Uusi iPad Mini - kompakti tehopakkaus

  • 21 November 2021
  • 5 kommenttia
  • 43 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Apple julkisti syksyllä päivitetyn version iPad Ministä. Uusi malli on suuri harppaus eteenpäin, sillä laitteen muotoilu uudistui iPad Air ja Pro-mallien kaltaiseksi ja laite sai sisäänsä Applen uusimman järjestelmäpiirin A15 Bionicin. Sen ja monen muun parannuksen siivittämänä laitetta voikin kutsua todelliseksi tehopakkaukseksi.

 

 

Ostin Apple iPad minin perheenjäseneni käyttöön, sillä aiemmin käytössä (ja vielä tallessa oleva) Google Nexus 7 2013 on tekohengityksestäkin huolimatta liian hidas uusimpien sovellusten sujuvaan käyttöön. Kompaktien Android-tablettien valikoima ei ole kovinkaan laaja. Hankinnassa suurimman painoarvon sai pitkäikäisyys ja siihen muiden kuin Applen on vaikeaa vastata. Useat Android-tabletit tulevat jo valmiiksi vanhoilla Android-versioilla varustettuna eikä edes tietoturvapäivitysten saaminen vuoden parin jälkeen ole varmaa. Lisäksi tablettien järjestelmäpiirit ovat usein vuoden pari vanhempia kuin mitä puhelimien ja samalla tehottomampia.

 

 

IPad minin rinnalla on saatavissa myös iPad 9th Gen, mutta kyseinen laite on kooltaan suurempi ja tietyiltä ominaisuuksiltaan rajatumpi. Toki hintakin on edullisempi, mutta vastaavasti suorituskyky ja yleinen laatutuntuma ei ole aivan samalla tasolla Minin kanssa. Miniä voi ehkä pitää niche-tuotteena, mutta kompaktina surffilautana ja miksei myös työasemana laite on omiaan. Toki Apple ei tarjoa laitteelle samanlaista näppäimistösuojakoteloa kuin mitä Airille, mutta käytännössä mikä tahansa bluetooth-näppis toimii yhteen tabletin kanssa. Yhtä kätevä erillinen näppis ei ole kuin mukana kulkeva kotelo, mutta parasta mahdollista ergonomiaa tavoittelevalle se on toivottu ominaisuus. Liitettävyyttä helpottaa USB-C liitin, johon lisälaitteiden kytkeminen on helpompaa kuin aiemman iPadin Lightning-liittimeen. Esimerkiksi Duckyn laadukas mekaaninen näppis toimii hienosti uuden padin kanssa.

 

iPad Mini 2021:n runko on alumiinia. Takakantta koristaa Applen omenalogo ja laitteen ylärenasta löytyvät niin yhdistetty TouchID kuin äänenvoimakkuuden säätimet. Cellural eli matkapuhelinverkkoja tukevassa mallissa lisänä on sim-korttipaikka (myös e-sim tuki) sekä muutama gramma enemmän painoa. Toisesta kyljestä löytyy magneettinen telakka 2. sukupolven Apple Pencilille jonka kautta kynä myös ladataan.

 

 

Näyttö on laminoitua mallia, eli näytön lasin ja varsinaisen näytön välissä ei ole samanlaista tyhjää väliä kuin mitä tavallisessa iPadissa. Kirkkautta löytyy 500 nitiä, joka riittää mainiosti mineen käyttöön, mutta eräiden sivustojen mukaan aivan kirkkaimmassa auringonvalossa näytön luettavuus kärsii. Tuettuna ovat P3 väriavaruus sekä True Tone -valkotasapainonsäätö. Tekniikka lienee IPS-LCD:tä. Pieni miinus näytössä on vain 60 hertsin virkistystaajuus ja tietyissä tilanteissa havaittava ”vellomis”ilmiö kuvaa nopeasti pysysuunnassa vieritettäessä.

 

Äänentoistosta vastaa tällä kerralla oikeaoppisesti näytön kullekin sivulle asetetut kaiuttimet. Vaikka kaiutinaukkoja onkin neljä kappaletta, on sisuksissa vain kaksi kaiutinta. Tosin neljän aukon etu on se, että jos yhdet peittyisivätkin, pääsee ääni ulos ylemmistä (tai alemmista). En tiedä miten Apple on saanut valmistettua kauittimet siten, että vaikka ne täysin tukkisi, ei äänenlaatu paljoa kärsi.

 

Tallennustilaa laitteessa on joko 64 tai 256 gigatavua. 64 on hieman vähän, mutta suurimmalle osalle varmasti riittävästi. Jos laitteessa varastoi suuria määriä kuvia tai videoita, voi tilasta tulla puutetta. Vaihtoehtona on tiedostojen jumppaaminen pilven tai ulkoisen kovalevyn välillä, joka ei kuitenkaan ole kovin mukavaa. 256 GB mallin saatavuus on vieläkin heikompi ja lisätilasta saa maksaa mojovan n. 200 euron lisähinnan (64 vs 256 GB 5G-malli). Toisaalta pilvipalvelut ovat nykypäivää ja laite siirtää tiedostot pilveen nopeasti.

 

 

A15 Bionic-sirusta laitteessa on käytössä täydet näytönohjainytimet sisältävä malli. Piiri on nopea, sillä se pyyhkii lattiaa kaikilla Android-laitteilla graafista suorituskykyä mittaavassa 3DMark Wild Life -suorituskykytestissä. Laitteen suorituskyky säilyy myös rasitustestissä hyvänä, kiitos alumiinisen rungon, joka johtaa lämmön tehokkaasti pois itse piiristä. Tehot riittävät hyvin kaikkeen mahdolliseen käyttöön ja oletettavasti myös tuotanto (lue video, media, graafinen suunnittelu) sovellusten käyttöön nyt ja tulevaisuudessa.

 

 

Kameraominaisuuksista vastaa takakameran osalta 12 megapikselin automaattitarkenteinen kamera. Etukamerakin on saanut mukavan päivityksen ja se tukeekin nykyään mm. Facetime-puheluissa Center Stage -nimellä kulkevaa ominaisuutta. Sen avulla kamera seuraa kohdetta jos se liikkuu padin edessä. Kätevää kun nykyisin kokoustetaan milloin missäkin ja jos vaikka luennon pitäjä esittää jotain vieressään olevaa esinettä tai muuta asiaa. Takakameran kuvanlaatua en ole paljoa kokeillut, mutta se vaikuttaa aivan riittävältä tabletiksi. Kaverina on salamavalo, jota voi käyttää tietysti taskulamppuna.

 

Onko iPad Mini 2021 hyvä ostos? 

 

Mielestäni ostos on hyvä, jos se palvelee käyttötarkoituksessaan. Jos kompakti ja tehokas tabletti on tarpeesi, tarjoaa iPad Mini siihen loistavan vaihtoehdon. Suorituskykyä on riittävästi ja laitevalmistajan tuki jatkuu pitkälle tulevaisuuteen. Mini on hyvin tasapainoinen ja laadukkaan tuntuinen laite. Toki, jos tarvitset suurempaa näyttöpinta-alaa ei Mini ehkä ole valintasi, sillä iPad Air tarjoaa suuremman näytön eikä laitteiden välillä ole suurensuurta hintaeroa.

 

IPadin saatavuus on tällä hetkellä maassamme kurja. Vain muutamalla jälleenmyyjällä on sitä suoraan varastossa tai myymälässä. Itse ostin tabletin paikallisesta kodinkoneliikkeestä, jossa sitä oli suoraan hyllyssä. Esimerkiksi Applen oma Apple Store ilmoittaa saatavuudeksi jokaiselle mallille 23.12. Myös suojakoteloiden saatavuus on vaihtelevaa. Applen oman Folio-kotelon saatavuus muualta kuin Applen omasta kaupasta on onnetonta. Tilasinkin kotelon suoraan Applelta. Toimitus oli todella nopeaa, kotelo saapui ilmaisella yön yli toimituksella DHL:n kuriirin matkassa. Tosin 65 euroa ”ekonahkaisesta” ja alcantaraa sisältävästä läpykästä on paljon, ehkäpä toimituskulut on leivottu tuotteen hintaan? 

 

- Premium maksaa… ja kun antaa pikkusormen, niin se vie koko käden.

 

Kirjoittelin tämän viestin pädillä, ulkoisella näppiksellä, hiirellä ja Apple Penicilillä. Ainoa haaste tuntui olevan se, että kuvan koon muuttaminen (ainakin Chrome-selain) lisäämisen jälkeen on mahdotonta?


5 kommenttia

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Itse hankin iPad minin pelkällä wifillä heti kun se tuli myyntiin ja ihan ekasta erästä en saanut, mutta suheteellisen nopeasti tuli. Ipad mini tuli vanhan vuodelta 2015 olevan iPad Air 2 tilalle. Hieman pienempään näyttöön totutteleminen on ottanut aikansa mutta nyt ei ole enää sen suhteen ongelmia. Itse tilasin suojakuoret AliExpressistä, sellaiset halvat mutta asiansa ajavat. Ipad on minulla sellaisena yleiskoneena, joskus se on mukana kun korjaan jotain ja lisätietoa pitää hakea tai lukea sähköistä huolto-opasta. Vähän joskus on pikisiä sormenjälkiä näytössä... Myös reissuilla Ipad on oiva apu ja helpompi etsiä jotain kohdetta isolta ruudulta verrattuna puhelimen pikkuruutuun. Ainut mikä voisi olla parempi, on akun kesto. Se saisi olla vähän pidempi. 

Mutta muuten olen tyytyväinen ja varmaan tämän Ipad:n käyttöikä tulee olemaan se kolmen android-tabletin verran.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Sinulla @AsiakasY taisi siis olla 2016 mallin mini, koska tuossa on suurempi näyttö, mutta 2019 mallissa pienempi, kuin tässä 2021 mallissa?

 

Apple ei kerro suoraan akun koosta tai kestosta tarkkoja speksejä, mutta ilmeisesti akku on sama kuin 2019 mallissa.

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Kyllä tuo minun Ipad mini on ihan vuoden 2021 versio.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Niin tarkoitin sitä, että 2016 mallin näyttö on tuumallisesti isompi kuin 2019, mutta sitten 2021 on suurempi kuin 2019. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Aikanaan voisi päivittää nykyisen ipad minin tähän uuteen versioon. Alkaa entinen olla käyttöikänsä päässä ja päivityksiä tulee harvakseltaan. Osa sovelluksista ei enää tuossa toimi. Vaatisi uudemman käyttiksen. 

Täytyy kuulostella seuraavia kampanjoita hyvitysten suhteen. 

Kokonsa puolesta alle 10” tabletti on ollut kätevä omassa käytössä. 

 

Kallis vain pelkkien karttojen katseluun maastossa. 🤣>

Vastaa