Vinkkejä etätyöskentelyyn

  • 23 July 2020
  • 0 kommenttia
  • 22 katselukertaa


 


 


Nykypäivän moderni työpaikka tarkoittaa helpompaa ja joustavampaa arkea, sekä vapautta työskennellä ajasta ja paikasta riippumatta. Yritys, joka tarjoaa mahdollisuuden etätyöskentelyyn pitää huolta työntekijöiden hyvinvoinnista ja työmotivaatiosta.


 


Etätyöskentely on yleistynyt yhä useammissa työpaikoissa. Osassa yrityksissä etätyöt ovat olleet jo pidempään vakiintunut toimintatapa, kun taas toisissa se on vasta muodostunut kasvavaksi trendiksi. Jotta etänä työskentely olisi tehokasta, turvallista ja mielekästä, tarvitaan tähän oikeanlaiset laitteet, toimivat yhteydet sekä hyvä työergonomia.Kotitoimisto kuntoon


 


Toimivat yhteydet ja hyvät työvälineet mahdollistavat sujuvan ja tehokkaan työskentelyn kotitoimistolla. Lisäksi töihin keskittyminen helpottuu huomattavasti, kun laitteet ja yhteydet ovat kunnossa, eikä niiden kanssa tuskailu aiheuta ylimääräistä stressiä.


 


Kiinteä laajakaista, hyvä tietokone ja luotettava puhelinliittymä ovat etätyön kolme peruskiveä. Kiinteä laajakaista on varma valinta kodin nettiyhteydeksi, sillä pelkkä mobiilinetti ei välttämättä riitä, jos tekee paljon kaistaa kuormittavia asioita. Etätöissä myös puhelinliittymän merkitys kasvaa, kun keskusteluja ei käydä kasvotusten. Hyvässä puhelinliittymässä on nopea nettiyhteys ja hyvä kuuluvuus.


 


Pelkällä läppärillä voi tehdä helposti töitä etänä muutaman päivän, mutta pidemmän päälle se voi käydä hankalammaksi. Erillinen tietokoneen näyttö tekee työskentelystä tehokkaampaa ja ergonomisempaa, kuin pelkkä kannettavan ruutu. Telakkaan saat lisäksi liitettyä näytön, hiiren, näppäimistön sekä mikrofonilla varustellut kuulokkeet lisäämään työskentelymukavuutta.


 


Etsi itsellesi etätyöpaikastasi rauhallinen tila, jossa voit työskennellä ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä. Mieti etukäteen, missä haluat työskennellä ja missä pystyt keskittymään parhaiten. Paikkaa miettiessä kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi tilan valaistukseen ja kokoon.


 


Kotona työskentelyssä myös työrauhan takaavat kuulokkeet ovat usein tarpeellinen hankinta. Hyvät kuulokkeet ovat riittävän jämäkät ja varustettu vastamelutoiminnolla. Verkkokaupastamme löydät kattavan valikoiman eri valmistajien vastamelukuulokkeita


 


  


Muista hyvä työergonomia Riittävä taukojen pitäminen ja ergonomia ovat tärkeitä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille. Kiinnittämällä huomiota hyvään työergonomiaan saat pidettyä yllä hyvää vireystilaa ja jaksamistasi. Kun tekee töitä kotoa käsin ei työergonomia välttämättä ole aina paras mahdollinen, sillä työtilat eivät yleensä ole toimistotyöhön suunniteltuja. Esimerkiksi harvalla meistä löytyy kotoa sähkötyöpöytä ja kunnon työtuoli.


 


Etsi itsellesi mahdollisimman mukava paikka tehdä töitä. Istumatyötä tehdessä on tärkeää muistaa korjata asentoa pitkin päivää ja nousta välillä liikkeelle, sillä paraskaan työympäristö ja työvälineet eivät auta, jos tähän ei kiinnitä huomiota. Huono istuma-asento voi johtaa niska- sekä selkäkipuihin ja pitkäkestoinen ruudun tuijottaminen voi aiheuttaa päänsärkyä ja rasittaa silmiä.


 


Käytä myös luovuutta ja viritä itsellesi työpöytä esimerkiksi silityslaudasta, jotta voit hetken tehdä töitä seisoma-asennossa. Pidä myös kiinni riittävistä tauoista, venyttelystä ja pienistä taukojumpista. 


 


Hyvä asento löytyy kokeilemalla. Istumatyötä tekevien kannattaa kiinnittää huomiota ainakin näihin asioihin:


   1. Säädä tuolin korkeus sopivaksi

  2. Pidä kyynärpäät 90 asteen kulmassa

  3. Muista hyvä ryhti

  4. Rentouta hartiat

  5. Istu selkä suorassa ja syvällä tuolissa

  6. Pidä riittävästi näköetäisyyttä tietokoneen näyttöön


 


 Muistilista kotitoimistolle


 


Rytmitä päiväsi ja muista rutiinit


 


Työpaikalta tutut rutiinit helpottavat työskentelyä kotitoimistolta käsin. Valmistaudu etätyöpäivään niin kuin tavalliseen toimistopäiväänkin. Laita työvälineet edellisenä päivänä valmiiksi ja tarkista seuraavan päivän aikataulut. Muista myös aloittaa ja lopettaa työt suurin piirtein samaan aikaan joka päivä.


 


Suunnittele päivän työt etukäteen


 


Mieti etukäteen, mitä haluat saada aikaan etätyöpäiväsi aikana. Laadi itsellesi esimerkiksi tehtävälista ja seuraa sen avulla, kuinka tehokkaasti työskentelet. Erota työ- ja vapaa-aika selkeästi


 


On hyvä vetää selkeä raja työajan sekä vapaa-ajan välille. Vapaa-aika on työn vastapaino, joten tee itsellesi mieluisia asioita ja pyri irtautumaan työasioista. Kokeile olla esimerkiksi päivä ilman nettiä ja sosiaalista mediaa.Ole tiiviisti yhteydessä työyhteisöösi


 


Jotta etätöissä yhteisöllisyyden tunne säilyy, muista olla yhteydessä kollegoihisi – varatkaa vaikka etäkahvitteluja tai muita virtuaalisia tapaamisia. Hyödynnä tässä esimerkiksi Microsoftin Teamsia tai Skypeä. Ole myös oma-aloitteinen. Ilmoita vaikka työtovereille, mitä teet ja miten edistyt.Muista tauot ja riittävä liikkuminen


 


Pidä kotitoimistollakin tauot ja lounas mahdollisuuksien mukaan normaalisti. Liiku ja veryttele tarpeeksi päivän aikana. Huolehdi työergonomiasta ja vaihtele säännöllisesti työasentoja päivän mittaan.


 


Ohjelmistot


 


Pidä huoli siitä, että työkoneeseesi on asennettu kaikki työn kannalta tarvittavat ohjelmistot ja niiden toimivuus on testattu. Noudata tietoturvaohjeita


 


Muista noudattaa yrityksesi etätyökäytäntöihin liittyvää ohjeistusta. Suosi paperitonta työpistettä, huolehdi VPN-yhteydestä ja käytä työkonetta vain töiden tekemiseen.


 


   


 


Telia.fi sivustolta löydät lisää vinkkejä etätyöskentelyyn


 


Lue lisää:0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa