Sähköpostit palautuvat lukemattomiksi


  • Savumerkittäjä
  • 7 kommenttia

Hei,

Luen sähköposteja eri laitteilta ja enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo luetut sähköpostit palautuvat lukemattomiksi. Lukemattomiksi palautuvat taitaa olla luettu eri laitteella kuin mikä palauttaa lukemattomaksi (muutamia kerrallaan, mutta on jo näkynyt luettuna palauttavassakin laitteessa).

Onko jotain ehdotusta korjaukseen?

Laitteet:

-Pöytäkone (Win 8.1pro / Sonera 4g),

-Sony Tablet Z (Lollipop 5.0.2 / koti wlan eli Sonera 4g)

-Sony Z3 compact (Lollipop 5.1.1 / Sonera 4g)

-Iphone 4S (IOS 8.4 / Elisa 3g)


12 kommenttia

 

Ohikulkijan kommentti: Jotkin käyttämäsi sähköpostiohjelmat vaikuttavat käyttäytyvät huonosti, kenties konfiguroitu väärin tai toimivat yhteensopimattomasti.

 

Kun luetaan sähköposteja useilta laitteilta, kaikissa on käytettävä IMAP-protokollaa. Silloin tieto viestin lukemisesta kuuluu välittyä lukevalta ohjelmalta sähköpostipalvelimelle ja sieltä edelleen toisillekin laitteille.

Hei,

Tarkistelin asetuksia ja pöytäkoneen gmailin asetuksissa oli käytössä imap, mutta myös pop-lataukset (otin pop-tilan pois käytöstä). Muissa oli imap. Tulevaisuus näyttää muuttuiko paremmaksi.

IMAP-protokollaa käyttäen ajatus on, että viestivarasto on postipalvelun tarjoajan palvelimella, josta eri sähköpostiohjelmille annetaan "saapuneiden viestien kopioita". Kun viesti poistetaan jossain paikassaan, niin se poistuu palvelimelta ja kaikilta laitteilta.

 

Vanhemmassa POP3-protokollassa alkuperäinen ajattelutapa oli että sähköpostipalvelin on postitoimisto, josta viesti toimitetaan perille yhteen paikkaan ja se poistuu samalla palvelimelta. Lähetettyjä viestejä voidaan tallettaa käyttäjän ohjelmalla, ei palvelimella. Tuohon on lisätty mahdollisuus määrittää, että kun viesti haetaan omaan sähköpostiohjelmaan POP3:lla niin palvelimelle jätetään kopio. Silloin toiset laitteet voivat myös hakea viestin, mutta ne eivät saa tietoa, että POP3:lla haettu on luettu. Nykyisissä postiohjelmissa lie mahdollisuus valita IMAP, ja useilla laitteilla postia käyttäessä sillä saadaan eri laitteille yhteinen näkemys mitä postissa on.

 

Tuo ensimmäisenä tuli mieleen. Toinen hämmentävä seikka voi olla, että IMAP-yhteys varaa tilin yhteyden palvelimeen. Jos usealta laitteelta samaan aikaan on  sähköposti päällä, niin yksi on aktiivinen ja toiset saavat odottaa vuoroaan saadakseen tiedon viestien lukemisesta. Ja sekin on useissa sähköpostiohjelmissa säädettävissä lukeeko sähköpostiohjelma IMAPilla itselleen otettuja kopioita että postia voi lukea ilman nettiyhteyttäkin vai lukeeko aina palvelimella olevan viestin. Kaiken kukkuraksi sekä postipalvelun tarjoajilla että varsinkin mobiililaitteiden sähköpostiohjelmissa toisinaan poiketaan protokollamäärityksestä, jolloin soppa on aikamoinen.

 

Itse vastikään esimerkiksi huomasin, että outlook-postiosoitteilla sähköpostiohjelmassa lähetettyjen viestien tallettaminen johti siihen että niistä tuli itselle tuplat.

 

Myös Gmailin käsittelyssä Thunderbird-sähköpostiohjelmalla on tullut viestien tuplautumista.

 

Sikäli kuin ymmärsin, ei kuitenkaan ole esiintynyt sellaista että tietyssä laitteessa ja tilissä luettuna ollut viesti olisi vaihtunut takaisin lukemattomaksi vaan että tieto lukemisesta ei ole välitttynyt kaikkiin laitteisiin. Sellaista koitin selittää.

 

Katsomalla postipalvelun tarjoajan webbimeiliä näkee mikä on tilanne postipalvelimella. Kummallisimpiin tilanteisiin sähköpostiohjelmissa voi siitä löytää kahvan johon tarttua selvityksessään.

Hei,

Ei muuttunut tulevaisuus paremmaksi vaikka hetken jo ehdin niin ajatella. Tänä aamuna luin tabletilla viestejä (zooplus, netrauta) ja kuittautuivat luetuiksi. Myöhemmin Sonyn puhelimella,(kun oli tullut uusi viesti xxl:stä), näytti ensin netraudan aamulla tulleen postin lukemattomana ja heti sen jälkeen taas aamulla tulleen zooplussan viestin lukemattomana, vaikka molemmat hetkeä ennen oli myös sonyn puhelimessa luettuina. Poistin molemmat sähköpostitilit (puhelimesta ja tabletista) ja asensin uudestaan, mutta ei auttanut koska zooplus näkyi vähän ajan päästä taas lukemattomana puhelimessa.

Minulla olisi kova hinku syyttää lollipoppia, kun ei tätä ollut ennen sen päivitystä, mutta kun ei googlamalla ole törmännyt muihin vastaaviin. Myöskään en heti muista että pöytäkoneen ohjelma olisi tehnyt tätä, eikä myöskään I luuri.

Itsekin ennen arvelin, että johtuisi siitä tiedon kulusta, mutta samalla puhelimella kaksi kertaa lukemattomaksi päivittynyt zooplussan viesti kertoisi kyllä siitä, että jostain syystä vain oikeasti palautuu lukemattomaksi.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +18

Minulla on gmailin sähköposti ja postit tulevat läppäriin windows xp :robotembarrassed: , Samsungin 4G tablettiin lollipop ja Sony 4G Xperiaan lollipop. Eikä minulla palaudu sähköpostit lukemattomiksi, vaan kun lukee ne jostain laitteesta niin kuittaantuvat muista. Tuntuisi että sähköposti synkronoinnissa tai asetuksissa on jotain häikkää, jos palauttaa ne lukemattomiksi. Miten asensit muuten sähköpostit laitteisiin, minulla oli valmiina sovelluksina tabletissa ja puhelimessa? 

https://support.google.com/mail/answer/2819492?hl=fi

 

Oliko tuo kokemus siis sellainen, ikäänkuin laitteessa A lukemisesta ei olisi tullut lukemistieto laitteeseen B kohtuullisen nopeasti mutta viestit ovat kyllä samat vaikka lukemistiedoltaan eri kaikissa laitteissa.  Jos laitteessa A luettu viesti näyttää laitteessa B vielä lukemattomalle, niin kokaisisin vaikuttaako asiaan, että sulkee muut laitteet ja odottaa B:n (sen jossa luettu näyttää lukemattomalle) sähköposti auki vähän aikaa. 

 

Koko lailla huolestuttavampaa on jos viesti näyttää jossain laitteessa lukemattomalle sen jälkeen kun on jo näyttänyt luetulle. Esimerkiksi jos siinä missä luettiin, laitteen uudelleenavaamisen jälkeen onkin jälleen lukematon. Lukemattomaksi merktsemistoiminto on olemassa ja olisi kuin aave vaihtaisi viestejä lukemisensa jälkeen lukemattomiksi

 

Epäilemättä olet katsonut eri laitteissa sähköpostitilien lisäasetukset, ettei niissä ole mitään perin kummallista. Joko lukemistieto ei kulje kohtuullisen nopeasti toisiin laitteisiin tai joku sähköpostiohjelmista  joskus merkitsee luettuja lukemattomiksi. Itselleenkin voi lähetellä kokeiluviestejä ja pitää epäiltyä laitetta suljettuna syyllisen paikantamiseksi jos itsellelähettäenkin saadaan virhettä esiin.

 

Jotain systematiikkaa muuttumiselle haluttaisiin löytää (laitteella A luetut katsottaessa puolen tunnin sisällä laitteella B ovatkin lukemattomia kaikkien laitteiden ollessa päällä tai vastaavaa )

Taitaisin vaihtaa tilanteessa myös sähköpostin salasanan.

Su iltana sellainen tilanne, että zalandon melkein 24h aiemmin tullut ja luettu viesti näkyi taas lukemattomana uudestaan (tabletissa) ja tarkistin muista laitteista (päivittäen sähköpostilistan), että muissa se pysyi luettuna niin kuin pitikin olla. (Nämä uudestaan lukemattomaksi päivittyvät viestit eivät ole mahdottoman useasti ilmeentyviä, mutta ärsytykseen asti kuitenkin).

Olen tarkistanut asetuksia laitteista ja mielestäni kaikissa on samat asetukset ja käyttävät imap:ia. Ainoastaa iphonen gmail-tilin suojaus on SSL kun muissa laitteissa on molemmat SSL/TLS. ILuuriin tulee myös työsähköpostit exchangella ilman ongelmia. icloud.com on myös käytössä, mutta vain yhteystietojen ja etsi puhelin-osalta.

Käytän tabletissa ja sonyn puhelimessa mukana tullutta postiohjelmaa, en gmailin omaa sovellusta.

En oikein tiedä mitä lähtisin tarkistelemaan, kun ei niitä asiaan vaikuttavia asetuksia niin paljon mielestäni pitäisi ollakaan. Eli kait ne ainoat vaikuttavat asetukset on vain gmail-tili asetuksissa eikä muut näkymät ja yleiset hölynpölyt tähän ongelmaan vaikuta. Tiliasetuksissa on push-taajuudessa ja 30D syncrossa. Muutenkin asetukset ovat kutakuinkin oletus-asetuksissa.

Salasanan vaihto on kyllä ihan hyvä ajatus, kun näkyy olevan viimeksi vaihdettu gmailiin 12.7.2009.(on kyllä vahva, kirjaimia numeroita ja merkkejä). Vaihdon jälkeen tuli vahvistus muutoksesta sähköpostiin, yhdestä luettuani, päivittyi kaikkiin luetuksi. Iluuriin tuli kuitenkin ilmoitus kahteen kertaan (miksi?) ainoana erona aiheen alla teksti "[cid:google_logo] [cid:wrench]", mitä ei ollut ensimmäisen viestin aiheen alla. Tämä ei siis päivittynyt luetuksi ennen kuin sen luin iphonesta. Avattuna viesti täysin samanlainen. Normaalisti ei mitään viestejä tule kahteen kertaan. (kuten aiemmin sanoin niin Iphone ei mielestäni ole muuttanut luettuja viestejä lukemattomiksi, vain sonyn tablet ja puhelin).

Kiva kun jaksatte raapia päätä tämän vuoksi, kiitos!

Tekis silti mieli vain syyttää lollipoppia ja odottaa korjaavaa päivitystä. (Silloin ei olisi omista teosta kiinni :)).

PS:Laitteita on sammuteltu/käynnistelty uudestaan silloin tällöin, IPhonessa tämä on automaattinen toiminto kun akku ei kestä läheskään koko päivää.

 

Minulla ei ole tuollaisia laitteita eikä koskaan kokemusta että tietyn laitteen tietyssä sähköpostiohjelmassa minkään operaattorin sähköposteissa viesti olisi omia aikojaan vaihtunut luestusta lukemattomaksi. Itse olen kyllä vaihtanut viestejä lukemattomiksi että palaisin niiden käsittelyyn.

 

Minun mielestä on virhetoiminta, jos IMAPilla viesti näkyy yhdessä sähköpostiohjelmassa luettuna ja toisessa lukemattomana paitsi että voi olla että tieto lukemattomaksi muuttamisesta ei vielä ole ehtinyt toisiin laitteisiin niiden sähköposteihin.

 

Oikeastaan tällä jutustelulla lähinnä ajattelen että itse keksit sen jujun. Näin voi olla, että jokin sähköpostiohjelmista toimii väärin ja saattaa muuttua tulevasa päivityksessä.

 

Tunnustaakseni itse luen Windows-puhelimessa sen natiivilla sähköpostiohjelmalla vain outlook-sähköpostitiliä, android-tabletissa sen natiivilla Gmail-sovelluksella vain gmail-sähköpostitiliä, kahdessa pöytäkoneen linux-thunderbirdissä kaikkia sähköpostitilejäni mukaan lukien useita Soneran sähköpostiosoitteita ja lisäksi webbimaileilla eri laitteissa ja käyttöjärjestelmissä kaikkia sähköpostitilejäni, koska näin tehden huomaan paljolti välttyväni ohjelmien virhetoiminnoilta. Työsähköpostin käsittelen yksityispostista erillään, eri ohjelmilla.

 

Näin sen näen, että se mikä webbiselaimella webbimaililla Gmail mukaanlukien näkyy viestin lukemistilana on sähköpostipalvelimen totuus ja jos viestin lukemistila toisaalla IMAPilla on toinen, niin se on väärässä ja saattaa sähköpostiohjelmansa palturinpuhujaksi epäillyksi.

 

Push emailiin en ole paneutunut, miten se käyttäytyy IMAPin yhteydessä. Siinä ymmärtääkseni käyttäjän mobiililaitteessa pitää olla käynnissä prosessi joka on kaiken aikaa valmiina vastaanottamaan uudet saapuneet viestit eikä niin että käynnissä oleva sähköpostiohjelma vaikka 10 minuutin välein kysyy onko uusia viestejä - lähetettävät viestit useimmin konfiguroidaan lähtemään laitteesta heti. Myöskään en ole käsityksessä miten taustalla käynnissä oleva sähköpostiohjelma käyttäytyy, varaako se esim. yhteyden palvelimeen niin että silmään päästyään ei anna muiden laitteiden kommunikoida sähköpostipalvelimessa tilin kanssa. Vähintäinkin kun laite sammutetaan, tulee toisille laitteille kommunikointitilaa.

 

 

Tein testisähköposteja 5kpl työsähköpostilla gmailiin ja push todella tarkoittaa, että laitteet kuluttavat akkua ja haistelevat koko ajan tilannetta (tiesin kyllä ja applessa onkin ollut ennen tunnin välein päivittyvä asetus kun sen akku on huono kestämään.) Kaikkiin tuli viesti heti lähetyksen jälkeen ja miltei samaan aikaan, siis ilman mitään omia listan päivittämisiä. Luin jokaisen viestin ensimmäisen kerran aina eri laiteella, mutta kaikki käyttäytyivät samalla lailla. Kun eka viesti oli luettu ekalla laitteella ja muuttunut siinä luetuksi, niin muissa se pysyi lukemattomana siihen saakka kunnes itse päivitin sähköpostilistauksen jokaisessa laitteessa. Eli kaikki tuntuu toimivan todella hyvin. Silti yhden tabletin refreshin jälkeen, kun oma testi sähköposti päivittyi luetuksi, (niin kuin pitikin) niin rakentaja.fi sähköposti muuttui lukemattomaksi vaikka luin sen jo päivällä. En muista avasinko sen tabletilla ekaa kertaa, mutta sillä ainakin luin sitä yhdessä vaiheessa terassilla. En muista itse paljoakaan käyttäneeni lukemattomaksi merkkaamista, kun suureksi osaksi on vain tyhjänpäiväisiä uutis/mainospostia gmailissa. Merkkaan kyllä tähdellä joitain tärkeämpiä viestejä, kun on helpompi löytää myöhemmin jos tarvitsee.

Syksyllä pitäisi tulla työn puolesta paremmat puhelimet, jotta ei omia tarvitse käyttää ja silloin aion kyllä pitää sen puhtaasti työluurina ja päästää Iphonen eläkkeelle varapuhelimeksi.

Voisin kyllä siivota Iphonen gmailista nyt kun juuri alkoi loma ja kuitenkin se on kuukauden suurimmaksi osaksi käyttämättömänä pöydällä. Vaikka se onkin tuntunut toimivan ihan hyvin, niin voihan se silti sotkea asioita kun on kerran eri järjestelmä. Onhan se testinäkin hyvä kun yksi laite poistuu piiristä.

Gmail on itsellänikin toissijaisen postin tehtävässä. Sen sielunelämä on hämmästyttävä. Kun luen Gmailia Thunderbird sähköpostiohjelmalla, saapunut viesti näkyy kolmeen kertaan, jos olen lähettänyt sen kyseisellä tiillä toiselta laitteelta itselleni, niin jopa neljännenkin kerran lukemattomana niin että ensin se tulee lukemattomaksi Saapuneisiin, sitten tovin päästä Kaikkiin ja Tärkeisiin, itse toisessa laitteessa lähetettty tuli lukemattomaksi myös Lähetettyihin. Luin sen juuri Lähetetyissä ja se muuttui luetuksi myös Saapuneissa, Tärkeissä ja Kaikissa. Joskus kuitenkin lukeminen Saapuneissa kaipaa erikseen lukemisen Tärkeissä että se kuittautuu sielläkin luetuksi. Olisikohan saman asian ilmenemisestä kyse, jos juuri Gmail on se tili jossa luettuja näkyy toisinaan lukemattomina sähköpostin asiakasohjelmassa. Minulla ei ole kuitenkaan omia aikojaan lukemattomaksi vaihtuneiksi huomattu. Gmailtili on Linuxin Thunderbirdissä oletuksenmukaisesti asennettuna - siis hakee tiliasetukset Thunderbirdiin sähköpostiosoitteen perusteella.Taidanpa poistaa Thunderbirdissä erikseen näytettävistä Kaikki ja Tärkeää. IMAP on. Viestit on määrätty säilytettäväksi paikallisesti ja olevan luettavissa offline tilassa.

Käyttäjätaso 3
Kunniamerkki +18

Ilmeisesti tuolla IMAP: lla on osuutta tässä asiassa. Löytyi samaa ongelmaa jo 2012 wp:lla...

http://answers.microsoft.com/fi-fi/mobiledevices/forum/mdlumia-mdservices/luetut-imap-sähköpostit-muuttuvat/afedf15a-378d-44c0-b11e-d8860ecbd5d9

Mutta lollipopilla ei ole osuutta tähän, itsellä päivittyi puhelimeen ja tablettiin lollipop ja sähköpostit pysyvät luettuina kun ne on luettu yhdestä laitteesta kerran.

Vastaa