TV-tekniikat, valitse paras televisio sinulle

  • 16 November 2021
  • 3 kommenttia
  • 2 katselukertaa

 

Onko television hankinta tullut sinulle ajankohtaiseksi? Etkö ole kuitenkaan varma, mitä kaikki ominaisuudet uusissa telkkareissa tarkoittavat tai mitä niistä kaipaat itsellesi?

 

Tässä artikkelissa käydään läpi telkkareiden eri ominaisuuksia ja vertaillaan parhaimpia alle tuhannen euron televisioita, jotka on saatavilla verkkokaupastamme.

 

 

Mitä sinun tulee tietää televisioista

 

Televisioiden kehityksen myötä niihin on tullut paljon uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi resoluutio on moninkertaistunut, paneelitekniikoita on useampia ja esimerkiksi värien puolesta on tullut uusi tekniikka HDR (High Dynamic Range). Herääkin nopeasti kysymys, mitä hyötyä näistä on itselleen.

 

 

Resoluutio ja ruudun koko

 

4K UHD on näyttötarkkuus, jonka pikselitarkkuus on 3840 x 2160. Tässä pikseleitä on siis yhteensä hieman yli kahdeksan miljoonaa. Vertauskohteena perinteisen Full HD:n pikselitarkkuus on 1920x1080 ja sen pikselimäärä on hieman yli kaksi miljoonaa. 4K UHD:lla ilmaistaan näytön tarkkuutta - mitä korkeampi resoluutio, sitä terävämmän ja todenmukaisemman kuvan televisio tuottaa. Ero näkyy kaikkein selkeimmin suurimmissa televisiomalleissa. On myös tärkeää huomioida, että vaikka televisio tukee 4K UHD-resoluutiota, ei kuva ole sen parempi kuin toistettavan sisällön laatu. Joissain televisiossa on AI:lla varustettu upscaling-teknologia, joka parantaa heikon kuvan isompaan resoluutioon parantaen näin kuvanlaatua verrattuna alkuperäiseen kuvaan. 4K-tekniikan ominaisuuksista on avattu tarkemmin tässä Yhteisön artikkelissa. Katseluetäisyytesi vaikuttaa siihen, kuinka suurella kuvaruudulla sinun kannattaa televisio ostaa. Useimmissa talouksissa katseluetäisyys on 2-3 metriä, jolloin 55" tai 65" tuumainen ruudunkoko sopii olohuoneeseen mainiosti.

 

 

Smart TV

 

Lähes kaikki uudet televisiot ovat niin kutsuttuja Smart-TV:itä tai "älytelevisioita". Älyteknologialla varustetulla televisiolla voit käyttää lempisovelluksiasi kuten Netflixiä, HBO Nordicia tai Youtubea suoraan televisiosta, etkä tarvitse siihen mitään lisälaitteita. Jotta voit käyttää älyominaisuuksia sinun täytyy liittää TV kotisi WiFi-verkkoon tai verkkokaapelilla reitittimeen. Televisiot ovat esiladattu suosituilla sovelluksilla ja voit räätälöidä sovelluskirjaston appien avulla television juuri sinun omaan käyttöösi sopivaksi.

 

 

LED vs QLED vs OLED

 

Televisio-teknologiat sisältävät pääasiassa kaksi paneelityyppiä, ne ovat OLED ja LCD. OLED voi sammuttaa jokaisen pikselin, jonka avulla kontrasti on teoriassa melkein loputon. OLED paneeli on myös hieman kapeampi, koska sen paneeli ei tarvitse niin useaa "tasoa" kuten LCD paneeli. Miinuksia OLED:ssa on sen heikompi kirkkaus, mahdollinen burn in, eli kuvan palaminen kiinni ruutuun sekä tekniikan yleisesti hieman kalliimpi hinta verrattuna LCD-tekniikan televisioihin.

 

LED ja QLED molemmat ovat LCD-tekniikkaa käyttäviä paneeleita. Lyhenne QLED viittaa Quantum Dot -teknologiaan, jossa LCD-paneelissa käytetään kehittynyttä LED-taustavaloa. Toisin sanottuna QLED on perinteisen LED-teknologian kehittyneempi versio. Quantum Dot parantaa värejä sekä ruudun kirkkautta. QLED-tekniikan vahvuuksia ovatkin sen jopa tuhansiin nitteihin asti yltävä kirkkaus ja hyvä värintoisto. Huippuluokan LCD paneeleissa on myös saatavilla Local Dimming-teknologia. Teknologia himmentää entisestään alueita, jotka pitäisi olla mustia parantaakseen kontrastia sekä se myös auttaa paremmin valaisemaan kirkkaita yksityiskohtia kuvassa.

 

 

HDR

 

HDR on lyhenne sanoille High Dynamic Range eli suuri dynaaminen alue. Lähes kaikissa uusissa, korkeamman hintaluokan TV-malleissa on käytetty HDR-tekniikkaa. HDR-tekniikalla varmistetaan kuvalle suurempi kontrasti, jolloin mustan ja valkoisen sävyt toistuvat entistä tarkemmin. Paremman tarkkuuden lisäksi HDR tarjoaa laajemman väriskaalan ja entistä todenmukaisemman kuvan.

 

 

Pienen viiveen kuvatila sekä VRR-tila televisiossa

 

Pelaamisen yleistymisen myötä useisiin televisioihin on tullut pienen viiveen kuvatila. Tämä ottaa televisiosta ylimääräiset prosessoinnit pois päältä ja lyhentää näin viivettä. Jos aiot pelata television ruudulla, niin tämä saattaa olla sinulle tärkeä ominaisuus olla televisiossa. VRR on lyhenne sanoille Variable Refresh Rate. Se tarkoittaa suomeksi vaihtelevaa virkistystaajuutta. VRR eliminoi kuvan töksähdykset sekä kuvan repeilemisen muuttamalla virkistystaajuutta pelin kuvataajuuden mukaan.

 

 

Parhaimmat TV -mallit käyttökohteen mukaan

 

Se miten käytät televisiota vaikuttaa siihen, mitä ominaisuuksia televisioon tarvitset. Ennen television ostoa onkin suositeltavaa miettiä millaiseen käyttöön televisio tulee. Alta pääset lukemaan kolmen eri telkkarin vertailun sekä suositukset käyttötarpeen mukaan, mikä televisio kannattaa valita. Kaikki nämä telkkarit ja monet muut löydät verkkokaupastamme.

 

 

Paras televisio pelaamiseen

 

Samsung The Frame sopii pelaamiseen erittäin hyvin. Se tarjoaa sulavan ja responsiivisen kuvan, sekä hyvän HDR käyttökokemuksen. Television hinta on 999e.

 

+ Hyvä mustien värien toisto

+ Hyvä responsiivisuus

+ Sisältää VRR, eli variable refresh rate kuvatilan

 

- Ei Local Dimming ominaisuutta

- Heijastukset näkyvät herkästi

- Ei tarpeeksi kirkas näyttö täydellistä HDR kokemusta varten

 

 

 

Paras televisio sisällön katsomiseen

 

Sony KD55A85BAEP sisältää OLED paneelin, joka takaa täydellisen kontrastin. OLED paneeli sopii erittäin hyvin elokuvien ja sarjojen katseluun, varsinkin hieman hämärässä huoneessa. Television hinta 999e 21.7. asti (ovh 1499e).

 

+ Loistava kontrasti

+ Hyvä värientoisto

X1 Ultimate -kuvaprosessori takaa laadukkaan upscaling- sekä värienparannus kokemuksen

 

- Burn in mahdollista teknologian takia
- Kalliimpi kuin muut vaihtoehdot 

- Ei VRR kuvatilaa

 

 

 

 

Paras televisio sekalaiseen käyttöön

 

Samsung QLED QE65Q64TAUXXC tarjoaa hyvän kokemuksen niin elokuvien ja tv-ohjelmienkin katsomiseen kuin myös pelaamiseen. Television hinta 799e 25.7. asti (ovh. 999e).

 

+ Kirkas kuva
+ Hyvä värientoisto
+ Hinta-laatusuhde

 

- Television omat kaiuttimet heikot
- Ei VRR tukea

- Keskinkertainen suorituskyky sivusta katsottaessa

 

 

 

Mitä ominaisuuksia sinä arvostat televisiossa? Kommentoi alle!

 

 

Lue myös

 

 

 

 

3 kommenttia

Ikivanha Lennart Gustavsson (eli LG) plasma on vielä kova sana tämän päivän suoratoistomaailmassa. Eipä tuo tunnu menevän rikki.

@AsiakasY 

 

Plasmat olivat aikanaan kovaa huutoa! 😁> Kontrasti taitaa nykypäivänäkin olla kilpailukykyistä luokkaa. Itseäni kiinnostaisi pompata OLED:in maailmaan, mutta ollaan vielä hieman liian kalliissa hinnoissa lippulaivamallien osalta.

Plasman etu oli juurikin se, että musta oli ja on edelleenkin mustaa. Tuon aikaset LCD-näyttöjen musta oli jotain ihan muuta.

Toki silloin kuuli että joudun suurinpiirtein perikatoon ja tienpäälle kun plasma vie niin paljon sähköä. No, sähkölämmitteisessä asunnossa ei niin ole väliä millä sähkölaitteella sitä lämmittää. Myöhemmin rinnalle on tullut tykki, jolla tulee leffat katteltua

Vastaa