Miten saa sähköpostit pysymään tallessa?

  • 24 February 2015
  • 8 kommenttia
  • 207 katselukertaa

Kun kiinteä laajakaista poistuu huushollista ja samalla poistuu myös sähköpostiosoitteet ja -laatikot, niin millä tavalla voi varmistaa, että aiemmin tulleet sähköpostit säilyvät tietokoneen sähköpostiohjelmassa (outlook express ja live mail)?

 

Joskus nimittäin huomasin, että jos palvelimen postilaatikolta poisti jonkun viestin, se poistui myös tietokoneen sähköpostilaatikosta. Tosin se liittyi jollain tapaa siihen minulle mysteeriksi jääneeseen imap'iin, joka piti ottaa käyttöön samassa yhteydessä kun sähköposti asennettiin tulemaan myös älypuhelimeen. Nyt poistin koko Soneran sähköpostitilin puhelimestani.

 

Pääkäyttäjän elikkä minun tietokoneella on outlook express, sivupostilaatikon käyttäjällä eli tyttärelläni on live mail. Lähinnä tarvitsisin tietää, miten tämä sivupostilaatikon ja live mailin käyttäjä voi olla varma siitä, ettei hänen sähköpostiohjelmassaan olevat tärkeät sähköpostit häviä sieltä, kun koko Soneran postilaatikko lakkautetaan eli pp.inet.fi -päätteistä osoitetta ei enää jossain vaiheessa ole? Hän ei käytä sähköpostiaan palvelimella, vaan nimenomaan sähköpostiohjelmallaan.

 

Olisko varminta, että hän käy vaikka Soneran liikkeessä koneensa kanssa tarkistuttamassa asetukset sun muut, jottei vaan käy niin, että koko postilaatikko tyhjenee sähköpostitilin lopettamisen myötä? Onko Soneran sähköpostipalvelin (netissä) jollain tapaa synkronoitu käyttäjänsä sähköpostiohjelman kanssa, eli jos toisesta lähtee viestit, niin lähtee toisestakin? Se olis katastrofi hänelle. Itse en osaa kaukaa käsin häntä paljon neuvoa, kun en itsekään oikein tätä ymmärrä ja hän vieläkin vähemmän.

 

Jos maksaa tietyn kuukausimaksun, pp.inet-osoitteen voi pitää vielä voimassa, mutta niin ei ole tarkoitus pitemmän päälle tehdä.

 

 

 


8 kommenttia

Eli tilannehan on se, että mikäli pp.inet.fi -sähköpostiosoite lakkautetaan laajakaistan lopettamisen yhteydessä, ei sähköpostiin enää pääse, joka tarkoittaa sitä, että myöskään viesteihin ei pääse käsiksi.


 


Mikäli haluaa sähköpostit pitää tallessa, voi niistä tärkeät tallentaa esimerkiksi omalle koneelle, tai lähettää edelleen sellaiseen sähköpostiosoitteeseen, joka säilyy käytössä.


 


Maksullisen sähköpostiosoitteen säilyttäminen on myös hyvä ratkaisu tähän, mutta mikäli koet että se ei ole kannattavaa, suosittelen noiden tärkeiden viestien siirtämistä talteen.

Noinko tosiaan on? Eli viestitkö eivät jää niihin omalla koneellaan oleviin outlook expressin tai live mailin sähköpostilaatikoihin? Onpas tyttöparalla operoimista, jos meinaa kaikki vuosien sähköpostit johonkin yksitellen tallennella.

 

Tarkennan vielä, että vanhoja viestejäkö siis ei näe sähköpostitilin lakkautumisen jälkeen enää Outlook Express tai Live Mail -sähköpostiohjelmasskaan (eli omalla tietokoneella)? Sen ymmärrän, että Soneran palvelimella ne eivät sen jälkeen enää voi olla, koska koko tiliäkään ei ole sen jälkeen olemassa, mutta miksi ne poistuvat myös tietokoneelle asennetusta sähköpostiohjelmasta?

 

En muuten millään osaa ymmärtää, mikä ero on POPilla ja IMAPilla?

Käyttäjätaso 2
Kunniamerkki +15

@Aarina pystyt kyllä säilyttämään viestit omalla koneellasi jatkossakin. Eihän me niitä sieltä voida mitenkään saada pois, vaikka sähköpostilaatikkosi loppuisikin Soneralta. Uusia viestejä et pystyisi siinä vaiheessa poistuneella osoitteella saamaan.

Lyhyesti POP3 ja IMAP eroista:
POP3 hakee viestit sähköpostiohjelmaan, eikä jätä niitä lainkaan palvelimelle. IMAP lukee viestejä palvelimelta, eikä hae niitä fyysisesti sähköpostiohjelmaan. Suosittelemme käyttämään IMAP-protokollaa, koska tällöin sähköpostiviestejä voi lukea samanaikaisesti useilla eri laitteilla.


@NikoNo kirjoitti:

@Aarina pystyt kyllä säilyttämään viestit omalla koneellasi jatkossakin. Eihän me niitä sieltä voida mitenkään saada pois, vaikka sähköpostilaatikkosi loppuisikin Soneralta. Uusia viestejä et pystyisi siinä vaiheessa poistuneella osoitteella saamaan.

Lyhyesti POP3 ja IMAP eroista:
POP3 hakee viestit sähköpostiohjelmaan, eikä jätä niitä lainkaan palvelimelle. IMAP lukee viestejä palvelimelta, eikä hae niitä fyysisesti sähköpostiohjelmaan. Suosittelemme käyttämään IMAP-protokollaa, koska tällöin sähköpostiviestejä voi lukea samanaikaisesti useilla eri laitteilla.


Hienoa. Onko niin, että sähköpostit tulee siirtää oman koneen sähköpostiohjelmassa POP-kansioon, jotta ne eivät häviä sen jälkeen kun ne poistuu palvelimelta (kun sähköpostilaatikko sulkeutuu)?

 

Entä, voiko tai täytyykö sähköpostiohjelman (outlook express tai live mail) sähköpostitili jättää niinsanotusti voimaan eli ne Soneran tilitiedot ennalleen vaikkei sitä osoitetta enää jatkossa ole, jotta viestit eivät häviäisi, - vai onko sillä mitään merkitystä?  

 

Tytär ei ole käyttänyt Soneran palvelimen postilaatikkoa, vaan pp.inet.-posti on tullut hänelle tietokoneen sähköpostiohjelmaan. Jos hänellä on valittuna siellä IMAP, pitäisikö hänen vaihtaa sinne POP, jotta postit säilyisivät hänen tietokoneessa eivätkä häviäisi postilaatikon lakkautumisen myötä?

 

Tarkoitus siis olis, että vanhat viestit - saapuneet ja lähetetyt - säilyisivät senkin jälkeen, kun ko osoite ei ole enää käytössä.

 

 

Aarina ilmeisestikin haki uskonvahvistusta sille, että kun postilaatikko palvelimella lopetetaan, ei voi syntyä tilannetta että viestien poistaminen palvelimelta aiheuttaisi viestien poistumisen myös oman koneen IMAPia käyttäviltä Outlook Express ja Live Mail ohjelmilta niin kuin tapahtuu jos itse käy webbimailssa viestejä poistamassa.

 

Itselläni jos olisi vähäisintäkään tuollaista pelkoa, vaihtaisin sähköpostien salasanan vain palvelimella ("Omilla Sivuilla") mutta ei sähköpostiohjelmissa. Kokeillen muutoksen voimaantulon webbimaililla. Niin sähköpostiohjelmat omista koneista eivät enää saisi palvelimeen yhteyttä eikä niin voisi saada sieltä tietoa viestin poistamisesta. Viestien lähetys ja vastaanotto omien koneiden sähköpostiohjelmissa estyy samalla. Lisäksi sähköpostiohjelmissa muuttaisin asetuksia niin, etteivät edes yritä palvelinyhteyttä ja anna siitä epäonnistumisilmoitusta.

 

 

Varmistuskeinoina kävisi myös perustaa sähköpostiohjelmaan uudet kansiot poikkeavalla nimellä, johon tärkeät postit kopioidaan tai siirretään. Tai jätkolähettää tärkeät postit säilyvään sähköpostiosoitteeseen. Tai sähköpostiohjelman mahdollista Vienti (Export) toimintoa käyttäen tehdä viesteistä varmistuskopio. Tai muuttaa sähköpostiohjelmissa saapuvien ja lähtevien viestien kansioiden nimet, mutta tämä vaatii varmistuskokeilua että näin saadaan irroitettua kansiot viestiensiirrosta. En taitaisi uskaltaa tutkimatta suoralta kädeltä vaihtaa sähköpostiohjelmissa olevia inet-sähköpostitilejä uusiksi käyttöönotettaviksi (esim. outlook, gmail) tileiksi vaan perustaisin sähköpostiohjelmiin lisää sähköpostiosoitteita.

 

 

Ainakin meikäläisen outlook express sähköpostiohjelmassa olleet sähköpostit säilyivät, vaikka poistin Soneran tilin sieltä.

On kiva kun kertoo miten kävi, On tiedoksi toisille saman asian kanssa painiville.

Vastaa