Esittely

Tällaiset ovat uudet iPad mini (2021) ja iPad 10.2 (2021)

  • 16 November 2021
  • 4 kommenttia
  • 76 katselukertaa

Applen julkistustilaisuudessa 14.9. esiteltiin kaksi uutta iPad-mallia; uudistunut 9. sukupolven iPad sekä 6. sukupolven iPad mini. iPad mini uudistui merkittävästi muun muassa täysin uudistetun ulkomuodon ja A15 Bionic järjestelmäpiirin myötä. 9. sukupolven iPad uudistui maltillisemmin, mutta tarjoaa sekin paranneltuja ominaisuuksia hintapistettä nostamatta.


iPad mini 2021 - tehoa kätevissä mitoissa

 


6. sukupolven iPad mini oli omasta mielestäni todella kiinnostava uutuus Applelta. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy iPad minin uuteen ulkomuotoon. Alumiininen kotelo neljässä valloittavassa värissä, pyöristetyt kulmat sekä näytön ohuet reunat saavat iPad minin näyttämään korkealuokkaiselta. Ohuiden reunojen mahdollistamiseksi kotinäppäin onkin sijoitettuna iPad minin yläkulmaan. Kotinäppäimeen on sisällytetty Touch ID -sormenjälkitunnistus.

 

iPad minin näytön koko kasvoi edeltävän mallin 7.9 tuumasta 8.3 tuumaan ilman, että laitteen kompaktista koosta olisi tarvinnut tinkiä. Liquid Retina -näytön kirkkaus on jopa 500 nitiä ja se on tarkkuudeltaan 2266x1488 pikseliä. iPad minin täysin laminoitu näyttö vähentää heijastavuutta, pitäen sen ainoastaan 1,8 prosentissa. Näytön DCI-P3-väritila mahdollistaa aikaisempaa laajemman värimaailman sekä tarkemman värintoiston. 6. sukupolven iPad mini tukee lisäksi Applen True Tone -tekniikkaa. True Tone tunnistaa ympäristön värilämpötilan ja muuttaa sen mukaan näytön värejä muun muassa niin, että valkoinen näyttää valkoiselta eikä esimerkiksi keltaiselta tai siniseltä.

 

 


2021 iPad minin uusi A15 Bionic -siru mahdollistaa aikaisempaa tehokkaamman suorituskyvyn. Samainen siru löytyy myös uusista iPhone 13 -puhelimista. Valmistaja ilmoittaa, että uuden sirun myötä iPad minissä on jopa 40 prosenttia nopeampi prosessorin suoritus­kyky, ja Applen Neural Engine peräti tuplaa kone­oppi­misen nopeuden. Näytönohjaimen taas ilmoitetaan olevan 80 prosenttia edeltäjäänsä nopeampi. Entistä tehokkaampi näytönohjain ja koneoppiminen tekevät erityisesti luovista puuhista, kuten kuvanmuokkaamisesta ja piirtämisestä tai vaikka pelien pelaamisesta miellyttävää. iPad mini tukee lisäksi nopeaa 5G-verkkoa ja viimeisintä Wifi 6 -standardia. SIM-kortiksi käy Nano-SIM tai eSIM. iPad mini -malleista valittavanasi on 64 Gt tai 256 Gt tallennustiloilla.

 

Nopeutta ei lupaile pelkästään uusi siru ja viimeisimmät verkkoyhteydet, vaan myös iPad minin USB-C-portti. USB-C-portin kerrotaan olevan jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin Lightning-portti. Tämän lisäksi USB-C-liitäntä mahdollistaa aikaisempaa enemmän mahdollisuuksia lisätarvikkeille ja hubeille. Ja mitä lisätarvikkeisiin tulee, tukee iPad mini 2021 myös toisen sukupolven Apple Pencil -kynää. Apple Pencil kiinnittyy magneetin avulla iPad minin reunaan, josta se myös latautuu langattomasti. Tuki 2. sukupolven Apple Pencilille tekee iPad ministä esimerkiksi loistavan mukana kulkevan luonnostelulehtiön, joka on aina helppo ottaa käyttöön.

 

 


Myös iPad minin kamera on kokenut uudistuksia. Takakamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja sen toimintaa tukee neljän LED:in True Tone -kuvausvalo. Etukamerasta vastaa 12 megapikselin 122 asteen ultralaajakulmakamera. A15 Bionic uusi kuva­prosessori ja älykäs HDR 3 tekevät Applen mukaan kuvistasi entistä korkealaatuisempia. Uuden iPad minin etukamera tukee lisäksi Applen Stage Center, eli Valokeila-ominaisuutta. Valokeila-ominaisuus seuraa automaattisesti kohdetta ja tarvittaessa zoomaa kohteeseen videopuheluissa. Valokeila-ominaisuus olisi näppärä myös videoiden tekemistä ajatellen esimerkiksi Instagramiin tai TikTokiin, mutta ainakin toistaiseksi se on hyödynnettävissä vain puheluissa.

 

Tilaa iPad mini 2021 64 Gt    Tilaa iPad mini 2021 256 Gt


iPad mini 6. tekniset tiedot:

 

 

Näytön koko: 8,3"
Resoluutio: 2266 x 1488, 326 ppi
Etukamera: 12 MP ultralaajakulmakamera
Etukameran ominaisuudet: Älykäs HDR 3, HD-videokuvaus, Timelapse-nopeutus videonvakautuksella, laajennettu sävyala jopa 30 fps videoissa, videonvakautus, Retina Flash -salama
Takakamera: 12 MP laaja­kulma­kamera
Takakameran ominaisuudet: 5x digitaalinen zoom, viisielementtinen linssi, 4-ledinen True Tone -salama, Focus Pixels -tarkennus, älykäs HDR 3, panoraama 63MP
Tallennustila: 64 Gt / 256 Gt
Suoritin: A15 Bionic -siru, 6-ytiminen prosessori, 5-ytiminen näytönohjain, 16-ytiminen Neural Engine
Mitat: 134,8 x 195,4 x 6,3 mm
Paino: 297 g
Käyttöjärjestelmä: iPadOS 15
Muistikorttipaikka: Ei
Videokuvaus: 4K HD -videokuvaus, 4-ledinen True Tone -salama, Timelapse-nopeutus, automaattinen videotarkennus, paranneltu videonvakautus, laajennettu sävyala jopa 30 fps videoissa
Sim-kortti: Nano-SIM, eSIM
IP-luokitus / suojaus: Ei
Liittimet: USB-C, magneettinen liitin
Wifi: 802.11ax wifi 6
Bluetooth: 5.0
Verkko: 5G
Paikannus: GPS/GNSSi, Beacon-mikro­paikannus, wifi, digitaalinen kompassi
Sormenjälkitunnistin: Kyllä, Touch ID
Kasvojen tunnistin: Ei
Langaton lataus: Ei
Akku: Sisäinen 19,3 watti­tunnin litium­polymeeriakku (jopa 10 tuntia verkon selaamista wifin kautta tai videon katselua)
Myyntipakkauksen sisältö: Apple iPad mini, USB-C-latauskaapeli (1 m), 20 W USB-C-virtalähde
Takuu: 12 kk

 

 

 

 

iPad 2021 - uudistettu klassinen iPad

 

 

Uusi, 9. sukupolven iPad ei ulkomuodoltaan ole kokenut uudistuksia, vaan design on pidetty ennallaan. iPadin reunukset kehystävät 10,2 tuuman Retina-näyttöä, ja tuttuun tapaan reunan alaosasta löydät Touch ID -sormenjälkitunnistimen. Näytön 2160 x 1620 pikselin resoluutio on niin ikään ennallaan kuin myös 500 nitin kirkkaus. Uutena näytön ominaisuuksiin on tuotu True Tone -ominaisuus, joka säätää näytön kuvan ympäristön valaistuksen mukaan; esimerkiksi, kun olet ulkona näyttö kirkastuu ja värit muuttuvat.

 

Uudessa iPadissä on A13 Bionic -siru, joka on sukupolven uudempi kuin edeltäjässään. Apple kertoo A13 -sirun olevan 20 prosenttia tehokkaampi, niin peruslaskennassa, graafisessa suorituskyvyssä kuin myös Neural Engine -tekoälylaskennassa edeltäjäänsä verrattuna. Uudemman sirun myötä hyödyt esimerkiksi sovelluksien moniajossa tai peleissä. Tallennustilaa on kasvatettu puolella viime malliin verrattuna. Uuden iPad 9. tallennuskapasiteetti on 64 Gt tai 256 Gt. 5G-verkolle ei tuotu tukea, vaan iPad 2021 tukee LTE-mobiilinettiä. SIM-kortiksi käy Nano-SIM tai eSIM.

 

 


Uuteen iPad 2021 -malliin ei tuotu USB-C-porttia vaan laitteesta löytyy yhä Lightning-liitäntä. Pitkäaikaisille iPad käyttäjille tämä saattaa joissain tapauksissa olla helpotus siinä mielessä, että kenties jo aikaisemmin hankitut donglet ja laturit toimivat uudessakin iPadissa. Uusi iPad tukee ensimmäisen sukupolven Apple Pencil -kynää, jolla rustaat muistiinpanot ja luonnokset vaivatta. Ensimmäisen sukupolven Apple Pencil ladataan Lighting-portin kautta, eikä sille ole magneettista pidikettä iPadin rungossa.

 

 

 

iPad 9. takakamera on 8 megapikseliä, joka on sama mitä edeltävässäkin mallissa oli. A13-siru kuitenkin tuo kuvaamiseen etuja, kuten paremman automaattitarkennuksen ja hämärässä kuvaamisen. Etukameraosastolla pääset kuitenkin nauttimaan merkittävimmistä uudistuksista. Etukamera on päivitetty 12 megapikseliin 122 asteen ultralaajakulmakameralla, kun 8. sukupolven iPadin etukameran tarkkuus on ainoastaan 1.2 megapikseliä. Tarkempi etukamera vastaa nykypäivän vaatimuksia, kun ajatellaan esimerkiksi videopuheluiden yleistymistä. Etukamerassa on lisäksi mainio kohdetta seuraava valokeila-ominaisuus, joka löytyy muun muassa myös ylhäällä esitellystä iPad ministä.

 

Tilaa iPad 2021 64 Gt    Tilaa iPad 2021 256 Gt

 

iPad 9. tekniset tiedot:

 

Näytön koko: 10,2" Retina-näyttö
Resoluutio: 2160 x 1620
Etukamera: 12 MP
Etukameran ominaisuudet: Valokeila, Ultralaajakulma, 122° kuvakulma, ƒ/2.4 aukko, HDR kuville, 25 fps, 30 fps tai 60 fps 1080p HD-videokuvaus, Timelapse-nopeutus videon­vakautuksella, sävyala jopa 30 fps videoissa, Parannettu videon­vakautus
Takakamera: 8 MP
Takakameran ominaisuudet: Laaja­kulma­kamera, ƒ/2.4 aukko, Jopa 5 x digi­taalinen zoomaus, Viisi­elementtinen linssi, Panoraama jopa 43 MP, HDR kuville, Automaattinen kuvan­vakain, Sarja­kuvaus­tila.
Tallennustila: 64 Gt / 256 Gt
Suoritin: A13 Bionic-siru 64-bittisellä arkki­tehtuurilla
Mitat: 250,6 x 250,6 x 174,1 x 7,5 mm
Paino: 498 g
Käyttöjärjestelmä: iPadOS 15
Muistikorttipaikka: Ei
Videokuvaus: 25 fps tai 30 fps, 1080p HD-video­kuvaus, 30 fps 720p HD-video­kuvaus, 3 x zoomaus Hidastetun videon tuki 720p (120 fps), Timelapse-nopeutus videon­vakautuksella, Parannettu videon­vakautus (1080p ja 720p), Automaattinen video­tarkennus
Sim-kortti: Nano-SIM, eSIM
Dual SIM: Ei
IP-luokitus / suojaus: Ei
Liittimet: Lataus virtalähteen tai tieto­koneen USB-C-liitännän kautta
Wifi: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), kaksi­taajuuk­sinen (2,4 GHz ja 5 GHz)
Bluetooth: Bluetooth 4.2
Verkko: 4G
Paikannus: Digitaalinen kompassi, vBeacon-mikro­paikannus, Sisään­­­rakennettu GPS/GNSS
Sormenjälkitunnistin: Kyllä, Touch ID
Kasvojen tunnistin: Ei
Langaton lataus: Ei
Akku: Sisäinen 32,4 watti­tunnin litium­polymeeriakku Jopa 10 tuntia verkon selaamista wifin kautta tai videon katselua
Myyntipakkauksen sisältö: iPad 10,2" (2021), virtakaapeli
Takuu: 12 kk

 

 

iPadOS 15: kiinnostavimmat ominaisuudet

 

Kummassakin, niin 6. sukupolven iPad minissä kuin myös 9. sukupolven iPadissä on esiannettuna uusi iPadOS 15 -käyttöjärjestelmä. iPadOS 15 monipuolistaa iPadin käytettävyyttä ja mahdollistaa uusia ominaisuuksia. Uusi käyttöjärjestelmä tuo myös aiemmin nähtyjä toimintoja iPadiin, kuten iPhonen iOS 14:ssä esitellyt widget-sovellukset, jotka voit sijoittaa vapaasti osaksi kotinäkymää. Myös iPhonesta tuttu Appikirjasto tulee iPadiisi uudistuneen käyttöjärjestelmän myötä.

 

Moniajon monipuolisuutta on viety iPadOS 15 myötä eteenpäin. Valittuasi moniajonäkymän, pääset Koti-valikosta valitsemaan sovelluksia, joita haluat käyttää yhtä aikaa. Split View -ominaisuus näyttää kaikki valitsemasi sovellukset vierekkäin. Voit myös luoda valmiita Split View -tiloja sovelluksista uudistuneen Apinvaihtajan avulla. Tarvittaessa voit pyyhkäistä toisen sovelluksen pois ja valita uuden sovelluksen Koti-valikosta. Jos taas pidät muistiinpanoa tai viestiä painettuna kulkeutuu se näytön keskelle jättäen edeltävän näkymän taka-alalle näkyviin sitä sulkematta.

 

 

 

Uusi pikamuistiinpano-toiminto mahdollistaa muistiinpanon luomisen mistä tahansa sovelluksesta. Aloita pikamuistiin­pano näppäinoikotien avulla, Ohjauskeskuksesta tai pyyhkäisemällä nurkasta ylöspäin sormella tai Apple Pencil -kynällä. Muistiinpanoon voit lisätä tekstiä, linkkejä, tunnisteita tai esimerkiksi mainintoja. Kaikkiin muistiinpanoihisi, myös pikamuistiinpanoihin pääset Muistiinpanot-apin kautta. Jos olet jakanut muistiinpanojasi muiden kanssa, voit tehdä maininnan valitsemallesi henkilölle lisäämällä muistiinpanoon hänen nimensä.


Myös FaceTime-puheluita on uudistettu. Voit muun muassa SharePlayn kautta striimata elokuvia tai vaikka kuunnella musiikkia kavereidesi kanssa FaceTime-puhelun aikana. Applen mukaan synkronoidun toiston ja säätimen ansiosta kaikki puheluun osallistuvat näkevät sekä kuulevat samat asiat yhtäikaa. Voit myös jakaa ruutusi FaceTime-puheluun osallistujien kesken. Itse en meinannut uskoa silmiäni, kun luin että voit lähettää kavereille ja perheen­jäsenille FaceTime-linkin – vaikka he olisivat Windows‑ tai Android-käyttäjiä.

 

 


iPadOS 15 sisältää myös paljon muita ominaisuuksia, kuten reaaliaikaisen kääntäjän, pikakomennot, SwiftUI:n jolla rakennat omia appeja tai uudistuneen Safari-selaimen. Tutustu kaikkiin iPadOS 15 uudistuksiin Applen sivuilla.

 

iPad mini vai iPad 10,2"


Uuden sukupolven iPad mini on erinoimainen työkalu reissun päälle. Se on oivallinen matkaseuralainen kompaktin kokonsa, nopeiden verkkoyhteksiensä sekä tehokkaan että monipuolisen käytettävyytensä puolesta. Uuden sukupolven iPad perusmalli soveltuu oivallisesti tavalliseen tablettikäyttöön, kuten sisältöjen katseluun, selailuun ja muistiinpanoja varten. Klassinen iPad ei pidä sisällään kaikista uusinta Applen tekniikkaa, vaan sen vuoksi sen hintakin on saatu pidettyä samalla tasolla edellismallin kanssa uudistuksistaan huolimatta.


>>Applen 2021 syksyn uutuuksien ennakkomyynti on alkanut. Lisää tietoa Applen uutuuslaitteiden saatavuuksista löydät täältä Yhteisöstä.<<

 

Kumman näistä iPadeistä ottaisit ja miksi? Itse kääntyisin iPad minin puoleen, se olisi mahtava "sketsivihko". 🙂>

Lue myös näistä Applen uutuuksista:


4 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Oma ikiwanha iPad air 2 alkaa nyt vetelemään viimeisiään. Laite on kyllä jo niin vanha, että en edes muista milloin olen  sen ostanut. Epäilen, että reilu 5-6 vuotta sitten... Tuo iPad 10,2 olisi periaatteessa suoraan korvaava, mutta vanha kun on 9,7 " näytöllä ja uusi 10,2 ", niin pituutta on vähän tullut lisää ja osaltaan haittaa reissukäyttöä. Ehkä koon puolesta tuo mini voisi olla, mutta hinta vähän mietittyttää. Mutta olisi reissussa kyllä passelin kokoinen ja ilman 5G-ominaisuutta hintakin olisi pikkasen edullinen. Sinänsä en kaipaa tablettiin 5G ominaisuutta, kun wifi on kuitenkin käytössä. Jos ei muuten niin puhelimen hotspotin kautta.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22

Minulla on osittain sama tilanne, piti ihan luntata että mikä iPad minulla on ja tämä on näköjään viidennen sukupolven 9,7” iPad vuodelta 2017. Käy ja kukkuu edelleen tosi hienosti, akku vain alkaa hiljalleen hyytymään mutta ei mikään huono edelleenkään. Meillä on useampia iPadeja taloudessa, vanhin lienee ihan iPad 2 tai jotain. Hyvää näissä on se, kuten myös iPhoneissa ja Maceissa, että nämä ovat pitkäikäisiä laitteita. Maksavat toki vähän enemmän mutta sitten taas käyttöikä on vastaavasti pitkä.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Täytyy kyllä olla tyytyväinen tuohon iPad:n kestoon. Nyt alkaa kyllä huomaamaan, että paras terä alkaa olemmaan loppu. 16 Gt:n muisti ja varmaan psroosukin ei oikein enää jaksa nykyisellä käytöllä. Ios versio taisi olla jokin 8 kun tuon ostin... Kovaakin kyytiä on saanut moottoripyörän takalaukussa reiisujen aikana. Eräs verkkokauppa tarjoaa vielä ihmeen hyvää hyvitystä tästä mallista, vaikka se on jo todella vanha. Varmaan kolme edullista android tablettia olisi samassa ajassa tullut loppuun käytettyä, samalla jätemäärää kasvattaen.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Oma iPad mini 3 on myös joiltain osin käyttöikänsä päässä. 

Osa sovelluksista ei päivity kun käyttöjärjestelmä on liian vanha.

 

Uusi ”vastaava” sim kortilinen versio maksaa melkein tonnin. Harkintaan menee. 

Saatavuus näyttää olevan rajoitettua. Kuulostellaan. 

Vastaa