Windows 11 -käyttöjärjestelmä: uudistukset ja käyttöönotto

  • 16 November 2021
  • 1 kommentti
  • 176 katselukertaa


 


Windows 11 on Microsoftin uusin käyttöjärjestelmä. Se tulee olemaan Windows 10:n seuraaja, ja siihen päivittäminen on ilmaista kaikille nykyisille Windows 10:n käyttäjille. Windows 11 julkaistaan 5. lokakuuta 2021. Jotta voit päivittää tietokoneesi uuteen käyttöjärjestelmäversioon, on laitteesi oltava tiettyjen vähimmäisvaatimusten mukainen. Voit tarkistaa laitevaatimukset Microsoftin sivuilta. Suurimmaksi osaksi kaikki verkkokaupastamme tilattavissa olevat tietokoneet ovat yhteensopivia uuden Windows 11 -käyttöjärjestelmäversion kanssa. 


 


 


Windows 11 tarjoaa rauhallisen ja luovan tilan, jossa voit tarkastella sinua kiinnostavia asioita uudesta näkökulmasta. Uudistettu aloitusvalikko ja uusia tapoja olla yhteydessä sinulle tärkeisiin ihmisiin, uutisiin peleihin ja sisältöön – Windows 11 on paikka, jossa voit ajatella, ilmaista itseäsi ja luoda asioita luonnollisella tavalla. Windows 2021

 


Mitä uutta Windows 11 pitää sisällään?


 


Uusi Windows 11 on ominaisuuksiltaan yhtä tehokas ja turvallinen kuin Windows 10, mutta sen ulkoasu on saanut uudenlaista päivitystä edeltäjästään. Muun muassa käyttöjärjestelmän ilmettä ja käyttökokemusta on uudistettu ja yksinkertaistettu. Windows 11 tuo mukanaan uusia työkaluja, ääniä ja sovelluksia, joiden kerrotaan tehostavan tietokoneen käyttöä entisestään. Siinä aloitusvalikko on uudistettu, tehtäväpalkki on päivitetty toimimaan paremmin kosketusnäytöillä ja hiirellä sekä uusia kuvakkeita on tullut vanhojen tilalle. Sen kerrotaan tukevan myös luovaa työskentelyä aiempaa paremmin. Windows 11 on ensimmäinen Windows, joka sisältää tuen Android-sovelluksille. Sovellukset ovat ladattavissa uudistetun Microsoft Storen kautta.


 


Myös käyttöjärjestelmän päivittämiseen on tulossa uuden version myötä muutoksia. Microsoft on julkaissut aina kahdesti vuodessa Windows 10:lle ominaisuuspäivityksiä. Windows 11:n myötä tähän tulee muutos, sillä Windows 11:n myötä käyttöjärjestelmään tulee jatkossa vuosittain yksi ominaisuuspäivitys. Ensimmäinen tällainen Windows 11:n ominaisuuspäivitys on tarkoitus tulla myöhemmin ensi vuoden aikana. Uusi Windows 11 tuo jatkossakin kuukausittain julkaistavia kumulatiivisia päivityksiä sekä tietoturvakorjauksia.


 


  


 


Käyttöjärjestelmän asennus ja yhteensopivuus


 


Useimmat tällä hetkellä myytävät tietokoneet, joissa on käyttöjärjestelmäversioina Windows 10, voidaan päivittää uuteen Windows 11 -versioon. Jos käytössäsi on Windows 10 Home -versio, niin se päivitetään Windows 11 Home -versioksi. Windowsin mukaan tarkempaa päivityssuunnitelmaa viimeistellään yhä, mutta päivitysten pitäisi alkaa vuoden 2021 loppupuoliskolla ja jatkua vuoden 2022 puolelle. Tarkka ajankohta on laitekohtainen. On myös hyvä huomioida, ettei kaikille Windows 10 -tietokoneille tarjota Windows 11 -päivitystä samaan aikaan. Tietokoneita, joista löytyy jo valmiiksi esiasennettuna Windows 11, on saatavilla myöhemmin tänä vuonna.


 


Jos tietokoneesi ei täytä Windows 11 -käyttöjärjestelmän vähimmäisvaatimuksia, niin voit jatkaa turvallisesti Windows 10:n käyttöä, sillä Microsoft tukee Windows 10 -versiota 14.10.2025 saakka.


 


Jos lisälaitteesi toimivat Windows 10:n kanssa, ja ne täyttävät Windows 11 -version vaatimukset, pitäisi niiden toimia myös Windows 11 -version kanssa. Tarkempaa tietoa yhteensopivuudesta on hyvä kysyä myös suoraan laitevalmistajalta.


 


Windows 11:n käyttöönoton valmistelu ja käyttöönotto toimivat kuten Windows 10:ssä, ja päivitys Windows 11:een on kuin päivittäisi Windows 10:tä. Microsoftin mukaan kaikki tiedostosi ja tietosi siirtyvät päivityksen myötä oletusarvoisesti. On kuitenkin hyvin suositeltavaa varmuuskopioida varalta kaikki tiedostosi ja valokuvasi OneDrive-palveluun ennen asennusta.


  


Telia Helppi apunasi


 


Telia Helpin asiantuntijoilta saat apua tietokoneen käyttöönottoon ja päivityksiin liittyvissä asioissa. Jos asennus askarruttaa, niin muistathan, että Helpin asiantuntijat ovat valmiina hoitamaan tämän puolestasi, antamaan parhaat käyttövinkit ja palvelemaan kaikissa teknisissä asioissa. Tarjoamme asennusapua puhelimitse sekä Telia Kaupassa, tai voit tilata lähituen kotiisi. Saat asiantuntevaa palvelua ja asennus tehdään kerralla loppuun asti.


  


 

 


Lue lisää:1 kommentti

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +16

Täytyy myöntää, että tuosta tulee "Vau!"-elämys. Visuaalisesti tuo on ehdottomasti Windows 10 -käyttöjärjestelmää parempi ja selkeämpi.

 

Päivitin eilen vanhan tietokoneeni ja jouduin ohittamaan TPM 2.0 -turvapiirin kyselyn näillä ohjeilla ensimmäiseksi:

https://www.tomshardware.com/how-to/bypass-windows-11-tpm-requirement

 

Sen jälkeen Windows 11 -käyttöjärjestelmän asennus USB-tikulle Windows Media Creation -työkalun avulla ja päivityksen käynnistäminen USB-tikulta. Windows 11 -käyttöjärjestelmä toimii hyvin ilman virhetilanteita ja viralliset päivitykset rullaavat normaalisti tuttuun tapaan 😁>

Vastaa