Käyttökokemuksia Sony WF-L900 LinkBuds -kuulokkeet

  • 28 February 2022
  • 7 kommenttia
  • 240 katselukertaa

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +22
  • Yhteisömanageri
  • 10474 kommenttia


Kerätään tähän ketjuun kokemuksia näistä offline- ja onlinemaailman yhdistävistä uutuuskuulokkeista. Jos olet kerennyt tällaiset jo hankkimaan niin jaa kokemuksiasi tässä ketjussa. Tai jos mietit kuulokkeiden hankkimista niin tässä ketjussa voit kysyä niistä lisää ennen hankintaa.


 


Ketjussa julkaistaan myös juuri päättyneen arvonnan voittajien kokemuksia kuulokkeista.


 


Voit tilata omat Sony WF-L900 -kuulokkeet verkkokaupastamme.


 


---


 


Lue myös
7 kommenttia

Sain uudet LinkBuds-kuulokkeet eilen ja otin heti käyttöön!

 

Myyntipakkaus antaa miellyttävän, kierrätysmateriaaleista valmistetun, siistin vaikutelman. Pakkaukseen on pieneen tilaan koostettu kaikki tarpeellinen: kuulokkeet koteloineen, latausjohto, erikokoiset korvasovitekappaleet sekä ohjevihkoset. Latauskotelo on sileä, kevyt ja tuntuu käteen hieman pahviselta, vaikka lienee jonkinlaista kierrätysmuovia/komposiittia.

 

 

Kuulokkeiden muoto on hyvin erilainen muihin markkinoilla oleviin verrattuna. Itselläni on melko ahtaat korvat ja etenkin korvakäytävät ovat pienet, mutta ensimmäistä kertaa kuulokkeita asettaessa kuuloke kuitenkin pienen säädön jälkeen solahtaa kätevästi paikoilleen. Kuulokkeet ovat periaatteessa heti myyntipakkauksesta oton jälkeen käyttövalmiit, bluetooth parittuu nopeasti myös iOS-puhelimeen. Laite kehottaa asentamaan Sony Headphones Connect -sovelluksen kuulokkeiden mukautukseen.

 

Mukauttaminen aiheuttikin sitten hieman enemmän päänvaivaa. Kuulokkeet ovat selkeästi optimoitu enemmän Android-käyttäjien suuntaan, kuulokkeet tukevat äänikomennoissa ainoastaan Amazon Alexaa, eikä esimerkiksi Sirin ilmoitustenlukutoimintoa pysty niillä käyttämään. Myös kuulokkeiden mainostettu 360 Reality Audio -äänikokemus vaatii erilliset toimintoa tukevat (maksulliset) sovellukset sen käyttöön.

 

Kuulokkeiden ohjelmistopäivitys olisi sovelluksen mukaan pitänyt tehdä tilassa, jossa ei ole Wi-Fiä, mikroaaltouunia, langattomia puhelimia tai muita laitteita, mutta nykymaailmasta niitä löytyy kovin vähän, joten päivitin surutta näiden vaikutuksen alaisena.

 

Ääni on ensivaikutelmalta kirkas ja selkeä, musiikissa alarekisteri jää hieman köyhäksi, mutta äänikirjakäytössä ainakin aivan riittävä. Headphones-sovelluksen omalla taajuuskorjaimella säädettäessä basso jää ainakin Applen AirPods Pro -kuulokkeisiin verrattuna melko ohueksi. Kuulokkeiden avoimen rakenteen vuoksi metrin päässä istuva vieruskaveri saa myös äänisaastetta osakseen, ainakin yhtään kovemmilla äänenvoimakkuuksilla. Kovalla kuunneltu musiikki kuului testatessa jopa 5 metrin päähän. Ympäristön äänet kuuluvat selkeästi rengasmuotoilun läpi, jolloin hiljaisella kuunneltavaa musiikkia/kirjaa ei välttämättä tarvitse keskeyttää, mikäli huomiota tarvitsee hetkellisesti muualla.

Pienessä korvassa pitkän käytön mukavuusraja liikkuu siinä n. 2 tunnin paikkeilla, sen jälkeen korva alkaa kipeytyä. Pidempi käyttö näyttänee, kuinka kuuloke pärjää liikkuessa ja esimerkiksi kypärän alla pyöräillessä. 

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +3

Sain uudet Sony LinkBuds-kuulokkeet viikolla noudettua Postista ja otin ne lähes heti käyttöön.

Myyntipakkaus on erittäin kompakti kierrätysmateriaaleista (pahvia) valmistettu. Se on jotenkin halvan oloinen, mutta kierrätysmielessä se on täydellinen ja anteeksi annettava ja sisältö kuitenkin tärkein. Pakkaukseen on todella kompaktisti sisällytetty kaikki tarpeellinen: kuulokkeet koteloineen, latausjohto, erikokoiset korvasovitekappaleet sekä ohjevihkoset. Sovitekappaleet ovat minulle erityisen tärkeä juttu ja positiivinen yllätys. Minulla on aina ollut huomattavia vaikeuksia saada nappikuulokkeita pysymään korvassani, joten tähän puoleen tulen erityisesti kiinnittämään huomiota. Siitä myöhemmin enemmän, mutta säätämistä varmasti luvassa…


Lataus-/kuulokekotelo on halvan oloinen.

 

Kuulokkeiden muoto on todella erilainen muihin markkinoilla oleviin verrattuna. Ensivaikutelma siitä on kuitenkin jotenkin Sonylle sopiva 😀>

Kuulokkeet ovat välittömästi myyntipakkauksesta oton jälkeen käyttövalmiit, bluetooth parittuu nopeasti iOS-puhelimeen. Iso plussa tästä! Laite kehottaa välittömästi asentamaan Sony Headphones Connect -sovelluksen.

 

Sitten tulee ensimmäiset miinukset. Kuulokkeet ovat selkeästi optimoitu enemmän Android-käyttäjien suuntaan, kuulokkeet tukevat äänikomennoissa ainoastaan Amazon Alexaa, eikä esimerkiksi Sirin ilmoitustenlukutoimintoa pysty niillä käyttämään. Myös kuulokkeiden mainostettu 360 Reality Audio -äänikokemus vaatii erilliset toimintoa tukevat (maksulliset) sovellukset sen käyttöön! Nyt ei ole hyvä alku tuotteen erityisominaisuuksien hyödyntämiseksi 😕>

Tämä tuote kilpailee minulle Applen omien tuotteiden kanssa ja jää nähtäväksi edellä mainituista syistä kumpi selviytyy voittajaksi minun käyttööni.

 

Kuulokkeiden ohjelmistopäivitys käynnistyi lähes heti sovelluksen asennuksen ja avaamisen jälkeen. MUTTA päivitys kestää todella pitkään, arvio tunti! Minulla se epäonnistui ensimmäisellä kerralla.

 

Ääni on ensivaikutelmalta kirkas ja selkeä, en ole hifisti, joten tämä tyydyttää. Basso jää ainakin Applen AirPods Pro -kuulokkeisiin verrattuna kevyeksi, tätä täytyy tutkia vielä lisää. Ympäristön äänet kuuluvat selkeästi läpi, jolloin hiljaisella kuunneltavaa musiikkia/kirjaa ei välttämättä tarvitse keskeyttää, mikäli huomiota tarvitsee hetkellisesti muualle.

 

Jo puolen tunnin kohdalla korvaa alkaa ahdistamaan, mutta toisaalta tunnet, että kuulokkeet ovat tallessa. Pidempi käyttö paljastaa kuinka kuuloke pärjää liikkuessa ja esimerkiksi pipon ja kypärän alla käytettäessä. Ensi viikolla pääsen ulkoiluttamaan kuulokkeita lentokoneessa ja auringon helliessä.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Avoimella rakenteella lienee vaikeaa tehdä kovin vakuuttavaa bassotoistoa. Mielenkiintoiset kuulokkeet joka tapauksessa.

Ensi vaikutelma

Kuulokkeet tulevat kierrätysystävällisessä paketoinnissa ja omaan silmään ei osunut mitään muovia jota olisi hankala kierrättää. Pakkauksesta löytyy kuulokkeet, latauskotelo, lyhyt latauspiuha ja lisää korvapaloja jotta istuvuuden saa itselle sopivaksi. Ensivaikutelma siis hyvä.

Kun kuulokkeet avaa ja on luurissa bluetooth päällä ne yhdistivät heti atuomaagisesti (puhelimena Samsung Galaxy s21). Toimiakseen kunnolla tarvitaan puhelinsovellus ja Sony tili. Sovellus ehdotta paljon eri asetuksia, lisä ominaisuuksia ja muita suureksi osaksi turhia lisä ominaisuuksia, joita voi tilailla tai aktivoida. Tähän ollaankin jo nykypäivänä elektroniikassa totuttu. Olihan ne vähän ärsyttäviä mutta aika helppo ohittaa. Ja niin kannattaakin, sillä niitä nopeasti ilmaiseksi kokeilleena en voi sanoa että ne olisivat tuonut mukaan muuta kuin lisäkustannuksia.

Sit vielä muutaman kerran ok:ta sopimuksiin ja ollaan liikkeellä täysillä ominaisuuksilla. Ääni on avara ja mukavan tarkka eikä mitään yli ammuttuja diskantteja tai bassoja ole heti huomattavissa vaikka mukana on EQ jos näitä kaipaa.

 

Viikon käytön jälkeen on huomannut muutaman positiivisen yllätyksen ja muutaman hankaluuden.
Kuten aikaisemmin todettu on ääni positiivinen yllätys ja Tidalista testattu sekä rokkia, poppia ja vanhat klassiset, ja kaikissa ääni on neutraali ja erittäin sopiva tausta ääneksi jokapäiväiseen elämään. Kun kotelon avaa ja napit laittaa korviin lähtee musiikki soimaan ja myös sammuu heti kun poistaa korvista, ja näissä se oikeasti toimii toisin kuin tietyissä kuulokkeissa. Näissä on se ominainen reikä keskellä joka estää kovimmat bassot mutta on ehdoton mukavuus kun liikkuu kaupungilla.

Mites sitten tuo hinta. Kuulokkeet eivät ole halvimmasta päästä ja jos etsit parasta äänen laatua tähän hintaan ei nämä sinulle sovi. Hinta on yhdistelmä äänen laatua ja ominaisuuksia, molempia sopivasti sujuvaan arkeen.

Sitten huonommat puolet. Mukavuus on hyvin yksilöllistä mutta itsellä on noin 2-3h maksimi jonka jälkeen korvat tarvitsevat hetken lepoa. Ja kun otat esiin kotelon huomaat että kansi joka mainoksissa lentää auki vaatii usein vähän apua avatakseen jollet vielä tiputtanut liukasta koteloa.

Eli onko tässä seuraavat kuulokkeesi? Jos normaalit napit eivät korviin sovi tai paineen tunne korvissa on epämiellyttävä, nämä ovat ehdoton valinta. Muillekin nämä ovat helposti suositeltava vaihtoehto normaaleille napeille esim. pyöräilyyn tai arkeen. Markkinoilta löytyy parempaa ääntä, enemmän ominaisuuksia ja pidempiä akun kestoja, mutta nämä ovat ehkä parhaiten kuvailtavissa kultaisena keskitienä nappikuulokkeiden valtavassa markkinassa.

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +3

Ohessa ajatuksiani pidemmän käytön jälkeen. Kuulokkeet ovat nähneet ulkoilua, kauppreissuja ja matkan Kanarian aurinkoon. Lomamatkalla kuulokkeet olivat kovassa käytössä altaalla ja hotellihuoneen sängyssä maatessa 🙂>

Omassa käytössäni kuulokkeet päästävät avonaisen ratkaisunsa vuoksi paljon taustamelua lävitse, on se sitten hyvä tai huono asia.

Esim. Whatsapp -ääniviestiä äänittäessäni lopputulos sisälsi yllättävän paljon taustaääniä ja tietenkin myös kuunnellessa ympäristön äänet tulee hyvin havainnoitua.

Korvassa kuulokkeet pysyvät hyvin ja sovitekappaleilla on ratkaiseva merkitys. Kaverin korvassakin kuulokkeet testattiin yhdessä suoraa suoratoistolähetystä puhelimesta katsottaessa. Tämä on ehkä ylikorostuneestikin minulle tärkein ominaisuus nappikuulokkeissa. En ole tosin vieläkään varma uskallanko kesällä luottaa pyöräillessä, että kuuloke ei korvastani putoa, mutta se jää nähtäväksi.

Pidän sellaista noin kahta tuntia maksimiaikana, jonka näitäkin kuulokkeita jaksaa korvassa pitää ennen kuin alkaa liian pahalta tuntumaan.
Siitä pidän, että kun napit kotelosta kaivaa ja laittaa korviin, lähtee musiikki/ääni heti soimaan ja myös sammuu heti, kun napit poistaa korvista.

Hintaa myös mietin ja se on mielestäni aika kova. Kuulokkeet eivät ole todellakaan halvimmasta päästä. Hinta lienee kuitenkin yhdistelmä äänen laatua ja ominaisuuksia.

Markkinoilta löytyy takuulla parempaa ääntä, enemmän ominaisuuksia ja pidempää akunkestoa, mutta kyllä nämä kuulokkeet ainakin toistaiseksi jäävät arkiseen käyttööni, eikä pölyttymään kaappiin tai kaverille lahjaksi.

Tässäpä muutaman viikon jälkeen omia käyttökokemuksiani.

 

Pieneen korvaan itse kuulokkeen sovittaminen on edelleen haastavaa ja sovitekappaleesta huolimatta kuuloke putoaa yleensä pari kertaa, ennen kuin saan sen stabiilisti pysymään. Rengas on itsessään sen verran suuri, ettei pienessä korvassa oikein mahdu korvakäytävän suulle ja kuulokkeen kokonaispituus huomioiden asennon täytyy olla juuri oikea, jotta se pysyy paikallaan. Tästä samaisesta syystä myös mukavuuskäytön raja liikkuu 1-2 tunnissa kerrallaan. Pyöräilykypärän ja sen alla olevan ohuen pipon kanssa kuulokkeet ponnahtivat jatkuvasti paikaltaan ja jouduin pysähtymään asettaakseni takaisin. Pipo muutenkin lisäsi epämukavuutta huomattavasti ja korvat olivat kipeät jo lyhyenkin käytön jälkeen. Kesällä tuskin uskallan pyöräillä nämä korvissani, sen verran epävarmaa istuvuus on.

 

Kuulokkeet ovat olleet käytössä kotioloissa, ulkona lenkillä ja työmatkapyöräilyssä, sekä marginaalikäytössä työpaikalla. Omaan käyttöön kuuloke on parhaimmillaan juurikin kotona, mikä ehkä vie koko Sonyn mainostaman online/offline-idean. Autotien läheisyydessä äänenvoimakkuus reagoi kovempiin ääniin n. sekunnin viiveellä, jolloin tilanne on yleensä mennyt ohi: auton kohdalla en välttämättä kuule ja kun volyymi kovenee auto on jo mennyt ohi ja kovat äänet pärähtää turhaan korville. Kaupassa ja työmatkapyöräilyssä (Helsingissä Mannerheimintien varrella) ongelma oli samansuuntainen. Liikenteen/julkisten tilojen melu ja kova äänenvoimakkuus yhdessä aiheuttaa melko sietämätöntä kakofoniaa.

 

Laitoin alussa kaikki mainostetut napautustoiminnot laajalla napautusalueella käyttöön. Jouduin näistä kuitenkin hyvin pian luopumaan, sillä laajan alueen ollessa päällä kuulokkeet ymmärtävät napautukseksi mm. syömisestä ja jopa puhumisesta aiheutuvan alaleuan liikkeen ja pyöräilykypärän kiinnitysremmin, käytännössä siis minkä tahansa korvan edessä tapahtuvan liikkeen/hipaisun. Laaja alue oli siis omassa käytössä täysin käyttökelvoton, käytän kuulokkeita usein juuri syödessäni ja pyöräillessäni. Napautuksesta seuraava äänimerkki (blim blim) käy pidemmän päälle myös rasittavaksi, toivoisin mieluummin toiminnon seuraavan välittömästi ja äänettömästi napautusta. Pikatoiminnot ovat myös kehnosti muokattavissa, sovellus antaa valita muutamasta esiasetetusta vaihtoehdosta, muttei kustomointimahdollisuutta kuitenkaan tässä vaiheessa vielä ole. Toivottavasti seuraa myöhemmissä päivityksissä, syö hieman ideaa pikakomennoilta, mikäli niitä ei voi kustomoida omaan käyttöön sopivaksi.

 

En ole saanut itse yhdistettyä muuta kuin yhteen äänituloon kerrallaan (toisissa kuulokkeissani voi olla 2 äänilähdettä ja niiden vaihtelu onnistuu saumattomasti), mutta ensiyhdistyksen jälkeen äänilähteen vaihto onnistuu kyllä helposti. Itselläni on vanhemman käyttöjärjestelmän läppäri, jonka ei pitäisi edes Sonyn mukaan olla yhteensopiva, mutta hienosti yhdisti siitä huolimatta. Tästä ehdottomasti plussaa.

 

Siinä määrin Sony LinkBuds tekee mitä lupaa, eli pitää käyttäjän kärryillä ulkopuolisesta äänimaailmasta, joten jos se on tavoitteena, on tässä mahdollisesti etsimäsi kuulokkeet. Kotona pystyy hyvin keskustelemaan perheen kanssa laittamatta äänikirjaa/musiikkia pauselle, puheääni kuuluu kyllä kirkkaasti läpi. Puhelut on parasta puhua sisätiloissa, taustahäly häiritsee molemmissa päissä. 

 

Omassa käytössä valitettavasti kuulokkeilla oli enemmän huonoja puolia kuin hyviä, ainakin verrattuna jo olemassa oleviin laitteisiini (AirPods Pro + Bose QC35), toki samaan sarjaan Sony ei tuotteellaan edes pyri. Käyttöaiheet on kuitenkin tällä hetkellä hyvin marginaalisia nykyisillä ominaisuuksilla ja istuvuudella. Kuulokkeet ovat avoimeksi kuulokkeeksi myös todella hintavat, yli 200 euron laitteelta toivoisi kyllä enemmän ainakin juuri modifiointimahdollisuuksia. Istuvuus lienee anatomiasta riippuvaa. Uskoisin, että normaalikokoisella korvalla kuuloke istuu oikein napakasti oikean kokoisella sovitekappaleella ja tuokin varmaan helpotusta käyttäjälle, jolle korvakäytävän sisään menevä osa on epämukava.

Käyttäjätaso 7
Kunniamerkki +20

Joskus tuotteista näkee ensi silmäyksellä niiden olevan ns. niche-tuotteita. Nämä kuulokkeet eivät vaikuta tekevän poikkeusta tähän sääntöön. Arvosteluista käy ansiokkaasti ilmi, että käyttäjäkunta on melko rajattu. Ehkä keväisen pellon äärellä lintujen visertely ja Junnu Vainion Käyn ahon laitaa -kappaleen kuuntelu ovat sitä, missä ympäristön äänien tuominen kuultaviksi parhaiten toimii.

 

Itse olen käyttänyt tietokoneella Focusriten Scarlet Solon (3rd gen) kautta AKG K240 Studio ja MKII Studio -kuulokkeita, jotka ovat puoliavoimet. Ei niissäkään ole sellaista "junttaavaa" bassotoistoa verrattuna Sonyn WH-1000XM4 -luureihin. Ei noissakaan bassot ole överiksi vedettyjä ja jotkut kritisoivat studioluureja musan kuunteluun. Toisaalta nämä AKG:t ovat aivan ylivertaiset monissa videopeleissä, kuten Hunt Showdownissa, jossa äänimaailma on hyvin tarkka ja askeleiden, aseen äänten ja maailman muiden äänten kuuleminen on selviämisen kannalta olennaista. Toisaalta myös Tidal Hifi + kuulostaa todella hyvältä joissain suosikkikappaleissani verratuna Spotifyyn. Joissain kappaleissa erityisen suuria dynamiikkaeroja sisältävät kohdat menevät tukkoon Spotifyssa ja pakkauksenkin kuulee. Toisaalta kuuluvat myös tuotannossa sattuneet pienet kauneusvirheet.

Vastaa