Uutinen

Uudet iPhonet tunnistavat, jos käyttäjä on ollut kolarissa

  • 28 November 2022
  • 0 kommenttia
  • 49 katselukertaa
Uudet iPhonet tunnistavat, jos käyttäjä on ollut kolarissa
Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +4

Applen uudet iPhonet osaavat tunnistaa, jos käyttäjä on ollut kolarissa ja ne sisältävät valmiuden hätäilmoituksen tekemiseen oman satelliittijärjestelmän kautta.

Apple investoi uusien puhelinmallien julkaisun kanssa samaan syssyyn 450 miljoonaa dollaria satelliittipalveluun, johon saa hätätilanteessa iPhone 14 -puhelimilla yhteyden. Satelliitteja on tarkoitus käyttää silloin, jos käyttäjä on WiFI-verkkojen ja mobiiliyhteyksien tavoittamattomissa.

Satelliittien toiminnasta vastaa Globalstar, jota Apple rahoittaa osana sopimusta. Yhtiön 24 satelliittia kiertävät maapalloa ja ovat pian tavoitettavissa iPhone 14 -sukupolven puhelimilla ainakin osassa maailmaa. Palvelu on vihitty käyttöön Pohjois-Amerikassa ja se tulee pian saataville osaan Eurooppaa. Ensimmäisenä toiminta alkaa Euroopassa Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa ja Irlannissa.

Hätätapauksessa puhelin lähettää satelliiteille tiedot käyttäjän sijainnista, puhelimen akun tilasta ja mahdolliset terveystiedot. Apple hoitaa sen jälkeen satelliittien välittämän tiedon hätäkeskukseen. Ominaisuus on maksutta voimassa kaksi vuotta iPhone 14 -sarjan puhelimien omistajilla. Toimintoa ei saa vanhempiin malleihin edes käyttöjärjestelmäpäivityksien myötä, sillä se käyttää erityisiä komponentteja, joita löytyy vain uusimmista iPhoneista.

Lue lisää Applen sivuilta.

 

Kolaritunnistus uusilla antureilla

 

Toinen hätätilanteisiin varautuva ominaisuus on kolaritunnistus. Uusimpiin iPhoneihin ja Apple Watch -kelloihin on sisällytetty kovat törmäykset tunnistava sensori, joka sitten aktivoituu tietyissä tilanteissa.

Kolarin tai muun törmäyksen sattuessa puhelin valmistautuu ottamaan automaattisesti yhteyden ICE-kontakteihin ja soittamaan hätäkeskukseen. Tämä ilmoitus täytyy itse kuitata pois, jos tilanne onkin puhelimen luulemaa parempi. Varoaika tähän on yhteensä 20 sekuntia.

Ominaisuus ei ole vielä ollut täydellinen, sillä esimerkiksi huvipuistolaitteen kieputus ja puhelimen putoaminen moottoripyörän kyydistä ovat aktivoineet toiminnon turhaan.

Toiminnon saa pois päältä, mikäli tietää tekevänsä jotain sellaista, joka saattaisi turhaan aktivoida hälytyksen. Kolaritunnistukseen vaadittavat sensorit löytyvät iPhone 14 -puhelinmalleista ja uusimmista Apple Watch -älykelloista (Series 8, Ultra, SE 2. sukupolvi). Lisätietoja Applen sivuilta.

 

--

Tutustu myös näihin:

 


0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa