Vertailussa uuden sukupolven iPad ja iPad Air

  • 16 November 2021
  • 0 kommenttia
  • 352 katselukertaa


 


 


Apple julkisti syyskuussa odotetut uudet iPadit: neljännen sukupolven iPad Airin sekä kahdeksannen sukupolven iPadin. Molemmat mallit ovat edeltäjiinsä nähden tehokkaampia ja täynnä suorituskykyä. Apple on myös halunnut painottaa uusien tablettiensa ympäristöystävällisyyttä. Niin uudessa iPadissä kuin iPad Airissa on hyödynnetty kierrätettyjä materiaaleja. Esimerkiksi kummankin mallin kotelo on valmistettu täysin kierrätetystä alumiinista. Alla esittelen laitteet ja tarkennan niiden eroja kenties helpottaakseni valintaasi näiden uutuuksien välillä.


 


iPad - monipuolinen laite peruskäyttäjälle


 


Kahdeksannen sukupolven iPad on ulkoisilta ominaisuuksiltaan lähes identtinen edeltäjämalliinsa nähden. Kuvanlaadusta vastaa 10,2 tuuman Retina-näyttö 2160 x 1620 resoluutiolla. Näyttöä kehystävän reunan alaosasta löydät Touch ID -sormenjälkitunnistimen.Merkittävimmät uutuudet onkin sijoitettu itse rautaan. A12 Bionic -järjestelmäpiiri tekee valmistajan mukaan laitteesta peräti 40 prosenttia suorituskykyisemmän ja kaksi kertaa tehokkaamman edeltäjäänsä nähden. Ensimmäistä kertaa perus iPadissa näemme myös koneoppimisen mahdollistavan Neural Engine -tekniikan, jota hyödynnetään esimerkiksi tekoälyä käyttävissä sovelluksissa.Takakamera on tarkkuudeltaan 8 megapikseliä, f/2,4 aukolla ja etukameran tarkkuus on 1,2 megapikseliä f/2,2-aukolla. Kummallakin kameralla saat HD-tasoista videokuvaa, joka takaa esimerkiksi tarkat videopuhelut. iPadistä löytyy tuttu Applen Lightning-liitäntä.


  


iPad Air - suorituskykyä jopa ammattikäyttöönNeljännen sukupolven iPad Air on pidetty ohut reunaisena ja keveänä, niin kuin iPad Air -sarjassa on ollut tapana. Täysin alumiininen kotelo tekee laitteesta kuitenkin jämäkän oloisen. Ensimmäisenä huomio kiinnittyy reunasta reunaan ulottuvaan Liquid Retina -näyttöön. Näyttö on kooltaan 10,9 tuumaa 2360 x 1080 pikselin tarkkuudella. Täysnäytön käytettävyyttä ja laatua tukee lukuisat ominaisuudet, kuten True Tone, joka sovittaa näytön värisävyjä ympäristön sopivaksi, laaja P3-väriskaala sekä heijastuksia estävä pinnoite.


 


iPad Air pitää sisällään Applelta toistaiseksi tehokkaimman järjestelmäpiirin, A14 Bionic-sirun. Applen mukaan siru takaa 40 prosenttia nopeamman prosessorin ja 30 prosenttia nopeamman näytönohjaimen edeltävään malliin verrattuna. iPad Air on myös varustettu seuraavan sukupolven Neural Engine -tekniikalla. Tämän tulisi mahdollistaa peräti kymmenen kertaa nopeamman koneoppimisen. Suorituskyvyltään ja ominaisuuksiltaan laite soveltuu erinomaisesti jopa ammattikäyttöön. Entistä paremmat näytönohjaimet ja koneoppiminen tekee luovista puuhista, kuten kuvanmuokkaamisesta, piirtämisestä tai musiikinteosta miellyttävää.


 


iPad Airin kamera on saanut myös osakseen uudistuksia. Etukamera on tarkkuudeltaan 7 megapikseliä f/2.0 aukolla. HD-laatuinen videokuvaus, automaattinen kuvanvakain ja kuvanlaatua parantava älykäs HRD-toiminto tekee videopuheluistasi laadukkaita. Takakamerana on 12 megapikselin laajakulmakamera f/1.8 aukolla, jolla videokuvaat jopa 4K-tarkkuudella. iPad Airistä löytyy USB-C liitäntä.


  


Lisätarvikkeilla kaikki hyödyt irti


 


Lisätarvikkeilla muokkaat niin iPadin kuin iPad Airin vastaamaan tarpeitasi. Kumpikin malli on liitettävissä Smart Keyboard tai Magic Keyboard -näppäimistöön ja esimerkiksi ohjauslevyyn, joka helpottaa tarkkuutta vaativaa työskentelyäsi. Kuviesi muokkaaminen, ideoidesi hahmottelu tai luovuutesi ilmaisu onnistuu Apple Pencil -kynällä. iPad tukee ensimmäisen sukupolven Appe Penciliä ja iPad Air tästä kehittyneempää toisen sukupolven Apple Penciliä. Toisen sukupolven Apple Pencil on pikselin tarkka ja viive on viety minimiin. Toisen sukupolven Apple Pencil kiinnittyy näppärästi iPad Airin sivuun sijoitettuun magneettipintaan, jonka kautta kynä myös latautuu. Apple iPad Airin USB-C liitäntä mahdollistaa yhteyden myös muihin laitteisiin, kuten kameroihin tai lisänäyttöihin.


 


App Storesta löydät yli miljoona erityisesti iPadille suunniteltua appia, joiden joukosta löydät taatusti tarvitsemasi. Sovelluksien lisäksi viihdesisältöä saat laitteellesi esimerkiksi Apple Arcade -pelipalvelusta tai Apple TV:stä. Mikäli sinua kiinnostaa pelaaminen, voit kummankin mallin kohdalla yhdistää laitteesi Bluetoothilla PS DualShock -ohjaimen, Xbox-ohjaimen tai MFi (made for iOS) -peliohjaimen kanssa.


  


iPad vai iPad Air?


 


Kumpikin laite sopii niin työskentelyyn kuin viihteestä nauttimiseen. iPad Air on kuitenkin tehokkaampi, joten jos tarvitset laitteeltasi enemmän suorituskykyä, kääntyisin iPad Airin suuntaan. Erityisesti jos teet työksesi tai harrastat tositarkoituksella luovaa ilmaisua, kuten digitaalista piirtämistä, kuvanmuokkausta tai vaikka musiikin tekoa, on iPad Air taatusti luotettava vaihtoehto. Apple tituleeraakin uuden iPad Airinsä ammattitason studioksi matkakoossa.


 


Ulkomuodoltaan laitteet eroavat toisistaan erityisesti näytön kehyksien osalta. iPad Airin Liquid Retina -näyttö kattaa lähes koko näytön pinta-alan, kun taas iPadiin on jätetty reunat, josta löytyy myös Touch ID -sormenjälkitunnistin. iPad Airin Touch ID -sormenjälkitunnistin on sijoitettu virtapainikkeeseen laitteen yläkulmaan. Kumpikin malli kulkeutuu helposti mukanasi, koska paino on saatu pidettyä alle puolessa kilossa. Valmistaja lupailee niin iPadiin kuin iPad Airiinkin mobiilikäytöllä 9 tunnin akunkeston. Kaikki meiltä löytyvät iPadit ovat Wifi + Cellular -malleja eli olet yhteyksissä ulkomaailmaan lähes missä vain.


 


Alta löydät tekniset tiedot vertailussa


   iPad Air iPad
Näyttö

Liquid Retina, 10,9 tuumaa,


2360 x 1640 resoluutiollaRetina, 10,2 tuumaa,


2160 x 1620 resoluutiolla


Käyttöjärjestelmä iPADos 14 iPADos 14
Siru A14 Bionic -siru ja Neural Engine A12 Bionic -siru ja Neural Engine
Takakamera 12 MP laajakulmakamera f/1.8 aukolla, Smart HDR
8 MP f/2.4 aukolla f/2.4 aukolla, HDR
Takakameran videokuvaus
24 fps, 30 fps tai 60 fps 4K-video­kuvaus 30 fps 1080p HD-video­kuvaus
Etukamera 7 MP 1,2 MP
Etukameran videokuvaus
1080p HD-videokuvaus 720p HD-videokuvaus
Mitat 247,6 mm x 178,5 mm x 6,1 mm 250,6 mm x 174,1 mm x 7,5 mm
Paino 460 grammaa 490 grammaa
Muistit 64 Gt ja 256 Gt 32 Gt ja 128 Gt
Liitäntä USB-C Applen Lightning
SIM-kortti eSIM, Nano-SIM eSIM, Nano-SIM
Takuu 12 kk 12 kk

 


Kahdeksannen sukupolven iPadin värivaihtoehdot ovat hopea, tähtiharmaa sekä ruusukulta, joko 32 gigatavuisella tai 128 gigatavuisella muistilla.


 


Neljännen sukupolven iPad Airin värivaihtoehdot ovat tutut hopea, tähtiharmaa ja ruusukulta sekä uutuusväreinä on taivaansininen ja vihreä. iPadi Airin voit valita kahdesta muistikoosta, 64 gigatavuisella tai 256 gigatavuisella muistilla.


 


Tilaa Apple iPad tästä


 


Miltäs syksyn 2020 omenasato sinusta vaikuttaa? 🍎>


 


Lue myös:0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa