Samsung Galaxy S21 Ultra 5G - huippupuhelin huippukameroilla

 • 16 November 2021
 • 12 kommenttia
 • 142 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Artikkelisarja on tehty kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.

 

Samsung julkaisi tammikuussa uudet S21-sarjalaiset huippupuhelimet. Laitteita on kolme erilaista: S21 5G, S21+ 5G ja S21 Ultra 5G. Telia tarjosi minulle S21 Ultra 5G:n testiin. Puhelin saapui minulle pari päivää sitten, joten otan nyt ensituntumat laitteeseen.

S21 Ultra 5G löytyy myynnistä Telian verkkokaupasta. 

 

Samsung on siirtynyt myyntipakkauksissaan kohti ohuempaa muotoilua. Pakkaus on tyylikkään musta ja turhaa tilaa ei sen sisällä liialti ole. Heti kannen alta paljastuu itse puhelin, jossa oli aluksi suojamuovit lasipintojen päällä. Laitteen alla on pieni musta pahvirasia, josta löytyy SIM-korttipaikan avain, pika-aloitus/takuuopas ja USB-C-kaapeli. Laturia, kuulokkeita tai suojakoteloa mukana ei tule. Samsung on ottanut laturittomuudessa mallia Applelta, sillä myöskään uusien iPhonien mukana laturia ei tule. Monelta varmasti löytyy soveltuva virtalähde, sillä puhelin tukee USB-PD -standardin latausta 25W asti. Tarvikkeena voi ostaa Samsungin omaa 25W pikalaturia. Jostain syystä Samsung on kytkenyt oletuksena pikalatauksen pois päältä ja ihmettelin, miksi USB-PD 18W laturini eivät puhelinta kunnolla ladanneet. Syynä oli latausasetuksissa oleva kytkin. Tulee vain väkisin mieleen, että haluaako Samsung ajaa kuluttajan ostamaan tarvikelaturin kytkemällä asetuksen oletuksena pois? Superpikalataus (25W) näet päällä on.

 

 

 

 

Minulle testiin saapuneen laitteen väri on Phantom Black. Laitteen etuosaa hallitsee miellyttävä 6,8" QHD+ resoluution AMOLED-näyttö, joka tukee jopa 120 Hz virkistystaajuutta. Etukamera on aivan näytön keskellä ylhäällä. Samsung on esiasentanut näyttöön muovisen näytönsuojakalvon, joka on miellyttävä lisäsuoja hiusnaarmuja vastaan. Kalvo on selvästi Samsungin suunnittelema, koska se on erittäin lasimaisen tuntuinen, eikä tahmea. Joidenkin Xiaomin puhelimien mukana esiasetetut kalvot ovat olleet kovin tahmeita. Toki laitteen pitäisi olla kestävä, sillä lasipinnat - niin etu kuin takapuolella - ovat uutta Gorilla Glass Victusta. Sen luvataan olevan entistäkin kestävempää. Rohkeimmat voivat katsoa tästä YouTube-videosta, miten laite kestää pudotuksia betonilattiaan, sillä itse en nyt ajatellut kestävyyttä ainakaan tarkoituksella kokeilla. EverythingApplePron käsittelyssä laite kesti yllättävän hyvin.

 

Kestävyyttä laitteelta todellakin toivoo, sillä takakannen mattakäsitelty lasipinta on keväisillä keleillä kovin liukkaan tuntuinen. Itse saatan hankkia jonkin suojakotelon puhelimen kaveriksi. Tarjolla on koteloa S-Penillä ja ilman, sillä laite tukee Samsungin S-Peniä. Nopealla kokeilulla Galaxy Tab S4:n mukana toimitettu kynä tunnistuu ja toimii ongelmitta.

 

 

Mattamustaa takakantta hallitsevat laitteen kamerat. Ultra-mallin muista S21 sarjalaisista erottaa kameratoteutus. Ultrassa on 10x zoomiin kykenevä periskooppikamera. Vastaavanlaisia toteutuksia on nähty joissain Huawein puhelimissa sekä Xiaomi Mi 11 Ultrassa. Xiaomin laitetta ei ilmeisesti ole kovinkaan nopeasti tulossa Suomeen, joten Samsungin toteutusta voidaan pitää erittäin mielenkiintoisena valtavirrasta poikkeavana. Kameroista saa kyllä maksaa, mutta jos haluaa viimeisintä rautaa ja ominaisuuksia, laite niitä kyllä tarjoaa. Nopealla testailulla keväisenä, pilvisenä aamuna (joka järkkärillekin on haastava olosuhde) laitteen 10x zoom-kamera ainakin minun mielestä räjäyttää pankin. Jotain vuosia sitten parilla valmistajilla oli digipokkareita, joihin oli asennettu puhelinohjelmisto, mutta nyt käsittelyssä oleva uutukainen Samsung on jotain aivan muuta kuin R&D-pajalla kokeilunhalusta kyhätty härveli. Tarvittaessa 10x kameralla voidaan zoomata digitaalisesti jopa 100 kertaisesti. Videokuvauksenkin osalta laitteessa on erityinen pro-tila ja tuki 8k 24fps videoille.

 

Takakannen kamerakyhmystä löytyvät ylävasemmalta alaspäin

 • ultralaajakuva
 • laaja/normaali 108Mpix
 • 10 x periskooppitelekamera.

Sekä ylävasemmalta

 • lasertarkennuksen sensori
 • LED-salamavalo
 • 3x optiikalla varustettu telekamera.

Paneudun kameroiden toimintaan tarkemmin myöhemmissä katsauksissa laitteeseen, mutta laitetaan tähän pari 10x kameralla napsaistua kuvaa, mistäs muusta kuin 5G-tukiasemasta! Kuvat ovat suoraan kamerasta käsittelemättöminä. Sää oli pilvinen, joten ei kannata aivan lopullista arviota kamerasta vielä antaa. Lisäksi kuvat on tilansäästön takia pakattuja.

 

 

Lisäksi näkymä keväiseen metsään. Normaalikameran kuvassa aktivoitui HDR-tila.

 

 

 

Kas tälläinen alkutunnelmakatsaus tällä kertaa. Jatkossa, kun kokemuksia karttuu, syvennyn varmasti 5G:n toimintaan ja siihen, mitä mahdollisuuksia 5G tuo mukanaan. Lisäksi videokuvaustoiminnot ja yleinen suorituskyky saavat varmasti oman esittelynsä. Katson myös eSIM käyttöönottoa Telia DOT-liittymän kanssa.

 

Kommentoi ja kysy reippaasti, jos jotain tiettyä laitteeseen tai muuhun liittyen tulee mieleen! Torsti kiittää ja kuittaa. 

 

Edit 7.4. : Korjattu kirjoitusvirheitä ja sanamuotoja.

 

 


12 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

Kiitos @Purnipsi maistiaisista. Eipä ole S21 Ultran kameraa turhaan kehuttu, aivan uskomattoman tarkkoja kuvia! Tuo 10x kuvakin on todella hyvä. Mielenkiinnolla odottelen mitä tykkäät pidemmän testauksen jälkeen 🙂>

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@Merja_J@  kirjoitti:

Kiitos @Purnipsi maistiaisista. Eipä ole S21 Ultran kameraa turhaan kehuttu, aivan uskomattoman tarkkoja kuvia! Tuo 10x kuvakin on todella hyvä. Mielenkiinnolla odottelen mitä tykkäät pidemmän testauksen jälkeen 🙂>


Jes! Yritän saada kuvat näkymään esimerkiksi Google Drivesta siten, että laatu ei laske.

Itse asiassa otin tuossa toisenkin kuvaparin, jossa laatu pitäisi erottua paremmin. Tällä kerralla 10x zoom, Oneplus 8 vs S21 Ultra 5G. Aika jäätävä ero digitaalisen ja optisen zoomauksen välillä.

 

 

Oneplus 8 vastaa keskimääräistä puhelinta ilman telekameraa, sillä siinä käytetty Sonyn 48Mpix sensori on monessa muussakin puhelimessa ja samalla resoluutiolla ja Quad-Bauer -filtterillä varustettuja sensoreita on muillakin valmistajilla monissa laitteissa.

 

Tuo ero on yksinkertaisesti aika suuri. Tai no, yö ja päivä. Tuossa vielä oli ikkunalasi välissä, joten se tuo hieman sumeutta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Tuli tuossa hankittua Samsungin S-penillä varustettu silikoninen suojakuori. Pieneksi harmiksi Telian valikoimissa ei ole ainakaan tällä hetkellä S21 Ultran S-pen -kuorta joten jouduin turvautumaan kilpailijan tarjoamaan. Suokakotelo kylläkin Telian verkkokaupasta löytyy 89,90€ hintaan.


 


Samsung Galaxy S -sarjalaisista S21 Ultra on esimmäinen S-peniä tukeva puhelin. S-pen on sähkömangneettiseen kenttään perustuva stylus-kynä. Puhelimen näytössä on erityinen kerros, joka tunnistaa kynän kärjen liikkeet ja kosketuksen. Kynä ei ole perinteinen kapasitiiviseen tekniikkaan perustuva (kuten mikä tahansa kosketusnäyttökynä) vaan on enemmän Wacomin piirtolevykynien kaltainen, eli siis erittäin herkkä ja tarkka. Kynän mukana tulee muutama vaihtokärki ja pieni työkalu kärkien irroittamiseen. Laite tietysti tukee muitakin S-pen -kyniä, kuten esimerkisi Samsung Galaxy Tab S4:n mukana tullutta kynää.


 


 


 


Kotelon kanssa puhelimesta tulee kieltämättä aikamoinen laitos, mutta kotelon istuvuus ja design ovat selkeästi viimeisteltyjä. Reunat ja rakenne tuntuvat vankkatekoisilta. Kynä kulkee mukana kätevästi vasemmassa reunassa, mutta oikeakätiselle sijoituspaikka vaatii pientä akrobatiaa. Toisaalta puhelimen kaikki mekaaniset painikkeet ovat oikeassa reunassa, joten siihen ei kynän koloa ole voitu ymmärrettävästi laittaa. Kotelon ainoa heikko kohta vaikuttaa olevan aivan laturin liittimen yläpuolella oleva ohut silikonikaistale. Materiaali on hyvin ohutta ja pehmeää, joten se ei varmasti kestä mahdollisia venyttäviä voimia.Toisaalta sen katkeaminen ilmeisesti ole kuin kosmeettinen ongelma, koska laite pysyy kotelossa enimmäkseen alareunan kovemman materiaalin vaikutuksesta.


 


 


 


Mutta mihin käyttöön kynää oikein tarvitsee? Eikö se ole menneen talven lumia? Samsung itse mainostaa kynän olevan kätevä videoiden editoinnissa, muistiinpanojen luomisessa sekä piirtämisessä. Olenkin nopeasti kokeillut editointityökaluja kynän kanssa ja yllätys on ollut positiivinen. Videon leikkaaminen ja kuvien rajaaminen sujuu huomattavasti tarkemmin kynän avulla kuin mitä sormilla. Muistiinpanoja ja piitämistä en vielä ole oikeastaan kokeillut, mutta kun kynässä olevaa painiketta painaa, avautuu näytölle pikavalikko, josta voi valita nopean oikotien vaikkapa muistilehtiöön. Kaikkien makuun ja tarpeeseen kynä ei ole, mutta tarkkaan ohjaukseen sekä tiettyihin toimintoihin se on erittäin käyttökelpoinen apuväline. Hinnakas kotelo kyllä on (50-70€ jälleenmyyjästä riippuen), mutta toisaalta jos on ollut valmis pulittamaan yli tuhat euroa puhelimesta, ei muutaman kympin suojakuori enää "tunnu missään". 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Noin pari viikkoa S21 Ultra 5G:n kanssa on tullut vietettyä, joten nyt on hyvä hetki vetää yhteen muutamia havaintoja laitteesta.


Artikkeli on tehty kaupallisessa yhteistyössä Telian kanssa.

 

Suorituskyky

Puhelin on kirkkaasti parasta, mitä Samsung tällä hetkellä tarjoaa - tai ainakin melkein parasta. Euroopassa saamme nauttia Samsungin omalla Exynos 2100 -järjestelmäpiirillä varustetuista S21-puhelimista, kun esimerkiksi Samsungin kotimaassa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa puhelimesta löytyy Qualcommin Snapdragon 888 -piiri. Piiri vastaa puhelimen toiminnoista ja vaikka kummatkin piirit ovat paperilla melko samankaltaisia, on Qualcommin piirillä varustettu Samsung S21 Ultra hieman vikkelämpi toiminnoissaan. Esimerkiksi Gsmarena on vertaillut malleja vastakkain ja erityisesti jatkuvassa rasituksessa Snapdragon 888 -variantti nousee edelle. Lisäksi erilaisissa vertailuissa on mainittu pienistä eroista kameroiden kuvanlaadussa, sillä eri järjestelmäpiirien kuvasignaalikäsittelyprosessit eroavat toisistaan.

 

 

Miksi sitten nostan tämän seikan esiin? Olen nimittäin huomannut, että laitteen lämpötila nousee raskaassa käytössä. Samanaikainen valokuvaaminen ja tiedostojen lähettäminen pilveen 5G-yhteyttä hyödyntäen aiheuttaa 5G-yhteyden hetkellisen katkeamisen, kun järjestelmäpiiri suojelee itseään ylikuumentumiselta laskemalla suoritustehoa. Lisäksi kamerasovelluksessa on havaittavissa hetkellistä hidastumista kun kumpaatakin toimintoa tekee samanaikaisesti. Puhelin ei missään vaiheessa jumiudu tai "kaadu", mutta suorituskyvyn voisi olettaa säilyvän kovankin kuorman alla tasaisempana - erityisesti yli 1000€ hintaluokassa. Yllä olevassa kuvakaappauksessa 3DMark Wild Life -grafiikkatestin pistetulos on yhden testikerran jälkeen. Graafissa näkyy suorituskyvyn hajontaväli. Muutaman perättäisen testiajon jälkeen suorituskyky laskee noin 3000 pisteen tuntumaan.

 

Samsung ei tosin ole yksin suorituskyvyn hidastumisen kanssa, sillä esimerkiksi Xiaomi Mi 11 kärsii suorituskyvyn laskusta ainakin muutamien testisivustojen mukaan. Taustalla on se tosiseikka, että puhelimiin on ahdattu koko ajan tehokkaampaa rautaa. Nykypuhelimen suorituskyky vastaa helposti vanhemman pelikonsolin suorituskykyä eikä tietyissä laskentatehtävissä puhelimet jää paljoa parin kolmen vuoden takaisista työpöytäprosessoreista, läppäreiden prosessoreista puhumattakaan. Vain harvoissa pelipuhelimissa on aktiivijäähdytys, eli tuulettimella toimiva ilmankierto, kuten läppäreissä tai esimerkiksi Nintendo Switchissa. Tällä hetkellä passiivijäähdytyksen rajat tulevat tietyssä pisteessä vastaan.

 

Päivittäistä käyttöä ajatellen suorituskyky on aivan riittävää, eikä ylikuumenemista tai muutakaan takkuamista ole ääritilanteiden ulkopuolella ilmennyt. Käyttöliittymä on toiminut hyvin nopeasti. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että edes huippulaite ei ole immuuni pienille kömmähdyksille. Erityisesti puhelinta hotspottina käyttävien kannattaa muistaa, että jatkuvassa käytössä yhteysnopeus saattaa hidastua 5G:n kytkeytyessä pois laitteen lämpötilan noustessa liian korkeaksi.

 

Näyttö

 

Puhelimen näyttö on helposti yksi parhaista, mihin olen koskaan törmännyt. Näytön tarkkuus, liikkeen sulavuus ja värientoisto ovat erinomaisia. Joskus Samsungilla on ollut mahdollisuus vaikuttaa vielä tarkemmin näytön väriprofiiliin, mutta nykyisin valinnat rajoittuvat eloisaan ja luonnolliseen tilaan. Eloisassa tilassa värien kylläisyys nousee hieman yliampuvaksi, mutta toisaalta se saattaa miellyttää osaa ihmisistä. Amoled-tekniikalla toteutetut näytöt ovat yleisesti parhaita, joita saatavilla on. Joskus värisävyt voivat olla hieman liian kylläisiä, mutta puhelimen luonnollinen näyttötila mitä todennäköisimmin rajoittaa väriavaruuden sRGB:hen. Eloisa taas sallii hieman laajemman väriavaruuden. Minulla ei ole laitteistoa testata näytön värintoistoa, joten arvioni perustuu käsitykseeni asiasta.

 

  

 

Näyttöasetuksissa on myös muitakin asetusmahdollisuuksia. Mustalla puhelimella tumma teema näyttää todella hyvältä, koska puhelimen näytössä näkyvä musta on oikeaa mustaa, kiitos näyttöpaneelin tekniikan. Halutessaan näytön resoluutiota voi laskea matalemmaksi hieman pidemmän akunkeston toivossa. Pienempi resoluutio kuluttaa vähemmän akkua, koska näytönohjain ei tarvitse puskea kuvaa niin kovalla tahdilla. Lisäksi näytön virkistystaajuus on säädettävissä alempaan 60 Hz tilaan, mutta kun kerran on päässyt 120 Hz makuun, on puolta pienempään virkistystaajuuteen siirtyminen kuin paluu aikaan ilman siivutettua leipää.

 

 

Kamera

 

Kuten jo aloitusviestissäni kerroin, on kamera puhelimen ylivoimaisesti parasta antia. Parin viikon aikana olen ehtinyt kokeilemaan keväisten kukkasten kuvaamista sekä joitain maisemakuvia. Lisäksi zoom-kamerat ovat saaneet kovaa käyttöä erilaisten 5G-mastojen kuvailussa. Aivan järkkärille puhelin ei pärjää, mutta noin 20-30 metrin korkeudessa olevat asiat kuvautuvat hyvinkin tarkasti. Olen huomannut, että puhelimen kuvankäsittelyalgoritmi on joskus hieman liian innokas terävöittämään kuvaa. Lähelle zoomattu kuva saattaa etsimessä olla parempi kuin mitä lopullinen kuva. Samsung on kertonut laitteen ottavan useamman kuvan samanaikaisesti ja parantavan lopputulosta älykkäällä yhdistelyllä, mutta aina tämä yhdistely ei tunnu pääsevän parhaaseen lopputulokseen. Allaolevassa kuvaparissa tukiasema-antennista voi nähdä jälkikäsittelyn vaihtelevat lopputulokset.

 

 

 

 

Puhelimen oletuskamerasovellus on hyvin monipuolinen. Pro-tilojen (niin valo- kuin videokuvaus) lisäksi on erilaisiin tilanteisiin optimoituja kuvausohjelmia. Erityisesti lähikuvauksessa laite suosii "tarkennuksen parannusta", joka tarkoittaa lähikuvien ottamista ultralaajakuvakameralla. Kyseisellä kameralla (f/2.2) saadaan syväterävyydeltään huomattavasti suurempia kuvia kuin mitä pääkameralla (f/1.8). Aivan hienoimpien yksityiskohtien osalta kuvanlaatu aavistuksen kärsii, mutta kuvat ovat erittäin näyttäviä. Toisaalta pääkameralla kuvatessa taustan saa hienosti sumentumaan. Olen kuitenkin huomannut tarkennuksen hallinnan hieman haasteelliseksi erittäin pienen syväterävyysalueen vuoksi, mutta tätä varten makrotila juuri on.

 

Samsung on tuonut S21 Ultraan mielenkiintoisen yökuvaustilan. Puhelin ottaa usean perättäisen kuvan ja liittää ne yhteen siten, että lopputuloksena on yksi hyvin valoittunut kuva. Paikallaan olevista kohteista normaalissa katuvalaistuksessa saa aivan kelpo kuvia.

 

 

 

 

 

Mielestäni puhelimella saa otettua "point-and-shoot" -logiikalla, ilman suurempaa asetusten säätämistä lopputulokseltaan miellyttäviä kuvia. En ole ammattivalokuvaaja, mutta mielestäni S21 Ultran kuvanlaatu riittää loistavasti verkkojulkaisuihin sekä mahdollisesti tarpeen vaatiessa printattaviin suurennoksiin, jos sellaisia tykkää kuvistaan tilailla. Laitteen automatiikka suoriutuu hienosti ja optimoi toiminnot kulloinkin parhaiten soveltuviksi. Toki jos pelit ja pensselit kuvankäsittelyyn on, voi puhelimella tallentaa myös RAW-muotoisia kuvatiedostoja, jotka ovat suoraan kamerakennolta muokkaamattomana tallennettuja. Videokuvausta en vielä ole kunnolla ehtinyt kokeilemaan. Se onnistuu parhaimmillaan 8k 24fps laadulla, mutta varmasti käytön kannalta järkevämpi kuvakoko/kehysnopeus on 4k 60 tai 4k 30 fps.

 

Lopuksi pari kiteytystä

 

 • Puhelimen suorituskyky on parhaiden Android-älypuhelimien joukossa vaikka jääkin aivan terävimmästä kärjestä 
 • Laitteen sisäänrakennetut kaiuttimet ovat miellyttävät videoiden ja muiden sisältöjen kuunteluun. Kaiuttimet toistavat äänen kovimmallakin asetuksella ilman säröä
 • Kamera on tällä hetkellä yksi parhaista puhelinkameroista.
  • Äskettäin julkaistu Xiaomi Mi 11 Ultra kannattaa pitää mielessä, koska se on oikeastaan ainoa Android-leirin haastaja S21 Ultralle. Saatavuus on vielä Mi 11 Ultran osalta avoinna.

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +21

Miten on @Purnipsi tuntuuko, että Samsung Galaxy S21 Ultra 5G on hintansa arvoinen?

Vaikka pakkaus ei sisältänyt puhelimen laturia eikä suojakuorta?

Kompensoiko puhelimen kamera, suorituskyky ja näyttö sitä että sillä on hintaa merkittävästi?

Miten muuten puhelimen liitettävyys tietokoneeseen hoituu, onko sinulla jokin sovellus vai liitätkö kaapelilla?

Itse käytän OnePlussan ja aiemmin Samsungin kanssa Puhelimeni oheissovellusta liittääkseni sen läppäriin (Lenovo). Sain sen avulla siirrettyä puhelimesta kuvia läppärille, jolla tein viimeisimpiä kirjoituksia OnePlussasta yhteisöön. Kuvien laatu ei näin kärsinyt omasta mielestäni ollenkaan vaan näkyvät yhteisössäkin aika terävänä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Hyvä kysymys, @kiisseli67 ! Mielestäni siihen, onko laite hintansa arvoinen, ei ole yhtä suoraa vastausta. Se on selvää, että laite on kallis. 1300€ on suuri summa rahaa. Onkin mielenkiintoista tarkastella, onko juuri tämän puhelimen kohdalla oikeutusta suureen rahasummaan.

 

Hinta - tai tarkemmin arvostus - rakentuu niin fyysisestä laitteesta kuin aineettomista asioista, joita kukin arvostaa oman arvomaailmansa mukaisesti. Brändi, tässä tapauksessa Samsung, on jokaiselle jonkin arvoinen. Erityisesti erään toisen laitevalmistajan kohdalla pelkällä brändillä on mielestäni välillä rahastettu hieman kömpelöilläkin tuotteilla. Se, että jotkin julkisuuden henkilöt tai muut vaikuttajat käyttävät tiettyä tuotetta saa meidät haluamaan kyseistä asiaa. Se, että asia kuvataan ainutkertaisena, uutena ja jännitävänä lisää kiinnostusta sitä kohtaan.

 

S21 Ultra on fyysisesti laitteena niin laadukkaasti ja viimeistellysti tehty laite kuin mitä vain voi olla. Laite on jokaiselta ominaisuudeltaan selkeästi harkitun oloinen ja Samsung on laittanut siihen viimeisimmät innovaationsa. Mutta onko kuitenkaan 1300€ soveltuva hinta puhelimesta? Mielestäni jos haluaa viimeisimmät innovaatiot ja ominaisuudet (tosin Euroopan mallissa on Samsungin tingitty järjestelmäpiiri), on hinta oikeutettu. On tarkoitus, että tietyt asiat ovat hyvin kalliita, koska jos ne eivät olisi kalliita, ei niitä myöskään arvostettaisi niin paljoa. 

 

Brändinä, aineettomina asioina, Samsung on mielestäni myös tunnettu ja luotettu merkki. En osaa sanoa, käyttääkö Samsungia jotkin julkimot, mutta ainakin Samsungin TV-mainontaa S21 sarjasta on tullut sangen kaupallisilla TV-kanavilla.

 

Mutta onko laite hintansa arvoinen? Kuten edellä kirjoitin, on laitteella tietty tarkoitus olla juuri sen hintainen kuin mitä se on. Jos juuri nyt olisin puhelinta ostamassa omalla rahallani, antaisi lompakko myöden ostaa S21 Ultran. Mutta vaikka laite on niin hyvä kuin mitä se kokeilujeni pohjalta on ollut ja kamerakin on vallan mainio, en puhelinta ostaisi. Tämä siksi, että en näe laitteen tuovan juuri minun käyttötarkoituksiini niin paljoa lisäarvoa, että olisin valmis käyttämään tuhattakolmeasataa euroa siihen. Puhelimella on tietty käyttäjäryhmä, jolle se varmasti kelpaa hinnasta riippumatta. Hintaa on mietittävä omien käyttötarpeittensa kohdalta siten, että tuoko se lisäarvoa käytetyn rahasumman edestä.

 

Monimutkikas vastaus, mutta tiivistäen:

 • Minulle laite ei ehkä ole hintansa arvoinen
 • Jollekin toiselle, joka tarvitsee juuri S21 Ultran ominaisuuksia laite on hintansa arvoinen, esimeriksi jos laite tulee työkäyttöön (valo/videokuvaus)

 

 

Sitten mitä suojakuoriin ja laturiin tulee:

 

Samsung ei muistaakseni ole koskaan toimittanut suojakuoria puhelimiensa mukana. Oneplus ja Xiaomi muistaakseni aloittivat perussuojakuorten toimittamisen laitteiden mukana. Se on hyvä lisä, mutta mielestäni ei mitenkään välttämättömyys. Olemme kuitenkin vähitellen oppimassa odottamaan suojakuoria laitteiden mukana. Olen myös sitä mieltä, että jos on valmis käyttämään yli tuhat euroa puhelimeen, ei muutama kymppi suojakuoriin pitäisi tuntua missään. Voisihan valmistajalla toki olla jokin kampanja, että saisi valita mieleisensä kuoret jos haluaa. Epäilen kuitenkin, että kuorien hinnoissa katteet ovat korkealla, koska silikonin valaminen ei varmasti kovinkaan kallista ole.

 

Latureita on monella jo monessa nurkassa ja olisihan kiva, jos "superpikalaturi" tulisi laitteen mukana, koska tuo lataustoiminto on kuitenkin puhelimen ominaisuuksissa eräs avainominaisuus.

 

Tiedostoja olen siirtänyt niin kaapelilla kuin langattomasti Google Driven kautta. Siirrän myös yksittäisiä kuvia Telegrammin "saved messages" kansion kautta. Se on kätevää, jos käyttää useaa eri laitetta ja pöytäkonetta tai läppäriä. Tiedostot ovat siellä aina saatavilla.

 

S21 Ultra tukee lisäksi erityistä Samsung Dex -tilaa, joka on eräänlainen työpöytätila. Voisin esitellä vielä tuota tilaa kuhan kerkeän.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Samsung päivittelee huippumallejaan kiitettävän nopeasti. Nyt tulleessa päivityksessä luvataan parannuksia kameraan. Foorumeilla oli juttua ainakin kamerasovelluksen responsiivisuuden parantumisesta. Pitääpä testata!

 

 

 

Ja pari kuvaa eiliseltä. Hieman pakattuja.

 

  

 

 

 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

S21 Ultra ottaa hämmästyttävän hyviä kuvia mm. Kuusta, tämä ihan käsivaralla räpsäisty. Mene ja tiedä, paranteleeko tekoäly lopputulosta.

 

 

 

Ja tähtitaivas yötilassa:

 

 

Juuri nyt S21 Ultra 5G (128 gigan malli) on alennuksessa, 999€ Telian verkkokaupassa.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19

En lakkaa ihmettelemästä noita kuvia. Ihan uskomattomia! Huomasitko muuten tuon toukokuun päivityksen jälkeen muutoksia kameran ominaisuuksissa? Ja onko tuon jälkeen tullut uusia? 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

En kyllä suoria muutoksia ole itse huomannut. Muutamassa perättäisessä päivityksessä parannettiin kameraa, mutta luulen Samsungin vain kopioineen päivitystiedoitteen aina uuteen. Ehkä pientä parannusta on tullut erilaisten siirtymien tasaisuuteen ja yleiseen käyttökokemukseen.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Puhelinta on nyt tullut käytettyä nelisen kuukautta lähes jokapäiväisesti, joten kasaan yhteen muutaman matkalla mieleeni juolahtaneen ajatuksen.

 

Fold ja Flip 3-puhelimien julkistuksen myötä S21 Ultra on Samsungin huippumalli tavallisten älypuhelinten osalta. Siinä missä nuo tarjoavat uudenlaisia ominaisuuksia, on S21 Ultra luotettava kumppani tavallisempaa toteutusta vaativalle.

 

Samsung on päivitellyt puhelimen ohjelmistoa reippaasti ja tällä hetkellä sisällä on elokuun tietoturvakorjaukset. Aiemmassa viestissäni kirjoitin, että puhelin on saanut "patch notes" tietojen perusteella lähes jokaisessa kuukausipäivityksessä parannuksia kameran toimintaan. En ole millään kyennyt testaamaan jokaista käyttötilannetta erikseen, mutta ainakin yleinen toiminta on tuntunut parantuneen, tai se on alitajuista. Ainakaan mitään ei ole mennyt rikki, jota voidaan nykypäivänä pitää saavutuksena.

 

Hirmuhelteillä laite kävi hieman kuumana erityisesti kuvatessa, mutta nyt kun säätila on jo hieman syksyisempi, ei kuumentumisongelmia ole ollut. Laite tuntuu pitkässä käytössä vain lievästi lämpimältä, joka on mielestäni normaalia jokaiselle älypuhelimelle. 5G:n osalta noin +30 °C sisälämpötila oli liikaa, ainakin  käyttöpaikassani, jossa 5G ei vielä suoraan kuulu vaan yhteys tulee parin seinän läpi. Nyt kun sisäilma on viileämpää, pysyy laite 5G verkossa lähes koko ajan.

 

Laite on välillä ollut alennusmyynnissä, kuten tälläkin hetkellä, tallennustilan koosta riippuen 999/1049/1179€ hintaan. Linkki Telian kauppaan.

Tuhat euroa on suuri summa rahaa, mutta nopealla haarukoinnilla tonnin molemmin puolin myydään iPhone 12 miniä ja Oneplus 9 Pro:ta. Mielestäni Samsung Galaxy S21 Ultra tarjoaa näihin puhelimiin verrattuna niin uniikin kameraratkaisun, että vähänkin puhelimella kuvia ottavan kannattaa vahvasti harkita laitetta. Tällä hetkellä uusista puhelimista vain Sony Xperia 1 mk III tarjoaa hieman samanlaisen periskooppikameran, kun Xiaomin Mi 11 Ultra jäi käytännössä pöytälaatikkojulkistukseksi.

 

Jos siis haluat puhelimen loistavilla kameroilla, on S21 Ultra valintasi.

 

Lopussa pari kuvaa kesän ja syksyn ajalta. Kuvat ovat suoraan kamerasta ja aukeavat klikattaessa suurempina. Lisäilen kommentteja kuvateksteihin.

 

 
 

 

 

EDIT: lisätty tämä teksti viallisen HTML koodin vuoksi.

 

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +9

Telialla on tällä hetkellä S21 Ultra tarjouksessa 999€ hintaan tai hieman alle 28e/kk 3v. korottamalla maksuajalla, joten tilaisuus kannattaa hyödyntää, jos on haaveillut tästä puhelimesta. Sanoisin, että tämä malli on kameraltaan lähes parasta mitä tällä hetkellä markkinoilla on tarjolla.

Vastaa