutta niihin on yleensä tuotu joitain teknisesti kehittyneempiä toiminteita. Suosituimpia urheilukello merkkejä ovat muun muassa kotimainen Polar, Suunto ja Garmin.

 

Kenelle urheilukello sopii, ja mitä kellon valinnassa kannattaa huomioida?

 

Urheilukello on oivallinen treenikumppani kaikille aktiivisille liikkujille. Sen avulla voit seurata omaa hyvinvointiasi ja pitää huolta siitä, että harjoittelusi pysyy nousujohteisena. Kellon avulla saat nimittäin tarkkaa dataa treenisuorituksistasi, ja se kertoo sinulle päivittäisestä aktiivisuudestasi, unen laadustasi, palautumisestasi sekä kulutetuista kaloreista. Lisäksi kellon avulla saat mitattua sykettäsi, veren happisaturaatiota sekä nopeutta. Mittaamisen tarkkuutta voit halutessasi vielä parantaa esimerkiksi sykevyöllä. Valtaosa urheilukelloista pitää sisällänsä GPS-paikannuksen, jonka avulla saat tietoa kuljetusta reitistä ja etäisyydestä. GPS-toiminto on tärkeä etenkin juoksijoille, pyöräilijöille, hiihtäjille ja kiipeilijöille.

Sen lisäksi, että kello lisää motivaatiota liikkumiseen, tekee se myös harjoittelusta hauskempaa. Urheilukelloissa on valmiiksi esiladattuna ohjelmia niin juoksua, uintia, voimaharjoittelua, pyöräilyä kuin kävelyä varten. Suosituimpien urheilukello merkkien sovelluskaupasta saat lisäksi ladattua kelloihin lisää ohjelmia. Kello toimii myös hyvänä personal trainerina, sillä useimmissa kelloissa on valmiita treeniohjelmia, joissa kello ilmoittaa sinulle suorituksen keston, liikkeet ja sarjat. Lisäksi se antaa sinulle palautetta ja kattavan yhteenvedon tehdystä harjoituksesta.

Urheilukellon valinnassa on hyvä huomioida kellon akun kesto, veden pitävyys ja yhteensopivuus oman älypuhelimen kanssa. Myös helppokäyttöisyys ja selkeälukuinen näyttö ovat monille tärkeitä ominaisuuksia. Kannattaa myös ottaa selvää, mitä yleisimpiä urheilusovelluksia kello tukee. Akun keston osalta vaikuttavimpia tekijöitä ovat muun muassa sykkeen mittaus sekä GPS-paikannus, sillä nämä toiminnot kuluttavat eniten kellon akkua. Jos aiot käyttää kelloa uintiharjoituksissa, kannattaa ottaa selvää, mikä on kellon IP-luokitus. Pääsääntöisesti valtaosa urheilukelloista on pöly- ja vesitiiviitä, mutta luokituksissa on kuitenkin eroja, eivätkä siten kaikki kellot kestä upotusta veteen.

 


PARHAAT URHEILUKELLOT 2021

 

1. Suunto 9 Peak

2. Garmin Fenix 6

3. Garmin Venu 2

4. Polar Grit X

5. Polar Ignite 2

6. Apple Watch 6

 

Suunto 9 Peak

 

Kotimainen Suunto julkaisi aiemmin kesällä uuden urheilukellon nimeltään Suunto 9 Peak. Aiemmista Suunnon kelloista poiketen, 9 Peak -urheilukellon kerrotaan olevan ohuin, pienin ja lujin kello, jonka Suunto on koskaan valmistanut. Kellosta löytyy edeltävän Suunto 9 Baron kattavat ominaisuudet, pitkäkestoinen akku sekä monipuolinen valikoima erilaisia urheiluominaisuuksia, joiden avulla pystyt seuraamaan omaa edistymistäsi ja tavoitteitasi niin aktiivisuutesi kuin hyvinvointisi osalta. 9 Peakin uusia ominaisuuksia ovat muun muassa automaattinen Over The Air -päivitys ja uusi virtuaalinen Ghost runner -juoksutoiminto.

 

Korkealaatuisista materiaaleista valmistettu ultraohut, pieni ja luja älykello urheilun tuomiin huippuelämyksiin ja seikkailuihin, jotka pysyvät mielessäsi ikuisesti.

 

Suunto 9 Peak -kellosta löytyy esiladattuna 80 urheilutilaa, sykkeenmittaus, aktiivisuuden ja palautumisen seuranta, GPS-navigointi, veren happipitoisuuden mittaus ja mukautuminen ilmastoon, automaattinen taustavalo ja sääilmoitukset. Veren happikylläisyyttä seuraava SpO2-sensori on hyödyllinen ominaisuus etenkin korkeissa olosuhteissa, kuten patikoinnissa. Kellotaulu näyttää sinulle yhteenvedon koko viikon treeneistäsi ja auttaa sinua löytämään uusia keinoja hyvinvointisi ylläpitämiseksi.

Urheilukello on saatavissa kahdessa eri mallissa, joiden valmistuksessa on käytetty hieman erilaisia materiaaleja: Suunto 9 Peak Titanium -kellon kuori on valmistettu 5-laatuisesta titaanista ja lasikuituvahvisteisesta polyamidista. 9 Peak -kello taas ruostumattomasta teräksestä ja lasikuituvahvisteisesta polyamidista.

Lue täältä kattavampi esittely Suunto 9 Peak -kellosta.


Garmin Fenix 6

 

Garmin Fenix 6 kuuluu Garminin lippulaivamallisto Fenix 6 -sarjan urheilukelloihin. Se tarjoaa edistyneitä ominaisuuksia niin vaativalle urheilijalle kuin astetta kovemmallekin hifistelijälle. Fenix 6 on laitevalmistajan mukaan testattu Yhdysvaltain armeijan lämmön-, iskunkestävyys- ja vesitiiviysstandardi 810 mukaisesti, joten kestävyytensä puolesta se sopii kaikenlaisiin aktiviteetteihin.

 

Urheilijoiden ja seikkailijoiden kokemusten pohjalta suunniteltu Fenix 6 auttaa ylittämään rajoja ja asettamaan uusia tavoitteita. Parannettu sykeanturi, monipuoliset lajiprofiilit, uusi virrankulutuksen hallintatoiminto, yksityiskohtaiset suoritustiedot sekä älykkäät ilmoitukset.

 

Kellossa on 47 mm kellotaulu, ruostumattomat metalliosat, uusinta teknologiaa hyödyntäviä ominaisuuksia, monipuoliset lajiprofiilit, yksityiskohtaiset suoritustiedot sekä pitkä akunkesto. Lisäksi kellosta löytyy monisatelliittitukitoiminnot sekä suoritus- ja energiatasojen seuranta. Esiladattuina lajiprofiileina löytyy muun muassa polkujuoksu, uinti, pyöräily, vaellus, soutu, laskettelu ja golf.

GPS:n lisäksi Fenix 6 -urheilukello hyödyntää myös muita maailmanlaajuisia satelliittinavigointijärjestelmiä, kuten GLONASS:ia ja Galileoa. Paikannus onnistuu näin ollen haastavammissakin ympäristöissä, kun käytössä on useampi järjestelmä. Kellot sisältävät myös ABC-anturit, kuten ilmanpaineanturin, korkeusanturin, kompassin ja gyroskoopin.

On hyvä huomioida, että Fenix 6 -kellosta ei löydy WiFi-yhteysmahdollisuutta, topografisia karttoja, golfkenttien ja laskettelurinteiden karttoja sekä tietoja. Lisäksi se ei ole yhteensopiva musiikkisovellusten kanssa, kuten Spotify, Deezer ja Amazon Music kanssa.

Lue täältä kattavampi esittely Garmin Fenix 6 -kellosta.


Garmin Venu 2

 

Garmin toi aikaisemmin keväällä myyntiin Venu 2 -sarjan multisport-kellot. Garmin Venu 2 pitää sisällään kattavat ominaisuudet hyvinvoinnin ja urheilusuoritusten seurannalle, jonka ansiosta se sopii niin aktiivi- kuin arkiliikkujallekin.

Kellon avulla voit ymmärtää paremmin, mitä kehossasi tapahtuu. Voit seurata sillä päivittäistä aktiivisuuttasi, sykettäsi, poltettuja kaloreita, unenlaatuasi, veren happisaturaatiota, stressitasoasi ja nesteytystäsi ympäri vuorokauden. Lisäksi kellosta löytyy naisille suunnattuja terveystoimintoja sekä elimistön fyysistä kuntoa arvioiva ominaisuus. Tämä niin kutsuttu "kuntoikä"-toiminto arvioi ikäsi muun muassa liikuntasuoritustesi, leposykkeesi sekä painoindeksisi perusteella. Kello antaa myös vinkkejä siihen, miten omaa fyysistä kuntoikää voi halutessaan alentaa.

 

Elä terveellisesti ja löydä kehon ja mielen tasapaino. Pitkä akunkesto, yli 25 urheilusovellusta ja sisäinen muisti musiikin tallentamiselle. 

 

Näiden ominaisuuksien lisäksi kelloista löytyy myös muita kokonaisvaltaista hyvinvointiasi tukevia toimintoja. Pulssioksimetrin avulla voit tarkistaa veren happisaturaatiosi, jotta näet, miten hyvin kehosi käyttää happea. Rentoutumismuistutukset kehottavat sinua tekemään lyhyen hengitysharjoituksen, kun kello havaitsee, että olet stressaantunut. Voit myös asettaa tavoitteita nesteytyksen seurannalle, joka muuttuu aina sen mukaan, kuinka paljon hikoilet suoritustesi aikana.

Garminin mukaan Venu 2 -sarjan urheilukellot tunnistavat yhteensä 25 erilaista treenitilaa. Esiladattuna kelloista löytyy valmiina erilaisia lajeja, kuten juoksu, pyöräily, voimaharjoittelu sekä golf. Voit hakea lisää mieluisia harjoituslajeja Garmin Connect -sovelluksesta ja synkronoida ne suoraan kelloosi. Kellossa toimii myös Garmin Pay -lähimaksu toiminto.

Lue täältä kattavampi esittely Garmin Venu 2 -urheilukellosta. 


Polar Grit X

 

Polar Grit X on outdoor-multisport-kello kaikille ulkonaliikkujille, jotka treenaavat mieluummin ulkona luontopoluilla kuin sisätiloissa. Tästä urheilukellosta löytyy reaaliaikainen reittiopastus, joka toimii apunasi maastossa. Voit halutessasi hyödyntää Komoot reittisuunnittelu ja navigointi -sovellusta, joka auttaa sinua suunnittelemaan mielenkiintoisia uusia reittejä ilman pelkoa, että eksyisit polulta. Grit X:än Hill Splitter -ominaisuus kerää sinulle dataa nousemistasi mäistä ja niiden jyrkkyydestä.

 

Reaaliaikainen reittiopastus, Hill Splitter -ominaisuus ylä- ja alamäkien analysointia varten sekä sääennusteet suoraan ranteessasi.

 

Kellossa on sisäänrakennettu GPS, kompassi ja korkeusmittari. Suoritustasi seuraa ja ohjaa monipuoliset Polarin Smart Coaching -ominaisuudet. Kellon kerrotaan olevan kevyt, mutta kestävä. Grit X on läpäissyt useita armeijatason MIL-STD-810H-testejä ja äärilämpötila-, pudotus- ja kosteustestit. Se sopii kokopäiväiseen käyttöön pitkän akunkeston myötä. GPS:än ja rannesykkeenmittauksen ollessa päällä, akun kestoksi luvataan jopa 40 tuntia.

Kellon avulla voit seurata urheilusuoritusten kuormittavuutta, nesteytystäsi, stressitasoasi ja palautumistasi. FuelWise -tankkausavustaja huolehtii, että muistat juoda riittävästi nestettä ja nautit tarvittavan määrän energiaa pidempien suorituksiesi aikana. Avustaja osaa arvioida paljonko tulet tarvitsemaan hiilihydraatteja, joten osaat varustautua ennen seikkailuasi. Training Load Pro seuraa treenikuormitustasi ja kertoo kuinka kauan sinulla kestää palautua. Ohjelma myös arvioi, oletko treenannut liian paljon, liian vähän vai juuri sopivasti. Palautumiseen liittyy myös vahvasti unenlaatu. Muistakin Polarin kelloista löytyvän Nightly Recharge -toiminteen avulla voit seurata unesi laatua ja pituutta.

Lue täältä kattavampi esittely Polar Grit X -urheilukellosta. 


Polar Ignite 2

 

Aikaisemmin keväällä julkaistu Polar Ignite 2 on päivitetty versio aiemmasta Ignite-mallista. Uutuuskello eroaa edeltäjästään muun muassa värikkäämmän designinsa ja täydennettyjen ominaisuuksiensa perusteella. Merkittävimmät muutokset Ignite 2:ssa on kellon muokattavat valikot ja väriteemat, viikon yhteenveto, energianlähteet, sykesensoritila, säätiedot, musiikin hallinta ja ulkoisissa ominaisuuksissa kellon värit sekä kehyksen pienet yksityiskohdat.

 

Polar Ignite auttaa saavuttamaan todellisen potentiaalisi: tarkka rannesykkeen mittaus antaa ajantasaisen kuvan sykkeestäsi, unen ja palautumisen seuranta sekä päivittäinen FitSpark-treeniopas. Näppärä musiikin hallinta suoraan ranteessasi.

 

Polar Ignite 2 tukee yli 130 urheilulajia. Kellossa on valmiiksi esiladattuna yleisimpiä harjoitusmuotoja niin uinnin, juoksun, voimaharjoittelun kun pyöräilyn seurannalle. Lisää suosikkilajejasi voit ladata Polar Flow -sovelluksesta. Keskeisimmät ominaisuudet, kuten sykkeenseurannan, musiikinhallinnan, GPS:n ja paritetun puhelimen ilmoitukset näet suoraa ranteestasi. Uusi viikon yhteenveto -näkymä kokoaa yhteen kaikki viikon treenit sekä tuntimäärällisesti että sykealueittain, jolloin sinun on helpompi hahmottaa viikon kuormitusta ja treenihistoriaa kokonaisuudessaan.

Kello pitää huolen, siitä että säilytät tasapainon levon, treenien ja muun elämän välillä. Aiemmastakin mallista tuttu Fit Spark -treeniohjelma antaa vinkkejä räätälöidysti juuri sinulle sopivaan liikuntaan ja unenseurantaan. Sleep Plus Stages puolestaan kertoo kuinka nukkut yösi paremmin. Nightly Recharge -toiminne seuraa kuinka hyvin kehosi palautuu yön aikana. Tarjolla on myös rauhoittavia hengitysharjoituksia. Energianlähteet-ominaisuus tarkastelee miten kehosi käyttää eri energianlähteitä treenin aikana. Se jaottelee kulutuksesi hiilihydraatteihin, proteiineihin ja rasvoihin.

Lue täältä kattavampi esittely Polar Ignite 2 -urheilukellosta.  


Apple Watch 6

 

Apple Watch Series 6 -älykello pitää sisällään monia ominaisuuksia vaativammallekin hifistelijälle. Kello toimii hyvänä apuvälineenä niin arjen askareissa kuin oman hyvinvoinnin seurannassa. Series 6 -kellosta löytyy muun muassa eSIM-toiminne, Apple Pay -maksuominaisuus, aktiivisuusympyrät, unenseuranta, EKG-sydänsähkökäyrän mittaus, mahdollisuus musiikin kuunteluun sekä Applen muistakin laitteista tuttu Siri avustaja.

 

Terveyden tulevaisuus on käsillä: mittaa veresi happitaso, tarkastele EKG:täsi sekä seuraa untasi ja aktiivisuuttasi. Puhelin ja viestit, Apple Pay, Siri ja Kartat sekä paljon muuta suoraan ranteessasi.

 

Series 6 -kellon merkittävimmät ominaisuudet painottuvat hyvinvoinnin ja liikunnan seuraamiselle. Kello mittaa veresi happipitoisuutta, joka on kehosi yleisen hyvinvoinnin mittari. Lisäksi se auttaa ymmärtämään miten hyvin elimistöösi imeytyy happea ja miten paljon happea kehosi saa. Applen mukaan mittauksessa käytetään infrapuna-LEDiä valaisemaan ranteesi verisuonia, ja fotodiodeita mittaamaan takaisin heijastuvan valon määrää. EKG-sydänsähkökäyrän mittauksella kellon EKG-sovellus tunnistaa, jos sydämesi rytmissä näkyy merkkejä eteisvärinästä, joka on vakava rytmihäiriön muoto.

Apple Watch 6 -kellosta löytyy kattavat liikuntasuoritusten seuranta- ja mittausominaisuudet. Esiasennettuja lajeja löytyy laitteesta useita, joten treenitietojen seuranta onnistuu niin vedessä, salilla kuin vuorivaelluksillakin. Kellossa on aina päällä oleva korkeusmittari, joka seuraa reaaliaikaisesti korkeuseroja niin sisällä kuin ulkonakin, joten mittaustulokset ovat Applen mukaan tarkat patikoidessa tai vaikka mäkeä laskiessa.

Myös kellon aina päällä oleva kirkas Retina-näyttö helpottaa sykkeen ja vauhdin seuraamista ulkona auringonpaisteessa. Kellon näyttöä ei tarvitse erikseen aktivoida, sillä se on päällä koko ajan. Kello seuraa myös päivittäistä aktiivisuuttasi ja erillisen aktiivisuusjaon avulla voit perheesi tai ystäviesi kesken seurata ja kannustaa toisianne liikkumaan.

Lue täältä kattavampi esittely Apple Watch Series 6 ja Apple Watch SE -kelloista. 

 

Teknisiä tietoja vertailussa

 

Alla olevaan taulukkoon on aseteltu artikkelissa esiintyvien urheilukellojen tärkeimpiä teknisiä tietoja vertailuun. Pitkäkestoisin akku näyttäisi löytyvän Garmin Venu 2 -kelloista, sillä  laitevalmistaja lupaa akun kestävän kellotilassa jopa 11 päivää. Rakenteeltaan kevyin kello on 40 millimetrin kellotaululla varustettu alumiininen Apple Watch 6. Kaikista kelloista löytyy GPS-paikannus. Uintiin sopii parhaiten Suunto 9 Peak, sillä se on vesitiivis 100 metriin asti.

Kello Suunto 9 Peak Garmin Fenix 6 Garmin Venu 2
Akun kesto

GPS-tilassa 25 tuntia

Retki-tilassa jopa 170 tuntia

GPS-tila: 36 tuntia, GPS ja musiikki: 10 tuntia, GPS akunsäästötilassa: 72 tuntia.

Perustilassa 11 päivää, 8 tuntia GPS + musiikki -tilassa
Mitat (leveys x syvyys x korkeus) 4,3 x 4,3 x 1,06 cm 4,7 x 4,7 x 1,47 cm 4,5 x 4,5 x 1,2 cm
Paino 62 g 80 g 62 g
GPS Kyllä Kyllä Kyllä 
Vesitiiviys Vesitiivis 100 metriin Kyllä (uinti) 10 ATM Rajoitetusti vesitiivis, 5 ATM

 

Kello Polar Grit X Polar Ignite 2 Apple Watch 6
Akun kesto 40 tuntia treenitilassa, ja 7 päivää kellotilassa. 20 tuntia treenitilassa, 5 päivää kellotilassa Sisään­rakennettu ladattava litium­ioniakku, jopa 18 tuntia
Mitat (leveys x syvyys x korkeus) 4,7 x 4,7 x 1,3 cm 4,3 x 4,3 x 0,85 cm 40 mm: 3,4 x 1,07 x 4,0 cm
44 mm: 3,8 x 1,07 x 4,4 mm
Paino 64 g 35 g

40 mm: Alumiini 30,5 g, ruostumaton teräs 39,7 g

44 mm: Alumiini 36,5 g, ruostumaton teräs 47,1 g

GPS Kyllä Kyllä Kyllä
Vesitiiviys

30 m (ISO 22810, soveltuu uimiseen)

Roiskevesitiivis WR (water resistance) 30 m 50 metrin vedenpitävyys­luokitus (ISO-standardi 22810:2010)

 

Löytyykö sinulta kokemusta jostain yllä mainituista kellosta – mikä on mielestäsi paras urheilukello? ⌚>

 

--

Lue lisää:

 


3 kommenttia

Olipa kiva kirjoitus! Varsinaista urheilukelloista minulla ei ole aikaisempaa kokemusta lukuunottamatta yli kymmenen vuoden takaista Suunnon urheilukelloa, josta en tykännyt ja sen käyttö loppuikin lyhyeen. Sen jälkeen minulla on ollut Polarin aktiivisuusmittareita, Ouran sormus levon ja aktiivisuuden träkkäämiseen sekä viimeksi älykellona Samsung Galaxy Watch. Ostin eilen Polar Grit X:n ja hieman jännittää, kuinka pahalta luopuminen eSIM-ominaisuuden omaavasta älykellosta lopulta tuntuukaan. 

Kokemusta Polar Grit X:stä minulla on siis vasta vajaan vuorokauden verran, mutta ainakin paluu tutun Polar Flown pariin tuntuu hyvältä. Siinä on selkeästi ja kiinnostavasti esitetty data, jota kaipasin Samsung Healthia käyttäessäni. Illan kävelylenkin träkkääminen sekä unien data vaikutti oikein lupaavalta. Enkä ole kaivannut sähköpostien tai puheluiden saapumista ranteeseen. Myöskin pelko siitä, että urheilukello tuntuisi liian massiiviselta on osoittautunut turhaksi. Koostaan huolimatta kello on kevyt ja istuu ranteeseen ihan nätisti. Se ei myöskään häirinnyt yöllä, mitä ehkä eniten etukäteen pelkäsin. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Polarin mallistoa kun katselee niin Grit X ja Vantage M2 menevät jo niin lähelle toisiaan, että ainakin itse miettisin tarkkaan kumpaan rahani laittaisin.

 

Pitäisi saada kellot rinnakkain käteen niin näkisi kumpi sopii itselle paremmin. Jos kellon rakenne on huonosti istuva niin se jää käyttämättä.

 

Itsellä nyt käytössä Vantage M, joka on täyttänyt tarpeen enemmän kuin hyvin.


@Kuukkelinpuu  kirjoitti:

Pitäisi saada kellot rinnakkain käteen niin näkisi kumpi sopii itselle paremmin. Jos kellon rakenne on huonosti istuva niin se jää käyttämättä.


 
Tämä on hyvä nosto. Itse kävin tosiaan myös vertaamassa ja sovittamassa kelloja ihan paikan päällä, koska nämä on aika massiivisia vekottimia ja näissä halkaisija isompi kuin Samsungin kelloni näytössä. Itse päädyin Grit X:ään, koska harrastan enemmän ulkoilulajeja kuin sisälajeja ja mahdollisesti tulen lataamaan reittikarttoja käyttööni. Myös akunkestolla oli merkitystä. En tosin vertaillut kaiken maailman urheilukelloja, vain Polarin paria kelloa. Myöskin Grit X:n ulkonäkö vaikutti valintaani, vaikka ei näissä hirmuisesti eroja ole. 

Vastaa