Uusi iPhone SE (2022) – tehoa ja laatua pienemmässä paketissa

 • 10 March 2022
 • 5 kommenttia
 • 418 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +19


 


Applen vuoden 2022 ensimmäinen julkistustilaisuus toi tullessaan uuden kolmannen sukupolven iPhone SE -mallin, jota osattiinkin jo odotella. Aiemmasta iPhone SE:n julkaisusta kun on aikaa jo kaksi vuotta. Muotoilultaan uutuusmalli on hyvin samankaltainen iPhone 6, iPhone 7 ja iPhone 8 -mallien kanssa. Puhelimesta löytyy fyysinen kotinäppäin ja takakameroita on yksi.


 


Tärkeimmät uudistukset koskevat 5G-tukea, sekä A15 Bionic -järjestelmäpiiriä, joka on tuttu iPhone 13 -sarjan puhelimista. Myös lasimateriaali on sama kuin iPhone 13:ssa. Lisäksi puhelimella on IP67-luokitus, joka takaa vedenkestävyyden metrin syvyyteen 30 minuutin ajan. Lisäksi se on pölytiivis. 


 


Tyylikäs, pienikokoinen ja katseen kestävä


 


Pienempää puhelinta kaipaavalle iPhone SE (2022) on nappivalinta. Näytön koko on 4,7”, joten se mahtuu helposti taskuun ja pienempäänkin laukkuun. Näytön materiaali on kestävämpää lasia, samaa jota käytetään lippulaivamalli iPhone 13 -sarjan puhelimissa. Tekniikaltaan se on Retina HD -kosketusnäyttö ja varustettu True Tone -teknologialla, joka säätää valkotasapainoa ja mahdollistaa parhaan mahdollisen katselukokemuksen. Näytön alareunasta löytyy myös perinteinen kotinäppäin, jossa on sormenjälkilukija. Erityisesti maskiaikana moni kasvojentunnistusta käyttävä on tuskaillut lukituksen avaamisen kanssa, mutta tässä mallissa sitä ongelmaa ei ole kun avaaminen hoituu perinteisesti sormenjäljellä. Touch ID:tä voit käyttää myös Apple Payssa ja maksaa esimerkiksi kaupassa ilman että kaivat korttia lompakosta.


 


Tehokas suoritin laadukkailla kameraominaisuuksilla 


 


Järjestelmäpiirinä toimii lippulaivamallista tuttu A15 Bionic -järjestelmäpiiri. Valmistajan mukaan se tehostaa puhelinta sen kaikissa toiminteissa. Myös graafinen suorituskyky on Applen mukaan jopa 1,2 kertaa nopeampi iPhone SE 2, iPhone 6s, iPhone 7 ja iPhone 8 -malleihin verrattuna.


 


Järjestelmäpiiri tehostaa myös kameraominaisuuksia. Kameran HDR 4 -asetus säätää automaattisesti kontrastia, valoa ja Deep Fusion -ominaisuus analysoi kuvan valotusvaihtoehdot, jolloin kuvattavan kohteen yksityiskohdat korostuvat paremmin. 12 megapikselin takakamerassa on myös eri tyylejä, tiloja ja valoja, joita voit hyödyntää eri tilanteissa. Lämmintä tai Viileää -tyyliä käytettäessä kuvat saavat hieman erilaisen värisävyn, Muotokuvatilalla voit korostaa kuvauskohdetta ja sumentaa taustaa. Muotokuvavalo puolestaan tarjoaa erilaisia tehosteita, joita voi säätää myös kuvan ottamisen jälkeen. Videokuvauksessa tutut ominaisuudet, kuten hidastettu ja nopeutettu video ovat edelleen käytettävissä. Lisäksi kamerasta löytyy optinen kuvanvakaaja, joka helpottaa erityisesti hämäräkuvauksessa.


 


Myös akun kestoon on tullut muutoksia jo aiemmin mainittuihin malleihin verrattuna. Applen mukaan uutuusmalli toistaa suoratoistovideoita peräti kaksi tuntia kauemmin esimerkiksi iPhone 8 -malliin verrattuna. Akun on kerrottu latautuvan tyhjästä puolilleen 30 minuutissa. Lisäksi iPhone SE (2022) tukee langatonta latausta (Qi).


 


Tekniset tiedot:


  • Rakenne: Lasi-alumiini

 • Näyttö: 4,7” IPS LCD-näyttö, 60 hz virkistystaajuus, 625 nitin enimmäiskirkkaus

 • Resoluutio: 1334 x 750

 • Etukamera: 7 Mpix f/2,2

 • Takakamera: 12 Mpix f/1,8 , 5 x digizoom, True Tone LED -kuvausvalo

 • Suoritin: A15 Bionic

 • Käyttöjärjestelmä: iOS 15

 • SIM: Nano-SIM-korttipaikka ja eSIM

 • Lataus: Pikalataus 20 watin teholla ja langaton lataus (Qi)

 • Muisti: 3 GB keskusmuisti + 68 / 128 / 256 Gt tallennusmuisti

 • Vesitiiviysluokitus: IP67

 • Verkko: 2G, 3G, 4G ja 5G

 • Mitat: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm.

 • Paino:144 g

 • Muuta: Lightning-liitäntä, stereokaiuttimet, sormenjälkilukija kotipainikkeessa


  


 


Vaikka uutuusmalli saattaa vaikuttaa ulkoisesti ehkä liiankin tutulta ja jopa vanhanaikaiselta, pitää se kuitenkin sisällään varsin vakuuttavat ominaisuudet. Teho on lippulaivamallin tasoinen, ja tekoälyavusteisilla kamerominaisuuksilla vaativampikin kuvaaja pärjää erittäin mainiosti. Myös 5G-verkon tuki pitää laitteen pinnalla pidempäänkin.


 


iPhone SE (2022) on ennakkotilattavissa verkkokaupastamme 11.3. klo 15 alkaen. Värivaihtoehdot ovat punainen, tähtivalkea ja keskiyönsininen. Myyntipakkaus sisältää puhelimen lisäksi USB‑C–Lightning-kaapelin.


 


Lue myös nämä:


 


Apple Event 8.3.2022


Apple iPhone 14 - huhut ja odotukset


 

5 kommenttia

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

Uudempi faceid tuottaa välillä hankaluuksia kun töissä olen koko ajan maski kasvoilla. Tilannetta ei helpota aurinkolasien käyttö. 

Perinteinen sormenjälki oli tässä suhteessa kätevämpi tapa avata puhelin. 

SE mallin fyysinen koko on myös järkevä. 

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

iOS 15.4 päivityksen mukana tulee ominaisuus, jolla faceid voidaan käyttää myös maskin kanssa. Päivitin oman puhelimeni, mutta en vielä muuttanut asetuksia tuon osalta

 

Viimeisin päivitys on 15.4.1?

 

Päivitä Apple-laitteesi heti! iOS ja iPadOS 15.4.1 paikkaavat jo hyväksikäytettyjä haavoittuvuuksia ja tuovat korjauksen edellisen päivityksen heikentämään akunkestoon 

 

Kirjoitin jo aiemmin puhelimella vastausta, mutta yhteisön softa nakkasi minut ulos "kirjautuminen vanhentunut".

Käyttäjätaso 5
Kunniamerkki +11

Tämä foorumi ei toimi kunnolla Safari-selaimella, joten siitä varmaan johtuu että et päässyt kirjoittamaan viestiäsi.

Itselläni on IOS 15.4.1 päivitys ja IOS 15.4 tuli tuo Face ID maskin kanssa. En kuitenkaan ole saanut FACE Id:tä toimimaan maksin kanssa, joten pääsykoodin naputteluksi menee.

Kyllä tuo Face Id on monessa suhteessa näppärä, esim kun pitää VPN-yhteys avata Autenhicatorilla. Riittää puhelimeen vilkaisu sormen asettelun sijaan. Sormenjälki kyllä Applessa toimii hyvin, verrattuna joihinkin Android-puhelinten virityksiin. Sen verran hyvin olen tuon Face ID:n kanssa oppinut elämään, että en kaipaa sormenjälkilukijaa.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +7

En minäkään sormenjälkeä kaipaa. Olen sanonutkin että minulle voi soittaa kun käytän korvanappia lähes koko ajan. 

Viestit luen kun tulee sopiva hetki. 

Molemmat tunnistimet ovat toimineet Applen tuotteissa hyvin. 

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Minulla on Telialta aikanaan saatu käytetty iPhone X, ja siinä Face ID oli ensimmäistä kertaa. Onhan tuo kätevä, mutta maski-aika käytettävyyttä verottaa.) Laadukkaat sormenjäljenlukijat toimivat hyvin, en ole Androideissa noita kasvontunnistimia kaivannut.

Vastaa