Samsung Galaxy Watch 4 Classic - älyä ranteeseen

  • 16 November 2021
  • 4 kommenttia
  • 364 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Kaupallinen yhteistyö Telian kanssa.


  


Sain Telialta Samsung Galaxy Watch 4 Classic 46mm -älykellon testiin. En ole kovin tottunut käyttämään rannekelloja, sillä päivätyössäni kellot ovat pannassa hygieniavaatimusten vuoksi. Älykelloa ei minulla ole aiemmin ollut kuin pienen hetken Sonera Klaanin aikaan testissä, joten on mielenkiintoista nähdä, millainen upouusi kello käyttökokemukseltaan on. Ainakin käyttöjärjestelmä on vaihtunut Tizenista Googlen Wear OS:n.


 


Tässä Galaxy Watchin versiossa on myös 3G/LTE-yhteydet, joten kello toimii hienosti yhteen Telian Yhteys Multi Älykelloon kanssa. Normaalihinnaltaan 7,90€/kk oleva lisäpalvelu matkapuhelinliittymän kylkeen mahdollistaa puheluiden, tekstiviestien ja datan käytön puhelinliittymän paketista. Kello on silloin ikäänkuin oma puhelin, jolla voi soittaa ja viestitellä puhelimen tapaan. Kätevää, jos ei halua ottaa puhelintaan mukaan esimerkiksi uintiretkelle. Kello nimittäin on vedenpitävyydeltään 5ATM-tasoa, eli pitäisi kestää upotuksen 50 metriin kymmeneksi minuutiksi. Samsung itse kertoo 5ATM-luokiteltujen laitteiden soveltuvan uintiin, mutta esimerkiksi porealtaiden vesisuihkuja pitää välttää kuten myös vesihanoista tai kasteluletkuista tulevaa virtausta.


 


Huomionarvoista on se, että Galaxy Watch 4 Classic toimitetaan mustan muovirannekkeen kanssa. Telia Kaupan mukaan materiaali on kumia, mutta ainakin minusta vaikuttaa enemmän silikonilta. Ranneke on kooltaan M/L. Vaihtorannekkeita on tällä hetkellä tarjolla ainakin Samsungin verkkokaupassa.


 


Katsotaan liittymätilausta ja kellon muita ominaisuuksia hieman myöhemmin.


 


4 kommenttia

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Jos oletuskellotaulu rupeaa kyllästyttämään, on vaihtoehtoja mistä valita!

 

Lisää saa Google Playsta. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Galaxy Watch 4:n käyttöönotto oli helppoa ja myös liittymätilauksen tekeminen onnistui ilman suurempia ihmettelyitä. Lisäsin kellon Galaxy Z Fold 3 puhelimen kaveriksi, joten kummatkin laitteet ovat Samsungin valmistamia. Puhelin latasi kellon käyttöön vaadittavan plugarin ja sen jälkeen hallinta onnistuu bluetooth-yhteyden yli.

 

Liittymän tilaaminen tapahtui puhelimen kautta siten, että samasta hallintasovelluksesta tuli tilata uusi liittymä, joka on liitetty puhelinliittymään. Sovelluksesta aukesi linkki Telian sivulle, josta tilaus tapahtui ja kello osasi noutaa tuon SIM-kofiguraation omaan sisäiseen eSIM-korttiinsa lähes välittömästi.

 

Mitä siten LTE-yhteydellä kellossa tekee?

 

Ensiksi se tuo vapautta. Jos sattuisi menemään jonnekin kello kädessä mutta jättäen puhelimen pois, voi vastailla puheluihin ja tarkistaa viestit. Lisäksi jollain tasolla musiikin kuuntelukin kellossa onnistuu. Spotifyn sovelluksessa on vain jotain outoa virheilyä, että jokaisessa tilanteessa toisto ei onnistu, eikä äänenlaatukaan mikään tajuntoja räjäyttävä ole. Pysyttelisin ihan korvanapeissa. Puhelut ja viestit voi olla kätevää tarkistaa vaikka urheilusuorituksen aikana kellosta, jolloin ei tarvitse kaivaa puhelinta taskusta. Joissain tilanteissa puhelin taas ei voi olla mukana, tälläinen on mm. uintisuoritus. Kannattaa huomata, että kovin pitkää uintisuoritusta ei kellolla kannata pitää ja mahdollisesti rentoutuessa pitää varoa vesisuihkuja, sillä vaikka kello on suojattu vedeltä, ei se kuitenkaan kaikkea kestä. Suhtaudun myös skeptisesti siihen, että kaikki ilmoitukset tulee tarkistaa heti ja välittömästi. Eikö edes urheillessa tai rentoutuessa voi olla irti älymaailmasta?

 

Kolmantena täkynä kello tuo hyvinvointiominaisuuksia. Voit mitata kellolla kehon koostumusta, EKG:tä (etsii vain eteisvärinää, eli flimmeriä), verenpainetta, happisaturaatiota ja nukkumista.

 

Hyvinvointiominaisuudet ovat mukava lisä, mutta hieman epäilen joidenkin tarkkuutta. Esimerkiksi stressin mittauksessa sain kahdessa perättäisessä mittauksessa ensimmäisestä maksimaalisen stressin mutta välittömästi perään tehdystä pienimmän mahdollisen. EKG on terveydenhuollossa työskentelevän kannalta mielenkiintoinen asia ja laite antaakin I kytkentää vastaavan, laadultaan tosin hieman heikon, sillä riittävän rentona oleminen on vain vaikeaa. EKG-rekisteröinti vaatii ehdonta rentoutumista, sillä muuten tulkittava sydämen sähkövirta jää lihasvärinän sähkövirran alle ja näkyy kaaviossa häiriönä.

 

Vaikka kello on hieno ja monipuolinen, on yksi asia mielestäni pahasti pielessä. Useampi vuosi sitten (löytyy varmaan Yhteisön arkistosta) testasimme ensimmäisiä Galaxy Watch-kelloja ja tuolloin akku kesti noin vuorokauden. Nyt uusinkaan malli ei pääse edes bluetooth-yhteydellä (mobiiliverkon voi nimittäin valita olemaan "idle" tilassa, jos kello on yhteydessä puhelimeen) kuin ehdottomaan parin päivän valmiusaikaan. Toki kelloa on kätevä ladata langattomalla virrajaolla puhelimesta "on the go" , mutta olisin kyllä odottanut ainakin Huawein vastaavan kellon tasoista akun kestoa. Siitä voi kaverini @kiisseli67  https://yhteiso.telia.fi/t5/Laite-esittelyt-ja-uutiset/Huawei-Watch-3-Pro-Alya-ranteessasi-monin-verroin/td-p/227872 artikkelista.

11h kestää vain akku mulla.. ei hyvä homma

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

@Mafffe  kirjoitti:

11h kestää vain akku mulla.. ei hyvä homma


Ei todellakaan hyvä homma. Saisi Samsung ottaa tässä asiassa mallia Huawei Watch 3 Pro älykellolta, jossa akku kestää tehokkaasti käytettynäkin 5 päivää.

Vastaa