VPN-sovellukset ja ilmaisten versioiden ongelmallisuus
 Miten VPN toimii ja mihin tarkoitukseen sitä voi käyttää? Internetin laajentumisen ja moninaistumisen myötä VPN-palveluiden suosio on kasvanut suuresti viimeisten muutamien vuosien sisällä. VPN tulee sanoista Virtual Private Network ja se suojaa käyttäjän nettiyhteyttä avoimessa verkossa. VPN:llä, eli niin sanotulla virtuaalisella erillisverkolla voi suojata omaa nettiyhteyttä avoimissa WiFi-verkoissa, sekä myös ulkomailla. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kukaan voi lukea tietoja joita lähetät tai vastaanotat. Lisäksi voit käyttää palveluita kuten olisit fyysisesti samassa sijainnissa kuin etäverkko. Se parantaa tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa, sekä ennen kaikkea auttaa suojatumaan tietojenkalastelulta. On kuitenkin erityisen tärkeää pitää huolta virustorjunnasta, sillä VPN yhteys ei kuitenkaan suojaa jo olemassa olevilta ongelmilta. VPN:n avulla voit surffailla netin syövereissä yksityisesti – mutta et kuitenkaan kokonaan anonyymisti. Monelle VPN on tuttu esimerkiksi etätyöskentelystä: Yritykset hyödyntävät VPN -tekniikkaa siihen, että etätyöläiset pääsevät yrityksen suljettuun verkkoon. Se myös tekee työskentelystä työmatkoilla joustavampaa ja helpompaa. VPN:n voi ladata esimerkiksi tablettiin tai älypuhelimeen, läppärille taikka pöytäkoneeseen. Jotkut VPN-palvelut on mahdollista saada toimimaan myös useammassa laitteessa. VPN:ää voi hyödyntää juurikin nettiselauksen suojaamiseen avoimissa WiFi-verkoissa, oman sijainnin salaamiseen, sekä sijainnin vaihtamiseen. VPN:n teknologiaan kuuluvat laajakaistayhteydet ja niin sanotut hotspot-asemat.  

  Huomionarvoisia seikkoja VPN:n valinnassa VPN-palveluja on paljon ja juuri sen oikean löytäminen saattaa olla haastavaa. Ennen palvelun valintaa on hyvä miettiä, mihin sitä tarvitsee. Hyvän VPN-palvelun ominaisuuksia ovat muun muassa turvallisuus, nopeus, ja helppokäyttöisyys. Mistä sitten valita itselle sopivin vaihtoehto? Tässä muutama vinkki valintaan: 

  • Tutustu palveluntarjoajan nettisivuilla heidän VPN-palveluun ja muutenkin yrityksen tietoihin: Vaikuttaako yritys luotettavalta ja mitä siitä on puhuttu esimerkiksi netin keskustelupalstoilla. On tärkeää, että tarvittaessa yritykseen on mahdollista saada myös yhteyttä, jos palvelussa sattuisi ilmentymään ongelmia.


  • Lue läpi palvelun tietosuojaseloste. VPN sovellusta ladattaessa on hyvä myös huomioida, mitä käyttöoikeuksia se pyytää. Jos et halua antaa esimerkiksi yhteystietolistaasi tms. oikeuksia, niin valitse toinen sovellus.


  • Varmista, että valitsemallasi palvelulla on palvelimia haluamissasi maissa ja alueilla, sekä huomioi myös tuettujen laitteiden määrä (yleensä 3-5).
  • Esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskus suosittelee valitsemaan Suomessa sijaitsevien yritysten palveluja.  Ilmainen vaiko maksullinen VPN? VPN:n suosio ja kasvanut kysyntä näkyy markkinoilla. Tämän myötä markkinoille on tullut myytäväksi myös epäluotettavia palveluja. Osa palveluntarjoajista tarjoaa kuluttajille ilmaiseksi VPN palveluita. Näihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella. Ilmaisten VPN palvelujen joukosta löytyy paljon epäluotettavia versioita. Usein näissä ilmaisissa versioissa saattaa olla myös käyttörajoituksia esimerkiksi datan käytössä. On lisäksi tärkeä ymmärtää, ettei ilmaiset versiot sisällä läheskään samoja ominaisuuksia kuin maksulliset. Lisäksi maksulliset versiot ovat lähtökohtaisesti aina turvallisempia. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan VPN-palvelun, niin on suositeltavaa tutustua ensin mahdolliseen ilmaisversioon. Yleensä palveluntarjoajat ovat mahdollistaneet asiakkaille muutaman päivän ilmaisia kokeiluja maksullisista VPN-palveluista. Näin onkin näppärä testata, onko palvelu sopiva itselle ja täyttääkö se haluamasi asiat. Tähän loppuun tiivistettynä vielä, turvalliseksi todettu ilmaisversio on lähtökohtaisesti toimiva yksinkertaisiin hetkellisiin tarpeisiin, kuten vaikkapa suojaamaan kannettavan tietokoneen langatonta hotspot-liikennettä. Maksullinen versio on kuitenkin aina lähtökohtaisesti turvallisempi ja oikea valinta etenkin vaativampaa suojausta haluttaessa.  

  Freedome VPN
Freedome VPN on F-Securen Telialle tuottama palvelu. F-Secure Freedome on äärimmäisen helppokäyttöinen VPN-palvelu, jonka avulla voi muodostaa suojatun internetyhteyden missä tahansa. Freedomen avulla voi käyttää huoletta esimerkiksi kahviloiden Wi-Fi-verkkoa ilman pelkoa, että vaikkapa pankkitunnukset varastetaan.
Freedome on saatavilla tietokoneille, älypuhelimille ja tableteille. Se toimii iPhonessa, iPadissa, Macissa, missä tahansa Android-laitteessa ja Windows-tietokoneessa. Voit katsoa maarajoitettuja sisältöjä ja käyttää nettiä siellä missä haluat. Löydä maailman halvimmat hinnat, vaikkapa lentoliput, vaihtamalla virtuaalista sijaintiasi. Freedome on saatavilla seuraaville käyttöjärjestelmille:
• Windows 7 tai uudempi
• OS X 10.9 tai uudempi
• Android 4.0.3 tai uudempi
• iOS 8 tai uudempi 

 Katso myös:
0 vastausta

Ei vielä vastauksia. Ole sinä ensimmäinen ja vastaa, kysy tai kommentoi!

Vastaa